Teade

Collapse
No announcement yet.

Tõsisem koduwoofri plaan eelarvega 1000 eur

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Tõsisem koduwoofri plaan eelarvega 1000 eur

Tere,

Ma ei pea ennast algajaks , kuid veidi edasi jõudnumaks siiski heli teemadel. Posti mõte on reaalselt targemate meestega arutada ja jõuda tõeni mida ehitama hakata.
    Mul on olnud erinevaid aktiiv woofreid nii Yamaha SOAVE900 kui ka AUdes SWu4 jne jne. Enamus on olnud neist plaatvõimendiga woofrid. Nende suurus on olnud alati 10" läbimõõtudelt seega toas suuremat valjukat ma ei ole kuulnud. Need minu kõrvale lahjad. Tahaks täpsemat ja madalamad bassi. Võimsamat müdinat nii muusika kuulamisel kui ka filme vaadates.

Kuna meeldib ise ehitada ja asju teha nagu enamusel siin inimestel, siis ka nüüd selline plaan on tulnud.
    Plaan on soetada Behringeri INUKne DSP 3000 võimendi, mis hakkaks toitma subakat.

Olles uurinud erinevaid võimalusi kastide ehitamisel, olen jõudnud arvamusele ja hullule ideele, et ehitada ühe kasti sisse nii inverter kui ka kinnine kast kahe elemendiga. Üks siis on kinnine, mis annaks rohkem pauku ja inverter madalat. Võimalus on üks veel bandbassiks ehitada ja teine kinniseks kastiks (ühes tükis)

Olen mõelnud kogu selle ürituse juures kasutada kahte väga head 15" autoelementi. Hertz Mille ML3800 http://www.noortehnik.ee/grupid/action/show_product/product_id/3542/

K
    ast saab muidugi olema suur, kuid mitte ulmeliselt. Nende kõllidega olenevalt on kasti suurus 100-200 liitrini.
    Millised on teie kommentaarid? Millised oleks teie ideed ja mõtted ühe väga hea bassika ehitamiseks. Jagage mõtteid. Pärast dokumenteerin, pildistan ja filmin nii nagu vaja, et oma kogemusi Teiega jagada.

Äkki üldse mõtekas kasutada 18" elementi aga millist?

Vastuseid ja mõtteid ootama jäädes.
    viimati muutis kasutaja cretzky; 25 m 2013, 18:32.
    Kui tahad kvaliteetset bassi oma elutuppa võta ühendust!

Vs: Tõsisem kodu Woofri plaan eelarvega 1000 eur

Ilma naljata, millises häärberis sa elad? Peab ikka toake suur olema või siis kõrvahäda vaevama, kui 2*15" ja 3kW filmidevaatamiseks...
    Võta rohkem huumoriga, aga... 4real?
    Erilahendused.
    PS või mail.

Comment

Esmalt postitatud W@ldur poolt Vaata postitust
      Ilma naljata, millises häärberis sa elad? Peab ikka toake suur olema või siis kõrvahäda vaevama, kui 2*15" ja 3kW filmidevaatamiseks...
      Võta rohkem huumoriga, aga... 4real?
      Kui huvi on, miks ka mitte.
      Siin foorumis on teisigi huvilisi olnud kellel on 15'' toas. See ei tähenda,et neid pidevalt põhjas kuulatakse.

Comment

sekundeerin walduri küsimust: mis nendel suppidel viga, et neid enam kasutada ei saa?

Aga pead valima ühe kahest: kas 15" autosupika, millel on väga kange koonus ja suur käik. Mõlemad aitavad kaasa suurele müdinale, kuid täpsusest võib puudu jääda. Mõeldud nad ikkagi suurel käigul SPLi tootma. Või siis suure pindalaga pappbassikas, mõni 18". Eeliseks suurema pindalaga saadud helirõhk tagab täpsema esituse, kuid jääb toorelt jõult suure käiguga supikale alla. Lisaks on pappkoonus pehme, lisades moonutusi.
        Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Saan väga hästi aru W@ldur mõttest milleks kõik see nii jõhker võimsus. Tegu ei ole häärberiga. Suur tuba on umbes 40m2. Miks tahan võimast süsteemi? Olles erinevate süsteemidega kokku puutunud ja testinud, siis selge on see et mida kõvemini keerad hakkavad elemendid moonutama heli madalat otsa. Ärge ming kohe maha müdistama hakkake. Kas see on õige või vale toa jaoks on minu enda otsustada. See ei olnud ju küsimus, mille esitasin foorumi kaaslastele. Ma üritan saada head nõu targematelt inimestelt, kes aksepteerivad minu otsust, midagi nii hullu ettevõtta ja see reaalsuses parima tulemusega tööle saada.
          Ma tahan võimast süsteemi, et vaikselt aga kvaliteedselt muusikat kuulata ja filmi vaadata. Põhilised kõlarid on mul väga väga head ja ka võimendi on koduvõimenditest väga hea, millega olen sügavalt rahul. Millega ma aga ei ole rahul on poest saadavad madalsageduse kõlarid ja siin otsustasin käed ise külge panna ja midagi sellist teha, mis igatahes minu vajadused täidaks.

Seega ma rohkem ootan infot, kuidas asja lahendada ja milline oleks kõige parem tulemus.

TO Tartu pets: Aga kui ühendada need kaks elementi. See lihstalt hüpoteetiline lahendus. Kui panna 18" allapoole inverter kastis müdistama ja ülemiseks elemendiks 15" Hertz. Sellisel juhul suudaksid nad mõlemad anda endast tulemuse realiseerimiseks parima lahenduse?Või ei? Reaalselt võimaldab Behringer ka kahte erinevat woofirit crosside ja gaini osas eraldi reguleerida. Kas tulemus oleks sellisel juhul täpsem? Kas 18" on mõtekas allapoole mängima panna või ta toodetav rõhk on ikka nii palju tugev, et lööb maast liikuma?
          viimati muutis kasutaja Scott; 27 m 2013, 07:25. Põhjus: järjestikpostitused kokku

Comment

Aga proovi siis open baffle (OB)/dipool bassikaid, nendel on väga loomulik heli, kui oled kuulnud, siis enam (kinnise) kastiga bassikaid ei taha kuulata.
            Võimsusega (õigemini võimsuse taluvusega) on neil muidugi omad probleemid ja nad vajavad päris madalas bassi otsas korrektsiooni aga see kõik on lahendatav ja tehtav õige valjuka valiku puhul. Korrektsiooniks sobib võibolla ka INUKne DSP võim, kui ta madalamas otsas lineaarset +6db/oktaavi kohta korrektsiooni oskab teha.

Lisa. Inspiratsiooni võib leida näiteks teemast: http://www.elfafoorum.eu/threads/407...likusega/page3
            viimati muutis kasutaja moi; 26 m 2013, 11:37.

Comment

Võibolla midagi sellist? http://www.visaton.de/en/bauvorschla...b30/index.html

Comment

Vs: Tõsisem koduwoofri plaan eelarvega 1000 eur

Mul oli Inuke võim NU1000. See on hea, et ta üli kerge aga kas seal seda võimsust ka kätte saab mis kirjas on kahtlen. Enda oma müüsin maha, sest ilmselgelt jäi lahjaks.

Kaks eraldi kasti pole vast hea mõte. Eriti kui mõlemad vented sest see mis kõrgemale häälestatud ületab juba madalamatel sagedustel xmaxi.

Tee üks kast kus häälestus umbes 25hz. Või proovi 4th orderit.
                viimati muutis kasutaja Explorer; 26 m 2013, 19:29.

Comment

15" autobass annab rohkem mehhaanilist bassi (suure käigu pealt tekitatud helilained), 18" papp annab suure tundlikuse musikaalse(nö siis naturaalsema) heli suunas. Neid ühendada on suht mõtetu, sest kõrvaldavad üksteise häid omadusi (eriti ühes kastis). Kuna avaldasid oma ruumi suuruse ja ka spetsiifilise helisoovi, siis 15" autosupikas sobib sulle paremini. Saad kõvema SPLi ja filmideks parema müdina. Kui muusika kuulamiseks supaka vaiksemalt käima panna, kuid midagi täpset ära oota. Võimendi vali tibake võimsam, nagu ikka autoaudio puhul. Kastidisainil soovitaks vendivariante vältida, puhas peeruvariant eriti filmide vaatamiseks. L-port või kinnine.
                  Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

lugesin teema läbi ja... puhas kuld

Miks peaks keegi tahtma autobassikõlari elementi toas kasutada? Kas on sellel ka mingisugune praktiline väärtus peale kroomitud-nikeldatud disaini, et emaseid ligi meelitada? Autobassikas on mõeldud töötama niiskes keskonnas, millest tingituna on neil üldjuhul ka membraanimaterjal vastav, ja mille tagajärjeks on üldjuhul liikuva osa suur mass. Selle tagajärjeks on küll positiivse toonina madalam resonantssagedus vabas õhus kuid üldjuhul on nende (mitte-)tundlikkus üsna naeruväärne ja ka jääb täpsusest enamasti vajaka, helilisi omadusi iseloomustab madal kumin ja mõmin, ning helide loomutruu esitamisega jääb ikka väga hätta selline süsteem.

Ka ei suuda ma kuidagi nõustuda tartu petsi väidetega, autowoofri suurema SPL eelduste osas - SPL=tundlikkus+võimsus. 18" valjukal on ilmselgelt palju suurem pindala mis tagab efektiivsema energia ülekande elemendilt õhule, seda just eriti madalamate sageduste osas, mida sul tarvis, ka on justnimelt korralikul 18" valjukal JÄIGEM membraan mis tagab lineaarsema helide esituse väiksema moonutusega. kõik see kokku tagabki selle, et autowoofriga ei ole normaalses helisüsteemis (mujal kui autos) mitte midagi mõistlikku peale hakata. Selle tõestuseks võid läbi helistada helindusega tegelevad eesti firmad ja küsida mitu autowoofriga bassikõlarit neil pakkuda on (vihjeks võin öelda 0 )

Sinu eelistuste jaoks (kõva heli ilma inetute moonutusteta) sobib ilmselgelt justnimelt mõni 18" kontsertpapp, korralikult ehitatud suures inverter- või bandpass tüüpi kastis, algajale on kindlasti lihtsam ehitada inverterkast, mis on ka vähem kapriisne ülejäänud süsteemi osas. madalama häälestusega inverterkast suudab väga hästi ka filmides esineva madala müdinaga hakkama saada vajaduse korral.

Kindlasti oleks enne täpsemat soovitamist teada sinu ülejäänud süsteemi detaile - eriti just kõlarite mudeleid ja esitatavat sagedusala, et soovitada bassikõlarit mis sellega hästi koos kõlaks. kui alates ~80Hz suudaksid su kõlarid helisi adekvaatselt esitada siis võid proovida kuuenda järgu bandpass tüüpi kasti, kui mitte siis kindlasti jää inverterkasti juurde, sest see suudab ka esitada sagedusi mis tulevad muudest allikatest kui basskitarri madalamad oktavid ja basstrumm. saad soolotrummi tugeva löögi ka enda jaoks avastada koos muude detailidega

PS vaatasin pisut ka sinu toodud hertz elementi ja kui disain välja arvata, siis midagi meeliülendavat ma seal ei näe, tundlikkuseks on märgitud napid 91 db (mis on ka selline number, milles julgen kahelda), kasvõi odavaim normaalne 18" element ( http://www.thomann.de/gb/the_box_speaker_185008a.htm ) on mõõdetud tundlikkusega ~97db, mis tähendab, et sama helirõhu tekitamiseks, mida suudab teha hertz täisvõimsusel, läheb antud elemendil tarvis vaid neljandik võimsusest, ehk 225W (hertz kütaks samal ajal tuba 900w), mis tähendab et hulk võimsust on veel varuks. kui nüüd veel arvesse võtta nende elementide hinnavahe siis ei tohiks tekkida ühtegi küsimust teemal mida eelistada.

põhimõtteliselt soovitan sul vältida absoluutselt kõike mida tartu pets sulle soovitas v.a. soovitus võimendi valikul, sest alati on hea kui võimendil veel pisut võhma varuks on

selle raha eest mis sul kuluks kahe hertzi elemendi ja neile normaalse võimenduse jaoks (kõik kokku orienteeruvalt 1k€) saaksid sa endale kaks korralikku 18" pappi, hea võimendi ja jääks raha ülegi et trahvi maksta kui sul naabrid politseid kutsuma hakkavad (ja kui need põhja keerata siis usun et ka eramaja piirkonnas naabrid sulle enam nii rõõmsa näoga tänaval vastu ei tule ja tõepoolest hakkavad onu sämmi endale appi kutsuma)

PSPS: lugesin su pealkirja korra uuesti läbi - kui ikka väga tahad 1k€ magama panna ja eesmärgiks on võimalikult kõva heli siis ehita tõesti endale kuuenda järgu banpass mõne korraliku elemendiga, näiteks P audio SD 18, ette pane aktiivfiltriga vähemalt kilovati jagu võhma omav sillatav võimendi ja vaata mis tulemuse saad, 40 ruuduses toas peaks see päris vahvaid asju tegema

viimati muutis kasutaja mrmuusika; 27 m 2013, 07:40.

Comment

mrmuusika, igalühel on oma arvamus ja nägemus asjadest.

SPL: sound pressure level on minu jaoks valjuhääldi võime tekitada rohkem rõhulaineid, mitte helilaineid. Minu jaoks on need 2 asja selgesti eristatavad.

Mida paljud räägivad puhta ja "täpse" naturaalse heli all on pigem helilained (toonid, pool-toonid jne). Mida kõik räägivad KÕVA ja müdistava heli all, on SPL ehk rõhulained.

Muusika kuulamiseks (ja nõustun siinkohal mrmuusikaga) on 18" papp alati parem, kuna suur pindala ja väike käik võimaldab väga täpset toonide esitamist.

Kuna filmid sisaldavad tavaliselt ka infraheli (mis on puhtalt rõhulained ja mehaaniline heli), ei suuda 18" papp selliseid asju kunagi toota. See oli ainuke põhjus, miks seda raske koonusega, 15" kummipumpa soovitasin. Suudab filmidele anda jõulisema müdina.

Isiklikult paneks 18" papi, isegi 2 (hea meelega kanalisse, peakõllidele juurde mängima). See peaks andma piisava kompromissi täpse bassi ja infraheli (mehaanilise värina) vahel.

Profi, 18" "papid" on tegelikult kaetud koonusega, et lisada jäikust ja kaalu. Et jõuda sinna mõnusa tilliväristus sagedusteni

EDIT: helisüsteemi ei ehitata "tillipikenduseks" ega "suurte numbrite-nimedega uhkustamiseks". Ehitatakse muusika või spetiifilise ülesande täitmiseks! Siis tuleb palju muid faktoried arvesse võtta!

Comment

tartu pets, katsu ikka teooritest eemale hoida või tee endale enne asi selgeks, kui sõna võtad.
                        Seekordne kodune ülesanne on selgeks teha:
                        helilained ja nende levimise keskkond
                        SPL
                        infraheli

Teemaalgatajale: uuri natuke moi antud teemat ja vaata ka teisi teemasid bassikõlari foorumis. Siin on tehtud toabassika projekte küll, mis mängivad madalale ja on piisavalt valjud.
                        Minu DIY blogi
                        <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Mul on haruldaselt heameel, et oleme saanud avatuks siin sellise mõnusa diskussiooni. Minu jaoks on juba olnud palju abi. Mõtted, mis olid enne hakkavad juba vaikselt muutuma ja lähevad sinna 18" papi suunas. Kummi pumpadest ma tean nii mõndagi kuna on erinevatesse autodesse ka ise neid ehitatud. Nii 4th, tavalist toru kui ka kinnist.
                          18" pappidest mul absoluudselt teadmine puudub. Muidugi ei ole 1000 euri eesmärk kulutada. Pigem oli see ülemine piir, mida oleksin nõus kulutama. Kui läheb vähem on ju positiivne saan lastele jäätist osta. Tillipikendust taga enam ei aja. Need ajad on möödas ja vurts läheb ikka rohkem oma meele ja kõrva harimisele.
                          Küsiti mis on mu tava kõlarid. Kogu kodu kõlarite ring on Magnat Quantum 700 seeria omad. Need teevad head heli ja minu kõrv on rahul. Võibolla pole lihtsalt midagi paremat kuulnud ja ei oska midagi enamt tahta. Igatahes see rahuldab minu vajadusi hetkel.
                          Kui nüüd saaks mõned 18" papi tüübid ka mulle soovitada oleksin ülimalt tänulik ja saaks hakata rehkendama kasti suurusi ja asju. Võimu osas ma arvan et see behringer on hea lahendus. See annab igati toone reguleerida. 6th orderit pole varem teinud ja ka arvutamine on siin kohal minu jaoks tume. Püüan asja lähemalt uurida. Kui ka teil omal on veel mingeid ideid kuulan kõik suurima rõõmuga ära. Omalt poolt luban kirjutada korrektse juhise kuidas, mida tegin ja kasutasin, et kõigil oleks ühistest ponnistustest kasu.

Kas oskab keegi öelda, kust üldse tellida sellist elementi P-audio SD 18?
                          viimati muutis kasutaja cretzky; 27 m 2013, 09:23.

Comment

SD-d ei tea,aga intertechnik.de-s on P.Audiot,suuri pappe võid Thomannist vaadata

Comment

Oleneb ka sellest kui madalale sa tahad, et subwoofer mängiks. Konsert 18" hakkab vast 25-30hz pealt ära kukkuma või ma eksin?

Comment

Working...
                              X