Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Mis imevariant see 30ГД-2 küll on, et kohe poroloonlõdvikuga? Siiamaani olen näinud ainult kummilõdvikuga.
Ma olen kunagi näinud, aga nood s90ne moodi asjad tundusid Reti või siis Audese eelkäija tehtud olevat. Kast oli üleni vineerist mitte ainult esipaneel. Bassikas oli kindlalt 10", aga lõdvik oli nagu 90 alguse Audese 8" sel bassikal.
Maailm oleks puhas ja süüta
kui poleks õllejogurtit
- Õ.Õ.
Oh seda viletsat mälu küll, tõepoolest olid mõned variandid selle pudeneva lõdvikuga. Mis veel rohkem häbi teeb, on see, et mul omal selline olematu lõdvikuga juba aastapäevad ootab taastamist. Plaanis on ise teha see lõdvik. Suvel tegin Estonia kärgmembraaniga valjukale ühe katseks, kuid sai liiga paks ja mitte nii elastne kui vaja. Algmaterjalideks on riie ja silikoon. Pole veel aega leidnud uue tegemiseks.
"Directly or indirectly, all issues related to sound should be decided by the ear as an organ of hearing: conclusions that are given by the ear is no longer necessary to challenge.Lord Rayleigh (John William Strutt)
Kui on huvi, siis mul on Zodnievi (Podves.ru) lõdvikud olemas, tellisin neid omal aja varuga. Hinnaks küsin 20Eur/paar
Tänud pakkumast, oleks olnud kindlasti huviline aga jõudsin paar päeva enne seda pakkumist lõdvikud juba ära tellida.
Mul oli vaja lõdvikuid ka keskmistele, kuna need olid samas seisus. Ei hakanud õnneks ise midagi aretama ja välja lõikama - kujutan ette, mis porr sellest tegelikult välja oleks tulnud. Leidsin sellise koha nagu http://www.speakerrepairshop.nl/inde...n=home&lang=EN ja tellisin uued.
Sealt saab lõdvikuid tellida mõõdu järgi ka, nii kummist kui poroloonist. Võtsin valjukatelt vajalikud mõõdud ja tellisin just poroloonist, kuna kusagilt on kõrvu jäänud, et mida kergem lõdvik, seda kiiremini membraan liigub ehk jõuab rohkem "tööd teha" kui kummilõdvik, mis natuke raskem. On see nüüd õige või mitte, võta kinni. Kummilõdvik vast küll pikaealisem, aga kui uus poroloon ka 10-15 järgmist aastat vastu peab, siis rohkem ei oska tahtagi.
Kui kellelgi samasugune mure peaks olema-tulema, siis lõdvikute mudelid, mis sobivad 75GDN3-4 bassikatele (30GD-2) ja keskmistele 20GDS3-8 (15GD-11) on sellised:
2 F101 Foam ring, 10 inch, for a unit with a cone size of 19,4 cm € 9.14 € 18.28
2 F5C10 Foam ring, 5 inch, for a cone size of 8,9 cm € 5.08 € 10.16
Saatmiskuludega kokku maksin 4 lõdviku eest 32 eurot.
Nädala pärast olid lõdvikud postiga kohal ja sain edasi tegutseda.
Selleks ajaks olin lahti võtnud, puhastanud, vuntsid korda trimminud ja musta tuššiga kõigi 4 membraani pleekinud sisepinnad üle võõbanud ning kokkupanek võis alata.
Kõigepealt liimisin kinni lõdviku membraani külge - Moment-Classic liimiga (ei kasutanud superliimi ) pooled kokku ja siis ootasin ettenähtud 15 min. Natuke riskantne oli - kui kokkusurumisega natukenegi eksid, siis lahti seda teha päris pikk protsess...tegin nii, et panin lõdviku tagurpidi lauale, liimiga pool ülespoole. Siis asetasin väga väga täpselt, aeglaselt ja ettevaatlikult membraani lõdvikule, kinni ei vajutanud ehk ainult väga peenike serv jäi hoidma (bassikaga oli lihtsam, selle lõdvikul soon sissepoole ehk soone kumerus suunas membraani ise õigesse kohta, väiksemal valjukal lõdviku soon väljapoole, kumera poolega vastu lauda ja vaja sihtida serv servaga kokku).
Siis keerasin membraani koos külgekleepunud lõdvikuga ümber ja tsekkasin, kas on otse või vajab korrigeerimist. Ühel väikesel ei läinud 100% keskele aga lahti kiskuma kah enam ei hakanud. Seejärel vajutasin ettevaatlikult liimised servad kinni järk-järgult kaugemalt ja lõpuks täies ulatuses ning kinni oligi.
Järgmiseks tegin liimiga kokku metallkorpuse selle osa, kuhu liimub tsentreerimisrõngas ja samaaegselt ka ülemine ring, kuhu liimub lõdvik. Siin kasutasin teistsugust liimi, CASCO Superfix, mis kuivab aeglasemalt. On valget värvi ja meenutab silikoonhermeetikut. Kuivades jääb ka natuke kummine. Asetasin membraani korpusesse oma kohale ja vajutasin lõdviku välisserva korpuse külge kinni. Siis libistasin tsentreerimiseks magneti ja pooli vahele võimalikult ühtlaselt pisikesi Post-It märkmepabereid, niipalju kui vahes ruumi oli. Vajutasin korpuse külge kinni seejärel ka tsentreerimisrõnga servad, kus liim juba vahel oli - ja kuivama. Bassikatele panin lihtsalt metallvõred peale ja nendele väikse raskuse, väikestele kummirõngad lõdvikutele peale ja kummuli.
Tõe hetk saabus järgmisel päeval, kui märkmepaberid pooli vahelt eemaldasin. Jess! ükski valjukas näppudega alla vajutades kuhugi vastu ei kriibi, liiguvad nagu uued
Vuntside otsad tinutasin klemmide külge, AAA-patareiga määrasin ära polaarsused ja märkisin markeriga korpusele (ühel väikesel oligi membraan 180 kraadi nihkes ja kuna vuntsid külgedel, siis + enam mitte musta täpiga klemmil). Alles siis kleepisin Moment-Classicuga (seekord ei oodanud 15 min vaid märjalt, et korrigeerida saaks) aerosoolvärviga erkkollaseks värvitud tolmukopsikud membraanidele sisse. No nagu uued! Ja lõpuks väike sounditest. WoW!
Mina olen ülimalt rahul, et julgesin sellise töö ette võtta ilma igasuguse eelneva kogemuseta ja julgustan teisigi seda tegema, kel vanad kastid niisama vedelevad.
Valjukad panin nüüd hetkeks kõrvale ja võtsin ette kastid, lihvisin maha pundunud nurgad ja tugevdasin liitekohti. Nüüd hakkan pahteldama, ostsin ära ka paar meetrit puitimmitatsiooniga seinakattekleepsu. Ostsin ka 2.5 ja 1.5mm2 kõlarikaablit, et asendada filtriploki juhtmed. Aga see on kõik juba teine teema.
Tänud kõigile siinsetele, kes häid linke ja asjakohaseid õpetusi jagasid!
Nii, kõlarid valmis! Tunnistan üles, lõpus läks natuke laristamiseks - tellisin EW Soundist ja kruvisin külge Adamhalli 20mm kõlarijalad ja mustad metallist kastinurgad.
Aga kokkuvõtteks - investeering kogu projekti peale oli kokku ca 130 eurot (lõdvikud, kaablid, kattekleeps, liimid-lahustid, pahtel, värv, jalad, nurgad) enda hindamatut aega mitte arvestades. Aga kõllid see-eest nüüd nagu uued. Ise olen igatahes lõpptulemusega rahul, maha ei müü!
investeering kogu projekti peale oli kokku ca 130 eurot
Töökorras S-90ned saab poole odavamalt kätte. Kas kogu see vaev tasus ära ikka?
Ostsin mõned aastad tagasi 50€-ga paari, et natuke nostalgitseda. Minu nooruses olid need parimad mida (mõistliku raha eest) saada oli.
Aga nii head nad ka ei ole et neid enda suurde tuppa tahaks. Paar kuud kuulasin ja kinkisin sõbrale kes pani nad kaubiku taha kongi tümpsuma.
Kuhugi suvilasse, suvel õues kuulamiseks, on muidugi head... ei ole kahju ka kui keegi õlleklaasi peale ajab vms.
Comment