Teade

Collapse
No announcement yet.

Lomo kõlarid

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Lomo kõlarid

ma ei pea ennast tõestama ja hakkama siia laduma kõiki pilte mida ma fiibriga teinud olen eks. Kes sina oled et tead, mida mina fiibrist teinud olen või teha suudan? Ma millegipärast ei näe, et sa pakuksid välja odavamat lahendust.
    viimati muutis kasutaja Fos; 06 March 2009, 12:37.

Comment

Nii nagu eelpool mainitud, sai asja vastu huvi tunda reede õhtuni. Minul algas reede õhtu, nii et sellega on see pisikene vahepala lõppenud. Kena nädalavahetust.

Comment

Tere!

Loodan et postitus sobib siia teemasse ehk siis kui tohib võtaks vana teema korraks ülesse.
        Ilmselt on möödunud tehnika mõistes terve igavik (7 aastat teema käsitlusest), kuid siiski oleks mul huvi ehitada Lomi Kinap 4A32 baasil onken kõlarid.

Miks selline huvi tekkis? Umbes 10-15 aastat tagasi sain endale vanad garaažibändi kõlarid ja lampvõimu.
        Kõlari kastides oli kasutatud elemente 30 ГД -301 12 Om, osadel elementidel peal ka sagedusvahemik 63...12500 гц. Ütleme nii, et 4 elemendi (kastis 2 elementi 90 kraadise nurga all) kõla väga tuhm ja kole, kuid metsade vahel suvilas kõvasti mängisid küll. Tegime toona ühe peo ja peale seda jäid kõlarid 10a keldrisse seisma. Koristades keldrit, tõin tuppa ühe elemendiga kasti, mida toona üritusel ei kasutanudki ja selle kõla oli hoopis parem kui 2 elemendistel kastidel ja ülemise otsal ei saaks nagu 12500Hz juttugi olla, vaid mängib tunduvalt kõrgemale. Kasti vaadates selgus, et tootja ja aasta sama, kuid toote kood erinev. Väga halva heliga elemendi kood TY 205 PCFCP 08.424-84 ja oluliselt parema heliga TY 205 PCFCP 08.424-82.

Hakkasin siis uurima kuna heli, mida see üksik element tegi meeldis ja sain teada, et tegu väga ebaõnnestunud elemendiga, mis peaks olema 4a32 uuendus, kuid kõigi ühine arvamus on, et tegu totaalse saastaga. Lugesin siis palju erinevaid foorumeid ja jäi kõlama, et venelastel parim element on 4a32 alnico magnetiga ja kindlasti lomo tehase oma. Kuna jutt paljudel ülivõrdes ja infot antud elemendi kohta palju, siis otsustasin ka ise need elemendid ära kuulata, kuna seitsmest elemendist (30 ГД -301) kolm tegid päris talutavat häält, siis mida suudaksid veel paljukiidetud 4a32-d teha.
        Kuna õhin oli suur, siis ostsin kiiruga (noh korralikult hoitud elementide otsimine võttis ikka aega) ära kaks 4a32-y4 Lomo Kinap alnico magnetiga, kuid ei süvenenud täpselt, et antud isenditel Fres kõigist võimalikest variantidest kõige halvem ehk siis resonantssagedus 50Hz peal (kõiksugu häired peaks võimendatud olema ja madalat otsa jääb ilmselt väheks ka onken tüüpi kastis).
        Vähemalt natuke lohutab see, et mõlemad elemendid sama aasta (1984) omad ja toodetud partii nr erineb 100 ühiku võrra Fres mõlemal 50Hz ja takistus 11,2 ja teisel 11,6 Om. Imelik on see, et googeldades enamustel sarnastel elementidel (ka kasutamata, vaid testitud ) sama takistus 11,2 Om.
        Proovisin samasse (30 ГД -301 originaal kast) kasti, mida teadaolevalt kasutati ka 4a32, aga ei muutunud heli oluliselt paremaks, detailsemaks võrreldes parema kõlaga 30 ГД -301 ga. Pisut ainult kõrgema poole nurk laiem ( pole nii kriitilise tähtsusega kui suure nurga all asub kõlar kuulaja suhtes). Madalad sagedused samuti olematud, mida muidugi spetsi järgi 30 ГД -301 ei ootakski küll aga 4a32 lt.

Pikka jutu lõpuks siis ka põhjus miks siia kirjutasin on see, et saada kinnitust, kas nende soetatud elementidega, mille Fres on 50Hz peal on üldse mõtet jännata(onken kastiga kindlasti olukord paraneb aga kas piisavalt)?
        Olen enamus teemad siit ja mujalt läbi lugenud, aga lõplikku teadmist, kas antud soetatud isendid suudavad lõpuks tagada ka piisavalt madalamad sagedused, kui kõik õieti teha. Ehk siis õige mõõduga onken kast jms. Tümpsumees ei ole

Ette tänades!

Comment

Ei pruugi üldse seda saada mida loodad.
          Bassihäda nendel valjukatel täheldanud pole, küll aga jätab väga tõsiselt soovida kõrge ots, mida pole seda pole.
          Bassi osas jääb ka arusaamatuks kas kogus väike või ei ulata piisavalt madalale.

Comment

Ei ulatu piisavalt madalale. Kast milles element pesitseb on AMO302 miskit 70L kandis.
            Tean et liiga väike kast, aga no ei ulatu palju allapoole ku üldsei ilma kastita.
            Click image for larger version

Name:	_20160324_220300.JPG
Views:	1
Size:	259,6 KB
ID:	869495

Comment

Omast kogemusest ehk teinekord on soovid vähe suuremad kui võimalused.
              Teiseks kasti hääkestus on üks asi, teine on aga ka port häälestada. Ei ole ise selles pisikeses kastis küll kuulnud, küll aga olen onkeneid kuulnud ei saaks kurta küll et alla ei käinud.

Comment

Hea kuulda, siis tasub onkeanid valmis teha.
                Kas Tartus või mujal eestis sellist kooslust (4a32 onken) kuulata on võimalik?
                Olen kuulanud phy-hp (haut parleurs) H21lb 15 elemente mis kõlasid hästi ainult, et hind nendel elementidel päris mitu tuhat eurot.
                Loodan et enda jaoks saan hetkel piisava emotsiooni 4a32 kätte, kui muidugi madalam ots onkeniga paraneb.
                viimati muutis kasutaja Freedom1; 25 March 2016, 00:47.

Comment

Resonants kastis andis tegelikkuses hea emotsiooni ka 4a28

Comment

Minu viimane onkeni arendus lõppes sellise setupiga ,bassikas ja tweeter tulid juurde. Aastaid kuulasin ilma aga ülemise ja alumise otsa ärakukkuvate sageduste tõstmisel läks kogu süsteem uuele tasemele.
                    Arvestades süsteemi odavat hinda on selline kooslus ja selle tulem väga hea. Projekti õnnestumiseks on vaja õigeid elemente ja nende eeltöötlust. Mitmed onkeni omajad ei ole oma kaste paraku käima saanud.

viimati muutis kasutaja Sully; 25 March 2016, 10:39.

Comment

See on vähemalt minu juures hämmastav, et kui olen endale mingi asja heaks mõelnud, siis negatiivseid kommentaare antud elementide kohta ei pannud peaaegu tähelegi. Ometi sai ikka põhjalikult uuritud. Nüüd uuesti lugedes kui elemendid juba ostetud ja teemasid uuesti läbi loen, jääb silma mõnigi negatiivne arvamus 4a32st.

Mida silmas pead õige elemendi ja eeltöötluse all?

Võimalik et on siin foorumis enne sellest juttu olnud, aga kuna antud teemal on internetis väga palju infot, siis asi kipub vahepeal segaseks minema, et mis, kus ja millal sellest juttu tehti. Ei tööta kahjuks enam ka enamus linkidest.

Ja veel kas saan õieti aru, et on kahte tüüpi onken kaste või mis on vahet jensen ja petit onkeni vahel?
                      Mäletan nagu kuskil oleks walwal kirjutanud, et oleks veel suuremad teinud kui kuskile mahuksid.
                      viimati muutis kasutaja Freedom1; 25 March 2016, 19:51.

Comment

Eks alnico element on see õige, nagu ka sinul, aga lihtsalt kasti paigaldades see käima ei hakka, kuna vaja seda spets lakiga mitmeid kordi lakkida. Sellest peaks olema venekeelsetes foorumites täpsemalt kirjutatud. Minu omad tehti eelmise omaniku poolt juba ära.
                        Selge on see et see lairiba ei ole ideaalne ja seetõttu sai sellele ka tweeter ja subbass lisatud - sai hulga parem.

Comment

Hommik. Onkenikogemus mul puudub, aga 4A32 kogemused mitmel erineval kujul on ühesugused- kõrgeid ei ole ega tule. Ilma lisavaljukata on heli nagu vene telekast 20 a tagasi. Madalad sõltuvad kastist ja muust garneeringust, eelkõige kuulaja harjumustest. Minusugune diletant lahendab selle probleemi enamasti tämbrinupu keeramisega. Sest kui on teos kus bass on kuulajale maru oluline, ei ole tämbriplokk tavaliselt miski ketserlus IMO. Endale aga sattusid mõni aeg tagasi kätte philips ad12100/m4 elemendid ja vahe on tohutu- midagi ei ole vajaka ei ülalt ega alt. Kuigi kastid on üsna suvalised seal ümber.
                          Ongi hea kogemus, kogu 4A32 tagavara läks kapi otsast müüki

Aga kui on entusiasm ja tahtmine, siis peab seda ära kasutama ja onkeni kastid valmis tegema. 12 tolli elemente on maailmas palju, pärast siis hea neid seal vahetada ja võrrelda.

Comment

Kõrge osa pärast väga ei muretse, kuna pärast on neid vajadusel lihtne lisada.

Olen ilmselt imeliku maitsemeele ja puust kõrvadega sündinud et 4a32 helipilt meeldib
                            Kuulanud olen süsteeme hinnavahemikus 5000-50000 eurot. Loomulikult hind ei taga veel kvaliteeti, aga näitab vähemalt tõsist kvaliteedi poole püüdluse tahet.

Üks kindel lairiba ja onken kasti eelistuse aspekt on veel see, et antud projekti katsetuste lõpptulemus asub seina sees, mis suure tõenäosusega lõppeb küll kaosega, aga sellepärast proovingi esialgu tagasihoidlikuma eelarvega läbi ajada. Kuigi jah 4a32-d maksid 460euri.
                            Et miks nii jabur projekt.
                            Kõlareid, juhtmeid ja tehnikat ei saa paigutada toa seinast eemale kuna kodutolmu vastu allergilised lapsed peaks siis majast välja kolima. Kogu kola ümbrust ei saaks lihtsalt nii tolmuvabana hoida. Kogu kaabeldus, kõlarid ja muu tehnika süvistatakse seina sisse nii, et kaableid, kõlari elemente jms saab vajadusel lihtsalt vahetada. Onken kasti välissein tuleks valatud või laotud kivist (450 kg) sisu aga nagu ikka onkenid vineerist mille esisein kuskil 430 mm paks ja elementi annab eestpoolt vahetada. Siit siis ka kasti mahu kriitilisus antud teema juures sest uuesti seina ehitada ei tahaks. Ilmselt paljudele arusaamatu projekt, aga hetkel sellised võimalused.
                            Teoreetiliselt ei tohiks miskit head sellest tulla, aga praktiliselt pole õrna aimugi. Jään lootma onkeni universaalsusele.
                            Traditsioonilised onkenid teen valmis igaljuhul, siis on hea võrrelda kui metsa või mitte heli seinasisese projektiga läheb.
                            viimati muutis kasutaja Freedom1; 26 March 2016, 16:36.

Comment

Teate mis, kui suur kast teeb probleemi siis tuleb kasti ehitamisel mõned ümber arvutused teha ja ka hermeetiliseks teha, onkeni puhul on see keeruline ja võib onkeni kogudusse kuuluvaid inimesi püha vihaseks ajada. Aga riskin ikka oma naha, kõrvade ja mainega, lootes et ma leian kaasarääkijaid. Ilmselt kasti arvutamisel arvestatakse ka õhu massiga, siin aga tuleb õhust võtta raskem inertsgaas, mida tavakodanik saaks balloonidega hankida, aga siin tuleb ilmselt otsida võimalusi, kuidas teha kast hermeetiliseks, et inertsgaasid välja ei saaks aga ei rikuks oodatud sageduskäiku madalatel sagedustel, see on ilmselt väga keeruline, sest ei tohi ju vendi avades õhu liikumist takistada. Mina aga seisan päevast päeva ruumipuudusega silmitsi, kogu aeg kaob mingi asi millegi taha ära, küll löön varba kuhugi ära, küll on ikka vaja mõelda, kui midagi vaja paigutada, siis tuleb kõigil kümnel asjal vaja kohta vahetada ja seda ka 3628800 korral! Selle pärast ei saagi oma õhu väikse erikaalu pärast onkenile mõelda.
                              Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

To RaukoK kinnise kasti ja inertgaaside teemal - Kinnist kasti, mille sisse oli paigutatud aiakäru sisekumm, mida sai pumbata ventiilist, mis toodud kastist välja, mäletan kusagilt sovjetiaegsest ajakirjandusest.
                                Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Working...