Teade

Collapse
No announcement yet.

LP mürad ja dünaamika

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: LP mürad ja dünaamika

Esmalt postitatud olavsu1 poolt Vaata postitust
    Kuna LP tehakse eeldusel, et kuulatakse piezo helipeaga, siis LP masterdusel keeratakse heli valjemaks vastavalt sageduse tõustes.
    Kulla mees, sa kuulutad seda juba jupimat aega siin. Millele su väide tugineb? Tagurpidi pööratud järeldusele K Varrandi raamatus esitatud lihtsustusest piesopea kohta?
    Toidan trolle!

Comment

Tuligi ära. Siin tohib lugeda vaid PDF'e mille ülikooli nimi peal.
      Tohib lugeda kõike, aga mõtlemisoskus peab endal olema.

OT
      Informatsiooni meil jagub, puudu on tänapäeva maailmas analüüsimisoskusest.
      Ükskord hakkas mulle üks rääkima pärist omapärast tehnilist juttu. Uurisin, kust ta selle omapärase tehnilise jutu võtab. Tema aga - "a tam napiisano". Küsin siis gde ja siis näidati mulle mingit raha eest spikreid jagatavat saiti.

/OT
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Tuligi ära. Siin tohib lugeda vaid PDF'e mille ülikooli nimi peal.
        Proovi näiteks seda lugeda https://www.vintage-radio.net/forum/...5&d=1288413438

Comment

Ma vaatasin olavsu1 viidatud lehele, kus räägiti nõudmistest vinüüli masterile - ma ei näinud küll kuskil justkui kordagi üldse sõna "piezo"... keegi nägi seda seal? Või millest see väide tuleb et LP tehakse sellise karaga et piezo seda mängiks ilma korrektorita ja MM/MC puhul on vaja korrektorit?

Kaupo Vaarandi ajab mula kui ütleb et piezo peab olema sidestatud suurema kui 100k takistusega, kui mitte korrigeerida. Tegelikult peab see olema vähemalt üle 1M oomi, mida on lihtne teha emmitterjärguriga. Nii ma ka kunagi kooliajal tegin, ei mäleta enam selle piezo mudelit aga stereo ta oli ja oli päris kuulatav - igatahes kui teadlikkus suurenes ja toimus edasiminek MM peadele, mul tegelikult nagu seda "wov" efekti ei tekkinud sellega seoses.

Teoorias lähtutakse LP tootmisel RIAA standardist. Aga praktikas...

Firma Zanden tõi välja (2014?) vinüülikorrektori Zanden 120 mis on muudetava EQ'ga. Võtate lahti user manuali, seal on 4 lehekülge tabeliga, kus on kirjas 280 maailma plaadifirmat ja nende kasutatud EQ'd...
          Kahjuks Zandenil ei saa igat tehast esipaneelilt valida, need on grupeeritud viide kategooriasse ja lisaks saab muuta faasi, mis ka tabelist tuvastatav.

Kui keegi juhtub mäletama, siis palju aastaid tagasi ma katsetasin softiga arvutis, kus tootjapõhise EQ jaoks oli (mälu järgi) üle 60 erineva võimaliku valiku. Selleks et seda saaks kasutada, tuli signaal saada arvutisse ilma korrigeerimata. Praegu ma mõtlen et võibolla tasuks seda trikki uuesti proovida.
          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
          Konfutsius

Comment

Ma olen nagu kuulnud, et LP koostamisel arvestati ka seda, millised lood kanda plaadi servale (joonkiirus suurem) ja millised sisse poole. CD-l sellist piirangut pole, järjekord täpselt selline, nagu turundusosakond ette ütleb.
            On keegi reaalselt näinud erinevate lugudejärjekorraga paari (LP, CD) ?
            Iseenesest peaks LP loo parameetrid sõltuma ka asukohast plaadil?

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
              . Firma Zanden tõi välja (2014?) vinüülikorrektori Zanden 120 mis on muudetava EQ'ga. Võtate lahti user manuali, seal on 4 lehekülge tabeliga, kus on kirjas 280 maailma plaadifirmat ja nende kasutatud EQ'd...
              Kahjuks Zandenil ei saa igat tehast esipaneelilt valida, need on grupeeritud viide kategooriasse ja lisaks saab muuta faasi, mis ka tabelist tuvastatav.
              Mõnede tootjate korrektoritel on samuti selline võimalus olemas.
              In the beginning of recording adventures the recording process itself was facing some challenges, so among other issues bass modulation became excessive and overcutting took place, with the cutter …
              viimati muutis kasutaja Sonic; 17 m 2018, 20:31.
              "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

Comment

Ma tegin vahepeal lollusi...

Seal on kaks heliriba järjest. Alustab piezo (Melodija 104), lõpetab magnethelipea (Estonia 010, GZM-005). Mõlemad mängisid natukese ühe ja sama loo algust. Abi Zeider- Õnnelik maailm.
                Piezohelipeal voolas kunagi želeetaoline "amort" välja, nii et piezopulgad on hetkel fikseeritud kahepoolse teibi juppide vahele.
                Meloodijal on teadaolevalt kiirus veidi vale, Estonial oli see strobo järgi õige.

Mõlemad on ühendatud otse helikaarti, ilma igasuguse korrigeerimiseta...

Comment

Ma tegin vahepeal
                  Meloodijal on teadaolevalt kiirus veidi vale,
                  ...
                  Veidi?

Comment

Markeerimisnõela ja tühja Delma karbiga oleks tulemus parem, papa Kiire grammofoniga ka valjem. Sellised soovitused edaspidiseks .
                    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                    Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                      Markeerimisnõela ja tühja Delma karbiga oleks tulemus parem, papa Kiire grammofoniga ka valjem.
                      jah kui magnet peast räägid. piezo puhul oli Gain nullis. magnetpeaga pidi gain'i põhja keerama.

Comment

jah kui magnet peast räägid. piezo puhul oli Gain nullis. magnetpeaga pidi gain'i põhja keerama.
                        Nende väljundpinged ongi erinevad kuigi signaalienergia, mida kätte saad, on üsna sama.

Üks näide peadest ja õigest sobitusest.
                        viimati muutis kasutaja martinj; 18 m 2018, 17:46.
                        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

uuem video

Comment

Pieso vs magnet. Küsimus ei ole ju üldse selles, kas piesost saab hea heli kätte, vaid selles, mitu korda sa piesoga saad plaati kuulata, enne kui kõrged sagedused maha freesitakse.
                            Toidan trolle!

Comment

Esmalt postitatud redart poolt Vaata postitust
                              Pieso vs magnet. Küsimus ei ole ju üldse selles, kas piesost saab hea heli kätte, vaid selles, mitu korda sa piesoga saad plaati kuulata, enne kui kõrged sagedused maha freesitakse.
                              Muundur pole selles süüdi, et tema "valitsemiseajal" olid astlad ja nende surve teistsugune. Ka magnetpeaga saab plaadi ära freesida.

Comment

Tere, sattusin seda teemat lugema. Lõpus läks meestel pieso ja MM teema käest ära. Vaidlejad unustavd ühe põhitõe - pieso väljundpinge on proportsionaalne kanali amplituudile, MM, MC ja muud sellised liikumise kiirusele (elektrodünaamika!) . Kui kiirusele tundlik, siis vaja RIAA (tagasi)korrektsiooni,kui amplituudile, siis pole vaja. UK firma http://www.phaedrus-audio.com/PHLUX.htm teeb aktiivseid MM-l põhinevaid päid, mis ei vaja RIAA-d. Peas Op. mille lülitusskeem teeb väljundpinge proportsionaalseks amplituudiga.

Comment

Working...
                                X