Teade

Collapse
No announcement yet.

On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

    Tervist kõik foorumlased.

    Olen viimaselajal palju lugenud siin, nii et pea on paks ja kell on palju. Vaja välja selgitada, mis on minujaoks parim lahendus asjadele. Teemadest ja otsingutest on palju kasu. Olen leidnud sealt vägapalju huvitavat. Siiski, jõudsin järeldusele, et omakõrv on ikka kuningas.

    Ostsin endale valjuhääldi ja võimendi. Kast oleks vaja valmistada. Hakkaksin seda kohe tegema, aga pole veel päris kindel asjades. Kindlasti tahan teha midagi väga filigraanset ja ilusat, teistkorda ma seda ei tahaks teha sama asjaga. Kui teha, siis ühekorra ja korralikult.

    Ma pole veel päris kindel kasti litraažis ega ka inverter torude pikkuses. Hakkasin mõtlema, kas keegi siin foorumis on teinud sellist testkasti, kus saaks kuulamise ajal seinasid liigutades litraazi muuta ja invertertorude pikkust? Eile natuke mõtlesin sellepeale, aga head lahendust raske leida. Täna kui ärkan, lähen toon 15mm vineer plaati, seda praegu jagub. Selline on põhimõtteliselt mu idee.

    Kui keegi on teinud, palun jagada oma kogemusi ja näpunäiteid. Ise ma praegu arutlen siin alles.

    Kuidas saada inverteri toru reguleeritavaks? Ma võin saagida selle seibideks 5mm kaupa. Teha nii, et neid saaks laadida eest seinast, kuulamise ajal juurde või maha inverteritoru august. Sissepoole panna 4 varda vahele jooksma seibid ja esimese seibi mille otsa hakatakse laadima teha vähe pikem. 15-20 cm, ning sellekülge panna vedrud. Neid laetavadi seibe võib veel teha erinevate pikkustega, et ei pea ainult 5 mm haaval laduma. Pmst, nagu püstolisalve laeks padruneid.

    Kastil ma mõtlesin teha ainult tagumise seina sisse ja väljapoole sõitvaks. Hetkel on mul jälle pea paks, nii et konstruktsiooni ideed on teretulnud. Kõigeraskem saada liikuvat seina hermeetiliseks. Ülitäpsest lõikamisest pole ilmselt kasu, plus see sein hakkaks ilmselt kinni kiiluma. Sujuvast liikumisest poleks seal juttugi.

    #2
    Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

    Inverteri jaoks otsi ehituspoest kaks üksteise sisse mahtuvat kanalisatsioonitoru ja leia neile ka sobivas mõõdus kummitihend vahele.
    Siis saad välimise toru kasti külge kinnitada ja sisemist sisse, välja liigutada. Kui reguleerimisvehemik väga suur peab olema, siis tee mitu sellist toru.
    Ruumala muutmiseks tee nii suur kast kui sa arvad, et maksimum suurus võiks olla.
    Kast tee kõrge ja valjukas/valjukad pane kõrgemasse otsa. Reguleerimiseks lisa kasti alumisse otsa liiva.
    Liiva võid panna inverteri august. Kui sealt ei mahu panema, siis tee näiteks kasti ülemine paneel tihendiga ja kruvitav.
    Kui seda reguleeritavuse mõtet edasi arendada, siis mina teeks ka erinevate valjukate lisamiseks esipaneeli suure augu ja sobitaks eri mõõdus valjukaid sinna vineerist vaherõngaste abil.

    Aga kui see esimene kõlariprojekt on, siis soovitan leida ikkagi sobiv variant juba foorumis arutatud kõlariprojektidest.
    Erinevaid kõlareid võid ju poodides ja foormumlaste juures kuulamas käia.
    Ideaalset kõlarit ei ole olemas. Ja kui sa täna midagi valmis ehitad, siis homme võib meel muutuda.

    Ja näita siis meile ka kui midagi valmima hakkab

    Comment


      #3
      Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

      ma isegi kaua fantaseerinud antud teemal ning mis ma olen välja mõelnud: Tõesti, ruumala muutmiseks on vaja hermeetilist ühendust. Aga seda saab mõnel määral luua karvase naharibaga. SUPERhermeetiline ei tule, kuid katsetamiseks ja ÜLDMULJE saamiseks peaks kärama. Teine idee oli liigutatava külje ääred silikooni vms tihendada ning siis ülejäänud 4 seina natukene pingutada, et tekiks hermeetilisus. Samas selle miinus on suur kuluprotsent(kruvimine, kuulamine, heli unustamine jne)

      Samas tuleb meeles pidada, et igale kõlarile on soovitatav lisada täidist. Kuna testkastil on seda keerukas teostada, siis tuleb lõpuks ka seda arvestada.
      Lõppkokkuvõttes muutuks asi keeruliseks ning soovitud tulemus suht umbmääraseks. Seega matsin ma selle enda jaoks maha ning hakkasin kuulamiskogemust kasvatama. Sõprade pool sai erinevaid kõlareid kuulamas käidud. Bassbox 6 pro kõrvale, kõhutunne ka juurde. On siiani töötanud...
      Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

      Comment


        #4
        Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

        Seina ei pea kastil liikuvaks tegema. Kui teha maksimum suurusega kast, siis võib hiljem sinna sisse ükskõik mida visata (nt tellised, tetrapakid jms).
        Hästivarustatud tehnikpoodides on olemas ka muudetava pikkusega pordid, mida testimiseks väga hea kasutada.
        Minu DIY blogi
        <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

        Comment


          #5
          Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

          Kaasa mõtlejaid on. Kartsin juba, et jään oma mõttega üksi.

          Idee on selline.

          Inverter torud: Minu idee on keeruline teostada, igale seibile ei hakkaks tihendit tegema. Matiku idee on paljuparem (kuidas ma kohe sellepeale ei tulnud?). Esimese toru peale märgiks mõõdud mm-tega, et kohe inverterisse vaadates tead, kui pikk see on.

          YRO, muudetava pikkusega pordid? Mis süsteemipõhjal need on kas tükkidena, teleskoop või midagi muud huvitavat? Kus näinud oled neid?

          Veel üks idee, et saaks võrrelda ka kinnise ja ventileeritud kasti omadusi, siis valmistada mingi klambrite- ja tihendiga kork sinna toruavausse. Kork ette, klambrid kinni ja ongi kinnine kast.

          Kasti materialiks on mul 15 mm paksu vineeri paar plaati. Liimin plaadid kokku, tulemuseks 30mm. Et ka test kast oleks piisavalt stabiilne.

          Nüüd teine Matiku idee on ka huvitav. Lõikan 12" augu ja siis saab sobitada kõlareid 12" ja allapoole, vineer seibidega. Igakord kui uus valjuhääldi katsetada, siis tuleb lihtsalt seibilt vana silikon maha kraapida ja uuega kinni panna.

          Nüüd, mis puutub mahu muutmisesse, siis pikka mässamist sellega ei tasu ära, unustad tõesti ära mida kuulsid. Ja liiva kallamisega kardan, et äkki see liiva tolm kahjustab valjukat, muidugi ma ei usu eriti, aga siiski. Kui kallad liiga palju, siis vähemaks peab juba kaevama. Ja tetra pakke haha ei hakka ka vist torust sisse toppima. Aga see on ka päris lihtne võimalus jah...

          Mina pakun sellist varianti.

          4 metallist toru, kroomitud vms. Sileda pinnaga, jooksevad esipaneeli küljest- ja läbi tagumise paneeli. Tagumise paneeli seina liimin veel 3 korda, et kogupaksus on 45mm. Torudele puurin nii täpsed augud, et sein peaaegu ei liigugi seal peal. Torudele lisan tavotti näiteks või oskab keegi midagi popimat soovitada? Nüüd, tagumise seina keskele krutin käepideme mugavuse jaoks. Kasti mõõdud märgin samuti sissepoole seina, et kui seina liigutan, näen kohe ära mis kasti mõõt on ja sealt saab juba litraaži arvutada jms. Mis puutub seina äärtesse ja selle hermeetilisusesse. Sise seinad, ma veel ei tea kuidas, tuleb ajada peegelsiledaks. Liigutatava paneeli küljed (laiust 45mm), sinna panen kojamehekummid ja täpselt niipalju kui palju kõrvuti mahub. Otsad liimiga kokku. Ma arvan, et kõrvuti läheb 9 riba kummi kindlasti. Ja kui piisavalt normaalse pinge alla need kummid ajada, siis äkki esimesest paarist kummist lööb natuke läbi, aga edasi ma millegipärast kahtlen. Ja kui kogusüsteemi jõuga sisse või siis välja tõmmata aeglaselt, siis saabki kohe kõrvaga võrrelda, mida heli teeb ja kõike seda muud. Arvan, et kui veel programmidega mängida, siis see võib olla üks väga väga kasulik kogemus.

          Pets, mõtlesin tükkaega, aga ei saanud ikka aru...

          "Samas tuleb meeles pidada, et igale kõlarile on soovitatav lisada täidist. Kuna testkastil on seda keerukas teostada, siis tuleb lõpuks ka seda arvestada."

          Comment


            #6
            Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

            Kui saladus pole siis milline on see 1 valjuhääldi mille nimel ollakse valmis lausa tavotti kõlarisse määrima?

            Auto kojamehekummiga pole vast mõtet jännata, lihtsam on kasutada akna/uksetihendeid millel liimiriba taga, kui seinad on näiteks spoonitud siis sellise siledus on piisav et tihendikumm libiseks. Kui panna liikuma tagasein siis võiks optimaalse summutusmaterjali otse sellele kinnitada, nii sõidab ta koos seinaga kaasa. Torusid kasti sisse ei oleks ehk mõtet panna, võimalik oleks ju ka keermelattidega nii liigutada et võimalik vabamaht on puutumata. Kui tahad seina kaudu lugeda vabamahtu siis graduleeri juba kohe liitrites.
            Tehaste testkastides kasutatakse erinevate mõõtude jaoks vastavaid vaherõngaid ja kiirkinniteid, ka on seal rõnga poolel liimitud tihend. Et saaks kiirelt valjuhääldeid vahetada.
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

            Comment


              #7
              Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

              Esmalt postitatud egomaniac poolt Vaata postitust
              ... Ja tetra pakke haha ei hakka ka vist torust sisse toppima. Aga see on ka päris lihtne võimalus jah...
              12" valjuhääldi avast mahub "narva" plokk ka sisse - ei pea ventavast sisse toppima.
              Minu DIY blogi
              <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

              Comment


                #8
                Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

                Okei, saan aru, et kojamehe harjadega või aknatihendiga saab servasid tihendada, aga nurkadega on vähe teine lugu ju. Neid ei saa nii lihtsalt hermeetiliseks. Minumeelest on see liiva lisamise variant päris hea, saad ju teha kõlari alla mingi augu, mida on võimalik sulgeda, kust saad liiva välja lasta, pole vaja kühveldada.

                Comment


                  #9
                  Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

                  Minuarust on see liivaga mässamine liiga tülikas ja aega nõudev. Nende nurkadega ei ole nii raske, küll need ka pidama saab. Ilusti 45 kraadialla lõigata ja kokkupanna liimiga. Tihendi veel surve alla ja neid ridasid teha mingi 8-10 tükki järjest, jääb pidama kindlasti, ma arvan.

                  Ma nüüd hakkan tegema seda asja, üldpilt on olemas. Ma kirjutan veel korra ülesse, kui kellelgi on midagi lisada või parandada! Ja ma jõudsin oma ideega juba niikaugele, et kui selle kasti valmis saan, siis teen neid veelsamasuguse süsteemi järgi. Aga seekord tornide testimiseks.

                  1. Inverter. Teleskoop, üksteise sisse sobivad torud ja kummitihend vahele, sissepoole toru märgin ära kui pikk toru hetkel on. Torusid 2 tükki. Nende pikkus jookseb 20-60 cm. Ja mõlemad torud on suletavad korgiga, mis on tihendi ja klambriga. Torude pikkus on muidu ok? (kõlarid 10"-15" kast 25-100l)

                  Kui OSX viitsiks mulle selle lahti seletada, oleks tänulik. Olen peale tööd alati nii juhe.
                  Torusid kasti sisse ei oleks ehk mõtet panna, võimalik oleks ju ka keermelattidega nii liigutada et võimalik vabamaht on puutumata.
                  2. Kasti materjal 30mm vineer. Sellega seoses ongi üks küsimus, et kes on kursis, kus praegu saab vineeri ja lõikamist. Mitte väga kallis ja mitte väga kehv ka. Kellelgi mingeid häid otsi? Kas see maardu vineeritehas vms. veel töötab?

                  3. Elemendi sobitamine Elemendi suurused 10"-15" Korgi põhimõttel. Lõikan augu kaldealla ja panen sinna tihendi ja igale elemendile oma seib 15"-10". Seibi külge samuti tihend ja klambritega kinnitan, või ma seda mõtlen veel, poltidega oleks vist targem.

                  4. Kastimahu muutmine Kasti muudetav suurus 25-100l. 4 Sileda pinnaga kroom toru siis jooksevad tihedalt läbi taga seina, ehk siis tagasein jookseb siinide peal ja torud mingi määrde ainega kokku, et ikka libiseks. Tagumise seina külge panen "täidise" vatti või vatiini vms. Sisemised seinad ajan millegiga siledaks, või katan millegiga, seda veel mõtlen. Ääred tihendan 8-10 kordselt akna tihendikummiga, nurgad lõikan 45 kraadi ja liimin kokku ja siis natukene surve alla tihendid. Tagumise seinakülge veel käepide ja siis juba märgid peale, et oleks kohe näha mis liitrite juures kast hetkel seisab.

                  Kui midagi jäi mõtlemata, siis palun juhtida tähelepanu.

                  Mõõdud on mul olemas ja joonised ka. Homme hakkab puhkus, proovin selle kola nimekirja kokku saada. Aga põhiküsimus praegu, mida uurin, kustkohast vineer on hea hinnaga ja kus seda lõigata saaks. Aga muidu ei jõudnud vahepeal oodata, tegin test kasti elemendile, siin olevate projektide ja BassBox Pro-ga. Kõlab väga 5+ Pole juba ammu midagi head kuulnud Kõik on ainult arvutikõlarid ja muusika keskused ühesõnaga täiesti alla igasugust arvestust.

                  Comment


                    #10
                    Vs: On the fly reguleeritava mahu-ja torudega testkast

                    Vineeri ja lõikamist saab:
                    Kauplus Põhjamööbel
                    Endise Vineeri- ja Mööblikombinaadi kauplus
                    Pärnu mnt.69/Vineeri 2
                    E-R 10-19
                    L 10-16
                    Sissepääs keldrisse Vana-Lõuna tänava poolt.
                    Head susserdamist !

                    Comment

                    Working...
                    X