Teade

Collapse
No announcement yet.

Peegel, ütle peegel... (kassettmakkide pimetest)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Peegel, ütle peegel... (kassettmakkide pimetest)

Ahoi makipe...makihoolikud !
    Kuna mul õnneliku juhuse läbi on üheaegselt käes 4 tippkassetikate hulka liigitatud makki , siis mõtlesin, et laseks rahval arvata, mis fail millise maki juurde kuulub.

Makid on järgmised . Nakamichi CR7 , Kaks Technicsit RS-AZ7 (mu isiklik) ja BX747 ning Sony Walkman D6C proffesional.

Kõik nad on pandud mängima Tallinna Helikassetitehase kassetti "Eesti pop VI" Aastaks pakun 1985,1986. Ehk täielik analoog kuni eilse õhtuni.
    Digiteeritud on välise helikaardiga Audiophile USB . 44 kHz, 16 bitti.
    Failid on nigu on. Töötlust teinud ei ole, kuulda on nii alguses kui ka lõpus maki- ja lindikahin.

Nivood on erinevad, sedasi makist see laul tuli.
    Failid siis

Disklaimer. Eelnevalt viidatud failid on üles laetud hariduslikul eesmärgil. Kassetil puuduvad kirjad selle sisu levitamise keelu kohta.

Igal juhul võtan failid maha, kui test on tehtud.

Paar ähmast pilti kah

Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Vs: Peegel, ütle peegel...(kassettmakkide pimetest )

Ma pakuks, et 3.wav on Walkman D6C. Seda olen näppinud/mõõtnud ja parandanud (mootor ilmselt lühistas ning kõrvetas läbi oma juhtskeemi).
    Mäletan, et "müras" suhteliselt palju, kui Dolby väljas.
    Teisi makke pole mul õnnestunud kuulata.

Comment

Huvitav tähelepanek, ootan veel arvamusi.
      D6C mootori kivi läheb läbi peamiselt kahel põhjusel. Patareid valepidi sees või keegi kasutab 9V toidet.

Lisan veel et kõikide makkide taasesituskanalid on modimata ja seadurid linditüübile vastavas asendis ning Dolby väljas.
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Ahjaa. Öelge ka seda, milline variant teile kõige rohkem meeldib ?

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt
          D6C mootori kivi läheb läbi peamiselt kahel põhjusel. Patareid valepidi sees või keegi kasutab 9V toidet.
          OT: tol korral vist kolmas põhjus, staatori püsimagnetist olid mõned tükid lahti murdunud ja takistasid pöörlemist, võlli keerates "ragises".
          Pääsesin õnneks vaid puhastamisega kuigi mootorit lahti võtta polnud just kõige kergem. Lihtsalt infoks, kui kellelgi midagi sarnast ette tuleb...

Puhtalt spektri järgi pakuks veel, et Nakamichi on 4.wav Meeldimise kohalt olen vait, sest lugu ise ei tekita emotsioone ja nii on raskem hinnata.

Comment

Katsetasin erinevate klappidega ja mitmeid kordi.
            Ütleme nii et paneks kokku paar paari, minu arvates parimad 1 ja 3, ning 2 ja 4, paari panin kuna leidsin neis sarnast kõla.
            Pingerida aga oleks siis selline, kas track makile vastab saame teada:
            3. Track =
            Nakamichi CR71
            1. Track =
            Technics RS-AZ7
            2. Track = Technics BX747
            4. Track = Sony Walkman D6C

Track 3 & track 1 kõlavad minu arust väga sarnaselt ja on väga võrdsed, kohati on raske aru saada kumb mängib.
            Siiski meeldis kokkuvõtteks track 3 kõla kõige enam, kuna suutis minu arvates mängida kõrgeid kõige puhtamalt võimalikult moonutamatult.
            Track 2 jäi kuidagi kitsaks soundi osas, ehk saab asja kuidagi parandada.
            Track 4 ausalt öelda normaalne helipildilt, kuid mitte stabiilsuselt. Heli ei tundu ühtlane, natuke vibreerib minu arust.

Ps. Tegelikult on see test väga huvitav, kunagi oli sama plaan sarnast võrdlustesti teha. Aga erinevusega et iga kasutaja lisab mingist teatud laulust osa või terve, kassetilt mis on kõigil kodus olemas või lihtsasti hangitav.
            Kahjuks endal seda kassetti ei ole, muidu võiks lisada ka enda Marantziga (SD-35) sisse võetu, oleks hea võrrelda. Vinüül on olemas
            viimati muutis kasutaja -erik-; 17 m 2014, 21:50.
            Arvutifoorum Vista

Comment

3 saab punkti
              Lisatud failid
              "Directly or indirectly, all issues related to sound should be decided by the ear as an organ of hearing: conclusions that are given by the ear is no longer necessary to challenge. Lord Rayleigh (John William Strutt)

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                milline variant teile kõige rohkem meeldib ?
                Hindasin tulemuse kvaliteeti ( korralik lauaarvuti ja korralikud klapid peas):
                1. vilets
                2. keskmine
                3. üle keskmise
                4. kõige korralikum
                Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Kuulasin eile kah enda audiosüsteemi peal.

Esimesed kaks tracki 1 j 2 olid sellised, kus vokaal varjutas teised instrumendid ära ja need olid suht sarnased. Tundus tüpmsuna heli. Pakuks et need olid Techniksid.
                  Track 3 oli kõige korralikum , kus vokaali ja muude muusikainstrumentide tasakaal parem ja eristatavus/ruum samuti parem. Track 3 on minu favoriit.
                  Track 4 nivoo oli teistest madalam. Tasakaal parem minuarust kui track 1 ja 2. Sedasi võib Sony Walkman äkitse mängida.
                  Minu kuulamise emotsiooni edetabel:
                  1. Track 3- Nakamici
                  2. track 4 . Sony Walkman
                  3. Track 1- Technics
                  4 Track 2- Technics.
                  Kui aega täna , siis kuulan veel selge kõrvaga ja korrigeerin kui arvamus muutub.
                  Kuulasin ju ise kasetiheli viimati 93-94 aastal, kuid kassetikogukogu ja mingi Alpine AL-35 kassettdeck veel alles.
                  viimati muutis kasutaja Altec; 18 m 2014, 13:17.
                  Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
                  Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

Comment

Ootan vist homme hommikuni, siis saate õiged vastused teada.
                    Igatahes mina ühes makimargis pettusin veidike (eriti kui on olemas hea võrdlusmoment).

Mul on kodus vedelemas paar vene makki kah, kui mahti , üritan ka nendega demofailid teha. Kusjuures (minu) kõrvale ei kõla Orbita 102 sugugi halvasti , aga see on lihtsalt KOLE !!!!

Comment

Kõige "säravamad" ja "mahlasemad" (kõrgete ja madalate poolest) 1 ja 3
                      Kõige sahisevam 2
                      Kõige "lamedam" ja "kuivem" samuti 2
                      Kõige vaiksem/vähemsahisev 4 (võibolla natuke ka üldiselt madalama nivoo pärast, ei viitsinud hakata träkke ühtlaseks normaliseerima)

Detailsus oli kõigil enamvähem sama. 0:30 pealt oli vaevumärgatav taustaklaver kuulda kõigil (nr 2-l kõige vähem); 0:50 ja 01:50 peal basskitari kõrge keelte "plõnks" samuti äratuntav, 2:10-2:25 ajal medika klõbin naturaalkitarril kah kuuldav(kitarri pakuks, et on 12-keelne). Nende detailide tõttu ütleks küll, et see konkreetne lugu oli päris hea valik taasesituse võrdlemiseks-kontrollimiseks.

Kõige rohkem meeldis 3.

Kuna mul neist ühegi maki kohta mingitki kogemust ei ole, pakun huupi, lihtsalt et oleks pakutud:
                      1 Technics AZ
                      2 Technics BX
                      3 Sony walkman
                      4 Nakamichi

PS. Sellele ei osanud kuidagi selgitust leida, et kõigis variantides oli vokaali esimsesd sõnad - "kolde ette istus .." - moonutuses ja peaaegu arusaamatud. Miximise/salvestuse defekt?

Comment

Vs: Peegel, ütle peegel... (kassettmakkide pimetest)

Minu nimekiri, makkidest ei tea, kuna pole neist ühtegi, lihtsalt kõla meeldivuse järgi:

1. rada 4 - vokaal tundub olevat kõige naturaalsem, kõrged ei aja üle...jah nivoo on madalam, aga see ei mõjuta otseselt kõla. Kahin ei tundu sisaldavat suurel hulgal kõrgeid osiseid. Ebameeldiv kõrgete moonutus(sisin) ei pääse kaa otseselt esile.
                        2. rada 2 - vokaal on samuti naturaalne, kuigi kahin sisaldab kõrgeid osiseid suht palju on muusikas ise kõrged tasakaalus. Sarnaselt esimese rajaga ei kao vokaal kogu kompti sisse ära. Ka siin ei pääse kõrge sisin esile.
                        3. rada 1 - Kahin ei sisalda kõrgeid osiseid, kuid muusikas on need mingil määral olemas(mitte helisagedused, vaid sisin). Kitarr on alguses kõrgete osakaalu tõttu paremini kuulda, kuid vokaalile ei mõju see eriti hästi.
                        4. rada 3 - Kahiseb ebameeldivalt ja muusika, eriti vokaal sisaldab suurel hulgal kõrget sisinat ning pole üldse naturaalne. Refräänis kipub vokaal ära kaduma kõige teiste sisse.

Tekkisid kaa huvitaval kombel paarid. Rajad 2 ja 3 kahisevad kummalisel kombel suht sarnaselt(ei tea, kas selle järgi ikka tasub maki marki oletada tegema ma seda ei hakka ) Eks see test ole just valitud salvestuse pärast väikese konksuga salvestus ka suht peetis ning kõla ei pruugi üldsegi maki kvaliteediklassiga kattuda. Võtsin ühe siinse foorumi kasutaja poolt digiteeritud kasseti ja kuulasin, kahin klappis kolmanda rajaga, digiteerimise makiks oli Nacamichi Dragon. Sama inimese poolt digiteeritud teine kassett, mis oli tehtud Nacamichi CR7 peal kahises väga sarnaselt esimesele rajale. Mõlemaid digiteeritud salvestisi on töödeldud!

Comment

Esmalt postitatud Vinyylimees poolt Vaata postitust
                          Võtsin ühe siinse foorumi kasutaja poolt digiteeritud kasseti ja kuulasin, kahin klappis kolmanda rajaga, digiteerimise makiks oli Nacamichi Dragon. Sama inimese poolt digiteeritud teine kassett, mis oli tehtud Nacamichi CR7 peal kahises väga sarnaselt esimesele rajale. Mõlemaid digiteeritud salvestisi on töödeldud!
                          Kuidas ehk mida siis töödeldud oli kui töötlemata ja töödeldud kahin oli sarnane? Muudeti vaid EQ'd?

Võtan ja proovin ka kuulata neid martinj faile, kuigi alul mõtlesin et las olla nagu nad on .

1)Säravam kui TR2, parem kanal/lint "lokib", makipoolne THD on kole. Detonatsioon.

2)Tuhmim, helipea on rohkem viltu, THD vähem häiriv kui TR1. "Air" peaaegu puudub. Sahin "kandiline", väike võrgumüra harmoonilistega.

3)Sahin sarnasem TR2 omaga, THD selline nagu ainult lint annab. Detonatsioon alguses, minutiga stabiliseerus. Paberile kirjutasin sõna "kuulatav?" aga mine tea

4)EQ on teistsugune üsnagi, muudab kõrged vähem agressiivseks. Samas keskriba võib elutuks pidada... Võimalik et miskile muule muusikatüübile isegi sobiks.

Kuulata ei tahaks ühtki, kui peaks töötlema siis läheks vist hullemaks kuna töötlus teeks "augud" sisse.
                          Midagi pakkuda ei oska, kuid oletaks äkki et TR2 ja TR3 on Technicsid...heh. Siis äkki esimene on Walkman - detonatsiooni pärast. Neljas jääb üle vaid Naka...

Kassette kuulasin veel vast 95-96. Praegu pole töökorras makkigi.
                          viimati muutis kasutaja OSX; 18 m 2014, 23:37. Põhjus: kuulasin...
                          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                          Konfutsius

Comment

Minu postituse viimane ots oli lihtsalt minu enda huvist proovida, ehk on mingit sarnasust, neid salvestisi mida mainisin oli ilmselt kahinast puhastatud ja normaliseeritud, aga see selleks

Comment

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                              Ootan vist homme hommikuni, siis saate õiged vastused teada.
                              Ära väga kiirusta, avalda parem esmaspäeval, saab nädalavahetuse veel testida, ehk mul natuke veel aega vaja.

Comment

Working...
                              X