Teade

Collapse
No announcement yet.

Uus kast

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Uus kast

    Tere!
    Räägin Teile oma uuest SW-st(SubWoofrist).
    Juba ammu plaanisin ehitatada uut tuppa mõeldud elemendiga SW-d.
    Kuna tuba mul kajab hirmsasti(kivi+krohv+kõrged laed) ja ka peakõlarid on üpriski väikesed, mõtlesin teha midagi väiksemat: Visatoni sub w20-39 või isegi alto genesis sub.
    Aga majanduslikult ostarbekam oli ära kasutada garaazis vedelevat vana kinnist kõlarit(25 ac....). Kunagi oli see kast olnud aktiiv, mina sain ta passiivina.
    Sai teda katsetatud SW-na orig. kastis, kuid ei jäänud sellega rahule...ei mänginud madalat ja kõlas kuidagi lõdvalt ja vaikselt.
    Kuna peakõlarid on inverteritega siis olgu ka SW, ehk sulavad paremini kokku. Eelmise kast oli kinnine ja 12" starsound (subtumba,oli müügis siin ärifoorumis) ning oli helipildis natuke eraldi minu väikestest philipsi kõlaritest.
    Elemendiks on 25gd-26-30. Sain siit foorumist lingi, kus olid selle woofri andmed ja arvutused bassboxis näitasid, et vented boxis peaks saama päris hea tulemuse. BBox soovitas alguses teha ainult ca14 liitrist kasti aga siis oli f3 ca. 50 hz. Muutsin kasti mahu 20 liitri peale ja häälestuse 30,54 ning f3 sai 36,1 millega võis selliste mõõtude juures rahule jääda. Tegelikult tahaks jah...veel väiksemat kasti või kõge parem oleks üldse ilma eraldi SW-ta.
    Mõõdud arvestasin nii, et peaks võimalikult vähe lõkama oma kehvakese ketassae kettaga(no ei saa ideaalselt sirgelt), nimelt ostsin poest 300x800 liimpuidu kilpe(4tk 69eek decora -7% kliendikaardiga) ja lõikasin nad lihtsalt õigesse pikkusesse - 306x300 3tk, 264x300 2tk. Ärevushoos ostsin 1 plaadi ülearu, mis tegelikult hiljem ära tasus, mõõdad ja saed küll omaarust ilgelt rahulikult aga tegelikult saed külmavereliselt ja hästi sirgelt mööda valesti märgitud joont. Materjali tuleb hoolega valida, vaadata tuleb oksa kohti ja lamellide ühendusi, eriti otstest ning mõõdulint võiks ka kaasas olla, mul oli üks plaat millimeeter laiem.
    Jupid liimisin pva-ga kokku ja kasutasin muidugi ka kruve, aga augud puurisin ette igaks juhuks.
    Dampingut panin õhukese kihi elemendi vastas seina klambripüssiga, kasutasin vana kasti seest võetud vatiini.Toestust ei kasutanud, hiljem selgus, et polnud vajagi.
    Enne viimistlemist otsustasin asja kuulata ja katsetada. Tuleb tõdeda, et ma ei oodanud sellelt elemendilt palju ja ilmselt tänu sellele olen asjaga väga rahul. Palju parem kui kinnises originaal kastis...lõtvus on täiesti kadunud, tihedam saund, kui eelmise SW-ga, mis mängis küll madalamale. Selle kastiga sain SW ja peakõlarite vahelise tasakaalu kätte ning nad sulavad väga ilusti kokku....kui kasti ei vaata siis tundub, et kõik muusika tuleb teleka ekraanist. Kui SW võimendi oli seadistatud nii nagu eelmise subiga, siis andis 25gd vähene võimsus tunda. Aga nüüd kus kogu süsteem on tasakaalus, võimsust jagub küll ja nii on palju parem kui varem, kaif kohe...just see tihedus. Kui lugu on lindistatud jõulisema bassiga, siis nii see ka kõlab ja vastupidi.
    Võibolla katsetan vähekese rohkema vatiiniga, muidu võib öelda, et saund on paigas.
    Kui asi viimistletud saab, siis lisan pilte juurde.
    http://picasaweb.google.com/taneltoo...eat=directlink

    #2
    Vs: Uus kast

    miks element just alla suunatud, miks mitte üles?
    tahtsin juba dumba kohta küsida aga pole meeles olnud, mida võimuna kasutad?

    Comment


      #3
      Vs: Uus kast

      Allapoole suunatud bassikas maskeerub paremini helipildi sisse.....minuarust, eriti kui bassikaid on üks ja inverteri mürad ei pääse kah nii hästi esile ning ega filtergi ju perfektselt keskmisi sagedusi ei vaigista.
      Võimendi on Jyrka tehtud kivivõim tda7204 ca 60w. Filtrid seal sees. Mina ostsin ta kunagi marcor1 käest.

      Comment

      Working...
      X