Teade

Collapse
No announcement yet.

Lomo kõlarid

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

ja veel. mina pole öölnud ,et 4A32 on kõigeparemad valjukad. paremaid on alati. siin nagu põhijutt vaese mehe onkenist. ja kuidas 4A32 paremini ära kastada. ja seda tasub proovida. aga ega siis keegi ei keela ju ostmast alteci originaale ja nendega onken ehitada. ainult siis on hinnaklass märgatavalt teine. ebay oxionil pruugitud altecitele hinnad algavad ca 400-500 eurist. ja sinna tulex siis veel keskosa ka juurde osta mis maxab umbes sama palju ja plus ruupor. ja algusex ei ole ka 4A32 baasil onken sugugi halb mõte. saab maice suhu ja siis teed ise ka edaspidi mida tahta. parem võib ju alati olla.

Comment

Ise tahaks küll, kui juba korralik kast teha, kasutada Beymat, kuigi see on 1200 eeku tükist. Ikkagi saan kasutada mõningaste mööndustega ainult ühte valjukat ning korralik kast ei ole ka just kõige odavam lõbu, mida lihtsalt katsetamise pärast ehitama hakata.
      Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

Comment

noh ega see onkeni kast siis väga odav tulegi. mina algul mõtlesin ka et arvestan aga siis läxin sassi aga nii ca 4-5 tuhandega peax välja tulema küll. ja see on antud kontextis hea tulemus. eriti kui vaadata neid firmakõlarte lahkamisi. st 4-5 +valjukad. ja kvaliteedi suhe

Comment

aga algusex proovi leida onken calculaator ja siis vajuka andmed. toxi need sisse ja vaata mida ta sulle ütleb. ma natuke kahtlen, et sa leiad kõik need andmed mis vaja. aga proovi ikka. sest parameetrid on ju päris kenad.

Comment

See onken meenutab väga kahtlaselt Tannoy '50-'60 aastate stuudiomonitoride disaini. Kui saladus pole, siis äkki paneksid siia kalkulaatori lingi ka üles?
            Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

Comment

see oli juba teema alguse üleval -http://www.jensen-onken.narod.ru/ on yx kohtadest. aga see avaneb väga aeglaselt teine on google. ja mis puutub tannoysse, siis tannoy prestige ongi selle kaasaegseim variant :P vöib vist nii öölda. seda kuulas kodustes tingimustes ja igavledes john lennon. aint innaklass algab sellel elukal kusagil vist 220000 :P

Comment

Tegin kiired arvutused ning nagu arvata, ega see Beyma ikka sobi ühtegi inverterkasti... Kinnise kasti element, mis teha. See kalkulaator andis kasti mahuks miski 327l :blink:

Comment

huvitav, mis sul selle juures kasti mõõtmetex tuli ka?

Comment

Noo lõpuks hakkab ka asja vastu mingi huvi tekkima. Tipin siis veel mõne rea lisaks. Kõigepealt üks selline lk.- http://www.ptsoundlab.com/secenceintes/jen...jensenonken.htm -siin leiate erinevaid skemaatilisi lahendusi vastaval valjukale.Algselt oli onken mõeldud 15 tollisele lairibale. Aga selle kast tuleb ikka üsna suur kõrgus meeter ja laiuseks miski 80 cm kui ma nüüd ei eksi. Kuigi ka selline tehti just venemaal valmis ja foorumis olid kõik arvustused ülivõrdes. Valjukaks oli kasutatud originaal altecit alnico magnetiga.Just seoses selle kasti suurusega, hakatigi hiljem kasutama 12 tollist valjukat, mis lubas tunduvalt vähendada kasti mõõtmeid. Mis puudutab valjuka kinnitamist kasti külge siis traditsiooniliselt kinnitatakse valjukas kasti külge seestpoolt. Kuid on ka erandeid-tavaliselt 12 tolliste puhul-on kasutatud ka eestpoolt kinnitust.
                    Järgmiseks siis üks lk. selle kohta mida hetkel venemaal müüakse-http://www.nikitskiy12.ru/products/supravox/Supra.htm -kui klikkate siis näete ka pilte.Igatahes avaldab muljet.
                    Üldiselt kaldun ma nende inimeste sekka kes arvavad,et head heli on võimalik saavutada suure kasti ja vähemalt 12 tollise tundliku papp valjukaga. Täpsemalt ööldes on lihtsam saavutada. Ja veel kui arvestada seda kui palju inimene raiskab oma elu jooksul raha igasuguste kõlarite ehitamiseks,ostmiseks ja vahetamiseks siis võib tõesti nii olla, et ehita kohe onken alteci baasil ja ülejäänud elu naudi.! Aga selle lihtsa tõe saavutamiseks läheb hulga aastakümneid. Inimene õpib ainult oma vigadest ja ka mitte alati.

EDIT:
                    Parandasin lingid,
                    Moderaator, Erx

Comment

Tervitus!
                      Tegin kiired arvutused ning nagu arvata, ega see Beyma ikka sobi ühtegi inverterkasti... Kinnise kasti element, mis teha. See kalkulaator andis kasti mahuks miski 327l
                      jah, kõrge Qts-iga valjukas. Kinnine või aperioodiline kast oleks tõesti parem. Või OB . Peaks teda ükskord proovima.

Üldiselt kaldun ma nende inimeste sekka kes arvavad,et head heli on võimalik saavutada suure kasti ja vähemalt 12 tollise tundliku papp valjukaga. Täpsemalt ööldes on lihtsam saavutada. Ja veel kui arvestada seda kui palju inimene raiskab oma elu jooksul raha igasuguste kõlarite ehitamiseks,ostmiseks ja vahetamiseks siis võib tõesti nii olla, et ehita kohe onken alteci baasil ja ülejäänud elu naudi.! Aga selle lihtsa tõe saavutamiseks läheb hulga aastakümneid. Inimene õpib ainult oma vigadest ja ka mitte alati.
                      Nõustun, aga ise olen ka kastidest loobunud, vähemalt kui räägime sagedusala taasesitamisest alates 40-50Hz ja ülespoole. Tundlikud, hea lineaarsusega, madala võimsus- ja soojus-kompressiooniga valjukad on muidugi kindlalt vajalikud, nagu ka sagedusala min. 200Hz - ca.6kHz (soovitatavalt rohkem) taasesitamine ühe valjuhääldi poolt. Ja madalad sagedused on see koht kus "suurus loeb".

Comment

tore kui keegi nõustub ka. Kuna 4A32 on vene valjukad, siis kahjuks vene keeleta hakkama ei saa. Kõik info on vene keeles. Järgnevalt paneksin siis üles ühe viite selle kohta mida kõike võiks nendega teha. Enne kui neist onken saab kui saab. Aga mingil määral kehtib see ka teiste valjukate kohta. Ja kui suurt osa sellest jutust kasutada, seda võib ju igaüks ise otsustada Aga mingit osa kindlasti. Igatahes need, kes venemaal alustavad 4A32 baasil onkeni ehitamist, alustavad siit-http://tqwp.narod.ru/Practik/doc1/doc1.htm Nende jaoks on see nagu esimene peatükk piiblist Mina seda teha ei julgenud, sest mul on ainult 2 alnico magnetiga 4A32-te. Hoiatan jälle ette, et lk. avaneb väga aeglaselt ja asi ise on 5 peatükki pikk. Soovitan ära seivida ja siis rahulikult püüda asjast aru saada. Head valjukate lõhkumist!

Comment

Nii. Ma arvan, et hakkan lõpetama teemat. Piisavalt palju inimesi on jälginud seda teemat. Ja mis arvustaja mina olen. ONKEN, SEE ON LEGEND MAAILMA KÕLARITE AJALOOS. Legend, millest paljud on lugenud ja vähesed kuulnud. Kuulamisest siis natuke ka. Niipalju kui mina tean vastukajasid, onken kas meeldib oma kõlaga või ei meeldi. Aga see kõla jääb meelde ja ükskõikseks ei jäta ta kedagi. Väga detailne ja puhas. Nii palju kui mina olen siin neid foorumeid lugenud, siis arvan, et üks kasutaja- hipi- võiks küll onkeni vastu huvi tunda. Sest igasugused kuminad, muminad ,susinad puuduvad. Eriti kenasti tõuseb esile keskosa. Mis on tavaliselt alati puudu. Heli ise on jõuline. Eks siin kindlasti on väga suur osa ka kasti kaalul(minu kõlari kaaluks on nii tunde järgi 70-80 kg). Seoses selle kõlari massivsusega pannakse venemaal nende alla pisikesed rattad. Algul oli see mõte kui selline mulle natuke võõras aga kui järele mõelda siis miks ka mitte. Kui kellelgi peaks huvi olema siis vene saitidel on veel üleval mitu foorumit nii 4A32 baasil kui ka viimase 15 tollise alteci baasil ehitatud onkeni kohta. Kui keegi huvitub onkeni ehitamisest siis soovitan ikka kõik mis võimalik läbi lugeda. Minul kulus selle teemaga tutvumiseks ja lugemiseks 3 kuud. Kui juba teha, siis teha korralikult. Kõige rohkem kulus just aega otsimise peale. Mul kulus.
                          Mis siis edasi saab? Täna tulevad mul siia kuulama inimesed audese laborist, kellele ma olen ise väga tänulik. On kokku lepitud veel 2-3 siinse foorumi kasutajaga, kes ka olid asjast huvitatud. Nendelt ma üritan muidugi väljapressida lubaduse arvustuseks. Nii, et midagi peaks selle teema alla lisaks veel tulema. Ja mina ise kavatsen jätkata oma petit onkeniga tutvumist. Arvan, et ka siin on veel palju võimalusi muuta.
                          Tahtsin lihtsalt selle foorumiga pöörata teie tähelepanu sellele, et on ka palju teistsuguseid häid kõlareid kui need, millest siin meie foorumites on juttu olnud. Ja arvan kui mul õnnestus natukenegi teid asjast huvituma panna, siis on see foorum oma ülesande täitnud. Algatuseks piisab ka nendest eelnevatest viidetest. Head katsetamist!

Comment

Tervitus!
                            Tänan väga, valjukate lõhkumisega olen tegelenud juba aastaid oma teadlikust elust .
                            Võib-olla kedagi huvitab, võib-olla mitte aga minu harilik rutiin (lairiba)valjukate "hot rodimisel":
                            1) "Korv" stantsitud metallist? Vajab "dampimist". Selleks mitmeid võimalusi, näiteks võib kasutada meilgi kaubanduses liikuvaid vibratsioone summutavaid matte, nn. pigimatte. Lisaks võib korvi "ribide" ümber keerata vilditükid. St. lõigata vajaliku laiuse-pikkusega vilditükk, mis ulatub ümber ribi niimoodi, et väljapoolt servad kattuvad. Siis see kenasti pingule tõmmata ja servad omavahel näiteks kokku traageldada. See aitab vähendada heli peegeldumist korvilt tagasi membraanile, eriti kui ribid omavad arvestatavat pindala.
                            2) Vajukas omab eraldi "kõrgsageduskoonust"? Vastupidiselt küllaltki levinud arvamusele ei aita heli summutava materjali paigaldamine ks.-koonuse ja membraani vahele tundlikkuse tõusu vastu, mis enamikel lairibavaljukatel juhtub kuskil 1-10kHz vahel ja võib olla keskmiselt isegi 10dB (näit. 1kHz suhtes). Küll aga aitab see vähendada resonantse ja peegeldusi, mis tekivad membraani ja lisakoonuse vahel ja põhjustavad sageduskäigu ebaühtlust sag. vahemikus umbes 1-5kHz. Jah tundlikkus võib küll langeda pisut selles sagedusvahemikus. Kõik valjukad ei vaja seda sugugi ja seetõttu pole mõtet seda sinna sissejuhatuseks kinni liimida.
                            Nüüd jõuame modifikatsioonide juurde, mis on pöördumatud:
                            3) Valjukas omab "tolmukupplit", mis on tehtud akustiliselt läbipaistmatust materjalist, näit. paber? Selle ja magneti südamiku vahel on kamber, kus tekivad resonantsid ja peegeldused, peale selle on see kamber pidevalt muutuva mahuga, mis omakorda muudab tema omadusi. Tolmukupplisse võib teda augu (5-10mm), see on aga ainult pool lahendusest. Parem oleks tolmukuppel eemaldada ja südamiku külge kinnitada väike/sobiv ümmargune vilditükike. Veel parem oleks paigaldada phase plug (faasiühtlustaja??). Lihtsa kuulikujulise (vintrauaga relva kuuli, mitte haavli :P ) "asjaga" saab vähendada ks.-koonuse siseseid peegeldusi, seega siluda sageduskäiku kõrgetel sagedustel ja võita juurde nii mõnigi taasesitatav kHz. kui see "asi" on mingi muu kujuga (lambipirni, uksenupu ), saab tekitada soovitud suunakarakteristika keskmistel/kõrgetel sagedustel.
                            Mitmesugused Lowtheri plugid, k.a. pirnikujuline Komplitseeritum pakkumine Lowtherilt Plug AER-i valjukatele
                            4) Nüüd jõuaks sellise asja nagu dammar-lakk juurde. Reeglina tuleks ks.-koonus katta 2-5 korda ja membraan 2-3 korda. Kindlasti katta võimalikult ühtlaste kihtidena, vahepeal lasta kuivada ja tulemust seejärel proovida. Kuna dammar-lakk kuivab täielikult alles vähemalt 24h möödudes ei ole võimalik ka varem tulemuse suhtes kindlaid järeldusi teha.
                            Õnnelikku lõhkumist ka minu poolt !

Comment

Nii palju kui mina olen siin neid foorumeid lugenud, siis arvan, et üks kasutaja- hipi- võiks küll onkeni vastu huvi tunda. Sest igasugused kuminad, muminad ,susinad puuduvad. Eriti kenasti tõuseb esile keskosa. Mis on tavaliselt alati puudu.
                              lairibade vastu on huvi tuntud küll, sarnased asjandused sai ühest komisjonipoestki korraks koju toodud. detailsus oli suureks miinuseks.
                              ma pole ka suu peale kukkunud, ja ütleks, et sa võiksid dipooli vastu huvi tunda
                              kasti võib teha küll massiivse ja kuminavaba, aga sel juhul kiirgusspekter jääb ikka kastiga kõlarile iseloomulikuks. dipooli spekter on palju naturaalsem, ja ka sarnasem kardioid suunakarale (eriti madalate sageduste osas). ei maksa unustada, et heli võetakse üles sageli just kardioidmikrofonidega.

Comment

kasti võib teha küll massiivse ja kuminavaba, aga sel juhul kiirgusspekter jääb ikka kastiga kõlarile iseloomulikuks. dipooli spekter on palju naturaalsem, ja ka sarnasem kardioid suunakarale (eriti madalate sageduste osas). ei maksa unustada, et heli võetakse üles sageli just kardioidmikrofonidega.
                                OB suunakarakteristika on madalatel sagedustel jah kardioid, sageduse tõustes hakkab muutuma dipooliks ("number 8"). Helisalvestusel kasutatakse mitmesuguseid mikreid: kardioid, hüperkardioid, "number 8", omni jm. olenevalt heliallikast, soovitud tulemustest jms.
                                Mis on OB puhul tähelepanuväärne on see et ta ei "kasuta" ruumi resonantsitagedusi (õigemini kasutab, kuid vähe), erinevalt misiganes surve-põhimõttel toimivast kõlarist (väljend "kasutab" ei ole siinkohal küll eriti õige). Seega ei saa loota ruumi gain`ile. Samas ei riku see ka midagi ära.

Comment

Working...
                                X