Teade

Collapse
No announcement yet.

Visaton BG20 kõlarid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Visaton BG20 kõlarid

    tere!


    Praegu on mul valmimas kastid Visatoni elementidega BG 20. Ostsin sooduskampaania ajal need elemendid. Ehitus algas umbes kuu aega tagasi. Kastid on peaaegu täpselt 30 liitrit. Tahtsin suhteliselt kõrgeid kaste, nii et kõrguseks tuli ~86 cm. Kõlarid on tehtud ~26mm saepuruplaadist. Kastid on värvitud poolmati musta värviga. Praegu veel viimistlemine toimub, aga kui korraks panin kõlarid kastidesse ja ressiiveri taha, kostus sealt üsna mõnusat häält. Isegi madalat otsa oli rohkem kui arvasin. Bassiosa hakkab toetama audese subwoofer.
    Ressiiveriks on mul Philips FR740.

    Kui täielikult valmis saavad, proovin pilte ka teha.

    #2
    Mul on ka umbes 30l inverterkastid BG20 elementidega. Supakat ei kasuta ja madalate ots on tämbreid reguleerimata piisavalt hea

    Comment


      #3
      Vs: Visaton BG20 kõlarid

      Loodan, et twiztid ei pahanda kui tema teemasse postitan, aga kuna sissejuhatus ja pealkiri sobivad, siis - sain kokku klopsitud sellised asjad:



      Eesmärgiks oli leida 6F5P võimule (ikka veel makett) midagi sobilikumat kõlariteks kui Estoniad. Kuna BG20 Visatonilt on kergesti kättesaadavad ja suhteliselt odavad, siis otsustasin lõpuks nendega proovida. Kunagi kevadel kloonisin huvi pärast Cyburgs Needle´d FRS8 baasil, sestap oli väike ettekujutus lairibadest olemas. Kuulamisruum on tilluke ja kola täis, sestap ei sobinud ei kõlalaud ega ka siin foorumis viimasel ajal palju kiidetud dipool, viimaselt lahenduselt arvestatava bassiheli saamiseks jääks ilmselt ka ca 1W väljundvõimsusest väheks. Samas sooviks oli saada võimalikult ulatuslik esitatav sagedusala, seega tuli valida inverterkõlar.

      Kastid on 1,2 m kõrged, maht 61,5 liitrit. Materjaliks 28 mm saepuruplaat. Sageduskarakteristiku ühtlustamiseks on kasutusel RCL ahel Hipi soovitatud resonantssagedusel, seesmiselt on kastid vooderdatud hariliku vatiiniga.

      Kuidas mängivad - minu arvates väga hästi! Jääb üle nõustuda kõikide kiitvate hinnangutega, mida BG20 on siin erinevate foorumikasutajate poolt pälvinud. Üllatas mind konkreetses lahenduses võimekus basse esitada - igatahes Estoniad mängivad need kastid üle täies ulatuses. Ning põhiline on hääl (kõla?), mida need kastid teevad! Ei oska seda täpselt seletada, aga kõik pillid-toonid on selged ja konkreetsed, mitte ei sula ühtlaseks segaseks massiks. Meeldib mulle see tulemus

      Comment


        #4
        Vs: Visaton BG20 kõlarid

        Esimene eufooria on möödas, natuke täpsustusi.
        Tegelikult algas asi sellest, et sõber soovis saada ettekujutust BG20 omadustest ning sestap sai kastid nädalaks ajaks külla saadetud. Võib-olla viitsib ta ka ise sõna võtta, aga kriitika tuli üsna ootamatu kandi pealt.
        Nimelt pidi neil valjukatel olema vilets bassiosa, täpsemalt midbass!
        Teostasin mõned mõõtmised ja nagu järgnevalt graafikult paistab, siis nii ongi:



        Kaks sügavat auku, 140Hz juures ca -12dB, 270Hz juures ca -5dB, millede olemasolu ei oskagi seletada. Vaadates tootja antud sageduskarakteristikut, siis suisa arusaamatu? Esimese hooga kahtlustasin, et minu mõõtetehnika on lolliks läinud, võrdluseks tehtud proov FRS8-ga näitab siiski, et mikrofon on korras.

        Lisaks probleemsele bassiosale leidis nii sõber kui ka tema pere puudusi kõrgete osas - nimelt pidi midagi valusalt kõrvu kriipima - kriiskama. Seda isegi hoolimata täiendavast RCL ahelast.
        Mis see täpselt on, ei oska veel öelda. Pean Speaker Workshopiga rohkem sõbraks saama, ehk siis saab täpsustada.
        Seekord siis sedapidi, kuulamiseks kasutan neid ikkagi

        Comment


          #5
          Vs: Visaton BG20 kõlarid

          Ega auk midbassis ruumi seisvatest lainetest pole põhjustatud? Endal samad valjukad, 2 tükki 56-liitrises inverterkastis, häälestus 50 Hz. Midbass on väga hea, alla 50 Hz küll midagi eriti pole, kuid sub-bass polnudki eesmärgiks. Igatahes ükski bassinoot kuulmata ei jää ja solnik (mille põhisagedusala on just vahemikus 100...200 Hz) on ka mõnusalt "erk" ("snappy" inglaste kõnepruugis).

          Ka aitas kahe valjuka kasutamine kriiskamise vastu - üks valjukas on 850 Hz pealt maha lõigatud 1,5 mH pooliga, teine mängib kogu sagedusriba, tulemusena roki ja metali kitarrid on väga mõnusa saundiga, samuti vokaal, ja "s" ei sisise. Kriiskamine on tegelikult muhk ca 1...7 kHz, mitte kõrgsageduse viga.

          Kõrgsagedus on sel valjukal pisut tagasihoidev, puudub sära, heli tuleks justkui läbi kardina. Rohuks kirjutan endale välja supertviitri 8...10 kHz alates.

          Üks huvitav asi on see, et need kõlarid võib keerata aina valjemaks ja valjemaks - asjad laua peal juba värisevad ja naabrite nahas ei tahaks olla - aga nad ei väsita, nad "ei kõla valjult" (kuigi detsibelle juba miski 110+) isegi võimete piiril vastupidiselt paljudele teistele (väiksematele) kõlaritele, mille moonutused kõrvad söövad peast, kui valjemaks keerata. Suur kiirgav pind, vähesed modulatsioonimoonutused ja võime kõvasti õhku liigutada - võrdub ju nelja 8" valjuka pind enam-vähem ühe 15" valjuka pinnaga...

          Igatahes, kui raha suht vähe ning vajadus suure helirõhuga kõlarite järele (olgu siis lampvõimu taha või väiksematele pidudele), soovitaks BG-20 järgi proovida, hindeks on priske rasvane 4 vähemalt, ehk venitab isegi 5- peale välja
          Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

          Comment


            #6
            Vs: Visaton BG20 kõlarid

            Esmalt postitatud tehnofriik poolt
            solnik (mille põhisagedusala on just vahemikus 100...200 Hz)
            tahan möliseda solnik ei ole kohe mitte oma põhisagedusega nimetet vahemikus.

            Comment


              #7
              Vs: Visaton BG20 kõlarid

              Okei, aga päris palju energiat on tal umbes selles vahemikus siiski (sõltub muidugi konkreetsest set-upist, trummist, helimehest jms), see annab heal kontserdil sellise "rusikaga-ninast-vere-välja" tunde:P
              Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

              Comment


                #8
                Vs: Visaton BG20 kõlarid

                solnik? rusikaga? ninast?

                räägime me ikka ühest ja samast asjast

                Comment


                  #9
                  Vs: Visaton BG20 kõlarid

                  Räägin snare drum -ist, mida slängis solnikuks (soolotrummiks) nimetatakse... Või ajan ise midagi segi?

                  Aga tegelikult, aitab off-topicust:P
                  Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                  Comment


                    #10
                    Vs: Visaton BG20 kõlarid

                    õige asi siis ju kuigi ma pole oma paarikümneaastase solnikupeksmisekarjääri jooksul sealt eriti 100hz domineerivaid sagedusi kuulnud. enamus elab pigem 1khz juures (g#5). võimalik, et tehnos kasutatakse mingitpidi teistsugust solnikutooni. ma kahjuks eriti ei kuula sellist muusikat. mida ma aga olen sellise muusika puhul täheldanud, on solniku ja basstrummi kasutamine korraga ühes löögis.

                    tegelikult aga pani mind mõtisklema see, et paljud hindavad kõlarite juures seda, kuidas mingi pill "kõlab" ja palju miski noot "kriiskab" või mattub. Samas aga on vähesed neist arvamuseavaldajatest ise mingit pilli käeski hoidnud.
                    ei viita mitte kuidagi siinkirjutanutele, kuid ma olen piisavalt palju kuulnud isetehtud isetehtud kõlareid, mille puhul on pideva "silumise" tagajärjel jõutud selleni, et tegelikult ei kõla mitteüks asi enam naturaalselt. keel-, puhk- ja klahvpillid hägustuvad ühiseks sinusoidiks ... aga omanik on õnnelik: "ei kriiska, ei susise, üldse ei häiri kõrva". See, et originaalsest teosest pole ühtki esmast emotsiooni järgi jäänud tundub teisejärguline.
                    Sellistel juhtudel lasen ma tavaliselt kuulata lihtsat plaksutamist ning pakun välja mõistatamiseks, et "kas on tegemist munade praadimise või vee solinaga"


                    ...hoopis nüüd aitab OT'st :P

                    Comment


                      #11
                      Vs: Visaton BG20 kõlarid

                      Esmalt postitatud tehnofriik poolt
                      Ega auk midbassis ruumi seisvatest lainetest pole põhjustatud?
                      Ruum ei ole suurem asi tõesti. Pisike, kola täis, kõikvõimalikud peegeldavad pinnad lähedal. Samas - kui tegu oleks seisulainetest põhjustet auguga, oleks pidanud kõrval asuv Cyburgs Needle FRS8-ga sarnaselt käituma? Aga ei käitunud, pigem vastupidi.
                      Esmalt postitatud tehnofriik poolt
                      Kriiskamine on tegelikult muhk ca 1...7 kHz, mitte kõrgsageduse viga.
                      Põgusalt olen MLS signaaliga ka 1 kHz ülespool toimuvat uurinud. Esmapilgul meenutab sageduskäik ameerika mägesid, huvitav milline küür nendest kolmest-neljast selles vahemikus peasüüdlane võiks olla?
                      Esmalt postitatud tehnofriik poolt
                      Kõrgsagedus on sel valjukal pisut tagasihoidev, puudub sära, heli tuleks justkui läbi kardina. Rohuks kirjutan endale välja supertviitri 8...10 kHz alates.
                      Ei olegi nii traaagiline, töötab veel 13-14 kHz juures üsna adekvaatselt, edasi on tõesti tweeterit appi vaja.
                      Konkreetselt minu puhul on aga see ühtlasi piir, kust edasi läheb signaal jälgitavaks, kahjuks aga mitte kuulatavaks
                      Ravimite raha võib kokku hoida

                      P.S. Sain ka targemaks, mis on solnik

                      Comment


                        #12
                        Vs: Visaton BG20 kõlarid

                        http://www.visaton.de/vb/showthread....&threadid=7772 kuidas selline asi häält teeks, kui panna lairibaks bg20 ja bassikaks vaataks ka midagi visatonilt. Näiteks t200 vms?

                        Comment


                          #13
                          Vs: Visaton BG20 kõlarid

                          T200 tundlikkus on nadi - kõigest 87 dB, BG 20 -l 92 dB. Saab kasutada, aga tuleb teda eraldi võimendiga tüürida, või siis kasutada kastis 2 T200 -t. Eraldi võimendi ka sel juhul parim lahendus. Lõikesageduseks valiks ma ca 100...200 Hz, kui kasutada BG20-l LCR ahelat, kui viimane välja jätta, siis 800...1000Hz paras.
                          Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                          Comment


                            #14
                            Vs: Visaton BG20 kõlarid

                            Esmalt postitatud tehnofriik poolt
                            Ega auk midbassis ruumi seisvatest lainetest pole põhjustatud?
                            Esmalt postitatud @ndres poolt
                            Ruum ei ole suurem asi tõesti. Pisike, kola täis, kõikvõimalikud peegeldavad pinnad lähedal...
                            appikene, kas tõesti (ma pole seda {kõlarifoorumit} üldiselt jälginud) inimesed mõõdavad kõlarite sageduskarakteristikuid kodustes tingimustes siseruumides?

                            kui summutatud ruumi käepärast pole, siis esimene liigutus on kõlarid keset õue tassida - sealt ei saa vähemalt peegeldusi.

                            Esmalt postitatud @ndres poolt
                            Samas - kui tegu oleks seisulainetest põhjustet auguga, oleks pidanud kõrval asuv Cyburgs Needle FRS8-ga sarnaselt käituma? Aga ei käitunud, pigem vastupidi.
                            20 cm kõlarite liigutamist (või võrreldavate kõlarite vahet) võib seisulaine pildi täiesti teistsuguseks keerata. proovi.
                            viimati muutis kasutaja vtl; 12 m 2007, 01:19.
                            GSM: 5039624

                            Comment


                              #15
                              Vs: Visaton BG20 kõlarid

                              Esmalt postitatud vtl poolt
                              appikene, kas tõesti (ma pole seda {kõlarifoorumit} üldiselt jälginud) inimesed mõõdavad kõlarite sageduskarakteristikuid kodustes tingimustes siseruumides?

                              kui summutatud ruumi käepärast pole, siis esimene liigutus on kõlarid keset õue tassida - sealt ei saa vähemalt peegeldusi.
                              Ma ei tea kuidas Sinu kandis, Pärnus on igatahes õues juba pikemat aega vastikult külm, vähemalt kõlarite mõõtmiseks

                              Kui aga tõsiselt rääkida, siis kunagi olin ma ka ise kõlarite koduse mõõtmise koha pealt sama skeptiline.
                              Enam aga mitte, teatud võtteid kasutades on võimalik ka kajavaba ruumi jms. puudumise tingimustes saada vägagi adekvaatseid mõõtetulemusi. Amatööri vajadusteks täiesti piisavad.

                              Esmalt postitatud vtl poolt
                              20 cm kõlarite liigutamist (või võrreldavate kõlarite vahet) võib seisulaine pildi täiesti teistsuguseks keerata. proovi.
                              Muide nihutasin 20 cm võrra - midbassi kontekstis oluline jõnks (miinimum 140Hz, maksimum 170Hz) jäi täpselt samasuguseks.

                              Comment

                              Working...
                              X