Teade

Collapse
No announcement yet.

ehitan omale maailma parima kõlari

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

ehitan omale maailma parima kõlari

huvitav, kas ma eksin, aga akustikast meenub, et ideaalne kõlar on lõpmatute mõõtudega seina keskele paigutatud valjuhääldi?
    Sel juhul unustatakse igasugu jutud resonantsist (lõpmatu ruum taga), inverterist jms.

Minul nüüd plaan selline ehitada omale tuppa. Nimelt elutoa seina taga on garaaaz, mõtlesin et teen tellisest seina paraja ava ning paigutan bassikõlari sinna.
    Esimene eelis - toas ei kulu üldse ruumi bassikõlarile.
    Teine eelis - saan omale 90 kuupmeetrise kõlari (36 m2 garaaz h=2,5m)!
    Peaks olema ikka parem kui mingi 60x40x30cm subwoofer?

Aga enne kangi kätte võtmist mõtlesin, et ehk keegi teeb (põhjendatud) kriitikat.

On mul õigus?

Mina jääksin ikkagi tavalise kasti juurde ,kuna praktika näitab ,et sellisest suurest ''kastist'' ei ole tolku. Kuna ''kast'' on nii suur siis ei suuda kõlar seal rõhku tekitada (kui õieti arvutasin siis 90000L ). Sellega kaasneb ka elemendi membraani liikumisamplituudi kasv ,mis ei luba kasutada suuri võimsusi.
    Pigem soovitaks kõlalauda koos free-air elemendiga aga minuarust ikkagi muusikat kuulates on kast kõige etem.

Muide võiksid ka oma elemendi mudeli ja margi öelda.
    Tõnis

Comment

Elementi just hakkan valima - Tevalo saatis oma uudiskirja Visatoni pakkumisega, siis see mõte arenema hakkas.

Kõlalaud peab kusagil paiknema, võtab ruumi. Kõlalauaks võib ju ollagi mu tellistest garaazhi sein?

Ega ma võimsuse kao pärast väga muretse - minu helirõhu vajadused on väga tagasihoidlikud. Lootsin et sedasi saan vähima ruumikuluga parima kõlari.

No ja peamine on selle juures lahenduse elegants! Tahaks kangesti oma parameetritega ühe kõlariarvutuse läbi viia, kust algoritme saaks?

Comment

Aga ehita seina sisse väike kast.

Comment

ehita garaazi mingi 60l kinnine kast tellistest ja siis element läbi seina toa poole

Comment

Miks siis just väike kast hea on?
            Ja kui suur on parim (arvestades, et mul mõõdud ei piira)?

Comment

Mõtlesin ka, et garaazhi ehita väike kast seina külge.
              <span style=\'font-size:13pt;line-height:100%\'>Qlimax</span>

Comment

Originally posted by tsaarts@Apr 26 2005, 14:36
                Mina jääksin ikkagi tavalise kasti juurde ,kuna praktika näitab ,et sellisest suurest &#39;&#39;kastist&#39;&#39; ei ole tolku. Kuna &#39;&#39;kast&#39;&#39; on nii suur siis ei suuda kõlar seal rõhku tekitada (kui õieti arvutasin siis 90000L ). Sellega kaasneb ka elemendi membraani liikumisamplituudi kasv ,mis ei luba kasutada suuri võimsusi.
                Pigem soovitaks kõlalauda koos free-air elemendiga aga minuarust ikkagi muusikat kuulates on kast kõige etem.

Muide võiksid ka oma elemendi mudeli ja margi öelda.
                free-air elementi võib väga vabalt seina sees kasutada. lahtine kõlalaud on elemendi seisukohast sama hea kui VÄGA suur kinnine kast, seega seina sees on seda ohutu kasutada.

kui võimalus on, miks mitte seda lahendust proovida

Comment

Enne kasti ehitamist tuleks ikka element välja vaadata.
                  Tõnis

Comment

Originally posted by mario48@Apr 26 2005, 14:18
                    Sel juhul unustatakse igasugu jutud resonantsist (lõpmatu ruum taga...
                    Nii see siiski ei ole, sest elemendil on oma resonantsi sagedus. Kastis surutakse seda resonantsi maha tänu kompressioonile. Lahtisel laual (tagant avatud kastis - garaazis) aga muutub see valjukale ohtlikuks (ka pole karakteristik siis lineaarne).
                    Seega kompressioonkastis kasutamiseks mõeldud valjukas ei sobi ja teistsugust (avatud kastis töötavat) otsida, ma arvan on üsna keeruline ...

Comment

Toetaks ka seda huvitavat ideed - miks mitte? Sein on piisavalt jäik, nii tugevusega probleeme ka ei tohiks hakata.
                      Valjuka valimisel jälgi elemendi Qts-tegurit, see ei tohiks väga madal olla. Suurem läbimõõt tuleb ka kasuks.
                      Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                      indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Originally posted by a1@Apr 26 2005, 18:52
                        Nii see siiski ei ole, sest elemendil on oma resonantsi sagedus. Kastis surutakse seda resonantsi maha tänu kompressioonile. Lahtisel laual (tagant avatud kastis - garaazis) aga muutub see valjukale ohtlikuks (ka pole karakteristik siis lineaarne).
                        Ka inverterkastides on väga ohtlikud elemendile kõlari (element+kast) resonantsisagedusest madalamad sagedused.
                        Muidugi selles osas on sul õigus, et kastis mängib element madalamale, enne kui oma maximumi saavutab.
                        Kui sellist seinavarianti tahad katsetada, siis soovitaks küll minimaalselt 12" või koguni 15" subbarit.
                        Ja tegemise käigust ning tulemustesti siis siia juttu ja pilte.
                        PS: oled sa sellele mõelnud, kes garaažis näiteks autot tahab nikerdada samal ajal kui sa toas musa naudid?
                        Tuleb lihtsalt täiega panna&#33;

Comment

Originally posted by electron@Apr 27 2005, 11:44
                          PS: oled sa sellele mõelnud, kes garaažis näiteks autot tahab nikerdada samal ajal kui sa toas musa naudid?
                          See just asja lahedaks teebki: pole ju vaja teisi k6lareid - astud garaasi ja muzoon juba olemas.
                          Ainuke mure on siiski garaazi poolt elemendi kaitsmine: nii tolmu, heitgaaside kui ka r6humuutuste eest ( kui on hermeetiline garaaz?).
                          Head susserdamist !

Comment

Kui keegi toaukse kinni tõmbab, saab element hullu laksu ja hüppab päris kõva amplituudiga. See võib talle liiga teha.

Comment

võid proovida teha oma maailma parima kõlari veelgi "paremaks", tee seina veel üks auk juurde, et tekkiks garaažist inverterkast&#33;&#33; auk vist tuleks päris suur, toru õnneks lühike... aga toru pikkus peaks reguleeritav olema, sest kui auto garaažis, tuleb vastavalt toru pikkust suurendada&#33; teine variant on siis ava ristlõiget vähendada, ei pea toruga mässama.
                              aga teegi mitu erineva suurusega auku seina, situatsioonist sõltavalt mittesobivad katad kinni lihtsalt&#33;
                              mul ikka täna mõte lendab...

Comment

Working...
                              X