Teade

Collapse
No announcement yet.

RIAA filtri arvutamisest

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

RIAA filtri arvutamisest

Seoses uue projektiga olen hädas RIAA filtri jaoks sobivate detailide leidmisega.
    Kuna asi on minu jaoks esmakordne, siis tekib paratamatult igasuguseid "ületamatuid" probleeme.
    Omal puuldub veel kogemus avara pilguga skeemide analüüsimiseks ja seetõttu on vaja iga asja enesele selgeks tegemiseks näpuga järge vedada.
    Asudes asja juurde on üheks probleemiks silver mica konded, mille leidmine sobivates nominaalides on paremate brändide puhul pehmelt öeldes võimatu.
    Sai proovitud ka Farnellist sobivat valikut kokku panna, aga sain vihjeid, et kaasaegsed kondede jalad on tehtud magneetilisest materjalist ning võimalik et selllisesse kohta sobimatud.

Hetkel jäin peatuma vene päritolu sgm3 tüüpi kondekatel. Siin ka probleemiks piiratud nominaalide valik just 1% ja suurema täpsuse puhul.
    Click image for larger version

Name:	sgm3images.jpg
Views:	1
Size:	7,5 KB
ID:	873947

Kasutan skeemi D3A lampidel ja RIAA vajalikud väärtused on 4,7nf ja 13,5 nf.
    Need on skeemitegija välja arvutanud ja leidnud et on parimad?!
    Lapates erinevaid skeeme, leian et mulle sobivate kondekatega, mis oleks 10 nf ja 1 nf on ka skeeme tehtud, lahendus on muidugi pisut teine.

Siit tekib ka küsimus, kas erinevate lampidega tuleb kasutada erinevaid RIAA lahendusi või see pole tegelikult nii?

Mitmesuguseid lehti lapates sattusin ka päris huvitavale kalkulaatorile, mis tuleb aga alla laadida kui soovid asja lähemalt uurida.

Name:	RIAA_Cricuit-PhonoASH.jpg
Size:	34,6 KB
ID:	873948
    Kasutades minu skeemijupil olevaid väärtusi, ei saa ma aga ka kalkulaatoriga samasuguseid andmeid nagu seal on soovitatud.
    Asi läheb seetõttu järjest keerulisemaks.

Süübisin vahepeal sellesse allalaetavasse kalkulaatorisse rohkem ja leidsin et lisades RL takistile minu skeemis (paremas servas) toodud ~410k väärtuse ( R22; 23; 40; 41) saan tõepoolest juba suht sarnased väärtused ka kalkulaatoriga. Asi hakkab pisut selginema
    Pilt ka arvutusest.

Name:	arvutus.jpg
Size:	34,9 KB
ID:	873949
    Kellel praktilisi kogemusi, võiks valgustada võimalikest lahendustest just eri lampide ja võimaliku filtri disaini kohapealt. (sama skeem mis ülal viidatud) Siin on kasutatud mitud lisatakistit ja kondekat.
    Suuri muudatuse teha ei saa, aga mõne sillatava takisti saab ikka lisada.
    viimati muutis kasutaja Sully; 06 m 2010, 01:06. Põhjus: Andreie postituses tehtud viidete parandused.

Vs: RIAA filtri arvutamisest

Esmalt postitatud Sully poolt Vaata postitust
    Sai proovitud ka Farnellist sobivat valikut kokku panna, aga sain vihjeid, et kaasaegsed konded on tehtud magneetilisest materjalist ning võimalik et selllisesse kohta sobimatud.
    Mälu järgi - dielektrikud ei ole magnetilisest materjalist, elektroodid peaksid olema alumiiniumist vms. Nii et ehk äkki väljaviigud on rauast? Kuid rauast olid nad ka vanasti. Mis andmeleht ütleb?

Siin ka probleemiks piiratud nominaalide valik.
    Lubage märkida, et oluline ei ole ainult nominaal, vaid ka täpsusklass. Mis täpsusklass nõutav on? Tavaliselt kondekatel on +-10%, täppiskondekas on +-1% ja paremat vist mõistliku raha eest ei leia.

Kasutades minu skeemijupil olevaid väärtusi, ei saa ma aga ka kalkulaatoriga samasuguseid andmeid nagu seal on soovitatud.
    Tüüpiline - kohe kui arvutused lähemad keerukamaks kui 1+1, saavad erinevad arvutajad erinevaid tulemusi.

Kui sobivaid kondekaid ei leia, siis tuleb skeemi korrigeerida takistite valimise teel. Kuna täppistakistite valik on märksa laiem, on see isegi lihtsam.

Ma ei oska kahjuks head tarkvara soovitada. Ise olen MathCAD-i sisse toksinud R,L,C kompleksväärtused ja nendega rehkendanud filtrite ülekandetegureid - kompleksarve tundes ei ole see keeruline.
    If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Siit tekib ka küsimus, kas erinevate lampidega tuleb kasutada erinevaid RIAA lahendusi või see pole tegelikult nii?
      .....
      Asi läheb seetõttu järjest keerulisemaks.
      Lampide puhul tuleb arvestada ka nende suhteliselt suure väljundtakistusega, seepärast on enamus skeema kasutatav ainult konkreetse lambi tüübiga. Natukene saab seda muidugi siluda, sinu lingitud skeemidel näiteks nende suurte taksitustega kohe pärast esimest lampi aga siis läheb niig nigelast võimendusest suhteliselt palju kaduma.
      Nagu eelpool läbi käis, kui ei saa valida täpseid kondekaid tuleb valida olamasolevatele kondedele sobivad takistid, mis on alati võimalik.

Comment

Siin http://www.lebong.de/6SL7-riaa/index.htm on üks pasiivahelaga lampkorrektor koos arvutustega. Kasutasin ka mõnda aega sama skeemiga korrektorit.

Comment

Tegin Kalju korrektorile väikese arvutuse, ütleme et suhteliselt sarnased väärtused, aga siiski mitte päris samad.

Name:	Arvutus 2.jpg
Size:	29,2 KB
ID:	865494

Vaadates selle kalkulaatori arvutmise tehnikat, on oluline et 3 punkti selles srvutusjadas oleks kindla ajanihkega. Seetõttu ei lase see kalkulaator komponente suvaliselt muuta, vaid arvutab iga sisestatud väärtuse põhjal graafiku parima tulemusega ringi.
          Võtmeks selle kalkulaatoriga mingi tulemi saamiseks paistab olema lisatakisti, mis on signaali ja maa vahel. Ilma selle takistita õigeid arvutusi ei saa.
          Väikesest paraktilisest näpuharjutusest on vahest abi, et keerukana näivad asjad pisut selgineksid.

Comment

Lappasin siin materjale ja leidsin sellise lahenduse - pöördkondekatel RIAA, võibolla on kusagil juba ka kajastatud...
            Huvitav, kas seda lahendust saaks ka kasutada paralleelselt Silver Mica'dega?
            Hea konde annaks soundi ja pöördkonde abil seadistaks mahtuvuse parajaks.

viimati muutis kasutaja Sully; 04 m 2011, 00:21.

Comment

Praktiliselt sama efekti saad jättes ruumi paralleelühenduseks, mahtuvustestriga üle mõõtes ja ja vastavalt vajadusele korrigeerivaid väiksemaid mahtuvusi (1% ... 10% põhikondensaatorist) lisades. Rohkem kui kolme-nelja paralleelis ei tohiks vaja minna.
              If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Working...
              X