Teade

Collapse
No announcement yet.

Kõlarite kuulamiskaugus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kõlarite kuulamiskaugus

Olen tähele pannud, et paljud tootjad ei näita oma kasutusõpetuses ( manual) ära kaugust, mille vahemikus kõlar optimaalselt mängib, samas pole tihtilugu ka antud kaugust kõlari taga olevast seinast.
    Õnneks foorumlane Novembre rääkis mulle Saksa ajakirjast Stereoplay, kus sakslasliku täpsusega on ära toodud testitud kõlarite voolutarve, loomulikult sagedusriba, tundlikus ja samuti sobilik kuulamiskaugus ja kaugus tagaseinast.
    Vaatasin siis läbi aastakäigud 2011-2019, iga ajakiri on kusagil 120 lehekülge paks ja kõlarite teste on igas ajakirjas1-2 kuni 5-6.
    Tooks siis mõnede kõlarite kauguse seinast ja siis kuulamiskauguse:
    Monitor Audio Silver 1, seinast alates 50 cm. kuulamiskaugus 2-3 m. 4,2 A
    B&W CM1S2, seinast alates 60 cm. kuulamiskaugus 1,8-2-8 m. 5.2 A
    Triangle Titus EZ, seinast alates 70 cm. kuulamiskaugus 2,5-4 m. 3,7A
    Need olid siis riiulikõlarid.
    Nüüd põrandakõlarid.
    B&W 704 S2, seinast alates 60 cm. kuulamiskaugus 2-3 m. 5,4 A
    Focal Sopra No3, seinast alates 90 cm kuulamiskaugus 2-4 m. 4,1 A
    Quad Z4, seinast alates 30 cm. kuulamiskaugus 2-4 m. 3,3 A
    Miks ma selle teema tegin? Sest on isegi kogenud kuulajaid, nagu madis64, kes kurtis, et tal sööb tuba kõrged sagedused ära.
    Ma olin tal külas ja kõlarid kõlariteks, aga kuulamiskohalt oli parempoolse kõlarini vähemalt 3,5 m ja vasakpoolseni kusagil 4,5 m.
    Sellise vahemaa pealt ei olegi sellised kõlarid ette nähtud mängima, seega, kui keegi kavatseb kuulata vahemaalt üle kolme meetri, siis valik väheneb drastiliselt.

Minu SA Pandion 30-d on seinast esipaneelist mõõtes 95 cm ja tagant resonantsava juurest mõõtes 70 cm, System Audio annab just mõõdud tagant ja soovituslik on antud mudelil 30-50 cm. Kaugus kuulajani ja kõlarite omavaheline vahemaa on ette nähtud 2-3 m. minul on 2,85m. iga kaatet, seega võrdkülgne kolmnurk.
    viimati muutis kasutaja Scott; 07 m 2019, 05:10. Põhjus: järjestikpostitused kokku

Vs: Kõlarite kuulamiskaugus

Esmalt postitatud Veix7 poolt Vaata postitust
    kaugus tagaseinast.
    ... alates 50 cm. ... alates 70 cm.
    Need olid siis riiulikõlarid.
    .
    Huvitav, et posti otsa pandud monitor/studio junni st lähikuulamis kõlarit eestikeeli ikka riiulikõlariks nimetame, ei saa ju riiulis oleval pisikõlaril tagaseina kaugust reguleerida
    Aga muidu oled teemaga libedal teel, kuna vaid üksikud kõlaritootjad on väljakirjutanud, kui suures ruumis ja kui kaugelt miski helirõhk kuulajani jõuab.
    Madis64 kuulab nagunii kõlarit mis "sositab", kuna ta mitmes teemas maininud, et kõvemal kuulamisel tuleb tal sitavett kõrvadest.
    viimati muutis kasutaja martk; 07 m 2019, 11:56.
    Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Jah, eks see on toortõlge inglise keelest, samas junniks nimetada iga jalal seisvat kõlarit ei saa, näiteks Kudos Titan 505 on 18 kg. raske.
      Ja sellepärast see teema ongi, et inimesed võiksid vaadata sellest ajakirjast, kui kaugelt nende kõlarid mängivad jm.

Comment

... Saksa ajakirjast Stereoplay, kus sakslasliku täpsusega on ära toodud testitud kõlarite voolutarve, ...
        Kuidas sa neile ligi pääsesid, kas ainult saksa keeles?
        Mis tingimustel need voolutarbed on mõõdetud?

Comment

Kõlarite kuulamiskaugus

Mina ei ole Aavik, aga hästi, hakkame siis kasutama siin foorumis sõna postamendikõlar, kõlab hästi, eks ole?
          Esimene kommentaar oli eht eestlaslik, vingumine. Varsti ei postita siin keegi, milleks?

Saksa keeles ikka, ligipääsust kirjutan privasse.
          viimati muutis kasutaja Scott; 07 m 2019, 05:10. Põhjus: järjestikpostitused kokku

Comment

Minu arvates ei tasuks nendesse kaugustesse ja mõõtudesse liiga tõsiselt suhtuda. Hea kõlar mängib, ka halvasti paigutatuna, talutavalt. Lisaks seab kuulamisruum ja selle suurus, omad piirid.
            On loomulikult teatud, elementaarsed, rusikareeglid mida ei tohiks eirata.
            Aga eelkõige tuleks usaldada oma kõrvu, mitte joonlauda.

Comment

Misasi on kõlarite voolutarve? Et nagu üks kõlar vs teine kõlar väljendub see saksa täpsusega kuidas?
              viimati muutis kasutaja elukaz; 06 m 2019, 19:50.
              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Kõlarite kuulamiskaugus

Esmalt postitatud sewar poolt Vaata postitust
                Minu arvates ei tasuks nendesse kaugustesse ja mõõtudesse liiga tõsiselt suhtuda. Hea kõlar mängib, ka halvasti paigutatuna, talutavalt. Lisaks seab kuulamisruum ja selle suurus, omad piirid.
                Kahjuks pole see nii, sul võib olla hi-end kõlar, aga teatud ruumis ta ei mängi, vaid kaob ära. Mul endal selline kõlaripaar, Kudos Super 20. Lihtsalt minu ligi kolm meetrit kõrges ja 25 ruutu suures toas ta kaob ära, samas magamistoas, mis on 19 ruutu, on tõeline hi-end.

Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust
                Misasi on kõlarite voolutarve? Et nagu üks kõlar vs teine kõlar väljendub see saksa täpsusega kuidas?
                Näiteks Kudos Super 20 vajab 14W, et mängida tugevusega 94dB, samas Focal Electra 1028BE vajab ainult 4,5 W. Erinev tundlikus ja erinev takistus. Allikas ajakiri Stereo.de
                viimati muutis kasutaja Scott; 07 m 2019, 05:12. Põhjus: järjestikpostitused kokku (kasuta multiquote nuppu mitme postituse tsiteerimisel)

Comment

sul võib olla hi-end kõlar, aga teatud ruumis ta ei mängi
                  Jah, kõlarid on väga erineva iseloomuga.
                  Minul on praegu Tannoy Autograph Mini'd. Ja minu magamistuba jääb nende jaoks selgelt väikeseks.
                  Väga intensiivse ja kehtestava kõlaga. Paras kuulamiskaugus algab just 3+ meetrist.

Comment

Kõlarite kuulamiskaugus

Jah, ja minu Pandion 30-d on mõeldud ruumi suurusega miinimum 25 ruutmeetrit, nendega poleks mul magamistoa suuruses ruumis midagi teha.

Esmalt postitatud sewar poolt Vaata postitust
                    Minul on praegu Tannoy Autograph Mini'd.
                    Väga ilusad! Usun, et heli on fantastiline.
                    viimati muutis kasutaja Scott; 07 m 2019, 05:14. Põhjus: järjestikpostitused kokku

Comment

JBL L100 Classicu manualis on ära toodud ainult kaugus külje seinast ja täisnurkne kolmnurk nende kuulamiseks ei sobiClick image for larger version

Name:	DSC_0085.jpg
Views:	1
Size:	466,8 KB
ID:	872331
                      viimati muutis kasutaja audiohoolik; 07 m 2019, 11:34. Põhjus: viga

Comment

HiFi kõlaritel on see sageli probleemiks tõesti, et ei pruugi olla selge kuidas nende bassi otsa on seadistatud. Saab optimeerida nii, et kõlar ongi mõeldud hästi seina lähedal mängima ja bass on samal ajal tasakaalus... siis aga sama kõlarit seinast kaugemale tuues võib bassiots nõrgaks jääda (ja vastupidi). Seda isegi suurte põranda kõlaritega.

Stuudio monitoridel on enamasti võimalus bassi ja ka kõrget mingis piiris seadistada, nii et saaks kompenseerida nende sena lähedale panemist. Soomes tehtud HiFi kõlarite hulgas leidub aga näiteks küll mudeleid kus nad selgelt ütlevad, et asjad optimeeritud ala väiksemasse korterisse ning seina lähedale mängima.

Click image for larger version

Name:	room gain.png
Views:	1
Size:	76,5 KB
ID:	872330
                        "Loudspeakers in rooms"

Kui on võimalus kõlareid sinna panna kus tõesti optimaalne, siis tuntud juhised selleks on Cardase lehel. Eeldusel, et kõlar on häälestatudki seinast kaugemal optimaalselt mängima siis Cardase asetus aitab ka ruumi resonantside osas saavutada ühtlaseimat bassi otsa.

Comment

Rear Panel Facilities * The S-DJ50X is shown in the illustration. 1 LEVEL dial Use to adjust the sound level (volume). 2 HF LEVEL ADJ dial Use to adjust hi

mõnel teisel jällegi võrdkülgne kolmurk ja ca 30 cm seintest.

Comment

Kõlarite kuulamiskaugus

Seepärast võibki messe ja kuulamiruume võtta kui suunanäitajat,aga kuidas kõlarid toas reaalselt mängivad, selgubki toas. Norra Finn.no saidil on alati kõlareid müügis, mis salongis mängisid, aga ostja kodus mitte. Ja tagasi neid kauplus ei võta.

Esmalt postitatud ergo poolt Vaata postitust
                            "Loudspeakers in rooms"

Kui on võimalus kõlareid sinna panna kus tõesti optimaalne, siis tuntud juhised selleks on Cardase lehel. Eeldusel, et kõlar on häälestatudki seinast kaugemal optimaalselt mängima siis Cardase asetus aitab ka ruumi resonantside osas saavutada ühtlaseimat bassi otsa.
                            See sõltub ka toa kõrgusest, kui mu tuba oleks madalam kui 2,9m, siis Kudosed mängiksid ka suures toas.Näiteks Pandionid oma kahe viie tollise elemendiga mängivad väga madalale, Kudos oma seitsme tolliga mitte, kuna ei saa toa resonantsile pihta, sest resonantsiava avaneb alla.
                            viimati muutis kasutaja Scott; 07 m 2019, 05:16. Põhjus: eelnevat ei pea täielikult tsiteerima; järjestikpostitused kokku

Comment

Esmalt postitatud audiohoolik poolt Vaata postitust
                              JBL L100 Classicu manualis on ära toodud ainult kaugus külje seinast ja täisnurkne kolmnurk nende kuulamiseks ei sobi
                              Üks vägagi sümpaatne lõiguke nendest "riiuli"kõlaritest:
                              the L100 Classic's sound doesn't really change as the volume rises; it simply gets louder. There is no flattening of the soundstage, no harshness in the high frequencies, and zero loss of definition in the lower midrange and bass. The overall sound, at any volume, is incredibly neutral, meaning (for me) fatigue is a non-issue during spirited listening sessions. Also, because the L100 Classics play loud and effortlessly so, I feel they should come with a warning. The sound was so good when pushed that I often didn't realize just how loud they were until I looked down at my SPL meter.
                              Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Working...
                              X