Teade

Collapse
No announcement yet.

Lomo kõlarid

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Tervitus!

Kirjuta vähe rohkme lahti, ma ei saa samuti aru, mida WE#91 ja OB tähendavad
    OB juba lahti seletatud. Antud juhul tegu "volditud" konstruktsiooniga. Kõrgus 150cm, Laius koos külgedega 120cm, esikülg 40cm. Efektiivne laius tuleks u. pisut alla meetri.
    Valjukad, mida praegu kasutan, on "hot rod`itud" 6gdr. Tegu siis vene lairibavaljukatega kuskilt varajastest kuuekümmnendatest. Plaanis lisada sinna woofer, eraldi võimendiga. Edasi välja vahetada lairibavaljukad. Paraku ma ei tea, millised need uued olema peaksid, suhteliselt kindlapeale minek (kuskil ju proovida ei saa erinevaid) oleks Supravox 215 Signature, 215-2000 EXC on lihtsalt liiga kallis.
    Võimendist: ma pean silmas Western Electric No. 91-A.
    originaalskeem
    Artikkel (Joe Roberts, Sound Praktices)
    Üldiselt on netis selle kohta palju inffi ja paljud on ehitanud sellest erinevaid versioone. Kui ma peaksin uuesti alustama, mis varem või hiljem kindlasti juhtub, siis tuleks tõenäoliselt midagi sarnast
    Praegu on aga "lambikomplekt" EL84 - 2A3 (Elektro Harmonix, Gold) - 5U4G,
    originaalis siis 310a - 300B - 274a. Peale selle on veel toide teistmoodi ja 2A3 on köetud alalisvooluga.

Comment

Pärast pikka pealekäimist minu poolt, soostus Walwal mind oma heliköögis
      vastu võtma. Et mul seal üksinda igavaks ei läheks, tuli meeldiva üllatusena
      kohata seal ka Intzu
      Esimest korda kui 4a32`te kuulasin originaalkastides, oli häirivaks
      teguriks heli mööda tuba laialivalgumine ja seetõttu ei saanud tervikule mingit
      hinnangut anda. Nüüd siis vastvalminud kastid, mis oma majesteetlike
      mõõtmetega avaldasid muljet visuaalselt - vineer mis on peitsitud tumedaks
      laseb silmal end kasti tegelikest mõõtmetest ära petta. Küll aga seda ei saa
      öelda heli kohta mis oli muutunud võrdludes varasema - originaalkastis oleva
      elemendi kohta tundmatuseni. Ei oska seletada, millest täpselt see on
      tingitud, aga kui meenutada originaalkasti esipaneeli saetud ümmargust auku
      ja võrrelda seda uue kasti ruupor - konstruksiooniga, siis vastus on ilmselt
      siin - arvutatud kasti mõõdud on läinud täppi.

Kuna Walwal´i plaadimängija oli juba eelnevate kuulajate poolt utiliseerimisele määratud, otsustasin kaasa võtta kvaliteetsemat heli väljastava autos kasutatava mängija, et ta selles enam ei kahtleks. Headuniti Sony CDX-910R heli väljund on ühilduv ainult toslink ühendusi toetav ja vastuvõtja kohapeal puudus, tuli konverteriks kasutada teist autosse mõeldud protsessorit mille valmistamiseaasta jääb -91 kanti - Sony XES-C1 millest sai juba normaalse konverteeritud analoogsignaali lampvõimu lasta. Lampvõimu kvaliteedi hindamine ei olnud meil seekord prioriteet, seepärast sellel pikemalt ei peatu.
      Intzul tuli kuulamispositsioon võtta sisse esimesena ja kasutada olid tal
      oma valjuka kastide hindamiseks mõeldud valiklood plaatidelt. Pool
      kuulamisest tuli mul endal mööda saata kuulamisks mitte kõige parematel
      positsioonidel, aga vaatamata sellele jäi ühtteis kõrva. Kuna eelpool juba
      mainisin, oli uute kastide ehitusega helipildis toimunud kardinaalne
      muutus, helipilt oli realne ja tsenter oli tuvastatav.
      Miks alustan helipildist? Kuna selle puudumisel on häirivaid tegureid liiga palju et üldse suudaks keskenduda helikvaliteedile. Kuigi oli keeld oma arvamust enne selle teksti kribamist avaldada, tekkis meil siiski kohati lahkarvamusi kanalite balansi üle.
      Võimendil olid selleks eraldi potekad ja heli reguleerimine tuli sooritada "kahel käel" mistõttu oli kanalite balanss sõltuv momendi näpu tundlikusest ning tegelik "õige" koht jäigi leidmata, põhjuseks ka lugude kuulamine vahelduvalt mitmelt heliedastajalt - mistõttu tuli võimendi heli iga kord maha keerata ja hiljem tagasi õigele nivoole sättida. Siit tulenevalt kasutatava võimendi üks puudusi.

Pisut veel helipildist, olles kuulanud mitmeribalisi süsteeme, mille helipilt ja samuti tsenter on paigas nagu raudnael, mistõttu võid ka konkreetsele solisti asukohale ilma kahtlemata näpuga viidata. Kuna aga meil tekkisid selles suhtes mõningad lahkarvamused, siis tundub et kasti (mõõtmete arvutamises) paigaldusel ruumis on oluline osa süsteemile viimase lihvi andmisel. Viimane on ilmselt lihtsam ja mõtekam ette võtta. Kasti mõõtmete ebatäpsus võiks minu arvates muuta pigem bassiheli faasi ja seega pole see ilmselt nii oluline kõrva jaoks, samuti nii suunatundlik kui kesk ja kõrgriba.
      Kuna alguses tundus süsteem täiuslik ja heli edastus täpne ja konkreetne on see paar päeva hilisem olukorra kirjeldamine tulnud kasuks, kuulatu täpsemaks analüüsimiseks.

Ikka ei jõua tegeliku kõlari hindamiseni - hea või halb, sest vahepealsed kuuldud nüansid on vähehaaval hakanud peas selginema, mistõttu ka erinevad uitmõtted siin tekstis.

Kuni Intzu lugude valik oli edastusel, tuli pärast teist - kolmandat
      kuulatud lugu tunne et miskit on siin mäda, heli hakkas aeg ajalt moonutama
      ja sisaldas mingit häirivat komponenti, mille ajasime ka esialgu ära
      kuulatud (kulunud) plaatide süüks. Seejärel puuduliku kanalite balansi välja selgitamiseks peale pandud EMMA testiplaadilt kostuv kõlas ka kuidagi väga imelikult - heliriba mis kõlaritest lähtus, oli veelgi inetum pärast Walwali poolt peale pandud (pushitud helisagedustega) lemmik demolugu. Vahetasime vana CD mängija kaasavõetud autosüsteemi vastu. Natuke võttis aega et kõvad harjuksid uue heliga, aga kuulatav erines tunduvalt eelneva CD mängija poolt edastatavast. Seda muidugi positiivses mõttes!

Mida siis öelda jutu lõpuks?
      Valjukad on õnnestunud ja nende poolt edastatav heli on tasakaalus ja täiuslik, isegi mõningad kuuldud kriitilise sagedusega kontrabassi helid ei suutnud valjuka bassiotsa edastust negatiivselt mõjutada. Lõpptulemus on minu subjektiivse arvamuse tulemusel hea.

Kuna mul pole kahjuks väga suurt kogemust ja praktikat valjukate ja helisüsteemi hindamisel on ülalkirjutatud kirjatükk vaba interpreteering etteantud teemal ning ei ole täiuslik. Mistõttu järgmisel kuulamisel võib ilmneda süsteemis veel mitmeid tegureid mis võivad olla kahe silma (kõrva) vahele jäänud, sellest aga ehk kunagi hiljem.

Tervist ja jõudu Walwalile edaspidiseks!

Comment

Tänan veelkord Sullyt ja Inzi, et nad leidsid aega testimiseks. Mis ei ole üldse lõbus töö. Eriti kui peab kuulama palju, kõvasti ja korduvalt ühte ja seda sama. Tegelikult on see väga väsitav. Mul käib siin tihti igasuguseid muusikuid. Aga Sully on neist üks teravama kõrvaga kuulajatest.
        Kui ma nüüd natuke kosun, siis vahetan cd mängija välja. Isegi olen vist juba otsustanud, et selleks võiks olla Marantz cd 6000 ose. Peale pisikest modimist peaks temast üsna hea asja saama. Audeses on neid korduvalt moditud. Noo eks ma kutsu siis teid jälle testima

Comment

Nagu eelkõnelejad juba ütlesid, oli ka miul au seda süsteemi siis kaeda ja kuulata.
          Nagu Sully ütles, on kastid tõsiselt suured - piltidelt ei saagi aru, et kummaski "nurgas" on paras külmkapp seismas... Välimus massiivne, jõhkra esipaneeliga.

Läksin asju kuulama ilma emotsioonideta - olen enne 4A32te kuulanud ning tean üldse, mida enam-vähem need kommunismi-aegsed lairibad endast kujutavad. Ütlen, et üllatusi minu jaoks polnud, kuid otseselt pettumusi ka mitte.
          Kui millegi taga neid papp-lairibasid kuulata, siis on õige asi selleks lampvõim - need käivad käsikäes. Rõhutatud vokaalosaga "kõlarid" võivad olla huvitav kuulamiskogemus nii mõnelegi - lambi omapärane mahe sound oli seekordki esndatud ja vokaal oli üpris meeldiv. Ei saa küll öelda, et oleks parim, mida kuulnud - see on hetkel minu objektiivne arvamus - kuid on tõsiselt sümpatiseerima hakanud 2riba kõlarid ja seetõttu on lariba sound ehk pisut ebatavaline.
          Ütleks, et üldine pilt oli tonaalsuse poolest enam-vähem tasakaalus - kõrgete osa oli lihtne ja kuna valjuka suurus seab siiski kõige viimase, poole oktaavi adekvaatseks esituseks omad piirid, siis rohkem sealt loota ei saanudki. Minule aga selline asi hästi ei sobi - mitmed tuttavad ja palju võrreldud kohad plaatidelt olid tuhmid või vaevu-vaeva kuuldavad, ei tekkinud sillerdust. Samas, kahtlemata eelistan seda varianti tõsiselt kriiskavale ja plekisele kõrgete osale.
          Omaette huvitav olukord moodustus testplaate ja Walwali enda lemmikuid kuulates - seal nagu oli esitus kõlaritel hoopis teine. Huvitav...
          Walwal`il oli mingis versioonis ka ruuporid kastil, aga nüüdseks optimaalse esituse saamiseks äravõetud - täitsa õige, pole mõtet tekitada mingeid keerulisi anomaaliaid lairibale kõrge juurde pookimisega, las ta mängib nii, nagu loodud!

Bassiosa aga pisut ehk umbne, ei tasu loota mahlast bassi(ka siin on oma negatviine pool olemas), aga see pole ka eesmärk. Kuna tean enda maitset, siis jällegi, pisut harjumatu esitus, kuid ei olnud ka karjuvat vajadust kõvema/madalama bassi järele.

Ei saa öelda, et ma oleks väga sillas sellest variandist - on minu jaoks mõningaid kohti, kus nokkida, aga seda ma omanikule ja nende toredale autorile ninapeale visata ei soovi. Uusun ka seda, et uue CDga ja sobitatud kaabliga teeb kogu süsteem märgatavalt paremat häält.
          Tähtis on, et oled hakkama saanud tõsise ja üle keskmise süsteemiga!

Meeldivat nautimist!
          Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
          indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Epiloog. Nii, ongi nagu pikale veninud juba. Loodan, et kõik said mida tahtsid. Mõni ehk mossitas, mõnes ärkas huvi, mõni itsitas rahulolevalt pihku . Samas ma ei saa lahti mõttest, et ma kipun siin kogu aja midagist tõestama . Selle asjaga on nii nagu ikka - mida rohkem üritad tõestada seda vähem sind usutakse Sellest pole ka midagi. Peaasi, et nalja saab. Hulle on ju maailmas ka igasuguseid. Kuna mulle tundub, et mul teid nö. ära moosida ei õnnestunud, siis ma pean vist valima uued teemad, kus jälle nalja saaks. Uued naljateemad saavad paiknema ostan-müün rubriigis. Jälgi rubriiki! Ja seda teemat ära rohkem loe, sest siin rohkem nalja ei saa ja vastuseid ka ei tule.

Comment

lubasin küll,et rohkem siia midagi ei tule. aga ei suuda vastu panna kiusatusele lisada siia veel paar viidet. kes on seda teemat veidi jälginud teab, et petit onkeni originaal valjukax oli mõeldud algselt 12 tolline(15 tolline oli hulga kallim)-ALTEC LANSING 416 8B. hinnast siis tänapäeval-----------
              http://cgi.ebay.de/ALTEC-LANSING-416-8B-VO...1QQcmdZViewItem
              ja teine viide olex siis jensenile. neid pisikesi lk. annab klikkides suurendada ja täiest normaalselt lugeda. nii et ajalugu ka natuke. äkki on kellelgi huvitav.
              http://www.hifilit.com/hifilit/Jensen/Jensen.htm

Comment

nuunii&#33;&#33;&#33;&#33;&#33;&#33;&#33;&#33;&#33 ;&#33;&#33;&#33;&#33;nüüd on ta siis tulnud-marantz cd 6000 ose le see olex siis marantzi puhul ose täiustatud variant. kõik on mul veel kuidagi väga segamini .asi ikka väga värske . <_< testimisex sai kasutatud:Giant Sand-Is all over the map,Susan Wong-Close to You,Gary Karr-The London Double Bass Sound, jne. Mis siis nagu esmamulje olex. peab ütlema et marantzil on ikka mingi ainult talle omane sound.kusagi mingis mängijate foorumis keegi nagu rääkis liigsest heli pehmusest.ma ei tea mulle tundub asi vastupidi.minu meelest on ta väga agressiivne, vähemalt koos onkeniga.mida veel, kõrgeid tuli ikka ropult juurde. ei olex kunagi arvanud,et minu onken vöix niimoodi piixuda üldse on ikka väga puhas heli. ei saa kuidagi jätta märkimata, et kuidagi eriti hästi kõlavad tsellod. ja muidu ka, võib nüüd täiest vabalt isegi klassikat kuulata. nu ja vokaal&#33;&#33;&#33;&#33;njahh nagu ei oskagi enam midagi tahta.

Comment

Ennem Onkenit sain ka OSE saundi ära kuulata oma OB Estoniates - väga eriline tundub see küll. Mingi eriline värelus on kõrges otsas sees??? Kõik stuudio kajad on eriti hästi eristatavad. Onkenit sain nautida ainult 2 minutit, aga ka sellest piisas et saada aru tohutust hüppest helikvaliteedis
                  Marantz ja lairiba on tõepoolest asjad mis kõlavad hästi kokku&#33;

Comment

Kas kavatsed aparaati ka modida?
                    Kindlasti oled juba lahti võtnud - mis vaatepilt seest avanes? Ehk ka DAC`i mark on teada? :unsure:
                    Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                    indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

ei. esialgu olen ikka veel nö. eufoorias. kui see mööda läheb ex siis vaata. hetkel ikka väga rahul.LE ikka naca parem kui lihcalt ose, kas üldse peab nii väga modima? ei tea ,aeg paneb kõik paika. kui kunagi siia juhtud ex siis kuuled ise ka.

Comment

Originally posted by intz@Oct 25 2005, 23:27
                        Kas kavatsed aparaati ka modida?
                        Kindlasti oled juba lahti võtnud - mis vaatepilt seest avanes? Ehk ka DAC`i mark on teada? :unsure:
                        Ma ei ole küll walwal.
                        Aga mis seal ikka - kasutusel 2*SM5872BS. Suht normaalsed delta-sigma DAC`id isegi. Saab küll masinast asja, kui vaeva näha.
                        Soovitus: kogu toide uus ehitada, kõik mis on peale DAC`e välja vahetada, muud pisiasjad (clock?) jne. Potentsiaali on.
                        21st Century Fox

Comment

noo see on juu väga hea hinnang.aga kohe ikka ei saa pean naca toibuma. aga vötan seda kõike arvesse. tänan&#33;

Comment

Originally posted by walwal@Oct 25 2005, 23:49
                            noo see on juu väga hea hinnang.aga kohe ikka ei saa pean naca toibuma. aga vötan seda kõike arvesse. tänan&#33;
                            Haa&#33;
                            Pole see asi nii hull midagi. "Asja saamise" all mõtlesin ma seda, kuidas toda aparaati õpetada nende "high-end" (maeitea ~20-30K EEK) CD mängiatega (välja arvatud mõned) põrandaid pühkima.
                            Aga ega ta muidu kah eriti halb pole.
                            21st Century Fox

Comment

nagu juba mainitud, petit onkenis, originaalis olid kasutusel valjukad-altec 414-8b
                              tänapäeval on neid suht raske leida. kui keegi komistab sellise müügi kuulutuse peale kusagil netis, kunagi. olexin väga tänulik kui saaxin selle lingi.huvi olex ühe valjuka vastu.
                              http://ndaviden.club.fr/plancaisse/onken-414.html
                              selline olex siis originaal petit onkeni kasti joonis.

Comment

meie paljude endise kodumaa avarustest, leidsin huvitava saidi. siin on siis omaette huvitav lahendus-Voice of The Theatre A-7ja onkeni hübriid ja ka arvustus üsna kiitav. aga esimene mõte seda artiklit lugedes oli-mix ta valis vale valjuka onkeni jaox?olex pidanud olema-416-8B. ehk olex siis ka helipilt parem olnud? kes teab.või on nad lihtsalt väga kriitilised seal.
                                http://www.classicaudio.ru/static.ph...stems_tubeuser

Comment

Working...