Teade

Collapse
No announcement yet.

Valjuka tuvastamine ja parandamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Valjuka tuvastamine ja parandamine

Vabandan et teema pealkiri selline, kuna ei saa pikemalt panna.

Sain kunagi mingi konsertkõlari kasti koos 15" valjuhääldiga ja tweeteriga. Kast on heas korras. Kesksageduse kohapeal tühi auk, kuna ainult üks kast, siis mõtlesin et äkki saab seda subwooferiks aretada.Valjukas mängib umbes 20Hz kuni kesksagedusteni välja. Valjukas on suhteliselt võimas, võimsuse poolest võrreldes tegi kõvemat matsu kui S90. Aga kvaliteet jääb alamklassi. Mõtlesin, et äkki keegi oskab tuvastada valjukat. Hetkel öö käes ja homme upitan pildid.

Parandusest siis nii, et membraanil on paar umbes 2-3mm auku. Kardan, et see mõjutab häält ja mõtlesin et äkki annab neid auke ära lappida. Päris teibituuningut ei viitsi teha. Et milliste käepäraste vahenditega seda saaks parandada?, asi ei pea jääma ilus vaid korralik.

Samas küsin veel, et kas noortehnikus olevad 'subwooferi kastid' on head ja et millist 'subwooferi võimendit' võtta. Mu stereovõimu taga mille võimsus umbes 130w käis ta 2/4 võimsusel juba suhteliselt tapvalt, kuigi poole volüümi pealt kukuvad juba bassid ära. High end võimendite värk vist kui ma ei eksi.

Edit: tegemist toa subwooferi algaja-projektiga
    Estonian SPL & Sound
    @gargru

Vs: Valjuka tuvastamine ja parandamine

Suure tõenäosusega see kontsertvaljukas subwoofri jaoks ei sobi, kuna papist servaga valjuhääldi ei ela üle woofer-kasti valjuka töörežiimi - suure amplituudiga võnkumist. Supaka jaoks peab olema lõtv kummiäär.
    Eks pilt näitab.

Comment

Valjukal on papist sikk-sakk kummiäär. Aga ma kohe varsti saan pildid kah üles.
      Estonian SPL & Sound
      @gargru

Comment

PAPIST KUMMIÄÄR???
        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
        Konfutsius

Comment

Mitte papist, sikk-sakk nagu. Kummiäär ütlesin sellepärast kuna ei leidnud hetkel paremat definitsiooni selle selgitamiseks vms.

Edit: Aga äkki keegi oskab öelda, et milliste koduste vahenditega saaks membraani parandada?
          viimati muutis kasutaja Garol; 20 October 2008, 20:08.
          Estonian SPL & Sound
          @gargru

Comment

Membraani parandamisel on see probleem, et lapitud koht membraanil jääb jäigem. Paigatud koha pealt liigub membraan vähem ja muudab sellega elemendi parameetreid. Kuna tegu väikese käiguga PA kontsertpapiga, siis vaevalt et see niipalju helile tunda annab normaalsel kuulamisel.

Pildid oleks väga oodatud, siis saab asja olukorda ja töömahtu hinnata

E: parandamiseks kasutada ikka tavalist õhemat pappi/paberit. Liimi kohta võib keegi pädevam kommenteerida. (ise arvan et midagi kummiliimi/momentliimi sarnast, juhul kui need hästi kinni võtavad)

Comment

Aastakümneid on kummiliimiga häid tulemusi saadud, ka laineliste äärte juures. Mähisealuse ja koonuse kinnituskohas on küll vähe kõvemat vaja: Moment, ... .

Comment

Kohe varsti lähen siis pildistama. Mõtlesin asja kaaluda kah, kuna asi on ikka vääga raske magnetiga ja suurega. Et kas magnet kaalu justkui ära ei lõhu või peaks mingi metallplaadi vahele panema vms?

Edit:
                Pildid siit (telefoniga tehtud)

Nägin siis valjukat suhteliselt üle pika aja, ja tegu on siiski 2 realise kummiribaga. Kaalub kõvasti rohkem kui s90 bassikas. Käiku sain kokku silmajärgi üles ja alla kuskil 1.5cm. Madalat otsa mängib väga hästi, 16Hz juures peksab õhku laiali nii et jube.
                viimati muutis kasutaja Garol; 21 October 2008, 09:50.
                Estonian SPL & Sound
                @gargru

Comment

Pane teinekord ikka tuli ka põlema kui pilti teed, näeksid teised ka kas ikka on kummist kaherealine.
                  Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud Garol poolt
                    Madalat otsa mängib väga hästi, 16Hz juures peksab õhku laiali nii et jube.
                    Sellise jutu põhjal kaldun arvama, et see subwoofer ei saa valmis teadmiste ja oskuste puudumise tõttu või kui saabki, peksab ennast seal kastis laiali nii mis jube.
                    Võibolla õnnestub varemgi see valjukas pilbastada, kui kasutad ja katsetad valjukat põrandal lahtiselt nii, et "matsub kõvemini kui S90".

Sellest valjukast võib saada väga hea suure bassikõlari, aga mitte subwooferit kodukino tähenduses - sellist väikest ja plödisevat tumbat.
                    Tehes kõlari mingisse kilukarbi mõõtudega kasti, kaovad ära needki madalsagedused, mida lahtiselt proovides näha võib.

Comment

Pilte tehes tuli ja laualamp põlesid. Laua peal testisin valjukat nii et üks käsi volüümil kinni oli. Ei piinanud ka nagu ma vist aru sain. Aga 16Hz jooksis ilma filtrita arvutist. 31Hz ja 52Hz olid ka valjud. 110Hz kuni 150Hz kuskil tegi ka väga toonikat häält

Edit: Ja fakt on see, et mul on A-705R võimendi millel poole peal vajub bass ära. Ehk selle võimuga mina teda lärisema ei saaks. Ja kohe üldse ei piinanud nagu mõni kirjutab, kui lugesin siis jäi mulje nagu te kirjutaks et lohakas olen vms. Kuulasin kõlarit täiesti mõistuse piires ja üle pika aja seismist sai ta 15min sissemängu kah veel.
                      viimati muutis kasutaja Garol; 21 October 2008, 16:10.
                      Estonian SPL & Sound
                      @gargru

Comment

Igasuguste juttude järgi pole ma mõnedkümned aastad olnud võimeline mingitki hinnangut andma. Pildid olid kah kaminavalguses ilma oluliste/paljastavate detailideta. Kui elusalt näeks/katsuks, siis ehk ütleks.

Comment

Üritan korralikku digifotokat sebida kuskilt. Endal pole käepärast võtta ja tegin telefoniga et elemendi kujundusest jne aimu saaks. Aga kas äkki peaks ka valjukat käimas oleval ajal filmima?
                          Estonian SPL & Sound
                          @gargru

Comment

Mida annab meile töötava valjuka filmimine? Seda et ta kujunduselt ümmargune olla võib kahtlustasime juba niigi, nutikamad meist on ka töötavat elementi näinud.
                            Pioneer A-705R võimendi ei ole HighEnd, ta pole isegi sinnapoole nagu sa ise tõestad - kui voluumi üle poole keerad siis basside osakaal väheneb, järelikult on sisse lülitatud Loudness... HighEnd võimendites aga sellist asja ei olegi olemas reeglina - hullem veel ka tämbreid netu.
                            Teadmine et kellegil oli käsi volüüminupul ja samas oli heli kohati "väga toonikas" ei anna lootust tõesti et hea kast valmiks.
                            Ma sinu asemel ei filmiks, ei tõstaks kaalu valjuka magnetiga vaid läheksin näiteks raamatukokku et laenutada väike raamat "Helitehnika kodus" mille on kirjutanud Heino Pedusaar enne sinu sündi kuid siiski väga hästi, see raamat annaks mingidki alusteadmised ja seda ka lahtiseletustega kui tähelepanu kipub hajuma. Alusta sellest.
                            Konfutsius

Comment

Olgu, suur tänu. Aga põhimõtteliselt jääb hetkeline projekt siis katkiseks? Sest ma usun tarku ja aru olen saanud et suure diameetriga kõlar ei suuda eriliselt madalaid hääli teha toatingimustes ainult woofri sagedustel. Võin eksida, aga nii arvan mina. Suured tänud, eks kunagi proovin siis midagi mõnest Audese toodangutest.

Edit: See HighEnd ei olnud enda mõeldud vaid 2 netilehte ütlesid mulle nii. Ärme vaidlema hakka siin, kui ei ole HighEnd siis pole hullu. Eks siis need lehe intervjuud omadega puusse pannud on.
                              Estonian SPL & Sound
                              @gargru

Comment

Working...
                              X