Teade

Collapse
No announcement yet.

Subwooferi valikul

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #31
    Vs: Subwooferi valikul

    Suured tänud!
    Et see 55,8cm pordi pikkuse jagan kaheks, et praeguste 15cm asemele 27,9cm. Siis jääks tagumisest seinast (vatiinist) pordini vaid mingi 3,1cm ja ilma vatiinita pea 5cm. Kas seda vähe pole? Ja kas pordi pikkust tuleb mõõta/arvestada kasti sisemisest seinast või välimisest? Ja mida see xmax tähendab ka? Nagu su kirjutatust aru saan, siis väiksemaks kasti teeks langeb koheselt valjudus, et siis see suurus väga hea valjususe mõttes? Loodetavasti viitsid veel seletada!
    Suured tänud veelkord!

    Comment


      #32
      Vs: Subwooferi valikul

      Mida xMax tähendab?

      T/S parameetrite kohta saad lugeda siit. Link: http://afg.edicypages.com/tarkused-j...parameetritest

      Comment


        #33
        Vs: Subwooferi valikul

        eks see kasti suurus on kõik suhteline.Üks asi on see mida programm näitab, reaalsus võib mingil määral erineda.ja pordid siiski mõlemad 55.8cm! Pordi pikkus on kogu toru pikkus. Raske seletada, port algab toru algusest ja lõppeb seal kus toru lõppeb mõned freesivad pordi ava vineeri sisse ja siis arvatakse ka see osa pordi pikkuseks. Port ei pea olema sirge toru, pikemate portidega kasutakse 90 kraadist 'põlve'. Xmax näitab membraani liikumise ulatust.

        Comment


          #34
          Vs: Subwooferi valikul

          No jah, ei kujuta ette kuidas sinna kasti need 2 x 55,8cm pordid ära mahutada, päris jämedad ka ju. Ainuke võimalus oleks kasti tagaseinast ära pöörates 90 kraadist põlve kasutada suunaga kõlari poole, siis pole ka kindel, et ära mahuks. Ja peaks selle pordi kuidagi tagaseina külge ka kinnitama, et liikumatult püsiks. Kuid mis sagedusel hakkaks mängima, kui kasutada näiteks kahte 27,9cm porti? Või lahendaks portide pikkuste probleemi kasutades suurema läbimõõduga porte? Oskaksid vb. miskit välja pakkuda?
          Tänud igaljuhul veelkord!
          viimati muutis kasutaja melnits; 27 m 2013, 21:57.

          Comment


            #35
            Vs: Subwooferi valikul

            28cm pordiga oli vist 45-50hz mis on liiga kõrge, vähemalt minujaoks. Portide läbimõõtu suurendades tuleb ta veelgi pikem...suhteliselt palju probleeme ühe väikese asjaga... Arusaamatuks jääb siiski kuidas ei saa 86cm pikka kasti 56cm porte ära mahutada...

            Comment


              #36
              Vs: Subwooferi valikul

              No võibolla mahuvad ära ka, kui 90 kraadist põlve kasutada. Kuid kas on oluline ka kuidas ja mis nurga all pordi otsad kastis jäävad? Näiteks ühe ots veidi ülespoole suunata ja teise oma natuke alla? Mõõtsin,et alpine taha jääks kuskil 15cm tühja ruumi, et 10cm pordid mahuks ära küll, kui kasutada 90 kraadist põlve suunaga keskele elemendi poole. Kuid jah kas võivad portide otsad üksteise suhtes kohakuti jääda, et kas õhu liikumist ei hakka segama? Kuid selle saakski lahendada sellega, et ühe ots üles ja teise ots alla suunata veidi. Kuid kas nii on hea ja mõistlik?
              Tänud!

              Comment


                #37
                Vs: Subwooferi valikul

                Ausaltõelda ei ole ise katsetanud ega mõõtnud sellist lahendust kus torud imelike nurkade all. Kuid usun et madalatel sagedustel probleemi ei teki sellega. Kõige tähtsam on et torud oleksid sama pikad. Pordid jäta alguses pikemad-saad kuulata kuidas madalama häälestusega meeldib...

                Comment


                  #38
                  Vs: Subwooferi valikul

                  Ok, küsiks nende toru pikkuste kohta veel, et palju pikemad algul jätta ja mis mõõtude kaupa lühemaks teha,kas poole cm. või terve cm. jagu? Nagu mõni postitus ennem kirjutasid, et liiga kõrge hz. pole hea kuulata kuid kas on vastupidist ka, et liiga madal hz. pole kõrvale hea kuulata? Kuskilt meelde jäänud, et osade jaosk üle 30hz pole mingi bassikas. Oletades, et siin teemas lahkelt abiks oled, et omad ka foowrit autos, et mis hz. häälestus on? Oskaksid öelda, et mis hz. see Pioneeri 4+4 oomi 2 oomile ühendades selles kastis mängis? Oleks päris huvitav teada! Saaks vb. mingi ettekujutuse sellest.
                  Miljon tänu veelkord!

                  Comment


                    #39
                    Vs: Subwooferi valikul

                    82cm pikad on 30hz, 67cm on 32hz, 56cm on 34hz, 47cm on 36hz, 40cm on 38hz, 34cm on 40hz... Üldiselt ei saagi õelda mis sagedus on hea, ühele meeldib kõrgem ja valjemini taguv bass, teisele madalam ja mahedam. Väiksema, odavama ja nõrgema bassikaga kaotad madalama häälestusega lihtsalt võimsustaluvust (ei saa nii valjult kuulata), liiga kõrge häälestus aga võib tekitada suure muhu sagedusgraafikule (40-60hz näiteks). Tavaliselt peaks olema 34-38 hz selline normaalne vahemik mida proovida. Ise eelistan pigem madalamat häälestust. Ema autos on 36hz, kunagi oli 2x pioneeri 12" ja see kast oli häälestatud 32hz (väga hea madal ning vali oli), siis see pioneer champion series oli minuteada suhteliselt pisikeses originaalkastis (häälestus teadmata, ilmselt see mis kasutusjuhendis). Endal autos praegu 18" Fi BTL häälestusega 32-33hz, kevadel tahan teha uue L-port kasti madalama häälestusega (25-27hz)....vaatasin kiirelt ka sinu seda kasti, portide ja pioneeri suhet-nende andmete järgi mis minul on oli see kast häälestatud suht kõrgele (50hz), meeletu valjuduse tõus selles sagedusalas. Ta küll tagus ilmselt suht hästi sellist kõrgemat bassi kuid madalal ei teinud ta midagi, -3db piir oli 35hz ja 107db samas see alpine teeb häälestusega 34hz, -3db 28hz ja 113db (nendele numbrite lisanduvad siis auto enda resonantsid). Kindlasti tuleb kasutada subsonic filtrit kui nii madalate sagedustega tegeled! Alpine mehaaniline piir tuleb ette kuskil 23-24hz juures. Loodame et väga puusse ei pannud ja mingit abi saad...kui küsimusi tekib küsi aga...

                    Comment


                      #40
                      Vs: Subwooferi valikul

                      Tänud viitsimast nii pikalt kirjutamast! Ja juba tekkis mitmeid küsimusi!
                      See -3db 28hz ajab segadusse, et kas seda peab paika sättima võimendist? Võimul igastahes neid nupukesi omajagu mida kruttida saab. Ja mis asi see subsonic filter on? Kas mingi eraldi seisev elektooniline jurakas või on see juba võimendis sees? Ning milleks see hea ja kasulik on? Ja mis sagedustest alates seda tarvis on.
                      Tänud!

                      Comment


                        #41
                        Vs: Subwooferi valikul

                        -3 db on lihtsalt näitaja, seeda ei pea kuskilt kruttima. Lihtsalt võrdlemiseks. Subsonic oli kui ma ei eksi sinu võimendil juba sees. See lõikab ära madalad sagedused mis võivad woofrit kahjustada. Sinu võimul oli see vist reguleeritav mingis sagedus vahemikus...põhimõtteliselt on nii et kui paned ta 30hz peale siis 30hz allapoole hakkab woofri valjudus vähenema. Teine filter mida kasutatakse woofril on low-pass filter, see lõikab ära sagedused mis jäävad kõrgemale seatud sagedusest.

                        Comment


                          #42
                          Vs: Subwooferi valikul

                          Ok, vaatasin oma võimu andmeid, siis jah seal puha need filtrid olemas. Vahemikud ka kirjas puha, kui palju regullida saab. Et mis hz peale oleks hea paika panna sellel Alpinel selles kastis 34hz? Ja kas seda bass boosti ka mõtekas kasutada on, kuskilt lugesin, et väga soovitatud pole.?
                          • Low Pass Filter: 25 - 250Hz @24dB/Oct (L+R)
                          • Subsonic: By-pass / 10 - 50Hz @24dB/Oct
                          • Bass Boost: 0-18dB @50Hz

                          Comment


                            #43
                            Vs: Subwooferi valikul

                            Low pass pane vastavalt muude kõlarite võimekusele, ise hoian seda kuskil 80 ümber sest makist on esikõlarid allapoole seda lõigatud high-pass filtriga. Subsonicut reguleeriks kuskile 28-30hz peale. Bass boosti pole eriti mõtet kasutada. Üldiselt saad need asjad kuulamisega paika panna, natuke katsetamist ja kuulamist. Ise kasutan bass boosti vaid sõiduajal kui auto müra hakkab summutama madalt otsa...

                            Comment


                              #44
                              Vs: Subwooferi valikul

                              Ok, kuid mis mõttes panen low pass filti teiste kõlarite võimekusele? Kus ma selle võiimekuse võtan? Ja mis sellest bass boostis halba on, kahjuks omal pole võimalust seda sõidu ajal regullida, peaks selleks võimule pagassis ligi ronima, et seda juurde keerata.
                              Tänud!

                              Comment


                                #45
                                Vs: Subwooferi valikul

                                teiste kõlarite võimekuse all mõtlen kõlarite võimet mängida madalaid sagedusi sinule rahuldava helivaljuduse juures. Uksekõlar ilma kinnise kastita ei suuda üldiselt väga madalale valjusti mängida ja kõlari mehhaaniline piir tuleb ette(hakkab plärtsuma). Kui saad makist kõlaritel allapoole 80hz ära lõigata siis kõlarid ei pea niipalju vaeva nägema et madalaid sagedusi mängida(kannatavad rohkem voluumi), ja supaka low passi paned sinna samasse kohta ja see lõikab supakalt kõrgemad sagedused ära...lihtne! Bass boostis ei ole üldiselt midagi halba kui teda õigesti rakendada ja endal kõrvad peas on.

                                Comment

                                Working...
                                X