Teade

Collapse
No announcement yet.

HD vinüül

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: HD vinüül

Esmalt postitatud ottok poolt Vaata postitust
    Ei raatsi osta, enne kui olen kuulnud erinevust tavalise cd ja SHM' i vahel.
    Mul on erinevaid CD formaate - Gold CD, HDCD, K2HD, SACD, SHM-CD, SHM-SACD, XRCD, DAD, DVD-Audio. Tule kuulama.
    "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

Comment

Juhtus vist see, et vorm on tähtsam kui sisu, ja seda kahjuks ka professionaalide hulgas. Heli spetsialiste on nägu muda, aga midagi kuulatavad kuskilt ei paista. Profid peaksid oma tööd tegema, ja rahvas selle nautimisega tegelema, selle asemel jahutakse lõputult asjadest mis kuidagi korraliku lõpptulemuseni ei vii.
      Mina küll ei mäleta, et inimene kes on stuudio materjale kuulanud, tahaks pärast ka vinüüli kuulata, ja kassett oli ikka täielik jubedus, ja tänapäeval pole sellega midagi muutunud. Tipp bändidel on vahest kulunud aastaid normaalse tulemuse saamiseks, keegi ei teinud nii et lindistame midagi ära, ja saadame kuhugi masterdamise. Mida hoolikamalt lindistanud, ja lõpptulemusega arvestatud seda parem.
      LP pole kunagi hea formaat olnud, pigem on kollektsioneerimise väärtus, ja kui õnnestub paremaks teha, miks ka mitte.
      Aga Taukari plaati ei suuda enam miski ära rikkuda, selline on kahjuks reaalsus
      Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
        seltsimehed moi ja madis - plaadi mänguajad tulid sisse sellega, et reklaamitakse kuni 30% salvestumahu kasvu. Järelikult on see millegipärast oluline, et seda reklaamitakse?
        moi kui "vinüülivastalise" ;-) võib siit küll välja jätta, kuid 30% 45-le minutile otsa teeb alla tunni esitusaega.
        Selle tunni suudab kuulaja keskenduda, artist aastaga luua ja plaadifirma aastas ka - hea õnne korral - maha müüa.

256 minutit poole kohta on nii kuulaja. artisti kui plaadiprodutsendi seisukohalt täiesti mõttetu infokandja ning talletamiseks/arhiveerimiseks leidub tänapäeval oluliselt praktilisemaid lahendusi kui selletüübilised meediumid.

Comment

Esmalt postitatud madis64 poolt Vaata postitust
          256 minutit poole kohta on nii kuulaja. artisti kui plaadiprodutsendi seisukohalt täiesti mõttetu infokandja ning talletamiseks/arhiveerimiseks leidub tänapäeval oluliselt praktilisemaid lahendusi kui selletüübilised meediumid.
          Nii sa arvad. Aga seda 256 minutit võib kasutada ka teisiti, näiteks teha 5 kanaliga helikonserve, asi mis pole üldse võimalik vinüülil ega võrreldavas kvalieedis ka CD'l (DTS-CD ju eksisteerib). Samas, keegi ei käsi teha tooteks kõik need võimalikud 256 minutit - see on lihtsalt võimalus kuni. Mis praktilisusesse puutub, siis see on siuke kahe otsaga asi. Mulle meeldib ainuüksi juba mõte et minu ja faili vahel pole mingit ilget pesumasinat mis teeb seda mida lenin käskis: "konverdib, konverdib, konverdib"... Ei ole isegi arvutit vaja, et kasutada neid "oluliselt praktilisemaid" meediume. Mulle ikkagi ka ilmselt vanusest tulenevalt siiski on mingi ritaal see plaadi masinasse asetamine ja siis tugitooli laskumine, pult käes ja veikene jook teises. Ja plaadil olevat faili ei kamanda mingi 20 sendine junn, mis enimalt oskab teha Sample-And-Hold loogikat.

Ma olen kuulnud Arvo Pärti nurisemas, et "ma teeksin võimsama teose, aga see ei mahuks kahjuks plaadile".
          Need kes annavad välja pakkidena kogumikke kus koos sadu lugusid, võidaks ka. Need mõned lisaminutid leiaks kasutust küll kui üldse keegi teaks et need saadaval on .
          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
          Konfutsius

Comment

Nii sa arvad. Aga seda 256 minutit võib kasutada ka teisiti, näiteks teha 5 kanaliga helikonserve, asi mis pole üldse võimalik vinüülil ega võrreldavas kvalieedis ka CD'l
            ...
            Mulle ikkagi ka ilmselt vanusest tulenevalt siiski on mingi rituaal see plaadi masinasse asetamine ja siis tugitooli laskumine, pult käes ja veikene jook teises..

See enama kui kahe kanali temaatika jätab mind üldse külmaks (aastakümned tagasi oli meil peres hull idee, et üritaks 5...7...n.1 ruumiheli elutuppa tekitada, kuid õnneks need ajad möödusid).

Rituaali mõistan, pult on mittevajalik, vinüül ajab asja palju paremini ära kui digimeedium

Comment

Mulle ikkagi ka ilmselt vanusest tulenevalt siiski on mingi rituaal see plaadi masinasse asetamine ja siis tugitooli laskumine, pult käes ja veikene jook teises.
              Sama siin, kuid väikese muudatusega: plaadiümbris teises käes, kuna mina eelistan originaalplaate.
              "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

Comment

Mulle piisab kui ma näen lugusid/esitajaid ekraanilt kahe kõlari vahel. Ega see nägemine ka pole selline hämaras suvalise tausta pealt lugemiseks enam kohane.
                Konfutsius

Comment

SD kaardi peal võivad ju olla ka SACD formaadis andmed, lisakonverteerimist ei toimuks. Diskreetsete andmete puhul ei määra andmekandja absoluutselt kvaliteeti: optiline plaat, võrgust andmevoog, faili lugemine, paberperfolindilt lugemine, mangetlint. Kõik on võrdsed. Kvaliteeti määrama jääb ainult diskreetsest süsteemist analoogiks muundamine.
                  SD kaardi lugemiseks on vaja samasuure jõudlusega mikrokontrollerit, mis on ka laserplaadi lugemiseks vajalik.

Muusikakuulamine ei pruugi olla ainult sihipärane tegevus, vaid sisaldab ka kõrvalisi rituaalne.
                  Võrdluseks kalapüük õngega või siis võrguga traalimine.

Kui salvestusmahtu on palju käes siis võiks andmekandjal olla mitu voogu. Näiteks stuudiomaster otse peal Hi-Fi jaoks ja siis "sangaraadiote" jaoks oma lahja ning korrigeeritud voog, eraldi korrigeeritud voog kuulamiseks autos jne.
                  viimati muutis kasutaja martinr112; 04 m 2019, 00:30.

Comment

Palju sa selliseid mälupulgapleiareid näinud oled mis ei konverdi DSD'd? Ühekohaline arv tuleb hea otsimise peale.

Lisaks kontrollerile on vaja äärmiselt head kella, äärmiselt head toidet. Mingi OS on vajalik et failide vahel navigeerida.

Neil Young proovis PONO'ga äri teha. Ei tulnud väga välja, Apple andis talle lõpuks lohutusauhinna ja lõpetas projekti ilma kärata ära. Oli muidu juba suht HiRes pleiar, sai aru 24/192 failist, 64GB sisemälu ja SD kaardipesa.
                    Konfutsius

Comment

Arvutiandmekandjatena on mälukaartide/pulkade võidukäik toimunud.
                      Mu jutt oli teoreetiline kuidas võiks sama rakendada audio vallas. Võrdluseks kõrvale, kuidas tekib igasuguseid formaate, nagu ka pealkirjas mainitu, mis on tagurpidi jooksmine.
                      Reaalse kasutatavuse määrab siiski seadmete ja sellele vastava meediumi levik oma lemmik artistidega.

Comment

Pealkirjas mainitu ei ole tagurpidi jooksmine. Põhimõtteliselt on see olemasolevast maksimumi väljapigitamine, mida varem tehtud pole, kuna polnud vastavat tehnoloogiat varem. Sellest lahus me vaatleme selle mõtekust, mis on küll küsimärgi all. Kui piirduksime ainult vinüüli tehnilise arenduse hindamisega, siis võiks ilmselt medali anda.
                        Konfutsius

Comment

Mulle piisab kui ma näen lugusid/esitajaid ekraanilt kahe kõlari vahel. Ega see nägemine ka pole selline hämaras suvalise tausta pealt lugemiseks enam kohane.
                          Mulle sellest ei piisa, plaadiümbriselt leiab ka muud minu jaoks huvitavat infot: muusikute nimed, laulusõnad, plaadifirmad, aastaarvud jne.

Comment

Sellega nõus.
                            Küsimus on, mis jääb järele analoog helist, tänu millele vinüüli üldse hinnatakse. Kui võtame digivoo, konverteerime 3D CAD programmiga analoog-kraaviks, käime selle üle mingi digi-algoritmiga. Pärast lõikame laserlõikuriga analoogiks, laserlõikuri teljed liiguvad jällegi diskreetses koordinaatsüsteemis.
                            Mitu korda konverteeritakse digi-analoog-digi?
                            Olemasolevast maksimumi pigistamine on tehniliselt muidugi huvitav.

Huvitav lahendus oleks mehaaniline DAC. Ehk laserlõikur teekski digi-analoog muundamise.
                            E: Kui järgi mõelda, siis CADis kuvatud analoog rada on ju diskreetsel kujul, seega ongi tegemist mehaanilise DACiga selle lahenduse puhul.
                            viimati muutis kasutaja martinr112; 04 m 2019, 01:09.

Comment

See on veel mõistetav, et laseri mehaanilise tulemi kujundamine toimub viisil mis sisaldab diskreetmaailma. Kuid kehvem lugu on et see kujutletav analoog mida laseriga tekitatakse, on reeglina tegelikult ka praegu juba kohe digi, seejuures mitte tingimata kõige paremate võimalustega. Nüüd võetakse see digi, tehakse talle digis sobivad korrekstioonid et vastaks esiteks kuidagi RIAA standardile ja seejärel sobiks ka n.ö. uue formaadi nõuetega.
                              Nii võib juhtuda et tegelikult selle HD vinüüli esimene analoogis tekkinud heli on just kuulaja nõela all, mitte varem. Ja see võimalus ausalt öeldes... kananahka käsivarrele kuulates ei too.
                              Konfutsius

Comment

Et siis kuulaja nõel sõidab sisuliselt "treppi mööda"?

Comment

Working...
                                X