Teade

Collapse
No announcement yet.

Grammafonidest

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Grammafonidest

Esmalt postitatud mati1 poolt
    Tere. Lugesin seda teemat ja tekkis küsimus, miks jännata mingite X vinüülimängijatega ja panna hullu pappi nende alla. Endal kodus kasutusel juba vääga pikka aega Technics SL 1210 ja hind ka täitsa normaalne 8-9 kilo EEK (kasutatult saab ka odavamalt). Selle mängija juures pole küll ühtegi siin mainitud probleemi täheldanud. Ja korpus on sellel isendil omaette klass (parajalt raske ja rauda täis aetud, et ei alluks välistele mõjudele). Nõeltest olen kasutanud enamjaolt Ortofoni toodangut.
    Oled sa vahel mõelnud, et inimestel on hobid, kus nad tahavad jõuda üle Harju keskmise tulemusteni
    Samamoodi näiteks mõne jaoks ei vasta ühegi poes müüdava auto kiirendus, millele tema rahakott hakkab, tema soovidele ja vajadustele.
    Siis otsitakse samamoodi mõni "vana hea raam" ja ehitatakse sellele tulemus, mis ületab kaugelt kõik need tulemused, mida kulutatud raha eest oleks võinud poest osta. Ning lisaväärtus mis juurde pandi oli oma aeg, kogemused ja teadmised.
    Kui sind sinu Technics rahuldab siis on ju kõik hästi, aga ma arvan, et neid kes ise midagi paremat valmis teinud, neid see ilmselt ei rahuldaks. Ja 8-9 kilo eest saab ise tehes juba tulemuse, mis on võrreldav 20-30 kilo ja rohkem maksvate uute vinüülimängijatega.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt
      Paneks vähemalt ühe nulli juurde sellele numbrile.
      Defineeriga enne ära kvaliteetne vinüülimngija, muidu pole mõtet vaielda, sest võibolla üks räägib aiast ja teine aiaaugust.

Comment

Toetan igal juhul mõtet, et pigem vana kõrgklassi grammar kui uus Pro-ject vmt. seade. Ise olen Technics SL Q2 (pärineb aastast 1980) omanik (mis mõnede arvates ei kvalifitseeru üldse grammariks ) ja võrdlesin pisut siis selle näitajaid Pro-ject Debut'iga. Olulisemad asjad, mis silma jäid: grammari mass on tervelt 20% SL Q2 kasuks. Käpa pikkus (teatavasti mida pikem käpp, seda parem, helipea on siis rohkem risti helivaoga) - Debutil 218,5 mm, SL Q2-l on aga 230 mm. Kiiruse kõikumine on Debutil tervelt 0,8% ja wow and flutter näitaja 0,12%. Technicsil vastavalt 0,012% ja 0,025%. Mingit mootori häält pole ka Technisi juures täheldanud.

Võiks ju ikka eeldada, et grammar ei mürise ega kolise, kiirus on stabiilne ning taldrik ei laperda? Soovi korral võib tõesti ju anti-skatingu kultuurse reguleerimise võimaluse ja strobo olemasolu kellade ja vilede alla liigitada, sel teemal ma ei viitsi vaielda.

Minu point siis - kui juba 80. aastate alguse grammar (mis nagu öeldud, on saanud "teadjamate meeste" poolt kõvasti kriitikat) on suht elementaarsete näitajate poolest Debut'ist üle, kuid 3x odavam, siis võiks veidi ikka mõelda, kas tormata poodi uue Debut'i järele. Uue Debut'i hinnaga saab tollest ajast kindlasti juba laialdasemalt aktsepteeritud grammareid, ka juba tangentkäpaga.
        viimati muutis kasutaja jimmy; 27 m 2009, 10:23.

Comment

Tundub et mul tuleb oma sõnu süüa, Sony'l ja samuti teistel vanadel firmadel on ka päris tegijaid grammareid.
          Kui vaadelda PS-2250

ja võrrelda Garrard 401'ga on märgata disainis väliseid sarnasusi. Korpus küll viimasel juba käsitööna ringi tehtud.
          .
          Eks ajastu disain kumab läbi kõigist seadmetest, olenemata valmistajast.
          Kuna mul endal samuti Garrardi projekt käsil siis on meeldiv võrrelda erinevaid asju just sellega mis omale armas

Comment

Esmalt postitatud Sully poolt
            Tundub et mul tuleb oma sõnu süüa, Sony'l ja samuti teistel vanadel firmadel on ka päris tegijaid grammareid.
            Kui vaadelda PS-2250

ja võrrelda Garrard 401'ga on märgata disainis väliseid sarnasusi. Korpus küll viimasel juba käsitööna ringi tehtud.
            .
            Eks ajastu disain kumab läbi kõigist seadmetest, olenemata valmistajast.
            Kuna mul endal samuti Garrardi projekt käsil siis on meeldiv võrrelda erinevaid asju just sellega mis omale armas
            Ma mõned päevad ka netis ringi kolanud ja tundub et korralikke grammareid on päris paljudel.

Teemast natsa mööda aga ei hakka uut teemat ka tegema.

Küll aga esitaks veel sellised küsmused et ehk keegi teab kust saaks osta u-12" kork plaati tartus ehk on kellegil kuskil silma jäänud.
            Siis veel kas seda sama antistaatikut mis riietele peale lasta võib ka vinüülidele ?

Ja selline teema et kuna mul on selline lihtne grammar et kui vool sees siis taldrik käib kohe kaasa. Kui aga ma voolu nupust välja lülitan siis on mingi pisike urin/surin kuigi voolu ei tohiks sees olla. Kui pistikust välja võtta siis on vaikus.

Comment

Esmalt postitatud MK poolt
              Siis veel kas seda sama antistaatikut mis riietele peale lasta võib ka vinüülidele ?
              No ei tohiks, see jätab ju kile plaadile, mis kuivades täidab plaadi vagusid. Äkilisem aine võib ka plaadi materjali sulatada/lahustada. Proovi mõne vana räbala plaadi peal, mikroskoobiga oleks huvitav kindlasti pärast vaadata, mis toimub.

Kui aga ma voolu nupust välja lülitan siis on mingi pisike urin/surin kuigi voolu ei tohiks sees olla. Kui pistikust välja võtta siis on vaikus.
              Mingi trafo jääb ikka siis voolu alla. Pead uurima, kuidas toitelüliti on ühendatud ja vajadusel skeemi muutma.
              Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Ma mõned päevad ka netis ringi kolanud ja tundub et korralikke grammareid on päris paljudel.

Teemast natsa mööda aga ei hakka uut teemat ka tegema.

Küll aga esitaks veel sellised küsmused et ehk keegi teab kust saaks osta u-12" kork plaati tartus ehk on kellegil kuskil silma jäänud.

Ja selline teema et kuna mul on selline lihtne grammar et kui vool sees siis taldrik käib kohe kaasa. Kui aga ma voolu nupust välja lülitan siis on mingi pisike urin/surin kuigi voolu ei tohiks sees olla. Kui pistikust välja võtta siis on vaikus.
                Korkmatti vaata JYSKi-st, seal on mingid ovaalsed kuumaalused, just täpselt paraja diameetriga(ise pead Ziletiga parajaks lõikama).
                Kui urin jääb sisse, siis proovi seinas pistik ringi pöörata. Ilmselt on faas ja mass pisut segi. Kui sellest ei piisa võid sellega samaaegselt ka grammari maandamist proovida.

Comment

Kui loed AR'i foorumeid, siis on see seal sagedane probleem.
                  Lahendus on tegelikult lihtne, tuleb lisa voolulüliti panna voolujuhtme vahele vs. teha lisa upgrade toiteahelasse: vool kõigepealt lülitisse ja siis mootorisse.
                  AR'il on see toitelülituse lahendus jah omamoodu tehtud ja juba 30a. tagune probleem. Kui võtta seda asjaarmastaja koha pealt teeksin esialgu nii: Audioräki juurde tooks sellise voolupikenduse, kus toitelüliti on juba küljes. Ööks saad nii kõik ootel olevad seadmed toitest lahti lülida.

Comment

siis oleks praegune lüliti üldse mõtekam ära kaotada ja tehagi uus, lihtsalt voolukatkestuse näol. ? või on see ajuvaba mõte.
                    Audioriiul tuleb nagunii varsti teha ja siis saab mõelda sinna toite loomisega.
                    praegu ei tahaks grammarile kohe uut korpust tegema hakata kuna ilmad pole kõige soojemad ja siis suht paha teha.
                    Aga vana korpust modida, näiteks pigimatti sisse toppida oleks mõtet ? imeb vibratsiioni üpris hästi ja raskust ka annab. Kuigi sellele garmmarile oleks korpuse tegemine kõige nohum asi.
                    Seoses sellega kas on tartus mõnest poest saada selliseid asju nagu antistatik plaatidele ja puhastusharja oleks ka tegelt vaja, viimast annab ehk millegi samasugusega või analoogse asjaga asendada ise teha ?

Comment

MKle: Kaubamajas peaks olema päris suur valik AMi tooteid (plaadipuhastusvedelikud, harjad jms.)
                      Tänud GU50le üliasjaliku lingi eest, seal on ikka tõelisi kunstiteoseid ilmarahvale näitamiseks välja pandud, jutt sinna juurde on muidugi selline "vanasti oli ikka rohi rohelisem ja taevas sinisem"-tüüpi, aga noh, ega see Hi-Fi maailmas vist eriti vale olegi.
                      Probleem, miks ma vanu grammareid ei poolda on, häbi tunnistada, ikkagi mu oma ebapädevus, ehk et teooriat ju tiba jagan, aga praktilise poole pealt jääksin kindlalt jänni. Heakene küll, korpuse taastamisega saaksin ehk hakkama, kuivõrd olen puidualal tegev, aga kõik ülejäänu... mnjah.
                      Samas, kui osta mõni vana isend, lasta seda asjatundjal taastada + juurde veel igasugu varuosad ja nõel, mis ilmselt tuleks netist tellida, kas ikka tulekski niipalju odavam, kui uus?

Comment

tartu kaubamajas ei ole minegid vinüüli tarvikuid. täitsa jant lugu lausa.
                        Siis selline asi et leidsin jysk'ist 10" kork matid aga tundub et need jäävad tiba pisikeseks ? on see väga paha.

Comment

Nende hooldusvahenditega on nii, et mina helistasin Tallinna Kaubamaja HiFi osakonna müügimehele vms ning tema oli nõus antud tooted ka Tartu Kaubamajja saatma. Mingit lisatasu juurde ei tulnud, nädal pärast kõnet olid asjad Tartus.

Comment

Siis selline asi et leidsin jysk'ist 10" kork matid
                            Need "jyski-korkmatid" võivad olla üsna pudeda pinnaga ja eraldada sodi, mis ei ole põhimõtteliselt hea. Antistaatilisest kummist matt on siiski imho parim. Igasugu kummi ja muud antistaatilist lehtmaterjali võiks leida TKA Balti-st. Meelde tuleb veel elektroonikatööstuse ruumide põrandakate, mis ka voolu juhtiva olemusega ja sileda, kulumiskindla ja mittepudiseva pinnaga.

Kui staatika siiski hirmsasti muret teeb (mulle miskipärast ei tee), siis on mõtteks soetada selline laengu maandamise käpp. See asub plaadimängijal diagonaalis helikäpaga ja jookseb plaadi pöörlemisel kuulamise ajal kaasa, maandades tekkiva staatilise laengu.
                            Plaatide säilitamiseks võib kasutada voolu juhtivast kilest ümbrikke.

Mis puutub plaatide pesemisse, siis peab plaat olema ikka väga halvas seisus, et pesu vajadus kõne alla tuleks. Tavaliselt on selline plaat ka lõpuni ära treitud, õiget heli sealt enam ei saa. Vinüülide eluiga ei ole lõpmata pikk, pakutakse 500 kuulamiskorda (hea seadmega).
                            Plaadi tolmust puhastamiseks on abiks korralik süsinikkiust harjastega tolmuhari, mis kuulamise eelse pühkimise ajal maandab ka laengut.
                            Muudest olulisematest toimingutest tuleb mainida plaadinõela pesemist aeg-ajalt.
                            Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

ok jääb siis hetkel originaal viltmatt, ehk kunagi leiab mõistliku asenduse. Pole asjaga kiiret.

Comment

Veidi meenutusi ka vene tähelepanuväärsematest imedest vinüülide kuldajast. Põhimõtteliselt neid võiks isegi isetegemise baasiks kasutada, kui masinat tervena ette ei satu:
                                Электроника Б1-04 tangentkäpaga, kuid rihmaveoga.
                                Эпос-001 tuli tehasest Ortofoni peaga. Otseveoline, mehaniseeritud käpaliigutamine jne. Paberil päris head näitajad.
                                Электроника ЭП-019-С kinnine tangentkäpaga süsteem, mängib nö. igas asendis. Hirmsasti meenutab (edit: ) Technics vastavat masinat.
                                Электроника-ЭП-060-С venetehnika ime: otsevedu lineaarmootoriga (taldrik on veomootori rootoriks).
                                Ja siin üks koduse käsitöö ilus näide. Baasiks on võetud Ария-102 (Radiotehnika seeria) otseveoline taldrik, tehtud massiivne stabiliseeriv korpus ümber ja varustatud asjaliku käpa ja helipeaga. Simpel, elegantne ja kindlasti hästi toimiv pill.
                                viimati muutis kasutaja GU50; 01 m 2009, 16:18.

Comment

Working...
                                X