Teade

Collapse
No announcement yet.

lint vs cd (eraldatud teemast makkide kasutamine)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Jah, see "sügiselikum kõla" on ka mulle kõrva hakanud: cd-st lindistades saab lülitiga ülelindi ja sissetulevat monitoorida,
    muudab kõlapilti kuidagi "pehmemaks". Resolutsioonikadu nagu poleks, pigem nagu mingi pro-audio heliprotsessoriga oleks
    pisut mängitud. "lava" läheb ka pisut "sogasemaks", aga üsna vähe. Nagu Martinj mainis, kellele millised moonutused meeldivad. Akai GX9 pilliks.

Objektiivselt hindaks su pilli ikka päris heaks, top50 peaks ära mahtuma kindlasti nii detonatsiooni, moonutuste kui müra poole pealt.
    Sagedusala sõltub ehk enim saadaolevaist lintidest, tolle aja lindid polnud just kiita veel. No ja numbritesse ei suhtutud veel 1000 W tasemel.

Nüüd spekulatsioon laiale ringile: ise pean kassetika puhul helikvaliteeti kõige enam mõjutavaks teguriks mehhaanikat ja detonatsiooni iseloomu.
    St. detonatsioon võib olla 0,02 nagu parimatel makkidel on, küsimus pigem selles, millise helilise tagajärjega see on. Võrdluseks siis nagu
    paaris ja paaritud harmoonilised võimude puhul. Näiteks osa makifiile peavad parimaiks kassetikateks Tandbergi toodangut,
    suurte hooratastega ja loomulikult rihmveoga. (nt http://www.vintagecassette.com/Tandberg/TCD_310). Kergesti tekib paralleel plaadikeerutajatega,
    vrd otseveoga (vajalik dj-del) ja rihmülekandega (peamiselt audiofiilidel).

Selles mõttes on isegi mõned vene makid päris head põhjad aretusteks: palju valurauda ja suured hoorattad. Edasi juba mehhaanika täppishäälestus
    ning loomulikult kogu helitrakti ümberehitus.

Vs: ... aga hind on olnud isegi kuni 500 krooni rull.

Esmalt postitatud marley poolt Vaata postitust
    Jah, see "sügiselikum kõla" on ka mulle kõrva hakanud: cd-st lindistades saab lülitiga ülelindi ja sissetulevat monitoorida,
    muudab kõlapilti kuidagi "pehmemaks". Resolutsioonikadu nagu poleks
    Mida sa selle resolutsiooni all mõtled? Korralik lintmakk ka kõige tavalisema lindiga läheb 19cm/s kiirusel kõvasti kõrgemale sageduses kui CD üldse teoorias võimeline oleks. Ka dünaamika on minu meelest väga hea, kui on hea elektroonikaga makk ja vähegi müravabam lint.

Kui makk on veel korralikult hooldatud, ära kuivanud elektrolüüdid vahetatud, rihmad uued ja mehaanikat regulaarselt määritud, siis oleks nagu patt nuriseda. Minu meelest 90ndatega lõpetati kvaliteetse koduaudio tootmine nagu üldse ära ja peale seda on läinud trend pigem kompaktsuse ja mugavuse poole. Ma pean silmas just seda salvestamise/taasesitamise trakti poolt.

Comment

hillarr, just seda mõtlengi, et ei kao midagi ära, aga kõla muutub. muide, just praegult otsin sellele pagana "kompaktsusele ja mugavusele" lahendust pisut teises vallas:
      vaja oleks max 8x kiirusega välist firewire cd-lugejat -- 15 aastat tagasi salvestatud info ja muusika taastamiseks. progress, my a... )-;

aga cd pealt lindistades pole ei kassetil ega lindil sest suuremast resolutsioonist kasu.

AntiV: oleneb seisukorrast, vt moi ja hillarri märkusi.

moi: selle eelduse järgi pole ka vanemate grammaritega midagi teha. Hooldus ja parandus kuulub mõlemal puhul asja juurde.

Comment

Nüüd ongi probleem pole kusagilt lindistada. Arvutil pole liiniväljundit kah. Palju seda helikaardi vol. tuleks umbes keerata, et see 250 mV kätte saada. Ega see signaal õige ikka ei saa vist. Tuunerist kah veidike jama lindistada, kui siis õhtul või öösel. Peaksin oma 1972a ressiiverit torkima, seal nendest din 5test peaks liiniväljundi välja küll saama. Probleem selles, et nii vana pill korjab igasugused teiste elektriseadmete sisse-väljalülitamise plõksud sisse millegipärast. Muidu heli oleks kindlasti kassetile sobiv mis sealt välja tuleb.
        Isegi Youtubest proovilindistus kõlas paremini kui arvutist kuulates.
        Isegi kui ma eksin on mul alati õigus!

Comment

Makiga lindista ikka vinüülilt. Raadiost on lindistuskõlblikud ehk vaid klassika- ja vikerraadio,
          muu kõlab veel rõvedamalt kui madala bitratega mp3. Arvutist on mõttekam läbi mõne
          softifiltri/efekti heli muuta, puhas lindi raiskamine (kui just oma musa ei tee ja arvutit 24/96 või 192 mikserina kasutad).

Võrguplõksude vastu aitam emi-filter ehk, ega soovitatud lüüdikuur ka paha tee vähemalt toiteosas.

Comment

Esmalt postitatud Nrgy poolt Vaata postitust
            Isegi Youtubest proovilindistus kõlas paremini kui arvutist kuulates.
            Paremini kõlamine on pisut vale väljend, sest ükski ümbersalvestamine iseenesest midagi paremaks ei tee. Täpsem oleks, et kõlab teistmoodi, mis tuleneb magnetlindi omapäradest. See lindile salvestamine muudab heli pigem hägusemaks, lisandub analoogmüra ja seetõttu on digitaalsed pakkimisvead vähem märgatavad ja kõrva kriipivad.

Kui sul on mõni vanakooli lemmikartist, siis hangi parem mõni tema vinüülplaat (mis on pressitud enne digitaalajastu võidukäiku) ja võrdle seda mõne viimase kümne aasta jooksul välja lastud remasterdatud CD'ga. Vot nii saab väga hea võrdluse ja suure tõenäosusea saad veel võrrelda seda, kuidas tänapäeva trend näeb ette heli kompressoritest läbi lasta ja dünaamika tuksi keerata.

Kuna vinüül kulub kuulamise käigus üsna hoogsalt, siis linti võiksid kasutada salvestamiseks nendelt lemmikvinüülidelt, et viimaste kulumist säästa. Ega ma tänapäeval suurt muud kohta ei näegi kust lindile analoogsalvestusi saada, et oleks võimalik võrrelda analoog ja digiheli. Kui just ise naturaalpillidega muusikat ei tee.

Muusikale, mis on juba digitaalselt loodud, lintmakk muidugi mingit konkurentsi ei suuda tänapäeva tehnika kõrval pakkuda. Kui siis ainult, et see digisalvestus on võimalus lindile salvestamisega muuta teistsuguseks ja uut moodi huvitavaks ning nautida lintide keerlemist/vanakooli raua töötamist

Comment

Esmalt postitatud marley poolt Vaata postitust
              Makiga lindista ikka vinüülilt. Raadiost on lindistuskõlblikud ehk vaid klassika- ja vikerraadio
              Pole kahjuks vinüülimängijat, ja plaate. Kunagi oli hunnik, neist sai ikka kuulatud Modern Talkingut, muu ei huvitanud tollel ajal. Plaadimängijad oli Vega ja Radiotehnika.
              Ehk mahub raadiotest veel Raadio2 ka tabelisse, sellel saated netis ka üleval. Nii, et raadiost tuleb solki kvaliteedi osas.

Comment

Üldiselt tuleb solki jah. Kuigi ise R2te enam ei kuula , arvan, et kuna tegemist err-iga, peaks heli olema sama, mis Viker-või klassikal.
                Muide, "miskipärast" on hea heli Soome raadiojaamadel.
                viimati muutis kasutaja martinj; 28 m 2011, 15:14.
                Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                  Üldiselt tuleb solki jah. Kuigi ise R2te enam ei kuula , arvan, et kuna tegemist err-iga, peaks heli olema sama, mis Viker-või klassikal.
                  Muide, "miskipärast" on hea heli Soome raadiojaamadel.
                  Ma ei väida nüüd küll midagi, aga niipalju kui telesaadetest ja piltidelt olen näinud mängivad raadiod ju tänapäeval digitaalsüsteemidega oma fonoteeki ja seetõttu ei ole ju eelist raadiol kodus CD'lt kuulamise ees. Iseasi kui nüüd just vikerraadios ei ole mingi spetssaade "kuulame vanu linte ja vinüüle" Ei oska öelda, ma pole vikerraadio kuulajaskond. Aga ma kahtlen et tavasaadetes keegi hommikust õhtuni linte ja vinüüle lappab.

Aga kasutatud kujul vinüüle on nii osta.ee's kui ka välismaises ebay's ja välisriikides isegi kasutatud vinüülide poed olemas. Esimeste soetatud vinüülidega ei tasuks muidugi mingeid järeldusi hakata tegema, sest ma kaldun arvama et 90% oksjonitel müügis olevatest meloodia vinüülitest on odavate ja vinüüle lõhkuvate grammaritega läbi vändatud plaadid.

Comment

Korralik lintmakk ka kõige tavalisema lindiga läheb 19cm/s kiirusel kõvasti kõrgemale sageduses kui CD üldse teoorias võimeline oleks. Ka dünaamika on minu meelest väga hea
                    Sagedusribal vägapalju vahet pole, DVD pealt peaks nõks parema heli kätte saama. Dünaamika osas on aga lindi puhul -60dB suht kindel piir, millest CD pikalt üle paneb. Ülekostvusega sama lugu.

Pole uurinud, mis kvaliteediga sati pealt raadiod tulevad (eks neid ole ka seinast seina, aga paremad?)?

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                      Sagedusribal vägapalju vahet pole, DVD pealt peaks nõks parema heli kätte saama. Dünaamika osas on aga lindi puhul -60dB suht kindel piir, millest CD pikalt üle paneb. Ülekostvusega sama lugu.Pole uurinud, mis kvaliteediga sati pealt raadiod tulevad (eks neid ole ka seinast seina, aga paremad?)?
                      Siin kohal Sa kahjuks eksid, sest CD ei saa üle 20kHz sageduse minna mitte mingit moodi. Ükskõik kui kvaliteetselt ja mis imematerjalidest ka mängija ei tehtaks, see piir on sämplingsagedusse "sisse kirjutatud". 25kHz piirini suudavad taasesitada aga juba tavalisemad lintmakid ja kõvemad kodukasutaja makid isegi kuni 40kHz. DVD on võimeline 22kHz, aga see filmide kõrval olev heliriba on nii kokku pakitud, et seda võiks võrrelda pigem 128-160kbs mp3'ga ja ei kannata kriitikat muusika kuulamise seisukohast. Teine jutt on DVD-Audio (DVD-A), mis on jah võimeline kuskil 48kHz'ni ulatuma, aga see vajab spetsiaalset mängijat ja DVD-A formaati võiks võrrelda pigem stuudiomakiga kodus - ei ole DVD-A mängijad levinud, ega pole ka vastavaid muusikaplaate saada.

Ülekostvusega on neljarealisel lintmakil muidugi nadisti ja siin digitaalsetele salvestusseadmetele kuidagi vastu ei saa. Aitab ainult ülelindi salvestav stuudiomakk.

Ka dünaamika on muidugi lindil kehvem kui CD'l, aga see asi on ainult paberil nii. Praktikas tehakse suuremal osal CD albumitel sellist kompressiooni, et dünaamika on oluliselt kehvem kui ühelgi analoogmeedial. Seda põhiliselt sellepärast, et CD kõlaks igasugusel sangakräpil piisavalt kõvasti ja kommertslikult.

Nii palju siis tehnilisest võrdlusest. Tavaelus tähendab see lõppudelõpuks ikkagi digitaalse muusika kuulamist, sest analoogmuusika sätib väga kitsad piirid leiduvale muusikavalikule ja 90ndatest alla poole. Ja põhiliselt ainult kasutatud kujul, kus sagedusriba ja meedia kvaliteet pole enam uuega võrreldav.

Comment

Vs: CD vs lint

Inimene enam üle 10000Hz eriti ei kuule. Vähemalt see kes nii kõrge sagedusalaga pille jõuab endale juba lubada.

Comment

Remargi korras, DVD-A on paraku surnud formaat, ehk et see oli mu meelest Toshiba vaste Sony SACDile, Sony tõmbas DVD-Ale nahad pähe, samamoodi nagu ka Blu-Rayga HD-DVDle.

Comment

Esmalt postitatud Nrgy poolt Vaata postitust
                            Inimene enam üle 10000Hz eriti ei kuule. Vähemalt see kes nii kõrge sagedusalaga pille jõuab endale juba lubada.
                            Nii hull vast asi pole, et üle 10kHz ei kuule, aga põhimõtteliselt õigus, et selleks ajaks kui oma rahaliste sissetulekutega jõuad tipptehnika tasemele (kui üldse) on kuulmine juba tönts
                            Siiski ei tasu arvestamata jätta, et kuigi inimene ka nooruses suurt üle 20kHz ei kuule, siis ta ikkagi tajub neid kõrgemaid helisid koos madalamate sagedustega. Nii et päris sedasi see ka pole, et ah nagunii ei kuule, lõikame julmalt ülemised sagedused maha.

Aga DVD-A on surnud jah, nagu põhimõtteliselt SACD ja veel paljud teised head ja kvaliteetsed audio-video formaadid mis kunagi massidesse pole jõudnud.

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                              ... kuna tegemist err-iga, peaks heli olema sama, mis Viker-või klassikal.
                              Digi-foorumist:
                              Praegu eetrisse minevate ERR raadiote ülekanderiba on 256 v.a klassika mis on 386. plaan tõsta teised raadiod ka klassika tasemele.
                              73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                              ATiP1pN4XeM

Comment

Working...
                              X