juba oma kolm aastat on painanud mõte täiesti kastivabast kõlarist, aga probleemne koht on olnud sobiva bassivaljuhääldi leidmine. pääseteeks osutus suhteliselt odav 15" starsound ssw 3800 (T-S parameetrite poolest muide igati sobilik), mida mul enne ostmist kuulata lasti. saigi siis saetud puruplaadist proovipaneelid neile.
saavutatud bassiosa oli väga õhuline ja musikaalne, täiesti vaba kastikuminatest ja ruumiresonantsidest. ostsin elemendid ära.
kõrgsageduselemendiks valisin kambriga Vifa D27, keksageduselemendiks Vifa PL11.
olles pehmelt öeldes sellest kooslusest vaimustuses, tellisin elementidele 50mm mdf paneelid.
PILDID
(pimedas tehtud)
nagu näha, on paneelid kaheosalised, et vajadusel läbi viia muutusi (näiteks vahetada bassielemente vms.).
filtri tegin võimalikult lihtsa - kõik üleminekud 1. järku.
idee poolest siis nagu kõlar valmis, demonstreerisin tulemust kohe ka tuttavale, meie rein 113 oli üks nendest kommentaarid olid positiivsed - kastivaba sound on üle prahi...
aga kesksageduse alas ilmnesid mõned probleemid, teatud sagedused jäid häirivalt domineerima, mis pikapeale ikka väga väsitab. nimelt paneeli esi ja tagaküljelt liitunud signaalid tekitavad kindlal sagedusel päris suure tõusu. flööti näiteks on üsna ebameeldiv kuulata, samuti kõrgemaid klaverinoote, teatud muusikaga aga polegi väga seda ebaühtlust kuulda.
selle tõusu asukoht sõltub paneeli laiusest, paneeli suurendades F-peak väheneb. minu paneelis tugevaim arvutuslik tõus on 800 Hz, kuuldeliselt samuti on "mägi" sealkandis.
probleemi lahenduseks tavaliselt tehakse paneel ebasümeetriline (nt trapetsikujuline), et seda probleemset kohta hajutada.
siis hakkasingi tugevast papist erinevate tükkidega paneeli suurendama, et leida lõpuks rahuldav tulemus, mida ma kokkuvõttes ei saavutanudki, kuigi teoreetilised arvutused olid positiivse hoiakuga. aga ju ma siis olen liiga nõudlik...
hetkel ongi kesksagedus vangistatud 6 liitrisesse kinnisesse kasti. kõlar tervikuna on ikkagi õhuline tänu basside käitumisele, mängib meeldivamalt kui mistahes kastiga kõlar. aga ikkagi, täiuslikust keskriba esitusest on asi kaugel.
järgmiseks etapiks on kesksagedus panna transmission line´i, katsetused papist volditud poole meetrise summutatud toruga tõotasid head (häälestus sel juhul u. 150Hz). sageduskara oli kuulamisel tuntavalt sirgem, samuti kesksagedus oli mahe ja säilitas sügavuse.
pusimist nendega veel jagub, seda enam, et iga muutusega peab ka filtrit muutma, et tulemus mind rahuldaks. praegu kesk- ja kõrgriba jagabki juba jadafilter, säh sulle lihtsat lahendust...
ühesõnaga - otsingud jätkuvad, ja eks ma hoian teidki asjaga kursis...
Comment