Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Enda eelpoolmainitud kogemuste põhjal oletaks mina kül seda.
Kogemus ei peta.
Venkud ühinesid autorikaitse... asjandusega 70ndate keskel. Enne seda käis häbematu vargus. Kui ilmusid esimesed plaadid "izgotovleno po litsenzii...", võis olla juba võimalik, et kasutati master-tape-i. See sõltus rohkem sellest, mida litsents sisaldas, aga seda me ei tea. Enne seda, kuna oli teada, et venku autoritasu ei maksa, ei andnud keegi master-it venelasele: "olge lahked, tehke piraatkoopiaid".
Seega, vanade (enne 73ndat) plaatide puhul on ülimalt tõenäoline, et lähtematerjaliks oli poest ostetud lint või plaat.
Muidugi, sots-leeri ühtsust arvestades, võis olla võimalik, et "sõbralik" vennasvabariik ostis litsentsi väikesele tiraažile ja "suur vend" napsas masteri vahelt ära.
Tegelikku tõde ei saa me ilmselt kunagi teada...
Niipalju kui ma internetist lugenud olen, siis seda Melodija Hard Days Night-i peetakse helikvaliteedi poolt identselt heaks Blue Box variandiga või isegi esmatrükiga.
Niipalju kui ma internetist lugenud olen, siis seda Melodija Hard Days Night-i peetakse helikvaliteedi poolt identselt heaks Blue Box variandiga või isegi esmatrükiga.
Väga huvitav. Kas mingeid viiteid/linke saaks? Ja, andestust mu võhiklikkuse pärast, mis on Blue Box?
Muide, üldlevinud arvamus on, et Riia tehas oli kvaliteedilt kõige viletsam, kuidas siis äkki nii kvaliteetne plaat?
Detail of all the Beatles boxed album collections, L.P. and C.D.
midagi sellist vist...
"Directly or indirectly, all issues related to sound should be decided by the ear as an organ of hearing: conclusions that are given by the ear is no longer necessary to challenge.Lord Rayleigh (John William Strutt)
Ma pelgan, et seal ei peetud eriti pühaks matriitsilt max. saadavate koopiate arvu. Üheks tolleaegseks 'heaks' näitajaks oli ju 'plaani ületamine'. Mingil viisil toimus plaatide headuse määratlemine 'gruppideks' jaotamisega (oli 'gruppa vtaraja' e. teine; 'gruppa tretjaja' e. kolmas - see oli parema kvaliteediga ja andis ka tugevama signaali võimendisse). Lisaks tasub kahelda ka vene vinüül-materjali headuses - see võib avalduda nii koopia kvaliteedis kui ka matriitsi kiiremas kulumises (ja lõpptulemusena ikka plaadi viletsuses).
Melodia plaat on üks parimaid kehisejaid, taustamüra suhtes polegi eriti halvemat kohanud. Kas nende gruppidega määratleti muusikažanr, et parema kvaliteediga oli klassikaline jne? Venelaste mõni enda kodumaine asi on päris kena kvaliteediga iseenesest, näiteks Moskva Dixieland, üks rag-time plaat oli kaa päris hea kvaliteediga.
Foorumis, mida ma eespool tsiteerisin, käis samasugune arutelu kvaliteedi kohta. See olevat stuudiotel väga erinev olnud. Näiteks Riia stuudio oli heas kirjas, Tbilisi mitte. Kuid väidetakse ka, et Tbilisis oli müügil ka selliseid plaate, mis mujal juba aastaid tagasi läbi müüdud. Oletatakse et võis olla piraat kordustiraaže.
Mul on mõned ühesugused plaadid mis on aga välja antud erinevates meloodia tehastes. Peaks neid võrdlema...
Whitney Houston tehastes (1,2):
1. Апрелевкийордена Ленина завод (Moskva stuudio/tehas)
Vikipedia: Aprelevka (Апре́левка) on linn Venemaal Moskva oblastis Naro-Fominski rajoonis. Asub 25 km Moskvast edelas.
Tekkinud 1899. aastal raudteejaama juurde. Linnas asus 1910. aastast vinüülplaaditehas, millest sai Venemaa ja N. Liidu suurim, kuid on nüüdseks oma tegevuse lõpetanud.
2. Рижский завод грампластинок (Riia stuudio/tehas)
Jäme tõlge vene vikist:
Riia tehas asutati aastal 1950, võttes aluseks firma " Bellacord Electro".
Aastal 1964 liitus ta "meloodiad" nimega. Tooted müüdi peamiselt Baltimaades , samuti vabariikide NSV Liidu ja välismaal : Bulgaaria, Ungari , Ida- Saksamaa , Poola, Rumeenia ,USA, Kuuba ja Vietnam.
1992 Riia tehas erastati ja nimetati ümber firmaks "RiTonis". Aastal 1999 kuulutati välja aga pankrott.
Chris Rea tehastes (1,2):
1. Ленинградский завод (Leningradi stuudio/tehas)
2. Рижский завод грампластинок (Riia stuudio/tehas)
Tundub väga põhjalik artikkel meloodia tehaste kohta:
Kõrvaga peaaegu võimatu eristada, enda kujutlusvõime hakkab enne mäkra mängima.
Nii palju oli nendel plaatidel küll vahe et Рижский завод грампластинок (Riia stuudio/tehas) plaadid olid kergemad ja võdisesid käe vahel kergemini - seega õhemad.
Vb vajaks digitaalset lähenemist et vahet võrrelda...samas plaadid paari aastaste vahedega toodetud e. kordustiraaž, kui see midagi mõjutab.
Comment