Teade

Collapse
No announcement yet.

Dipole Audese elementidega?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Dipole Audese elementidega?

Mõte tekkis selline, et proovida ära dipole bass ehk siis midagi sellelaadset: http://www.linkwitzlab.com/woofer.htm

kuna ma aga enam mingite uute valjukate hankimisse investeerida eriti ei taha siis tuleks proovida kasutada olemasolevaid. olemas on näiteks 4 x audes 75w104-8. küsimus olekski nüüd selles, et mida spetsid arvavad, kas 4 sellise 10" valjukaga annaks mingi mõistlik tulemus saavutada? xmax ei ole neil audestel muidugi kuigi meeletu, küll aga on neid palju

dipool tuleks selline, kus esimest ja tagumist "naha poolt" jääks eraldama laias laastus 130-140cm...ja kaks sellist kasti (kummaski kõrvuti 2 elementi) paneks siis veel otsati kokku. kas sellise kasti puhul tuleks ka tugevalt arvestada näiteks paigutusega? mina saaksin selle paigutada näiteks ainult vastu seina, küll mitte nurka vaid keskele seina vastu. istumispositsioon jääks openingule lähedale, maksimaalselt 1meeter.
    eesmärk oleks, et kõlar suudaks vähemalt 30'ni mängida flatilt ja tekitada ikkagi korralikku helirõhku, allapoole seda pole niivõrd oluline...kuigi sedatüüpi kasti response vist väga järsult ei kuku nagunii. küll aga ilmselt xmax hakkab siin väga suurt rolli mängima (piirama).

mis valemi abil saaks arvutada punkti, kust response kukkuma hakkab? saan aru, et see oleneb ainult baffle'i suurusest.
    kas oleks lootust see projekt lahendada ilma suurema elektroonikata või tuleb siin nii ehk naa mingi kompensatsiooniahel mängu?

Vs: Dipole Audese elementidega?

Kui sa Linkwitzi lehte natuke süüvid, siis sealt võid leida info, et kui dipooli aktiivkrossiga ei korrigeeri, peab tema jaoks olema väga spetsiaalsete parameetritega valjukad ja mingit väga ägedat bassi sealt ikagi ei tule. Minu umbes samal teemal kõlarist infot: http://www.elfafoorum.eu/threads/407...W-tundlikusega

Comment

Olen teinud dipooli 4, 6 ja 8tk 10" Audestega, tegelikult on päris normaalne kuulata, tõesti - pindala ju jätkub. 2tk/ch annab sellise hea maitse naturaalsemast bassist, tõsi kõige madalmamale ei mängi aga helipuhtuse mõttes ikka juba arvestatav lähenemine.

Samas, dipool töötab siiski n.ö. vabas õhus, st et vastu seina sa 30Hz sirgelt ei saa. Ilmselt isegi mitte aktiivfiltritega.
      Teine asi mis mind konkreetselt paneb mõtlema - see olukord kus valjuhääldid on asetatud horisontaalis, ei ole nende lineaarsele käitumisele sugugi abiks. Sõltuvalt membraani massist tekib jõudeoleku vajum mõlemal elemendil ühes suunas, mis viib selleni et tegelikult on oodata teatud laadi moonutust, eriti just vaiksemalt kuulates. Iseasi, kas keegi seda oskab ära kuulata, või kui määrav see moonutus on.
      viimati muutis kasutaja OSX; 26 June 2012, 11:29.
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

Comment

moi, seda spetsiaalsete valjukate teemat olen nüüd üritanud päris palju uurida, lugeda ja ausalt öeldes arvamusi ja kogemusi on erinevaid, kuid valdavalt siiski nii, et tingimata ei pea olema midagi spetsiaalset, lihtsalt osad sobivad sellist tüüpi kõlari jaoks paremini kui teised (parameetritelt siis). aga eks see ole tegelikult enamvähem kõigi kastitüüpidega nii.

olen näinud päris mitmeid lahendusi, kus alumist otsa kuidagi korrigeeritud ei olegi. kuigi põhimõtteliselt mul oleks võimalus seda teha ühe lihtsama 2-kanali Eq'ga, mille viimane heebel on 30hz. pigem mõtlesin ma sellele, et ega need audesed erilist alumise otsa võimendamist ei kannata nagunii, võnkeamplituudi neil just liiga palju ju ei ole. et kui midagi madalat saavutada siis peaks seda püüdma saavutada suure baffle'i ja ise "augu" juures istumise abil.
        väga ägedat bassi ma muidugi sellest asjast ei ootakski, selle jaoks on mul teistsugused kastid olemas, küll aga tahaks lahti saada room mode'de mõjust ja ebaühtlasest esitusest ning idee poolest peaks see dipool andma hästi täpset ja loomulikku madalsagedust.

OSX, väga huvitav info. selle horisontaalasendi peale ma ise tegelikult ei tulnudki. samas, kaldun arvama, et mõju ehk väga konkreetselt tajutav ei ole. kui ütled, et kõige madalamele ei mängiks siis mis sa pakuksid, kui madalale selline lahendus umbes mängida võiks? 50, 40hz? ma mõtlen praegu ilma igasuguse kompensatsioonita ja oletame, et ei pista kasti seina äärde. eks siin vist väga suur tähtsus on ka sellel, kui lähedal ma ise elemendile kõrvaga olen. nagu lugesin ühest pikemast uurimistööst siis "augu" ees passides on see rolloff tegelikult palju minimaalsem.

Comment

Kuidas mingi valjukas dipoolina (sisulisel sama mis OB- open baffle) mängima hakkab, saab umbes ja kõige lihtsamslt selgeks kui kasutada sellist exceli faili http://homepage.mac.com/planet10/TLS...baffle.xls.zip . Seal annad oma valjuka andmed ette ja paneeli mõõtmed paned sellised, et annaks sinu paneeli puhul tekkiva esi- ja tagakülje vahelise faaside erinevuse välja. Saad seal natuke mängida ka ruumi mõõtemete ja asetusega.

Mul oli ka alguses arvamus, et küll saab ka ilma kompensatsioonita. Valjukas on küll palju sobivam kui 75w104-8 aga praktikas selgus, et ega ikka ei saa, nüüd maadlen aktiivfiltriga.

Lisa; teine variant on kompenseerimine teha pasiivselt, suur induktiivsus bassika ahelasse aga see toob kaasa tugeva tundlikuse languse. Umbes nii http://www.diyaudio.com/forums/multi...b-project.html
          viimati muutis kasutaja moi; 26 June 2012, 13:54.

Comment

kui palju sa siis plaani kohaselt seda valjukat kompenseerima pead ehk, et mitu db'd ta langeb mingi sinu soovitud madalaima sageduse juures, kus peaks veel flat olema? kas xmax piirama ei hakka, kompenseerida ju võib aga naha liikumisel tuleb piir ette ka mingil maal.

uurin seda excelit pärast kodus ja näis, mis sealt selgub, tänud.

Comment

No praeguseks on koos ruumi mõjudega kuhugi 25-30 Hz ikka sirge mõningate muhkudega enne seda. 20 Hz on üle 15 dB peale keeratud. Kuna valjukas on tundlikusega kuskil 95 dB/W/1m ja ma kuulan suht vaikselt siis Xmax vastu ei tule.
              viimati muutis kasutaja moi; 26 June 2012, 16:01.

Comment

moi, põhimõtteliselt see suur tundlikkuse langus ei tohiks ju olla mingi probleem kui mul on võimsust ikka kordades rohkem kui tegelikult vaja läheks? (no ütleme, et kuskil 2-3kw leiaks kui tarvis, kuigi ilmselt piisaks ka 600w võimust). passiivset varianti muidu kaalusin ise ka, oleks natuke lihtsam ja kiirem teostada.

kui mainid ruumi mõjusid siis kumbapidi need sinul seda joont mõjutavad? ruum vist dipoolkõlari puhul gaini juurde anda ei saa? OSX nagu mainis ka enne siin, et seina lähedus pigem surub joont allapoole ja kõll peaks olema pigem toa keskel...aga selline paigutus on jällegi reaalsetes ruumides tihtipeale ebaoptimaalne (kui mitte ebareaalne) teostada.

tõsi on muidugi ka see, et mul päris 20 ega isegi 25hz flati ei oleks vaja, 30-35 flat oleks ilmselt piisav. üldiselt see ikkagi ajab muusika puhul asja ära täitsa toredasti.

Comment

Pakun et ca 40Hz võid saada kätte suht kasutuskõlblikuna kui 2x10" kanalis on, kui ekraan ka piisav on. Reaalsele muusikale on ka see üsna OK. Pead arvestama et OB bass on ka täiesti teise iseloomuga kui BR kastist tulev müdin. Asi selles et enamasti see müdin jääbki ühetaoliseks müdinaks, kuid OB bassiga hakkad kuulma erinevusi ka madalatel helidel. Nii võib juhtuda et hakkad soundi "uudistama" ja esimene salvestis ei omagi erilisi sooritusi, tähendab tuleb kuulata enne tulemuse hindamist ikka päris mitmeid erinevate muusikastiilide näiteid ja hulgem. BR kastidega samu träkke kuulates ei pruugi midagi erilist vahet väga olla bassidel.

Ruumi paigutus on OB puhul siiski määrava tähtsusega. Minul näiteks on esikülg tagaseinast ca 1,4m eespool, veidi keskele kokku keeratud. Ma olen sellelaadsetega ammugi harjunud, kuid selge on et kes harjunud pidama kõlareid vastu seina, ei oska kohe mõeldagi et kõlar asuks ruumis n.ö. esiplaanil.
                  Kui OB on seina lähedal siis seljatagune peegeldus hakkab seda rohkem kasulikku heli neelama mida lähemal ta seinale on. Kuuldavalt siis nihkub basside alumne piir ülespoole. Samas, isegi kesksagedustel on seljatagune liiga tugev (=sõltub seina lähedusest) peegeldus kurjast, kuid sel puhul heli pigem hakkab hägustuma kui et toimub nn "cancelling".
                  Konfutsius

Comment

Kui 1 75W104-8 600x600 paneelile panna on 40 Hz umbes 20 dB madalam kui kesksagedused.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                      Kui 1 75W104-8 600x600 paneelile panna on 40 Hz umbes 20 dB madalam kui kesksagedused.
                      Jutt oli nagu kahest ühes kanalis, ekraanil umbes 130-140cm... edasi - ekraane kaks ja valjuhääldeid kokku neli.
                      Konfutsius

Comment

täpselt nii, pigem jah isegi 140cm paneel. paneel on küll väga sügav U, aga ma loodan, et see ehk siiski eriti suuri probleeme ei tekita. seinade katmine mingi villaga näitaks peaks ka aitama selle vastu.
                        2 elementi on täpselt kõrvuti ühes U kastis ja kaks U'd on vastamisi nö. kokku pandud. selline on plaan igatahes hetkel.

kui see asi annab 30hz ~10db maas siis ma arvan, et oleksin päris rahul, eks vist oleks võimalik ka mingit passiivset kompensatsiooni vahele pista, et jääks enamvähem flat 30'ni. iseasi, missuguse soundi see aparaat tegelikult tegema hakkab. loodan, et sügav U väga toruhäält põhjustama ei hakka. kõrgemalt saaksin selle kasti tegelikult juba kuskil 100-120hz pealt ära lõigata, eesmärk on ikkagi teha just madalaid sagedusi esitav kast.

OSX, paigutuse osas on mul pigem piirangud puht füüsilised selles mõttes, et ma lihtsalt ei saa seda kasti seinast väga eemale panna. sel juhul peaks see asetsema mul enamvähem keset tuba, mis ei kipu olema väga optimaalne lahendus. teine variant, et diivan oleks otse keset tuba (ja kast vahetult seal taga), aga ka see ei mängi hästi välja. ühesõnaga, ruum ei ole paraku väga suur (kuskil 16 ruutu ainult). aga eks ma saan eksperimenteerida.

Comment

Mina nüüd küll aru ei saanud. Kast tuleb selline nagu Linkwitzi Dipole Woofer 1? Mismoodi nad kokku on pandud, front vastu fronti , või üksteise otsas või kõrvuti?

Comment

front vastu fronti, jätan vast miski 15cm vahe sinna siis. põhimõtteliselt selles osas jah sarnaselt linkwitzi 1'le. ma ei tea veel, kas peaks siis selle vahe jätma avatuks ainult ettepoole (kuulaja poole)?

Comment

sain miskit valmis. või õigemini saingi selle kasti põmst valmis...senised katsetused aga on näidanud, et see esialgne plaan küll just kuigi head tulemust ei anna. selline front vastu fronti asetus tekitab üsna veidra sageduskõvera ja heli on pisut kahtlase väärtusega. samuti oleneb helirõhk VÄGA palju sellest, kus ise kuulajana ruumis kasti suhtes asuda.
                              imelik on veel ka see, et front2front asetuse puhul tuli teineteise vastas asuvad elemendid keerata vastandfaasi, saavutamaks arvestatavat helirõhku toas. muidugi peab lisama, et rõhk iseenesest on küll niimoodi ikka väga karm. samas pannes elemendid kõik faasi, on üsna hädine rõhk AINULT peadpidi ava juures passides, mujal toas ringi liikudes tõmbab aga üsna nulli kõik madalamad sagedused. natuke üllatav/imelik tulemus minu jaoks. sain nagu aru, et elemendid peaksid nö. õigel juhul siiski just faasis olema?!

õnneks ma saan neid kaste ka eraldi kasutada ja kõige puhtam tulemus tundb olevat lihtsalt kastid üksteisest eraldada ja elemendid enda poole suunata umbes pooleteist kuni paari meetri kauguselt.

Comment

Working...
                              X