Teade

Collapse
No announcement yet.

lint vs cd (eraldatud teemast makkide kasutamine)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: CD vs lint

Esmalt postitatud Nrgy poolt Vaata postitust
    Inimene enam üle 10000Hz eriti ei kuule. Vähemalt see kes nii kõrge sagedusalaga pille jõuab endale juba lubada.
    See on nüüd küll väga vale arusaamine, et üle 10.000 Hz ei kuule! Kuuleb küll ja veel väga hästi. Kui räägime 18.000 Hz ja kõrgemale siis juba kuuldelävi muutub. See on juhul kui kuulmisega on kõik korras ja pole kahjustunud mingi haiguse tagajärjel.

Comment

Vs: Makkide kasutamine

To. hillarr Postitus NR.241.

25kHz piirini suudavad taasesitada aga juba tavalisemad lintmakid ja kõvemad kodukasutaja makid isegi kuni 40kHz.

Kuule mees mida sa siin blufid! Huvitav kust sellised andmed pärit on ja millised need makid on mis nii kõrgele välja jooksevad ja milline on see lint, nagu on seda 40KHz??? Parimad riistad parimate lintidega küünivad 22 KHz piirimaile ja mitte kõrgemale. Tavaliselt antakse piirväärtuseks kõrgete otsale kuni 20KHz. Räägime asjast nii nagu need on ja pole vaja andmeid valetada. 21,5 KHz olen kätte saanud nii Olimp 004 ja Akai 635- ga kasutades Basf lindiga kiirusel 19,5 ja seda ainult esimesel salvestusel, teisel korduval salvestusel jäi piir 21 KHZ peale.

Comment

To humax
        Kas O004 läheb tõesti nii vähe välja. Viska taasesitusvõimendi skeemist need tobedad filtrid välja.
        Kui Sojuz 111 te häälestasin, sain läbivkanalis 28kHz kätte. Tasemel -3 dB -20dB nivool.
        O005 -t tuli häälestamata kujul ka 32kHz läbi.
        Saan aru, miks antakse piirväärtuseks 20k.
        Asi selles, et sinnamaani läheb kindlalt ja hea dünaamikaga ja ilma igasuguse "keemiata" . Näiteks kassetikatel on vajalik ju dünaamiline eelmagneetimine. Piiride eemale ajamine pigem kindlustab head reziimi normaalses tööpiirkonnas.
        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
          To humax
          Kas O004 läheb tõesti nii vähe välja. Viska taasesitusvõimendi skeemist need tobedad filtrid välja.
          Kui Sojuz 111 te häälestasin, sain läbivkanalis 28kHz kätte. Tasemel -3 dB -20dB nivool.
          O005 -t tuli häälestamata kujul ka 32kHz läbi.
          Mina pole selliseid ulmelisi arve näinud ja üle lindi pole selliseid näitajaid saanud? Tingimusel et mahamängimine on testlindiga paigas ja vastab normidele ja nii, et vahet pole millise makiga linti kuulad! Migeid filtreid pole mida välja vista! Riba peab jääma sirgeks 18- 22KHz heal juhul peaks see olema +-´0db kõikumist. See on see mis peab tulema üle lindi!
          viimati muutis kasutaja humax; 29 m 2011, 15:06.

Comment

Esmalt postitatud humax poolt Vaata postitust
            Kuule mees mida sa siin blufid! Huvitav kust sellised andmed pärit on ja millised need makid on mis nii kõrgele välja jooksevad ja milline on see lint, nagu on seda 40KHz??? Parimad riistad parimate lintidega küünivad 22 KHz piirimaile ja mitte kõrgemale. Tavaliselt antakse piirväärtuseks kõrgete otsale kuni 20KHz. Räägime asjast nii nagu need on ja pole vaja andmeid valetada. 21,5 KHz olen kätte saanud nii Olimp 004 ja Akai 635- ga kasutades Basf lindiga kiirusel 19,5 ja seda ainult esimesel salvestusel, teisel korduval salvestusel jäi piir 21 KHZ peale.
            Ära ägestu nüüd, ega ma neid arve lambist välja ei mõelnud. Ega see, et vene toodang ja vene lindid ei küündi 30kHz'ni ei tähenda, et seda Jaapani tippmakid ei võiks teha.
            Vaata alustuseks kasvõi Akai ja Teac'i makke http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/15.htm Kõik tippmasinad lähevad seal vähemalt 30kHzni või natukene edasigi.

Neid üle €1000 tippmakke pole mul õnnestunud ise testida, aga samas pole mul ka mingit alust kahelda, miks nad ei peaks minema selliste sagedusteni välja. Tol ajal ja sellise tehnika juures ei bluffitud andmetega datasheet'il ja seda võib lugeda ka välismaisetest foorumitest.

Noh seda ma pean tunnistama, et selle panin ma peast mööda ilma täpsustamata, et päris 40000Hz tuleb ainult 38cm/s kiirusel, mis kodusesse tarbimisse on natukene overkill.

Comment

Ja muide venelased ka ise ütlevad näiteks Olymp 005 sagedusribaks 19 kiirusel 20...25000Hz ja ma usun et hea lindiga ja skeemi kaasa aidates on võimalus ka vene tehnikaga palju paremaid tulemusi saada kui seda tavaline vene makkide andmetes olev 20kHz on.

Comment

Esmalt postitatud hillarr poolt Vaata postitust
                Ja muide venelased ka ise ütlevad näiteks Olymp 005 sagedusribaks 19 kiirusel 20...25000Hz ja ma usun et hea lindiga ja skeemi kaasa aidates on võimalus ka vene tehnikaga palju paremaid tulemusi saada kui seda tavaline vene makkide andmetes olev 20kHz on.

Väga lihtne, sa tee see asi ise ära ja veendu, mõõda, et see nii on ja siis räägi!
                Pole mõtet mingit arvamust avaldada, kui ise teinud ja katsunud pole. Mina ei tea makkidest midagi eriti, mõned kunagi ise tehtud, mõned ostetud ja profi makide taga üle 40 aasta seistud ja tööd tehtud. Hooldused ja mõõtmised peale selle. Esimese Spalise omanikuks sain 1959 aastal ja polegi vene riista mida katsunud pole ja kasutan momendilgi veel makki ja neid on mitmete firmade omad. Käes on olnud üldse, väga erinevaid, nii firmade poolest kui ka kasutusala poolest. Fonoteek veel praegugi olemas ja vahest saab kah täiendust. Minul makkide kohta küsimusi pole! Momendil veel ka olemas korralik mõõteriistede komplekt millega asju rea peal hoida, generaatoritest alates ja moonutustemõõtjaga lõpetades ja kõik veel mis korralku labori juurde kuulub. Mul pole siin mõtet tühja vaielda ja tõestada, et lumi on valget värvi ja külm. Elage oma tõekspidamistes edasi ja Edu teile!
                viimati muutis kasutaja humax; 29 m 2011, 13:10.

Comment

OK. Ega mul ei ole siin ka plaanis hakata arvamusi muutma, kui Sul tõesti on selline kogemus ja kindlad faktid mõõtmiste näol. Seniks kuni ma pole endale soetanud kasvõi näiteks Teac X2000 kus need toredad numbrid kirjas on ja 38 kiirusel isegi 40kHz, matan ma sõjakirve maha ja ei näe põhjust vaielda rohkem. Ma lihtsalt rääkisin juttu, mida ma olen läbi aegade välismaisetest foorumitest lugenud ja netiavarustest leidnud. Sama moodi nagu teised kasutajad siin foorumis rääkisid SACD ja DVD-A'st kus sama moodi tugineti ainult andmetele ja ei ühtegi reaalset mõõtetulemust kodustest tingimustes.

Mis puutub vene tehnikasse, siis siia maani on nende tehaseandmed olnud siiski pigem kindla peale minek ja tagasihoidlikult. Kommunistlik majandus lihtsalt ei tinginud seda, et oleks olnud vaja numbreid ilustada ja mõõtmisi teha mingitel ideaaltingimustel.

Comment

Ma lihtsalt rääkisin juttu, mida ma olen läbi aegade välismaisetest foorumitest lugenud ja netiavarustest leidnud. Vot siis nii tulebki sul igat lauset alustada-järjrkordne tark kelle tarkus tugineb ainult välismaistes foorumites loetud jutule.On sul ka reaalset kuulamiskogemust erinevate makkidega ja lintidega.

Comment

Esmalt postitatud wigo poolt Vaata postitust
                      Ma lihtsalt rääkisin juttu, mida ma olen läbi aegade välismaisetest foorumitest lugenud ja netiavarustest leidnud. Vot siis nii tulebki sul igat lauset alustada-järjrkordne tark kelle tarkus tugineb ainult välismaistes foorumites loetud jutule.On sul ka reaalset kuulamiskogemust erinevate makkidega ja lintidega.
                      Jah muidugi on reaalne kuulamiskogemus, lihtsalt pole mõõtmisi olnud võimalus teha ja kõrvuti kuulata Olymp004 mõne samaväärse Jaapani tippmakiga üheaegselt. Sellepärast lisasingi hiljem järgi, et numbrilised faktid põhinevad ainult netist.
                      Aga mulle jääb arusaamatuks, et kas te tõemeeli siis usute siin, et lint on umbes samaväärne CD'ga või isegi kehvem? Ei suuda ta laiemat sagedusriba pakkuda, ülekostvus on meeletult suurem, dünaamika kehvem, signaali-mürasuhe jne. Äkki tuleb välja veel, et detonatsioon on kah lindil oluliselt hullem kui CD jitter?

Ma küll 99% ajast kasutan digitaalseid vahendeid muusika kuulamiseks, kuid siiski olen ma veendunud lindi märksa laiemas sagedusribas. Kui väga kõrge nivooga lindile ei salvesta, siis pole ka ülekostvus suuremat sorti probleem ja korraliku lindiga müra on muusika seest täiesti kuulmatu. See minu öeldud 40kHz oli tõesti natukene liialdus ja saavutatav siis ilmselt ainult 38cm/s kiirusel (neti andmetel ), aga puhtalt ainult kuulamise järgi ma ka ei taha nõustuda, et lindi sagedusvahemik ka parimatel kodumakkidel jääb CD piiridesse, tee mis sa tahad.

Comment

lint vs cd (eraldatud teemast makkide kasutamine)

See mis kusagil foorumites jahutakse ei huvita mind üldse ja kui, siis ainult niipalju, et sealt oma tõetera leida, mida reaalselt kasutada. Mis sellistesse ulmelistesse näitajatesse siis seda küll pikalt....Oma kogemuste põhjal on teadmised olemas ja eks see kvaliteedi tõstmise teema on pidevalt probleemiks ja ka sellega tegeletud. Võid ju selle Teaci hankida ja see 40KHz kätte saada kiirusel 38,0 ja ma võin sulle ka mõned kilomeetrid linti müüa ja nüüd küsimus mis sa sellega peale hakkad? Selle lindi kulu ja kõrgete otsaga ja kust sa selle heli võtad mida salvestada ja mis see lõppkokkuvõtteks annab? Hea on kui sa 20KHz kuuled ja kastid heal juhul 22 KHz mängivad ja makk 40KHz salvestab, aga mis pill sul nii kõrgele läheb? Mõtle nüüd ja ütle milleks??? Kui ma alustasin siis kasutati kiirust 76,0 ja ikkagi jäi riba 20KHz piirimaile ja polegi rohkem vajadust. Peale lindi kulu midagi positiivsest pole. Riba peab olema 20-20000Hz ja seda mida sirgem seda parem ja sellest piisab täielikult. Oma eelistuseks ja väga heaks loen 18-22000Hz ja seda riba ulatuses +-0,5db kõikumist, müraga -70db ja kui selle oled kätte saanud siis on see kõva sõna! Need on näitajad, mis vastavad testlindile ja mõõtmise tulemused on juba üle lindi! See on praktikast väljakujunenud andmed mille järgi olen makaid timminud ja milledega on tehtud väga palju salvestusi nii stuudios kui avalikel kontsertidel ja on ka seda materjali kasutatud vinüülide tegemisel algsalavestusena. Pole kunagi mingeid pretensioone olnud. Kodus pole sul sellist heli kusagilt võttagi mis eeldaks veel paremaid numbreid ja teiseks polegi vajadust. Mis vene makkidesse puutub siis on neid väga häid nii tavamakkide kui profimakkide seas ja pole mõtet negatiivselt suhtuda asjasse. Ainult on neid vähe ja ühe käe näppudest aitab nende üles lugemiseks. Mis profi makkidesse puutub siis on see eraldi ja pikk teema ja need võite koheselt rahule jätta. Nende kasutamine eeldab ka vastavate profi helipultide kasutamist. Mis kodukasutuseks kõlbab, siis üle AKAI midagi eriti pole, välja arvatud mõned erandid. See puudutab nii linti, kui kassetti. Kusjuures kassetikatest on ka mitmeid teisi firmasid mida eelistada. See on minu veendumus ja ei pretenteeri absoluutsele tõele. Mingist kuulamiskogemusest pole mõtet jahuda ja see on selle foorumi " eriteema". Ühtegi salvestust ega reziid ei teha mingi "kuulamiskogemuse" põhjal, sisuliselt on see minu jaoks tühipaljas sõnademulin, millel pole seletust. Eesmärk on võimalikult loomutruu ja naturaalne heli edastamine, ilma igasuguste lisadeta ja kaduteta.Maki puhul kõige tähtsam on mehaanika ja kõik sellega seonduv ja selle järel alles elektroonika.
                        viimati muutis kasutaja humax; 29 m 2011, 14:46.

Comment

Esmalt postitatud hillarr poolt Vaata postitust
                          Jah muidugi on reaalne kuulamiskogemus, lihtsalt pole mõõtmisi olnud võimalus teha ja kõrvuti kuulata Olymp004 mõne samaväärse Jaapani tippmakiga üheaegselt. Sellepärast lisasingi hiljem järgi, et numbrilised faktid põhinevad ainult netist.
                          Aga mulle jääb arusaamatuks, et kas te tõemeeli siis usute siin, et lint on umbes samaväärne CD'ga või isegi kehvem? Ei suuda ta laiemat sagedusriba pakkuda, ülekostvus on meeletult suurem, dünaamika kehvem, signaali-mürasuhe jne. Äkki tuleb välja veel, et detonatsioon on kah lindil oluliselt hullem kui CD jitter?

Ma küll 99% ajast kasutan digitaalseid vahendeid muusika kuulamiseks, kuid siiski olen ma veendunud lindi märksa laiemas sagedusribas. Kui väga kõrge nivooga lindile ei salvesta, siis pole ka ülekostvus suuremat sorti probleem ja korraliku lindiga müra on muusika seest täiesti kuulmatu. See minu öeldud 40kHz oli tõesti natukene liialdus ja saavutatav siis ilmselt ainult 38cm/s kiirusel (neti andmetel ), aga puhtalt ainult kuulamise järgi ma ka ei taha nõustuda, et lindi sagedusvahemik ka parimatel kodumakkidel jääb CD piiridesse, tee mis sa tahad.
                          Vastupidi-olen ka veendunud ,et cd ikkagi lintmaki vastu ei saa.

Comment

Vastupidi-olen ka veendunud ,et cd ikkagi lintmaki vastu ei saa.

Ma ei hakka enam siin pikemalt jahuma, ega midagi tõestama, ainult vihje korras, mainin et huvitav miks juba mitmel ajal on hakatud korralikemas kodustuudiotes kasutama makke, nii 32 kui 64 ja ka kaherealisi isendeid. On ka otse öeldud, et me ei mängi isegi do nooti digitaalseks salvestuseks. Jutt on originaalsalvestustest! On ka neid kes teevad originaali ainult saviplaadile ja kõik! On ka neid, kes teevad lindilt digisse.
                            viimati muutis kasutaja humax; 29 m 2011, 15:10.

Comment

Võid ju selle Teaci hankida ja see 40KHz kätte saada kiirusel 38,0 ja ma võin sulle ka mõned kilomeetrid linti müüa ja nüüd küsimus mis sa sellega peale hakkad? Selle lindi kulu ja kõrgete otsaga ja kust sa selle heli võtad mida salvestada ja mis see lõppkokkuvõtteks annab? Hea on kui sa 20KHz kuuled ja kastid heal juhul 22 KHz mängivad ja makk 40KHz salvestab, aga mis pill sul nii kõrgele läheb? Mõtle nüüd ja ütle milleks???
                              Olen täiesti nõus et 20kHz ma ilmselt enam otseselt ei kuule rääkimata kõrgematest sagedustest. Ma ei oma küll mingit doktori kraadi naturaalpillide ja heli akustika teemal, aga olen veendunud et nii see siiski ei ole, et ah inimene kuuleb 15-20kHz aitab sellest küll. Heli ruumis on midagi hoopis enamat kui pillide ja naisvokaali sageduste ja detsibellide summa. Ja seda on korduvalt tõestatud ka pimetestides, et kuni 20kHz või 22kHz helil ja helil mis tuleb palju suuremast sagedusvahemikust on vahe kõlapildis sees.

Iseasi on tõesti, et mida sellise süsteemiga kuulata, sest tänapäeval enam ei nähta vaeva naturaalsete pillidega ja selliste suurte sagedusvahemikega. Ja vaevalt, et 20-30 aastat vana korduvalt kuulatud vinüülgi suudab mingeid müstilisi kõrgeid esile tuua, sest need kaovad sealt vagudest ju esimeste kümnekonna kuulamisega. Tavatarbija rahuldub 128kbps mp3ga ja ekslusiivi väikesele ringile pole mõtet toota. Aga jutu mõte ei olnud mida kuulata, vaid meedial ja kuulamisvahenditel kui sellisel.

Kui ma alustasin siis kasutati kiirust 76,0 ja ikkagi jäi riba 20KHz piirimaile ja polegi rohkem vajadust.
                              See on siis mingi aastatel 60/70? Väga asjakohatu võrdlus. See on sama hea kui võrrelda selle ajastu auto mootorit tänapäevasega. Kassettist ei suudetud kah alguses pooltki seda välja võluda nagu Nakamichi oma 90ndate tippkassettikates välja imes.

Riba peab olema 20-20000Hz ja seda mida sirgem seda parem ja sellest piisab täielikult.
                              Noh CD oleks ju justkui ideaalmaailm siis, sest sageduskara on nagu joonlauaga tõmmatud, kui ainult elektroonika ja DAC sellele piisavalt hästi järgi tuleb. Aga kõvematel CD mängijatel ei saa ka DAC'i ja elektroonika üle nuriseda. Kuid miskipärast pimetestijad on ikkagi leidnud LP heli avarama kui CD. Järelikult ei piisa sirgest 20-20kHz sagedusest.

Comment

hillarr, pole mõtet võrrelda stuudiotehnikat laiatarbega. mehhaanika on väga erineva tasemega,
                                sagedusriba kõikumine 10 x väiksem jne. ka 60-70ndate stuudiomakid on selle poolest alati paremad.

sagedusribast -- 20--20 000 pole mingi näitaja, iseasi kui väikeste kõikumistega see on.
                                loe Humaxi juttu ja pane tähele +- 0,2 vs +- 2--3 dB. faasinihked ja moonutuste asukohad lisaks.

sagedusriba piirid selgitasid sa ju ise ära, cd-l on piiratud matemaatikaga,
                                lindil läheb sagedusalast väljaspool lihtsalt langusesse, samamoodi nagu kõlaritel.
                                ka kirutud s30 suudab mängida kuni 16 Hz, iseasi mitme miinusdetsibelliga.

Comment

Working...
                                X