Teade

Collapse
No announcement yet.

Kõlarite ehitamine, kas tasub vaeva?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kõlarite ehitamine, kas tasub vaeva?

Tere,

Vedelevad kodus kaks bassielement:
    Vaade eest Vaade tagant

Tundub, et tegemist 4-oomise S-90(35AC-012) bassikaga (parandage kui eksin). Silt ühel kõlaril igal juhul: 75GDN-1-4.

Lisaks vedeleb kaks sellist elementi:
    6GDV-1-16 (OST4.383.001.85) / 16 Om.

Näikse siis olevat miskid 16-oomised vidinad kõrgete helide tarbeks.

Mõtlesin siis, et mis need ikka niisama vedelevad. Tänapäeval maksab korralik kõlar head raha ja kuna mul elemendid põmst olemas, siis ehitaks ise midagi.

Aga millest alustada ja kas üldse tasub vaeva?

Nähtavasti vaja veel:

1. Keskriba elemendid muretseda... millist oskate soovitada?
    2. Mingid filtrid kompunnida... kus, mida, kuidas jne???
    3. Kast ehitada... oeh, sellega tegeleb siis, kui muu tarvilik olemas.
    4. Sobiv võimendi leida kogu asjanduse jaoks (see kahjuks puudub... mingi vana Vega 10U120S küll on, aga see jääb nähtavasti lahjaks - Kliiveri 10AC-232-dega tuleb kenasti toime)... kust, mida, mis raha eest jne?

Midagi veel?

Ma tean küll, et üks loll suudab rohkem küsida kui 100 tarka vastata, niiet loodan teie kannatlikkusele.

over and out.

Originally posted by bad sector@Dec 12 2004, 15:43
    Tere,

Vedelevad kodus kaks bassielement:
    Vaade eest Vaade tagant

Tundub, et tegemist 4-oomise S-90(35AC-012) bassikaga (parandage kui eksin). Silt ühel kõlaril igal juhul: 75GDN-1-4.

Lisaks vedeleb kaks sellist elementi:
    6GDV-1-16 (OST4.383.001.85) / 16 Om.

Näikse siis olevat miskid 16-oomised vidinad kõrgete helide tarbeks.

Mõtlesin siis, et mis need ikka niisama vedelevad. Tänapäeval maksab korralik kõlar head raha ja kuna mul elemendid põmst olemas, siis ehitaks ise midagi.

Aga millest alustada ja kas üldse tasub vaeva?

Nähtavasti vaja veel:

1. Keskriba elemendid muretseda... millist oskate soovitada?
    2. Mingid filtrid kompunnida... kus, mida, kuidas jne???
    3. Kast ehitada... oeh, sellega tegeleb siis, kui muu tarvilik olemas.
    4. Sobiv võimendi leida kogu asjanduse jaoks (see kahjuks puudub... mingi vana Vega 10U120S küll on, aga see jääb nähtavasti lahjaks - Kliiveri 10AC-232-dega tuleb kenasti toime)... kust, mida, mis raha eest jne?

Midagi veel?

Ma tean küll, et üks loll suudab rohkem küsida kui 100 tarka vastata, niiet loodan teie kannatlikkusele.

over and out.
    kuidas on seotud s-90 ja 35ac-012? VAstus: polegi, üks on estonia teine radiotehnika.
    S A C
    Siberian Audio Concept

Comment

Originally posted by Allar88@Dec 12 2004, 16:00
      kuidas on seotud s-90 ja 35ac-012? VAstus: polegi, üks on estonia teine radiotehnika.
      So?
      võibolla on sul õigus... millegipärast kasutatakse pidevalt neid kolme sõna: "radiotehnika", "S-90" ja "35AC-012" ühes lauses (järjest, mis viitab sellele, et nendega tähistatakse üht-ja-sama asja). Hence, mina pole ainus loll, kes need asjad segi ajab ning seega võib seda teatud reservatsioonidega pidada "honest mistake"-ks.

Minu küsimus siiski ei olnud: kas S-90 ja 35AC-012 on midagi omavahel ühist või mitte? Hüva, ütleme, et tegemist on erinevate asjadega ja et ma nähtavasti ikka veel ei tea, millega on tegu - sellisel juhul huvitab mind mis bassielemendid mul siis lõpeks on ja mis on nende tehnilised parameetrid?

Muud küsimused (need, mille pärast sai käesolev teema tehtud ), mis sai esitatud eespool on samuti veel vastuseta

Comment

75GDN-1-4
        Fs-25
        Vas-80
        Qts-0,21
        Qms-3,25
        Qes-0.225
        tundlikus 86db
        30-1000hz

Selle bassikaga peab süsteemi 3ribaliseks ajama. Kuna juba vaja kesksagedus ka muretseda, siis oleks mõtekas uus kõrge ka panna, saad natukene mõnusama heli kätte.

Minu nägemus asjast on selline igaljuhul...

Comment

Originally posted by Allar88@Dec 12 2004, 16:00
          Muidu see ei puutu küll teemasse, aga 35AC-012 on mingi uuem S90. Estonia on 35AC-021...
          Aga see selleks, sest teema alguses oli teist laadi küsimus.

Comment

Originally posted by erx@Dec 12 2004, 17:00
            Selle bassikaga peab süsteemi 3ribaliseks ajama. Kuna juba vaja kesksagedus ka muretseda, siis oleks mõtekas uus kõrge ka panna, saad natukene mõnusama heli kätte.
            Tänan!

Millele peaks tähelepanu pöörama kesksagedust + kõrget valides? Ma täielik n00b nagu arvatavasti isegi aru saad
            Või oskab keegi äkki konkreetseid tooteid soovitada?

Kas mingilaadse filtri tegemine on väga keeruline? Mitte et ma ise teeksin (küllap oskaja leiab, kes vooluringi kokku klopsib), aga pigem huvitab, kui kerge/raske on sobivat skeemi leida? Mõtlen seda, et kui mingid custom-elemendid ühte kasti toppida, siis vaevalt sellele mingit standard-lahendust on...

Comment

Allar, vähe rahulikumalt! 35AC021 on Estonia, mitte 35AC012 - seda varianti ma ei teakski, et üldse olemas oleks. Küll aga on olemas 35AC212 ehk siis S90, ja ehk seda teemaalgataja ka ütles.
              Need 10" woofrid on tõesti pärit S90test, kastimahtudest-mõõtmetest siin foorumis pikalt-laialt seletatud.

Korraliku tulemuse saavutamiseks tuleks avada oma rahakotirauad ja osta uued keskmised-kõrged, nt Visatonilt. Nt miski 4"-5" midbass, W100/W130S. Tweet nt SC10N.
              Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
              indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

hehee, now we're talkin' business

Originally posted by intz@Dec 12 2004, 21:29
                Korraliku tulemuse saavutamiseks tuleks avada oma rahakotirauad ja osta uued keskmised-kõrged, nt Visatonilt. Nt miski 4"-5" midbass, W100/W130S. Tweet nt SC10N.
                hmmm... seega siis midagi sellist:

Kõrged: Visaton 1" SC 10 N. (8 Ohm)
                Keskriba: Visaton 5" W130S. (8 Ohm)
                Madalad: 75GDN-1-4. (paraku 4 Ohm)

Kui nüüd keegi annaks mõne suunava (või otsese ) vihje veel filtri osas, siis hakkaks vaikselt looma...
                Ega peale filtri midagi muud pole vaja kasti toppida?

Btw, mis näitajatega võimu selline kõlaripaar vajaks?

Comment

Originally posted by bad sector@Dec 13 2004, 10:33

väike vaheküsimus.
                  kuna need kõrged mängivad 1000Hz- välja, siis kas ainult kahe valjukaga ei saaks hakkama?

(saan aru küll, et 3-ribaline on parem, kuid ehitamine ja häälestamine ka oluliselt keerulisem)

Comment

Originally posted by a1+Dec 13 2004, 09:03--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (a1 @ Dec 13 2004, 09:03)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-bad sector@Dec 13 2004, 10:33

väike vaheküsimus.
                    kuna need kõrged mängivad 1000Hz- välja, siis kas ainult kahe valjukaga ei saaks hakkama?

(saan aru küll, et 3-ribaline on parem, kuid ehitamine ja häälestamine ka oluliselt keerulisem) [/b][/quote]
                    Mina arvan et kesksagedus jääb liiga nõrgaks.

Comment

väike vaheküsimus.

(saan aru küll, et 3-ribaline on parem, kuid ehitamine ja häälestamine ka oluliselt keerulisem)
                      Ei saa, sest tegelikult kõrgsagedus ikka 1 kHz välja ei mängi, vähemalt vajalikul tugevusel. Teiseks, ka 10" bassivaljuka sagedusriba üle 1 kHz hakkab tugevalt moonduma tavaliselt, seega niisuure valjuka puhul on 3riba ainus variant.

Ja veel - 3riba otseselt parem pole, see on pigem maitse küsimus. Antud juhul sul lihtsalt üks osa vajaminevatest valjukatest olemas ja seetõttu 3riba kõneall, muidu soovitaks 2riba.

Filtrite kohapealt saadan sulle privaatsõnumi.
                      Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                      indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Working...
                      X