Teade

Collapse
No announcement yet.

Salupe valemi järgi võimendi võimsus!

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Salupe valemi järgi võimendi võimsus!

tekkis siis kysimus et kas see on tõsi et kui mul on 300w rms võimendi siis peab seal olema 100a kaitse taga!
    tegu on siis Pyle Millennia plm401 auto võimendiga
    võimendil 2x15a kaitse taga
    aga salupe järgi on mul 10w võim!
    sooviks sada inffi sellekohta!
    päikest, liblikat ja särisevat jootekolbi

Originally posted by rxs@Dec 22 2005, 00:25
    tekkis siis kysimus et kas see on tõsi et kui mul on 300w rms võimendi siis peab seal olema 100a kaitse taga!
    kõik on õige :P ameeriklastel oli vist isegi selline ütlus : "crap like pyle" :P

Comment

Mis 100A? enam ei oska kalkulaatorit ka kasutada? Kui arvestada seda, et tehas annab oma võimude võimsusesd 14,4V pealt siis selle pinge ka kalkulaatorisse paned ning pannes AB klassi võimul kaitsmeks 40A ongi see 300W pea et käes, et mis krdi 100A?
      Ühesõnaga seda võimsust mida tehas su võimule andnud on reaalselt sealt ei tule... kuid üle 200W peaks ikka välja pigistama... kuid lisandub veel üks asi :P tehas on andnud võimsuse kanalite peale kokku mida tegelt kasutada ju neljakanalilisel ei saa :P et sillatuna sealt miskit 100W kanti + nats ühe kanalipaari pealt sillates vast ka saad :P kuid jah... tootja on parajad ulmenumbrid ikka asjale andnud küll :P IRW@4x75W :P seda sealt kohe kindlasti ei saa.

Comment

OT:

mitte salupe vaid s(z)alupa. :P

Comment

Hahaa mees, ei ole salupa kalkulaatori järgi 10 w see.
          See oli arvutatud selle järgi, et sul seal 2*5 a kaitse oli.
          Nii on ta natuke võimsam- just umbes nii võimas nagu ma sulle seal average foorumi teemas ütlesin. Neid tehasenumbreid ei saa sa sealt elusees kätte.

Tegelikult on see tõesti nõme, et firmad niimoodi valetavad võimsusi, kuid nii see kahjuks on.
          Darkest beatz...

Comment

Kusjuures... suuremosa tehaseid ei valeta :P teate miks? nad annavad miski võimsus väärtuse ja sellele lisaks ka mis tingimustel ja mis signaali juures see saadud on, nt: ÜKS PHASE-EVOLUTION OPUS 150.2 VÕIM seal nüüd lisaks see DIN 45 324, kui nüüd uurida mida see DIN siis tähendab ongi kõik õige (BTW see võim annab oma lubatud võimsuse ikkagi... ja tiba isegi rohkem LINK). Et tegelt kokkuvõttes see võimsus on võimalik sealt vast isegi saada... kuid sellise võimsuse juures ei ole asja võimalik enam kuulata:P

Comment

usun siiski, et 2*15a a tagant 2* 300w rms ei tule.
              Darkest beatz...

Comment

Originally posted by rxs@Dec 22 2005, 02:25
                ühe kanali kohta peab olema 60 amprit kaitse. (no okei tegelikult mingi 55A vms.)

EDIT:

väljundvõimsus kõigi kanalite peale kokku , korrutada kahega (sest nö. "tavalise" võimendi kasutegud on 50% ehk 0,5 (pool) tarbitavast võimsusest läheb võimendamiseks, ülejäänud salongi kütmiseks), see jagada toitepingega (antud juhul autodes siis 12v kui ma ei eksi) annabki tarbitava voolu hulga. 300w võimendil on see 300*2/12=50amprit. seega tal peab VÄHEMALT 50A kaitse olema.

Juhul kui sinu võimendil on 30 ampri eest kaitsmeid (2x15A) siis tema maksimaalne väljundvõimsus kõigi kanalite peale kokku saab olla: 12V*30A/2=180W kõigi kanalite peale kokku. kui ta sul on 4 kanaliline (mida ma tegelikult ei usu, tõeneäoliselt on ta 2 kanaline, millel kummagi kanali peale 2 väljundit paralleeli pandud) siis väljundvõimsus on 4x45W, 2 kanalise puhul 2x90W

päikest ja sära!

Comment

Originally posted by ranz@Dec 22 2005, 15:32
                  Kusjuures... suuremosa tehaseid ei valeta :P teate miks? nad annavad miski võimsus väärtuse ja sellele lisaks ka mis tingimustel ja mis signaali juures see saadud on, nt: ÜKS PHASE-EVOLUTION OPUS 150.2 VÕIM seal nüüd lisaks see DIN 45 324, kui nüüd uurida mida see DIN siis tähendab ongi kõik õige (BTW see võim annab oma lubatud võimsuse ikkagi... ja tiba isegi rohkem LINK). Et tegelt kokkuvõttes see võimsus on võimalik sealt vast isegi saada... kuid sellise võimsuse juures ei ole asja võimalik enam kuulata:P
                  ja kusjuures see võimsus on siiski välistatud - kuna võimendil on madalama väärtusega kaitsmed, siis tal ei ole isegi hetkeliselt võimalik sellist võimsust arendada - kaitsmed lippavad nagu noored nugised.

Comment

ütleme nii, et see on teoreetiline maksimum, mida vool lubab. Lisaks tuleks veel arvestada pinge piiri ja soojuse piiri. Kui pinge on liiga madal, siis ei anna võimsust mingil takitusel välja. Selle vastu kasutatakse pingemuundureid, kuid need on jällegi lisaelektroonika ja mitte vähe. Lisaks kaotad veel kümme kuni paarkümmend protsenti muundamise käigus võimsust.
                    AB-klassi võimu puhul tuleks 12V korral 4-oomise kõlariga maksimaalseks võimsuseks 9W.. pole just midagi. Seepärast autoraadiotes on tavaliselt sildvõimendid, st mõlema kõlari otsa jaoks oma võimendi. Kaks korda rohkem elektroonikat, 4 korda rohkem võimsust, ehk 36W.... KANALI KOHTA... Tavaliselt 4-kanalistel raadiotel (2 esi ja 2 tagakanalit) seega 144W kokku, voolutarve 50% kasuteguriga 24A, täitsa reaalne et 30A kaitse.
                    See on teooria. Praktikas võib veel igasuguseid kadusid juurde tulla ja kui nüüd mitte täitsa maksimumini ronida ehk ebalineaarsesse piirkonda, siis langevad numbrid veel. Muusikalise võimsuse ja PMPO ja mida kõike veel jaoks pole siin kuskilt mingit reservi nagu toavõimenditel, kus trafod ja lüüdid piiravad ära pikema tarbimise aga hetke vältel võib sealt rohkem saada.

Comment

Originally posted by saajatz@Jan 20 2006, 14:32
                      ja kusjuures see võimsus on siiski välistatud - kuna võimendil on madalama väärtusega kaitsmed, siis tal ei ole isegi hetkeliselt võimalik sellist võimsust arendada - kaitsmed lippavad nagu noored nugised.
                      Tegelt ei lippa need kaitsmed nii kähku midagi. Hea näide on helirõhuvõistlustel FWB klass, kus pidevalt 70-120A tarbiv võimendi ei jõua 60A kaitset 30sek jooksul läbi põletada. Seepärast on võimalik küll, et näiteks kuni 130A tarbival võimendil on tehasest pandud vaid 60A kaitse (Audison LRx1.400). Tihti sellist asja ei kohta, aga siiski.

Ma pole seda konkreetset PYLE võimendit küll näinud, aga olen üsna kindel, et tal on ikkagi 4 kanalit ja ka pingemuundur sees. Kalkulaatorit õigest kasutades saab sellised RMS võimsused:
                      4x 30 W @ 4 oomi.
                      4x 45 W @ 2 oomi.
                      Sillatuna:
                      2x 90 W @ 4 oomi.

4-kanalistel autovõimenditel ei võeta reeglina ühe kanali pealt 2 väljundit, kuna mõlemal kanalipaaril on eraldi filtrid jm. Kõik 4-kanalised autovõimendid, millega mina kokku olen puutunud, on ka tegelikult 4 kanaliga. Võimsatel 1-kanalistel võimenditel on küll tavaliselt 2 paari paralleelseid kõlariklemme, aga ka sel juhul nimetatakse võimendit ikkagi 1-kanaliseks.

Ilma muundurita ehk 12V pealt on 36W / 18W RMS teoreetiline tipp arvestamata 4 lõputransis tekkivaid jm kadusid. Tegelikult pole mina näinud ühtegi muundurita võimendit ega makki, mis annaks 4 oomi peal ilma eriliste moonutusteta üle 10W RMS kanalisse. Isegi mitte "4x60W" makid.

Comment

Working...
                      X