Teade

Collapse
No announcement yet.

Hüva nõu:Visaton Starlet kit?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Hüva nõu:Visaton Starlet kit?

Lp. foorumistid.
    Lugu järgmine. Tagasihoidlik plaan uued esikõlarid muretseda ning suuresti tänu antud foorumile ja mõningasele kodutööle jäi silma visatoni pakutav kõlarikit "Starlet". Et aga mitte pea ees tulle tormata otsustasin paluda teie abi. Ma pole varem ühegi sellise projektiga tegelenud ning puudub igasugune kogemus. Hea oleks kuulda, millele tuleks tähelepanu pöörata, mis on sagedasemad vead ja kuidas saavutada esimese korra kohta maksimaalset võimalikku tulemust.
    Kiti kasuks otsustasin seetõttu, et kuna vastav haridus puudub, siis DIY filtrimajandus tundub olevat "way over my head" ning antud kõlari konstruktsioon tundus ka olevat jõukohane.

Igatahes meelsasti kuuleksin teie nõuandeid ja kogemusi, sest mitte ei tahaks, et esimene lammas salaja aia taha hiiliks. Huvitab ka, kui hästi antud kõlar võiks vajadusel kodukinosüsteemis põhikõlarina funktsioneerida.

Link plaanitava kõlari kodulehele: Starlet
    Ette tänades..
    kullmart@hotmail.com
    PS! Vabandan kui antud teema on kuskil juba käsitletud.

Originally posted by traM@Feb 12 2005, 22:25
    Ma pole varem ühegi sellise projektiga tegelenud ning puudub igasugune kogemus.
    Sõbralik soovitus - alusta millegist lihtsamast.

Kuna see vastus ilmselt ei rahulda, siis küsiks vastu:

Miks tahad ISE ehitada?
    Mis kõlareid praegu kasutad?
    Milline on kuulamisruum, muusikalised eelistused jne, jne...

Comment

Originally posted by @ndres@Feb 13 2005, 01:08
      Sõbralik soovitus - alusta millegist lihtsamast.
      Ei saa aru miks selline soovitus.

Kõik joonised ja filtri skeemid olemas. Pole eriti midagi karta, et valesti läheks. Kui vähegi oskad saagi kasutada, siis saad kasti kätte. Kerid natuke poole või ostad valmis jupid ja korras. Minul tuli kyll esimene projekt suht ilusti välja kuigi kogemusi ennem polnud !

MIna sooviks julget pealehakkamist lihtsalt, palju huvitavat saad teada valmistamise ajal MIngi kysimuse korral lajatad asja siia ja otsitakse sulle ka vastus .

Comment

@ndres,
        Hetkel kasutan kõlareid S90, millega siiani olin küllalt rahul (üllatuseks kuulsin, et nendega pidi saama vaid lõket teha :unsure: ), kuid mis hakkavad ära väsima.
        Otsus uued kõlarid soetada sai tehtud juba mõnda aega tagasi, ning kodutööd tehes ja foorumeid lugedes jäi mulje et ka ise ehitamine pole midagi ülepea käivat. Valisin Starlet kiti kuna siis jääks ära filtri arvutamine ja elektroonikutöö (filter kaasas) ning tsiteerin tootja kodulehekülge
        STARLET has been designed to provide a good starting point for even the least experienced craftsman since all the boards are straight sides and just glued together
        Kuulamisruum on ca. 17 ruutmeetrine, vähese mööbliga (teler, diivan, võim/ressiiver, kõlarid, mõned taimed), ESSR aegse liistparketi ja pehme tapeedi ning ahjuga ruum.

Kõlarikasutuse poolt järgmised tähelepanekud: umbes 2-3 tundi päevas ca.70% kuulamisaega läheb muusika alla (artistid näit. Leonard Cohen, Francis Goya, Ivo Linna jt.) hommikuti tund aega raadiot (viker/uuno). Soov oleks kunagi hiljem soetada ka surround kõlarid/woofer, et oleks võimalik filme vaadata (seal mürtsu rohkem).

Comment

Tegin endale samade elementidega esikõlarid, peab ütlema, et see DT 94 mängib kõrgeid väga hästi ja teised elemendid on kah head.
          Ehitamine pole midagi keerulist.
          Ma juba ootan su arvamust S90 kohta, kui sa oled need Starletid valmis teinud...

Comment

Originally posted by alaska@Feb 13 2005, 11:36
            Ma juba ootan su arvamust S90 kohta, kui sa oled need Starletid valmis teinud...
            Sa oota arvamust, aga ma hoian silmad lahti ja vaatan millal lõket hakatakse tegema :

Aga teemaalgatajale tuult tiibadesse, saag kätte ennem poest läbi ja ehitamiseks

Comment

Kui ma ehitamise juures midagi tõeliselt ära ei soperda, siis tõenäliselt kõlavad Starletid paremini juba selle pärast, et ühe S90 bassielement hakkas paar kuud tagasi tiba krõbisema (nii et ebavõrdsete võistlus oleks). Tõenäliselt tuleb see enne asendada, kui mingit tõsiseltvõetavamat võrdlust sooritada. Loodan siit foorumist vanemaid teemasid sirvides ka sellele probleemile lahenduse leida. Kahtlemata võrdlus tuleb..

Kasutaja arvutihdd kurvastuseks pean ütlema aga, et isegi vanakeste väga frustreeriva lüüasaamise puhul teen jaanituld see aasta siiski puudega, kuna teenekad S90-d sobivad suvilasse nagu rusikas haanjamehe silmaauku .

Comment

Originally posted by traM@Feb 13 2005, 10:38
                Kõlarikasutuse poolt järgmised tähelepanekud: umbes 2-3 tundi päevas ca.70% kuulamisaega läheb muusika alla (artistid näit. Leonard Cohen, Francis Goya, Ivo Linna jt.) hommikuti tund aega raadiot (viker/uuno). Soov oleks kunagi hiljem soetada ka surround kõlarid/woofer, et oleks võimalik filme vaadata (seal mürtsu rohkem).
                Need bassi elemendid ,mis Starlet kasutab on suht korralikud. Muusikat võiks nendega väga hästi kuulata ja seda ka päris valjult. seda ,et midagi sassi saab minna mina eriti ei usu kuna kitis on kõik joonised ,valmis filtrid , kõlari sisesed kaablid ,inverterid(õhutorud) jne olemas. Ühenda ainult
                Tõnis

Comment

Mida peab silmas pidama hiljem keskkõlari valimisel. Visaton ise on laborites komplekteerinud parimad komplektid enda kõlaritest, mis kodukinosüsteemides hästi kokku kõlavad. Starletit aga pole üheski neist. Kas Visaton leiab, et selle kõlari karakteristika ei sobi kodukinosüsteemidesse?
                  Või mille järgi ma hiljem teisi kõlareid valin?
                  Visatonil on olemas selline lahendus: Center 130. Vaata parameetrid üle ja kui Su ülejäänud kõlaritega sobib, siis lase aga kätel käia /peetersch/
                  Mis parameetreid ma vaatama peaksin? Või oskab keegi öelda, kas konkreetne kõlar Starleti parameetritega sobib. Mu mõistus tumm selle koha pealt.

Comment

Võlgnen vist pisukese selgituse.
                    Kõlariehituses (kit) ei ole tõesti midagi keerukat.
                    Vaevanõudev ja ka kulukas on eelkõige tisleritöö, et pärast kannataks ka visuaalselt omatehtut kasvõi S90-ga kõrvutada. Kui puutöö alal praktika olemas on hästi. Kui ei, siis tuletaks meelde ütlust - esimene vasikas läheb ikka aia taha.

Starletist - on teine vist kõige odavam Visatoni kolmeribaline kit? Ehkki see odav maksab ka ca 350 eurot.
                    Sinu kirjutatu põhjal julgeks soovitada hoopis mõnd kaheribalist süsteemi. Seda enam, et plaanid tulevikus ka subwooferit ja keskkõlarit.
                    Aga edu ehitamisel sellegipoolest!

Comment

@ndres, tänud hea nõu eest. Andis natukene mõttetööd. Kuigi päris täpselt ei saa aru, miks see kit vajab meeletuid tislerioskusi - minu arust kõik kasti tükid nelinurksed, kõik lõiked 90 kraadi ja liimimisega peaks ka toime tulema, saab siis hiljem mis saab (värvimine vms). Mis osa sellest kõige rohkem aia taha saab minna? Selleks ma tegelikult selle teema alustasingi.
                      Starletist - on teine vist kõige odavam Visatoni kolmeribaline kit? Ehkki see odav maksab ka ca 350 eurot.
                      Kas starleti puhul on hinna/kvaliteedi suhe paigast ära? Milline oleks siis parema hinna/kvaliteedi suhtega kõlar (samas võiks olla küllalt lihtne ehitada). See 350 Eur´i (umbes 6000EEK) olekski küllaltki lagi, mille saan selleks otstarbeks eraldada. Korralik keskkõlar vist esialgu sinna sisse ei mahu.
                      Sinu kirjutatu põhjal julgeks soovitada hoopis mõnd kaheribalist süsteemi.
                      Kui võimalik, paluksin konkreetsemalt. Esialgu plaanisin bassikõlari alles aasta paari pärast, kas kaheribalise puhul alumine ots siis nõrgaks ei jää (eriti filmide puhul). Mõtlesin, et mõne aasta ajaks ehk 5.0 süsteem asja ära (mingid efekti kõlarid on olemas). Kaheribalistest on Visatonil vist Alto I ja Alto line ja kas audes pakub ka mingeid kit´e? Meeletult tänulik oleksin kõigi soovituste eest.

Comment

See V200S mängib väga hästi, bassi puudumise pärast sa küll muretsema ei pea.
                        Ma ei saa kah aru poindist soovitada kaheribalist sinu valitud kolmeribalise asemele. Ma ei näe küll erilist vahet ei töömahus kui keerukuses, kui etteantud KITi järgi teed.

Comment

Originally posted by traM@Feb 16 2005, 21:06
                          kõik kasti tükid nelinurksed, kõik lõiked 90 kraadi ja liimimisega peaks ka toime tulema, saab siis hiljem mis saab (värvimine vms). Mis osa sellest kõige rohkem aia taha saab minna? Selleks ma tegelikult selle teema alustasingi.
                          Ning töötlemise täpsus suurusjärgus ca kümnendik mm. Anna aga minna
                          Kas starleti puhul on hinna/kvaliteedi suhe paigast ära? Milline oleks siis parema hinna/kvaliteedi suhtega kõlar (samas võiks olla küllalt lihtne ehitada). See 350 Eur´i (umbes 6000EEK) olekski küllaltki lagi, mille saan selleks otstarbeks eraldada. Korralik keskkõlar vist esialgu sinna sisse ei mahu.
                          Tevalo rahvas andku mulle nüüd järgnev jutt andeks:
                          Ainult valjukad maksavad 2952.- krooni. Ülejäänud asjad (filtrid, torud, terminalid, vatt vist ka?) maksavad siis ca sama palju? Kas seda osa rahast ei saaks mõistlikumalt kasutada? Ehk - vahest teed ikka filtri ka ise? See nüüd nii keeruline ka ei ole
                          Kui võimalik, paluksin konkreetsemalt. Esialgu plaanisin bassikõlari alles aasta paari pärast, kas kaheribalise puhul alumine ots siis nõrgaks ei jää (eriti filmide puhul).
                          Raske konkreetsemalt. Võta seda pigem kui soovitust kaaluda ka alternatiivseid võimalusi.
                          Samas kaheribalised ja subwoofer minu arvates siiski mõistlikum variant kui kolmeribalised ja subwoofer. Ehkki keelatud loomulikult ei ole, otsustaja oled ikka Sina

Comment

Olen oma projektiga nüüd natukene edenenud, ning nüüd aeg jälle natukene nõu küsida. Kastid hakkavad looma ja elemendid olemas. Filtri komponendid ka peaaegu. Aga küsimused järgmised ja puudutavad filtri tegemist:FILTER

1) Tevalos ei ole vajalikku pooli visaton FC 3,3 mH (sisetakistus 0,45ohm, traadi diameeter 0,9mm, küllastusvool 6,6A) ja tellimine võtaks küllalt KAUA aega. Kas selle asendamine visatoni pooliga KN 3,3 mH (sisetakistus 1,5ohm, traadi diameeter 0,6mm) või pooliga visaton SP 3,3mH (sisetakistus 2,5 ohm, diam.0,6mm) või visaton LR 3,3mH (sisetakistus 0,25ohm, diam1,32mm ja küllastusvool 12,1A) tuleks kõne alla? See SP neist mõnuga soodsam.

2) Sama lugu on pooliga SP 0,68 mH (sisemine takistus 0,8ohm, traadi diam 0,6mm), mida ka kohapeal ei ole. Ostsin seetõttu pooli SP 1,5 mH (sisemine takistus 1,6 ohm ja diam 0,6mm) lootuses see endale sobivaks kerida. Aga kuidas kindlaks teha hetk, et nüüd aitab maha kerimisest? Minu multimeeter pole piisavalt multipotentne.

3) Millised peavad olema juhtmed filtrist elementideni. Mõtlen jämedust ja kas pikkus mängib rolli? On kuskil mingi arvutamisabiline ja kas filtri asukoht kastis mängib ka mingit rolli?

4) Kas kesksageduse kuppel peab olema hermeetiliselt eraldatud ülejäänud kastist? Sealt kulgevad serva alt juhtmed ju.

Vabandan ette, kui küsimused tunduvad tobedad.

Mart

Comment

Tevalos on müügil ka juba valmisfiltreid. Uuri äkki mõni ongi täpselt seesama, kuna kõik on visatoni poolt tehtud. Nendest poolidest oleks kindlasti kõige parem see millel kõige väiksem sisetakistus. Filter pane kastis nii et sa hiljem ligi ka sellele pääsed kõlari augu kaudud kui kast juba kokku liimitud, erilist vahet muidu ei ole kuhu sa selle paned. Juhtmeteks pane tavaline kõlarikaabel, seal kasti sees on vahemaad nii väikesed et mingeid erilisi kadusid küll ei tule, kui sa muidugi mingeid juuksekarva jämedusi juhtmeid ei pane. Kesksagedus peab jah kupli all olema, sellel kuplil on kaablite jaoks seal pilu olemas, topi see hiljem mingit plastiliini täis v midagi. Selle teise pooli kohta ei oska sulle midagi öelda kuna ise neid arvutada ei oska.

Comment

Working...
                              X