Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
seal pole arvestatud paneeli tagaküljelt tulevat negatiivset helilainet, vastasel juhul helirõhk ei suureneks tagaseina lähenedes.
Ma kardan, see seiukoht on liialt abstraktne, et olla reaalselt kasulik.
Antud spreadsheet on minu (ja paljude teiste) kogemuste põhjal üks täpsemaid. Niikaua kui jutt on dipoolkõlari modeleerimisest ruumis.
Lisa:
Loomulikult on seal arvestatud dipooli taguküljelt tulevat, vastandfaasis helilainet. Samamoodi on kindel see, et helirõhk muutub teatud sagedustel, kui dipooli paigutust tagaseina suhtes muuta.
Ma kardan, see seiukoht on liialt abstraktne, et olla reaalselt kasulik.
Antud spreadsheet on minu (ja paljude teiste) kogemuste põhjal üks täpsemaid. Niikaua kui jutt on dipoolkõlari modeleerimisest ruumis.
Lisa:
Loomulikult on seal arvestatud dipooli taguküljelt tulevat, vastandfaasis helilainet. Samamoodi on kindel see, et helirõhk muutub teatud sagedustel, kui dipooli paigutust tagaseina suhtes muuta.
esimese hooga ei saanudki pihta, kas Dist. rear Wall (mm)
all on mõeldud paneeli taha jäävat seina või kuulaja taha jäävat seina. ilmselt ikka viimast, sest muidu ei saa summaarne helirõhk suureneda, kui paneeli ja selle taha jäävat vahemaad vähendada.
esimese hooga ei saanudki pihta, kas Dist. rear Wall (mm)
all on mõeldud paneeli taha jäävat seina või kuulaja taha jäävat seina. ilmselt ikka viimast, sest muidu ei saa summaarne helirõhk suureneda, kui paneeli ja selle taha jäävat vahemaad vähendada.
kõlab loogiliselt, kuigi tulemus on ebaloogiline. ilmselt siis on veel see asjaolu, et prognoositav tulemus näidatakse meetri kaugusel kõlarist, kaugemal on nõrgendav toime suurem.
Vabandust, et ma oma lolle asju nõuan, aga mis te soovitate teha siis?
400l on liialt suur, ja samas ei ole himui teha ka ~120l kasti.
Mulle jäi meelde, et keegi ütles,et selele kõlarile oleks hea ob.
kõlab loogiliselt, kuigi tulemus on ebaloogiline. ilmselt siis on veel see asjaolu, et prognoositav tulemus näidatakse meetri kaugusel kõlarist, kaugemal on nõrgendav toime suurem.
"Virtuaalne mikker" on paigutatud ikka sinna, kuhu tavaliselt kõlarite mõõtmise puhul.
Tulemus ei ole sugugi ebaloogiline. Ta ainult näib sellisena, kui oled veendunud, et "see asi" ei saa lihtsalt nii olla.
Tahaks küll ühele asjale tähelepanu juhtida. Selle spreadsheet'i poolt prognoositav helirõhu tõus madalatel sagedustel ning äärmiselt väikeste distantside puhul (<0,5m) on pisut liialt optimistlik. Seda on ka autor (Thorsten Loech) tunnistanud. Muidu aga annab päris täpsed tulemused. Vähemalt ma ei tea ühtki teist programmi, mis oleks parem OB'de modeleerimiseks, koos ruumiga.
Ma saan aru, et kasutad ka ise seda sorti kõlareid? Miks mitte teha mõned kiired mõõtmised?
Edit: "Äärmiselt väikeste distantside puhul" - st. distants tagumise seina ja kõlari vahel.
Vabandust, et ma oma lolle asju nõuan, aga mis te soovitate teha siis?
400l on liialt suur, ja samas ei ole himui teha ka ~120l kasti.
Mulle jäi meelde, et keegi ütles,et selele kõlarile oleks hea ob.
Raske soovitada, kuna variante on mitmeid. Mida sa täpselt ikkagi saavutada soovid? Kuna sul on ainult 1 selline element, siis midagi (sub)woofri laadset?
Siin on mõned variandid, koos plusside ja miinustega:
1) OB. Seda valjukat saaks küll tänu tema parameetritele küllalt edukalt nii kasutada. Kuid kõigest 1 selline element OB'l woofrina oleks lahjavõitu. Sa ei saavutaks eriti kõrget helirõhku madalatel sagedustel. Samuti eeldab OB woofer suurt plaati. Või siis tugevat ekvaliseerimist madalatel sagedustel. Selle valjuka võimsustaluvus seab sellele piirid. Oleks vaja neid rohkem või äärmiselt suurt baff'lit.
2) Väike kinnine kast (<50L). seejärel kasutada ekvalaiserit sagedustaasesituse ühtlustamiseks kuni soovitud madalsageduspunktini. Jällegi seab piirid selle valjuka võimsustaluvus. Muidugi, kui loobud väga madalatest sagedustest, st. valid näiteks soovitava -6dB punkti ruumis ütleme kuhugi 30-40Hz kanti, oleks see ilmselt täiesti vastuvõetav. Kui pole väga suur ruum.
3) Suur kinnine kast. 150-300l. Mis siin ikka, suur on. Ilmselt seetõttu sa ei sooviks seda valmistada ning väikeses toas poleks selle jaoks ka ruumi.
Tahaks küll ühele asjale tähelepanu juhtida. Selle spreadsheet'i poolt prognoositav helirõhu tõus madalatel sagedustel ning äärmiselt väikeste distantside puhul (<0,5m) on pisut liialt optimistlik. Seda on ka autor (Thorsten Loech) tunnistanud. Muidu aga annab päris täpsed tulemused. Vähemalt ma ei tea ühtki teist programmi, mis oleks parem OB'de modeleerimiseks, koos ruumiga.
Ma saan aru, et kasutad ka ise seda sorti kõlareid? Miks mitte teha mõned kiired mõõtmised?
Edit: "Äärmiselt väikeste distantside puhul" - st. distants tagumise seina ja kõlari vahel.
see optimistlikkus panigi ausaltöeldes kahtlema, ning see on paraku ebaloogiline. tõepoolest kasutan ise sedasorti kõlareid, ning tean, et väikeste distantside puhul madal ots nullitakse üsna karmilt ära. olen jõudnud järeldusele, et OB kõlarite puhul tuleks vältida paneeli kuju ja/või elementide paigutuse osas võimalikult palju sümmeetriat. praegune kõlarite paigutus on isegi selline, et ühe kõlari taha jääv ruum on u. 1,3m, teisel 1,8m. kuuldeliselt on tulemus rahuldavalt ühtlane.
aga kui see programm on kedagi aidanud, on see väga tänuväärne. T. Loech on samuti audio valdkonnas respekteeritud kodanik, pole talle mingisuguseid etteheiteid. lihtsalt endal õnnestus programmide abita oma süsteem üles seada. tuli lihtsalt pisut katsetada ning kõlarite paigutusega mängida. ning neid tegureid, mis lahtise kõlari puhul heli mõjutavad, on väga palju, antud programm neid kõiki lihtsalt ei lahenda.
olen jõudnud järeldusele, et OB kõlarite puhul tuleks vältida paneeli kuju ja/või elementide paigutuse osas võimalikult palju sümmeetriat. praegune kõlarite paigutus on isegi selline, et ühe kõlari taha jääv ruum on u. 1,3m, teisel 1,8m.
Lahendus on kaos. Ka kaos võib olla süsteem, sel juhul äärmiselt paindlik. Minu parimate teadmiste ja kogemuste põhjal on hea mõte lähtuda mistahes mõõtude puhul nn kuldlõikest.
kuuldeliselt on tulemus rahuldavalt ühtlane.
Suurepärane.
lihtsalt endal õnnestus programmide abita oma süsteem üles seada.
See oligi soovitatud pigem teemaalgatajale.
ning neid tegureid, mis lahtise kõlari puhul heli mõjutavad, on väga palju, antud programm neid kõiki lihtsalt ei lahenda.
Tead sa mõnda programmi, mis seda teeks? Ükskõik millise kõlari tüübi puhul?
Lahendus on kaos. Ka kaos võib olla süsteem, sel juhul äärmiselt paindlik. Minu parimate teadmiste ja kogemuste põhjal on hea mõte lähtuda mistahes mõõtude puhul nn kuldlõikest
ka kuldlõikest on lähtutud, pildil siis bassipaneel vastavate mõõtudega ning tweetri asetus samuti kitsal paneelil kuldlõiget silmas pidades. hiljem lisatud kitsa paneeli laiendus on jällegi keskriba elemendi suhtes kuldlõikelises seoses (ehk siis vahemaad magneti keskosast tolmukupli keskpunktini painuva mõõdulindiga üle paneelide kolme serva mõõtes). http://www.pildialbum.org/pilt.php?id=366521
praegune projekt on loomutruuduse seisukohast täiuslikum, kuigi kuldlõiget peaaegu polegi kasutatud. küll aga olen neid kõlareid viirukisuitsuga puhastanud, ning mäletan ka aega, kui kontrollisin pendliga, kumba kõlarisse mingi sama tüüpi element rohkem sobib jne
tunne ütleb, et rohkem ei ole vaja seda teemat oma energiaga toita, seega ei viitsi end täiendavate selgituste kirjutamisega vaevata. pigem valin mingi plaadi ja kuulan vahelduseks oma kaoselist süsteemi, mille kujunemine/kujundamine on kestnud mõned aastad..
Kk. eks siis pean kuskilt materjali hankima,ja mingi veits suurema( 50-60l) kinnise kasti tegema.
Nii, ruut ei olnud hea, aga äkki kumbgi teist annab siis mingid sobivad möödud 50-60l kastile!?.. Päris lampi ka ei taha ehitada, äkki saab väga võsa.
tänud.
Comment