Teade

Collapse
No announcement yet.

Palub abi bassikate tundma õppimisel / valimisel.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Palub abi bassikate tundma õppimisel / valimisel.

See sageduskara on vöetud ühe kastiga, milles on Eminence Kappa15 LF valjukas - ehk siis "worst case", kuna möeldud on kast ikkagi PD154 valjukale (väga teistsugune loom kui Kappa) ja kasutuseks 4+ kastistes gruppides (kui supakad ligi, saab kahega ka hakkama), mis näiliselt suurendabki ruuporit (kaheksases grupis pidavat väidetavalt isegi alla 50 Hz mängima). See kumerus seal on väga oluline osa kastist. Muuseas, sarnaseid kaste on teinud ka Turbosound (TSE 115). Selline konstrukt on end aastate jooksul hästi töestanud.
    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Se valmiswoofer on ilmselgelt kallis mulle
      Suur vahe on selles kas ostan miski alla 100euri elemendi, põen paar nädalat rahakoti pärast ja ostan siis kasti materjali ja saan isetegemise rõõmu või käin korraga koos transaga üle 400 euri välja mille eest saaksin oma projektikale uue turbo või suuremad pihustid või midagi

Ok 18 ei peagi ta olema kuna kõrgusega ei vea välja kui just bandbassi ei tee.
      Saab 15"ga hakkama
      Aga kuidas milleski ruumis miski hakkama saab on minu jaoks arusaamatu teema. 1 mees räägib kuidas 1w on küllalt koju, teine mees räägib et 2w aknaklaase kliristab, kolmas räägib kuidas 6w kõhunaha liikuma paneb....krt mul ei liiguta 6w kardinatki. aga ma pole kuri, inimesed on lihtsalt nii erinevad ja las igaüks olla selline nagu ta on.
      Mul oli seal toas 12" 2mähisega 600w rms auto woofer mis autos kohutavalt võimas tundus aga toas oli seda kohutavalt vähe igatahes....samas kui mängis vaid 200w 15" (Auto juust) oli bassi küll nii, et võta sa kinni.
      Elemendid on nii erinevad ja Inimesed on erinevad, kui töökaaslasele oma plaanidest räägin siis ütleb tema et tal on paar mono w ja talle sellest küll, et kõrvad korras ja kuuleb küll.

Oskab keegi öelda kas miskitele parameetritele peale vaadates saab aimu kui madalale on võimeline mängima või kui suurt kasti vajab?

Kas keegi võrdleks siis kuidagi
      1x12" vs 1x15" vs 1x18"
      2x12 vs 1x15" ja 2x15" vs 1x18" - see on pigem huvitavam osa (helirõhk, madalale mängimine, kasti mõõt)

Kas teengi nii, et avan selle lehe: http://www.thomann.de/gb/cat.html?gf...15_inch&oa=pra
      panen paika hinnapiiri ja hakkan sealt ettepoole Odavamate suunas tulema ja valin elemendi millel madalaim "frequency response" ja suurim tundlikkus?
      viimati muutis kasutaja jeff01; 08 m 2009, 20:26.

Comment

Lp. Tehnofriik soovita palun veel valjukaid

Kisub vägisi 18" poole kuigi raha ei ole

just seepärast et selles mõõdus elementide hulgas on selline isend: http://www.thomann.de/gb/eminence_si...tieftoener.htm
        mis peaks alates 25hzist mängima.

Et asi lihtsam oleks küsiks siis nii, mis oleks parim lahendus kuni 100 euri eest? ja parim kuni 166euri eest

Järjest olulisemaks saavad mu jaoks näitajad nagu madalale mängimine ja tundlikkus järjest rohkem tahan 15" või 18" ja mitte enam 12" Endiselt oluline on ka hind ja kõige vähem olulisem on ülemine ots milleni mängib, firmanimi või SQ osa.

Kas bandbass kast tuleb alati suurem kui inverterkast või tuleb vaid inverterkastist madalamale mängiv bandbass suurem? Küsin seepärast, et kui tahan 18" aga serviti panna ei saa sest laud ei tohiks üle 40 cm kõrge olla siis bandbassiga saaks elemendi nurka või asetust nii muuta et laud kõrgem ei tuleks...inverterkaste vist kah vähemalt 2 tüüpii....(Seni olen aru saanud et on sellised, kus mõlemad kambrid on vented või 1 kmaber kinnine ja teine vented) Kui element on laua sees oleks se disainilt kenam ja kuna ei peaks miskit võrguga kaitsma siis ka praktilisem.

Olen ON/OFF kuulaja....ma kas kuulan kandilise andmise piiril või ei kuula ma üldse nii, et vatti hakkab ta saama.

Olen ma õigesti aru saanud et kast tuleks häälestada kõlari resonanstsagedusele või kõrgemale aga mitte madalamale? ja see ongi näitaja mille järgi peaksingi valima kui tahan madalale mängivat asja?
        viimati muutis kasutaja jeff01; 08 m 2009, 22:51.

Comment

Köige sobilikumaks pean ise oma üleeelmises postis toodud 2x12" lahendust - kompaktsem kui 18" aga sama valju ja sama madalale mängiv. F3 250 liitrise kasti korral ca 35 Hz (toas töenäoliselt madalamgi) mis on piisav valdava osa muusika esitamiseks. Maksimaalne heliröhk ca 123 dB ja mehaaniline vöimsustaluvus 350 W. Soovi koral vöid suurendada mahtu 350 liitrini, muud möödud jäävad samaks - F3 on siis ca 29 Hz ja maks. heliröhk 120 dB; mehaaniline vöimsustaluvus 250 W.
          Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Tänan.

On kellelgi poolt või vastuväiteid 2x12 lahendusele?

Lisan siia ka väikse kirjelduse oma võimendite kohta.
            Mul on 2 monoblokki mis hetkel vähe poolikud ja annavad kumbki a-la 110w ja ühelt transid teisele tõstes jääks mul alles 1 mis peaks andma
            1x 310w @ 4 ohm
            1x 220w @ 8 ohm

Ja siit ka küsimus, mis oleks olemas oleva tavaariga kõige kõvemat mürtsu tegev lahendus....

a) 2x110w stereo woofer
            b) 1x310w kahe kõlari peale

Ja kui suur on vahe kui teise monobloki jaoks kah transid tellin ja kummagi võimu taha ühe 8oomise elemendi ühendan...ehk siis
            c) 2x220w

Kas thomani lehel olevate woofrite kohta kusagilt ka graafikuid leiab? ei suutnud sealt nagu leida :S
            viimati muutis kasutaja jeff01; 10 m 2009, 19:13.

Comment

Üldine reegel on see, et vöimsuse suurendamine kaks korda suurendab heliröhku 3 dB. Kui mitte arvestada vöimsuskompressiooni - vöimsuse, öigemini vöimendi väljundpinge, suurenedes valjuka mähis kuumeneb, takistus suureneb ja vöimendi tegelik väljundvöimsus väheneb. Nt vöib 500 W valjuka puhul 250 W pealt 500-le minnes heliröhk suureneda mitte 3, vaid 1 dB, vöi isegi ainult 0,x dB.

Comment

Tänud, seda teadsin aga mul välja toodud päris erinevad variandid mitte päris 100w vs 200w
                Aga suurt vahet väga polegi vist, küll saab proovida nii ja naa kui miskit ära tellin.

Mida ei saa tagasi teha on see et kui ühelt transid välja joodan ja
                2x110 asemel 1 x 310 tahan proovida siis tagasi kahe kanali peale ei viitsiks küll enam teha aga mulle tundub monona sillas olles anyway asi võimsam olevat sest 4 oomi juures on võimendi võimsam kui 8 oomise nominaaltakistuse otsas.

Natuke imelik on see et keegi kunagi mainis et 1 vs 2 elementi ühe ja sama võimu taga on vahe vaid 3db ja seetõttu on parem osta 1 korralik kui 2 kehvemat kõlarit aga se on mulle autoaudiost meelde jäänud ja ei pruugi siin kehtida....

Aga teab keegi kust neile "THE BOX" elementidele andmeid ja graafikuid saab?

Comment

Esmalt postitatud jeff01 poolt
                  Natuke imelik on see et keegi kunagi mainis et 1 vs 2 elementi ühe ja sama võimu taga on vahe vaid 3db ja seetõttu on parem osta 1 korralik kui 2 kehvemat kõlarit aga se on mulle autoaudiost meelde jäänud ja ei pruugi siin kehtida....
                  1 valjukas vs. 2 valjukat paralleelselt sama vöimu taga on ideaalis 6 dB, reaalses elus natuke vähem. 3 dB tuleb tundlikkuste vahest ja 3 dB (ideaalsel juhul; reaalselt 1...2 dB) vöimsuse suurenemisest takistuse kahekordsel vähenemisel.

Aga teab keegi kust neile "THE BOX" elementidele andmeid ja graafikuid saab?
                  Saksakeelsest Thomannist, täitsa alla kerides leiad pealkirja "Smart navigator" ja sealt alt lingi "Datenblatt". Köikidele valjukatele pole seda saada, mu viidatud 12" ja 18" aga küll (ignoreeri graafikutel üldist SPL-i, need ei ole möödetud 1W/m tingimustes).

Comment

Suured tänud pärlite pillamise eest.
                    ...nii se tarkus tuleb (teisi tüüdates)

Niisama enda jaoks panen selle 12" andmete lingi kah siia: http://images7.thomann.de/pics/prod/193263_specs.pdf
                    viimati muutis kasutaja jeff01; 10 m 2009, 19:57.

Comment

Proovisin järgida soovitusi ja lugeda seda: "dr. Geddes"
                      aga mu puuduliku inglise keelega ma sellest kahjuks targemaks ei saanud. (Arvasin et saan rohkem inglise keelest aru kuna loen vaid autodega seotud texte aga kui rubriik on kõlarid siis tunnen end täieliku võhikuna kuna ei valda seda teemat emakeeleski)

Nii, et endiselt ei tea ma kas se on üldse mõeldav woofer sinna paigutada kuhu ta mul joonistatud sai Pole seda eriti millegagi katsetada kah veel, kuna peale kummilohvide või nõrga kodukino woofri pole miskit käepäerast.

Comment

Lihtsalt enda jaoks panen paar mõtet mis olen abistavalt audiofiililt välja pigistanud

* BM18LF on töotav - 500 liitrises kasti häälestusega 25 Hz (neli 110 mm solgitoru 188 mm pikkusega) lubab 22 Hz alumist piiri ja ca 120 dB 200 W

* http://www.volvotreter.de/th.htm. Eminence 3015LF (Thomannis ca 150 €.) mehaaniline vöimsustaluvus küll ca 100 W aga pisut enam kui 115 dB 20 Hz peal ja alumine piir 18 Hz

*2x12" F3 250 liitrise kasti korral ca 35 Hz Maksimaalne heliröhk ca 123 dB ja mehaaniline vöimsustaluvus 350 W.

* 2x12" 350 liitrit,F3 siis ca 29 Hz ja maks. heliröhk 120 dB; mehaaniline vöimsustaluvus 250 W.

Comment

soovitan sulle seda the boxi 18" jurakat..selle raha eest on ikka asja mõnusalt...

hetkel mängib selja taga maas..küliti panduna(klots magneti all)..aktiivne kross vahel..võim sillatuna järgi..u. 700w rms'i
                          ja ikka väga mahedat bassi tuleb..ei jõua ära oodata millal saab kasti pista

Comment

Esmalt postitatud muscarine poolt
                            soovitan sulle seda the boxi 18" jurakat..selle raha eest on ikka asja mõnusalt...

hetkel mängib selja taga maas..küliti panduna(klots magneti all)..aktiivne kross vahel..võim sillatuna järgi..u. 700w rms'i
                            ja ikka väga mahedat bassi tuleb..ei jõua ära oodata millal saab kasti pista
                            Tänan soovituse eest. Se variant pole välistatud aga hetkel mõtted rohkem kahe väikse elemendiga woofri suunas. Miks?
                            sest endiselt ei tahaks väga suurt kasti ja plaan diivanilaua alla mahutada. Tahaks ka üle laua telekat näha

Kahju et ei ole olemas kohta kus kõiki variante kuulata saaks mis peas keerlevad

Hetkel asi muidugi finantside taga tundub, et asi lükkub ehk sinna välja karjutud deadline´i kanti se asja kokku saamine aga niikaua on kõik soovitused teretulnud

Comment

Niisama igavusest hakkasin BassboxProd uurima ja pole nüüd mitu tundi arvuti tagant enam minema saanud

Et mu vaeval ka miski tasu oleks mängin ma kasti mõõtudega kasutades olemasolevate bg40nete parameetreid. (Et ehk saab miskit nende kohta teada)

ja mis ma täheldan on see et minu arust ei ole neile bassikana kunagi mõtet kinnist kasti teha....

Teen kasti kas 50/100/150/200 või 250L ikka on nii, et vented kast mängib bassi (30-100hz paremini ....tugevamalt ) Eksin ma millegagi?
                              Ka F3 on alati vented boxi puhul madalamal.

Mis oleks analoogne programm, millega saaks ka kesk ja kõrgsageduselemente lisada ...soovitavalt inglisekeelne. Sest kui ma ei eksi on bassbox vaid bassikatele ja graafik mis ta joonistab tundub mulle väga silutud ja vastiku jämeda joonega nii et korralikku ASK tabelit mitme kasti võrdlusena ei saa teha.

Comment

Esmalt postitatud jeff01 poolt
                                ...
                                ja mis ma täheldan on see et minu arust ei ole neile bassikana kunagi mõtet kinnist kasti teha....

Teen kasti kas 50/100/150/200 või 250L ikka on nii, et vented kast mängib bassi (30-100hz paremini ....tugevamalt ) Eksin ma millegagi?
                                ...
                                Eksid ikka. Kinnise kasti eelis on väiksemad moonutused ja grupiviited, inverterkanali(te) probleemide puudumine ja väiksem kast. Samuti on kinnine kast andestavam valede kastiparameetrite suhtes. Samas valjuses kaotad küll.
                                Minu DIY blogi
                                <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Working...
                                X