Olen tähele pannud, et paljud tootjad ei näita oma kasutusõpetuses ( manual) ära kaugust, mille vahemikus kõlar optimaalselt mängib, samas pole tihtilugu ka antud kaugust kõlari taga olevast seinast.
Õnneks foorumlane Novembre rääkis mulle Saksa ajakirjast Stereoplay, kus sakslasliku täpsusega on ära toodud testitud kõlarite voolutarve, loomulikult sagedusriba, tundlikus ja samuti sobilik kuulamiskaugus ja kaugus tagaseinast.
Vaatasin siis läbi aastakäigud 2011-2019, iga ajakiri on kusagil 120 lehekülge paks ja kõlarite teste on igas ajakirjas1-2 kuni 5-6.
Tooks siis mõnede kõlarite kauguse seinast ja siis kuulamiskauguse:
Monitor Audio Silver 1, seinast alates 50 cm. kuulamiskaugus 2-3 m. 4,2 A
B&W CM1S2, seinast alates 60 cm. kuulamiskaugus 1,8-2-8 m. 5.2 A
Triangle Titus EZ, seinast alates 70 cm. kuulamiskaugus 2,5-4 m. 3,7A
Need olid siis riiulikõlarid.
Nüüd põrandakõlarid.
B&W 704 S2, seinast alates 60 cm. kuulamiskaugus 2-3 m. 5,4 A
Focal Sopra No3, seinast alates 90 cm kuulamiskaugus 2-4 m. 4,1 A
Quad Z4, seinast alates 30 cm. kuulamiskaugus 2-4 m. 3,3 A
Miks ma selle teema tegin? Sest on isegi kogenud kuulajaid, nagu madis64, kes kurtis, et tal sööb tuba kõrged sagedused ära.
Ma olin tal külas ja kõlarid kõlariteks, aga kuulamiskohalt oli parempoolse kõlarini vähemalt 3,5 m ja vasakpoolseni kusagil 4,5 m.
Sellise vahemaa pealt ei olegi sellised kõlarid ette nähtud mängima, seega, kui keegi kavatseb kuulata vahemaalt üle kolme meetri, siis valik väheneb drastiliselt.
Minu SA Pandion 30-d on seinast esipaneelist mõõtes 95 cm ja tagant resonantsava juurest mõõtes 70 cm, System Audio annab just mõõdud tagant ja soovituslik on antud mudelil 30-50 cm. Kaugus kuulajani ja kõlarite omavaheline vahemaa on ette nähtud 2-3 m. minul on 2,85m. iga kaatet, seega võrdkülgne kolmnurk.
Õnneks foorumlane Novembre rääkis mulle Saksa ajakirjast Stereoplay, kus sakslasliku täpsusega on ära toodud testitud kõlarite voolutarve, loomulikult sagedusriba, tundlikus ja samuti sobilik kuulamiskaugus ja kaugus tagaseinast.
Vaatasin siis läbi aastakäigud 2011-2019, iga ajakiri on kusagil 120 lehekülge paks ja kõlarite teste on igas ajakirjas1-2 kuni 5-6.
Tooks siis mõnede kõlarite kauguse seinast ja siis kuulamiskauguse:
Monitor Audio Silver 1, seinast alates 50 cm. kuulamiskaugus 2-3 m. 4,2 A
B&W CM1S2, seinast alates 60 cm. kuulamiskaugus 1,8-2-8 m. 5.2 A
Triangle Titus EZ, seinast alates 70 cm. kuulamiskaugus 2,5-4 m. 3,7A
Need olid siis riiulikõlarid.
Nüüd põrandakõlarid.
B&W 704 S2, seinast alates 60 cm. kuulamiskaugus 2-3 m. 5,4 A
Focal Sopra No3, seinast alates 90 cm kuulamiskaugus 2-4 m. 4,1 A
Quad Z4, seinast alates 30 cm. kuulamiskaugus 2-4 m. 3,3 A
Miks ma selle teema tegin? Sest on isegi kogenud kuulajaid, nagu madis64, kes kurtis, et tal sööb tuba kõrged sagedused ära.
Ma olin tal külas ja kõlarid kõlariteks, aga kuulamiskohalt oli parempoolse kõlarini vähemalt 3,5 m ja vasakpoolseni kusagil 4,5 m.
Sellise vahemaa pealt ei olegi sellised kõlarid ette nähtud mängima, seega, kui keegi kavatseb kuulata vahemaalt üle kolme meetri, siis valik väheneb drastiliselt.
Minu SA Pandion 30-d on seinast esipaneelist mõõtes 95 cm ja tagant resonantsava juurest mõõtes 70 cm, System Audio annab just mõõdud tagant ja soovituslik on antud mudelil 30-50 cm. Kaugus kuulajani ja kõlarite omavaheline vahemaa on ette nähtud 2-3 m. minul on 2,85m. iga kaatet, seega võrdkülgne kolmnurk.
Comment