Teade

Collapse
No announcement yet.

Open Baffle

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Open Baffle

Plaan on hakata millalgi valmistama endale OB kõlareid. Ma tean et OB elementidel peab olema võimalikult kõrge Qts. Kuna filtritega sõber ei ole, siis mõtlesin lairiba peale. Silma hakkas visatoni bg17 mis andmete poolest peaks sobima, samuti on tal hea tundlikkus. Kas see kõrge Qts kehtib ka siis kui kasutada ainult kõrgematel või on see vajalik ainult madalamate sageduste esitamiseks? Kui nii, siis kas sobiks kõrgemateks ka bg20 ja madalamale näiteks mingi vene papp? Võimendiks on a`la 5-6 w lampvõim (pole päris kindel), toa suurus on 12 m2. Kõlareid hakkaks kasutama peamiselt vokaali, klassika ja rocki kuulamiseks. Samas oleks vajalik ka suht normaalne bassiosa, kuna vaataksin nendega ka filme. Milline peaks olema paneel? Olen suht palju netis ringi kolanud ja olen palju näinud selliseid paneele nagu on variandid J, G ja F sellel leheküljel.
    Samuti oleks küsimus U ja H framide kohta. On olemas proge nende arvutamiseks. Kui teha kaheribaline, siis kas panna bassikõlar sinna?
    Palju küsimusi küll, aga need juba tükk aega pead vaevanud <_<

Oled õigeid asju lugenud, hakka aga pihta&#33; OB mängib koos ruumiga, hästi peegeldavate seintega võib tulemus tülikas kostuda. OB kuulub suuremasse ruumi.

Bassi sellest elemendist ei tule, pead madalat osa toetama millegi võimekamaga. Seejuures tasuks ehk kaaluda bg20 hankimist, too suudab juba kõik ära teha. Qts OB jaoks sel küll sobimatult madal ...

Madalate esituseks peaks laud suur olema; murtud kujul saab veidi väiksemaga hakkama. Neist asjadest on juttu olnud, vaata &#39;hipi&#39; elamuste otsinguid, näiteks.

Tahad ühest asjast mitut asja saada. See ei tule vist välja, kompromisside koht.

Minu 1,5 x1,2 m "murtud" laualt tuleb b200-st päris mõnusat madalat. Tõsi, võimendist on +8dB kah. Järgmises etapis proovin natike bassielemendi lisamisega avitada. Kui siis kogemusi saadud, teen siia pisikse jutu.

Vastsele elemendile anna 200 tundi töösse sisseelamise aega. Otsekohe võib pettumuse valmistada, see möödub.

Loe ka www.decware.com foorumit. Palju asjalikke nõuandeid&#33;

Comment

Kas sa mõtlesid murtud laua all midagi sellist nagu oli seal leheküljel toodud g ja f? Avastasin ka ühe saksa lehekülje kus on müügil element mis ongi mõeldud OB jaoks. Tundlikkus on 96 db (&#33 ja ka hind on ainult 50 eurot. Võibolla tellin ka sealt. Aga kas madala Qtsi pärast bg20 üldse ei sobi ja kui sobiks, siis mis peaks olema plaadi mõõdud kui kasutaks murtud lauda? Olen ka kuulnud midagi nn. "golden ratiost" mille järgi tuleks element plaadile asetada. On see väga tähtis või on see ainult siis kui kasutada sirget plaati?

Comment

Minu laud on koos kolmest 0,4m x 1,5m kollase plaadi ribast ja külgmised on keskmise küljes latthingedega. Kogu värk on mudel ja ehitatud mängimiseks, seepärast selline nali. Saan külgseinte kallet muuta sirgnurgast kuni 135-nurgakraadini.

Tundlikkuse mõõtmiseks on erinevaid viise, numbrid ei tarvitse üksteisele vastata. Kui T/S parameetreid on saadaval, siis tee ise arvutusi - näiteks basssoundmani lehelt saad lihtsa kalkulaatori.

http://www.recordingeq.com/GlosPubFJ.htm:
        Golden Section - A ratio of height to width to length of a room to achieve "good acoustics" and first recommended by the ancient Greeks. The ratio is approximately the width 1.62 times the height and the length 2.62 times the height.

Niisiis puudutavad need printsiibid ka ruumi. Kõlarist rääkides üteldakse, et nii saab resosid paremini summutada.

Suur laud on selleks, et madalate sageduste akustilist lühistumist takistada. -3bB peaks tekkima 1/4 lainepikkuse kohal. Valjukate SPL-sagedus-karakteristik on aga selles piirkonnas niigi langemas ja lõige tuleb järsk.

Comment

Kas bassielemendiks sobiks mõni suurem vene papp (eelarve on suht piiratud )? Vaja oleks suht suure tundlikusega elementi, ning paigutada see siis H-Frame`i Võimalus oleks muidugi ehitada selle asemel mingi ported kast koos eraldi võimuga juurde, aga kui hakata tegelema OB ga siis mõtlesin et võiks juba kõik olla. Aga kas mu lampvõim toidaks näiteks bg 17 normaalselt ära, see umbes 5 w ümber. Hetkel tegelen bg20 elementidega voigt pipide ehitamisega. Kuidas nendega on, kas toidab ära?

Comment

Peaks kärama küll. Ise ma Voight`i pipe`is pettusin, aga proovi järgi siiski.
            Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
            indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Mul endal on BG17 lahtistel ca 1,5x1m tahvlitel täitsa kasutuses. Väga huvitav papp, eriti oma hinna kohta. See resonantssagedus on andmelehel pisut kõrgevõitu, ise ütleks, et peale mõningast sissemängitamist langeb see tunduvalt. Tundlikkus on väga hea (juba 1W suudab kõrvad valutama panna), kuid bassikorrektorist tuleb alumist otsa pisut juurde keerata, et talutavat tulemust saada. Kõige veidram on see, et kõrva järgi ei tundu need elemendid sugugi nii jubedad, kui graafikult eeldada võiks.
              Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

Comment

Originally posted by intz@Apr 8 2005, 15:16
                Peaks kärama küll. Ise ma Voight`i pipe`is pettusin, aga proovi järgi siiski.
                Eks inimene õpib katsetades . See läheb küll off topicucs, aga milles sa pettusid?

Comment

Teema uuesti aktiivne. Olen vahepeal tegelenud igast muude kõlaritega, aga mõttes on kogu aeg see heli, mida tegi suvalistest elementidest kokku klopsitud OB. Sellest paremat ei ole veel kuulnud. Ühesõnaga oleks jälle vaja mingit elementi OB jaoks. Eelmistes postides on välja toodud ainult BG17, kuid kas oskaks keegi soovitada midagi, mille fs nii kõrge ei oleks. Põhim olen mõtlenud 4gd-28 ja 4gd-35 peale. On kellelgi nendega OB peal kogemusi? Või oskab keegi soovitada (või pakkuda) mingeid muid sobivaid pappe? Hetkel ei mängi tundlikkus rolli, kuna lampvõim puudub, selle asemel on Pioneeri vanakooli receiver (kuskil 74. aastast B-) ) millel on vägagi meeldiv heli muide.

Comment

Et siis.....ei kommentaari?

Comment

Originally posted by gura@Mar 18 2006, 13:38
                      Et siis.....ei kommentaari?
                      niipalju kommenteeriks, et OB helile pole jah vastast, aga lairibasid ma ei kasuta, mu järgmine oma tarbeks tehtav projekt jääb ikka kolme riba peale, bassiks kasutan kahte sellist asja kanali kohta:

http://www.noortehnik.ee/?id=2&keel=ee&toode=326

minu toas mängivad need piisavalt hästi, seda olen juba proovipaneelides testinud.
                      paneeli suurus ja kuju ning filtriteema... see jäägu esialgu firmasaladuseks..

kui eelarve kitsavõitu, võib lairibadel kah omapärase ja hea tulemuse saada.

edu&#33;

Comment

Olen isegi selle elemendi peale mõtelnud, kõrge qts suurus ja hind on kõik sobivad. Mida arvata sellisest variandist - alumist otsa toetamas WS25E ja alates u 150 hz BG20.

Comment

Originally posted by gura@Mar 22 2006, 15:26
                          Olen isegi selle elemendi peale mõtelnud, kõrge qts suurus ja hind on kõik sobivad. Mida arvata sellisest variandist - alumist otsa toetamas WS25E ja alates u 150 hz BG20.
                          toreetiliselt saaks asja küll, vähemalt mina saaks nad kõlama. aga paratamatult on mängimist filtri ja vb ka paneeli kujuga.
                          arvatavasti vajaks BG20 veel lisaks sageduskara ühtlustavat filtriahelat.

Comment

Nädalavahetusel oli suts aega, tegin väikese katse. Panin ainult BG20 ilma bassikata 40 cm laiale plaadile, mille külgedel on 90 kraadise nurga all "tiivad". Minu üllatuseks on tulemus vägagi meeldiv. Kui võimendist natuke bassi juurde keerata on täiesti olemas ka madalad sagedused ning keskmised ja kõrged on vägagi detailsed. See muhk seal sageduskaral natukene häirib , vokaal tuleb liialt esile, samas detailsus on lihtsalt suurepärane. Kuuleb väga paljusid asju mis enne kuulmata jäid. Lasen elementidel mõni aeg sisse töödata ning proovin heli võimalikult korralikuks saada. Eks siis kunagi saab normaalsed paneelid ka ehitada, mis vähegi korralikud välja näeksid.

Comment

Muuseas, b200 detailsus on bg20-ga võrreldes veelgi ja lausa märgatavalt parem. Resolutsioon on väga hea. Mõlemad kuulatud, kastides küll. Kui saad, katseta ära.

Comment

Working...
                              X