Teade

Collapse
No announcement yet.

Visaton BG20 kõlarid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Visaton BG20 kõlarid

    Uuriks, et kas keegi on veel antud elementidele viimasel ajal kaste ehitanud ja ehk on midagi head välja kukkunud?

    Kuna endal ajateenistus tuli vahele, siis jäid kastid ehitamata ja elemendid karpidesse enda aega ootama. Hetkel siis tekkis taas huvi asja vastu ja tahaks ikkagi need kastid üks hetk valmis ära teha, aga siiski tahaks enda maitsele optimaalseid kaste.
    Proovisin ise BBoxis natukene asja uurida ja mulle nagu tundub, et ~60l kast häälestusega 50Hz tundub neile kahele pisut väike, selles mõttes et siis nad kuigi madalale ei mängi, aga mul oleks soov ka seda madalat otsa natukene taga ajada.
    Vaatasin, et miski 100l kast ja häälestus 50Hz annaks Fb 53Hz, et siis oleks enamvähem bass olemas 60Hz kandist alates. Alla selle on juba keeruline neid mängima panna ja kast läheb mõttetult suureks kätte, juba 100l kast on korralik jurakas, siiski kardan et 60l kast jääb väikseks ja bass jääb liiga sinna 100-200Hz kanti. Subbass polegi soov kuna seda nad nagunii esitada ei suuda ja oleks vaja süsteemile nagunii kunagi eraldi PA woofrit juurde. Küll aga oleks soov, et nad suudaks ilma eraldi woofrita esitada talutavalt klubimuusikat, millel puudub see päris low bass nagunii. Kui nad saaksid hakkama klubimuusika esitamisega sääraselt, et bassilöök oleks tugev ja mõjuv, siis täidaks nad selle eesmärgi, mida neilt ootan.

    Tegin kerge joonise ka, hetkel kasutusel kandiline port. Ei teagi kumb ilusam või parem oleks, kas kandiline port või 2x solgitoru. Materjaliks valitud 18mm ja port 6 x 41,4 x 20 (sügavus) *cm


    Ideid, muljeid? On 100l kast ülemõistuse või tasub ära? Keegi BBpro guru võiks natukene aidata ja enda soovituse asjast anda.

    Ilmselt viimistluse poole pealt lähtun järgmiselt : Vineer - peitsiga üle ja jätan loomuliku puidu mustri. / MDF - värv selga.
    * Kui keegi loeb, kellel ~18mm (vineer,MDF) materjali leidub ja ka korralik saepink olemas ning on nõus soodsalt mõõdus materjali müüma, siis PS.
    viimati muutis kasutaja wermecher; 02 m 2012, 10:49.

    Comment


      Vs: Visaton BG20 kõlarid

      100L kast on tiba overkill, kuna koonusel pole palju käiku. Efektiivne liigutatav õhumaht jääb väikseks. Õigesti konstrueeritud kinnine võiks lahenduseks olla ja bassikas lõpuks juurde. Kinnise kastiga võid selle elemendi puhul 50Hz ründama minna, lahtise kastiga võib kumisema jääda... kurikuulus 10GD-36K võiks inspiratsiooniks olla...
      Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

      Comment


        Vs: Visaton BG20 kõlarid

        Esmalt postitatud wermecher poolt Vaata postitust
        On 100l kast ülemõistuse või tasub ära?


        Otsi üles Cheap Trick CT 232, mahtu ca 125-130 liitrit.

        Comment


          Vs: Visaton BG20 kõlarid

          Esmalt postitatud @ndres poolt Vaata postitust
          http://www.lautsprechershop.de/index_chassis_en.htm

          Otsi üles Cheap Trick CT 232, mahtu ca 125-130 liitrit.
          CT232 väidab, et suudab sellist sagedusala esitada : - frequency range (-8dB): 25-21 000 Hz

          Lisaks on ühes kommentaaris kirjas "
          The BG 20 doesn't have any problem with the bigger cabinet, the bass is still tight and accurate at any time and power handling is not affected adversely."

          Seega julgeks arvata, et saab selle 100l kastiga hakkama küll. Visatoni enda leht soovitab ühele elemendile 50l kasti fb 42Hz juures.
          viimati muutis kasutaja wermecher; 03 m 2012, 09:04.

          Comment


            Vs: Visaton BG20 kõlarid

            25-21000 hz suudab S90 ka esitada. See ei tee temast veel head kõlarit. Kui eesmärk pole AINULT BG20 kõlaritega kõike esitada, siis palun, 100L horn töötab. Iseasi, kui hea võimendi neid toidab...

            Klubimuusika jaoks on tähtis täpne kesksagedus. kuna suure käigu puhul (mida paratamatult suurt kasti kasutades ette tuleb) hakkab koonus liigselt vibreerima ja moonutama, kaob kiire masinameloodia täpsus ja kuuled enamasti ainult väsitavat "valget" müra. Lisaks võid hiljem avastada, et bassika lisamisega kipub kogu süsteem kumisema. Kinnise kastiga on moonutus rohkem kontrolli all ja lõppesitus parem.
            Aga, eks see ole igaühe personaalne maitse, mida kõlaritelt oodata...
            Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

            Comment


              Vs: Visaton BG20 kõlarid

              Eesmärk oleks "lihtsa ehituse invertertüüpi" kastid. Horn lahendust olen näinud ja uurinud, aga ei hakka sellega jändama. Sooviks lihtsalt aretada midagi PA kõlari stiilis ja lihtsat, mis oleks piisavalt võimekas, et saaks ka väiksemat sorti peo korraldamisega hakkama ja esitaks piisavalt valjult muusikat, et ka kannataks välitingimustes üritusi korraldada.

              Uurisin eile niisama huvi pärast thomann.de kodulehelt firmade poolt pakutavaid PA kõlareid ning uurides sagedusvahemikke, siis saan nüüd aru mida siin ammu tahetud rääkida - polnud üksi neist madalamale pürgiv, kui ~50Hz.
              Selge, võtan siis selle ~50Hz piiri ka enda eesmärgiks ja madalamale polegi vaja.

              Lisaküsimused :

              1. Kas on mõtet elemendid Push-Pull järgi ühendada? Vaatan, et kui muudan BBPros lihtsalt hiire klõpsuga push pull peale, siis näitab, et f3 läheb ~2Hz jagu madalamaks.
              2. BG20 elemendil on tolmukupli ümber see nö. krae, kas selle eemaldamine ühel valjuhääldil kasti kohta võib midagi kaasa aidata ( pean silmas elementi, millel niigi filtri pool vahele pandud ja kõrged lõigatud) ?
              3. BBPros on olemas "Cone Displacement" graafik, kui märgin sisend võimsuseks 100W, siis ~60-100Hz ala on hallikas ja kõige kõrgem on graafik ~5,2mm juures. Kuidas seda asja paremaks saab muuta, kuna saan aru, et BG20 limiit on seal +-4mm juures, aga 5mm on ju sel juhul liiast ja hakkab asja moonutama ja üle oma lubatud käigu käima.

              Ehk keegi vaatab asja üle ja annab nõu mida muuta, et asja paremaks saada:
              viimati muutis kasutaja wermecher; 04 m 2012, 11:04.

              Comment


                Vs: Visaton BG20 kõlarid

                http://www.upload.ee/files/2399330/2xBG20.BPJ.html

                Siin on boxsim-i simulatsioon, mis on tehnofriigi siit foorumist saadud näpunäidete järgi tehtud. Ei pruugi päris täpne olla, aga peaks mingi ettekujutuse andma.

                Comment


                  Vs: Visaton BG20 kõlarid

                  Njah, pole ise eriline osavnäpp ja igapäeva kasutaja nende programmidega, aga kas saan õigesti aru, et BG20 kasti litraaž jääbki sinna max 60l kanti, kuna puhtalt koonuse käik ei võimalda suuremat kasti teha?
                  Kas on õige, et koonuse käigu tabelisse tuleks sisestada Input power : 70W ehk BG20 max. taluvus ja siis ajada taga seda õiget litraaži ja porti, et graafikul joon ei ületaks 4mm käiku? Selliselt saan ma kasti litraažiks 55l kõige rohkem, et graafik halliks ei muutuks ja käiku ei ületaks. fb 50Hz ja f3 67Hz, mis kipub tiba natukene rohkem olevat, kui sooviks. Igatahes tundub, et kokkuvõttes jõuan tehnofriigi kasti juurde tagasi oma teadmiste najal ja asja süvenedes, aga no peab ju ikka ise kõik läbi katsetama enne kui koitma hakkab.

                  Comment


                    Vs: Visaton BG20 kõlarid

                    55L on suht paras sellele elemendile. Saab koonus rohkem käia. Kui BBpro vaatad koonuse liikumist, siis saad sealt muuta võimsust, millega mängib. Visatoni koduka andmetega simuleerides on 50hz piiriks 15W. peale seda hakkab käik liiga palju käima (jällegi, graafik võib tähendada midagi muud). Simulatsioonis kasutasin 37L kasti, medium filliga. ehk siis 1/3 ulatuses. (kõik pinnad) Minimal filliga oli 55 hz, 52L juures.

                    See lisakoonus on mõeldud kõrgsageduse "tugevdamiseks". sellest ka graafiku hüpped. eemaldamise ja faasiplugidega peaks kesksageduse vägagi paika saama. Siis pole enam keerukat filtrit vaja ja ainuke filter on kõrgsagedusele (SC10N ehk...)
                    Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

                    Comment


                      Vs: Visaton BG20 kõlarid

                      Mis võimsus tuleks koonuse käigu simulatsiooni graafikusse märkida? Kas ta saab aru, et kasutusel on kaks elementi või mängib ta graafikut läbi ühe elemendiga? Mina saan asjast aru, et kui kasutusel 2xBG20, siis peaks võtma mõlema elemendi max peak võimsuse ehk 140W kahe peale kokku ja selle sinna simulatsiooni märkima, kas on õige? Kui ma saan asjast valesti aru, siis keegi võiks selgitada kuna tänu võimsuse parameetrile graafik ju halliks lähebki. Märgiks ma sinna 15-50W, siis oleks palju rohkem juba mänguruumi kasti litraaži ja häälestusega. Ühendan elemendid rööbiti ja takistuseks saan sedasi 4Ohm. Ilmselt hakkan jooksutama neid esialgu enda stereovõimuga ja selle manuaalis on kirjas, et 4Ohmi pealt annab stereos 135W, peaks nagu hakkama saama. (Denon PMA-860, aastakäik peaks olema 1990) Siiamaani pole igatahes mind hätta jätnud ja pole põhjust olnud veel üle poole punni keerata.

                      Comment


                        Vs: Visaton BG20 kõlarid

                        lõpugraafikus, ülanurgas on input power koht, sealt saad reguleerida, mida heli teeb sisendvõimsustel. Parameetritesse läheb, mida element suudab MAX hetkeliselt taluda jne.

                        nt su denon annab 100% volli ja kõik filtrid max peale keeratult 135+135W 4ohmi peal. kui lased volnupust u 10%, ongi 15W valjukal (kaabli-filtrikaudsid ei arvesta) ja valjukal elu kohe lihtsam.

                        See BBpro on mõeldud autovaljukate arvutamiseks rohkem, boxsim annab parema toavaljuka. Aga BBprod on lihtsam kasutada...
                        Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

                        Comment


                          Vs: Visaton BG20 kõlarid

                          Huvitav, mis häält BG20 teeks 10AC-403 kastis? Madalaid vist eriti nagu ei mängiks siis.

                          Comment


                            Vs: Visaton BG20 kõlarid

                            tegelikkuses ei tohiks väga kehva häält teha. Kuigi see 10GD-36 on Qts 0.8...siis 50ZT (vana 25GD, radiotehnika 8" bassikas) sobib nagu valatult sinna. ja tal on Qts .45... aga nende kastide kohta ei ühtegi halba sõna. Korralik ehitus ja kõlbavad enamike 8" valjukaid istuma... Auk ise seal...see on teine teema
                            Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

                            Comment


                              Vs: Visaton BG20 kõlarid

                              Peab endale need eelnimetatud kastid muretsema, saab ära proovida. Kuigi ma lisan kindlasti mingi kõrgete valjuka juurde, bg20 ülemist otsa üldse välja ei võta minu arvates. Kuulmislävi mul veel üpris kõrge, tuleb võtta mis võtta annab .

                              Comment


                                Vs: Visaton BG20 kõlarid

                                Paistab, et ilma kõrgeteta BG20'st asja ei saa. Võrreldes kõrval seisvate 50ас-022 ja 10ac-403 (10GD-36) puuduvad neil kõrged täiesti.

                                Mõtlesin 45L kastis olevatele 2xBG20'le lisada Visatoni DT94 tweeteri. Tahtsin lõikesageduse panna 4500Hz kanti, kuid boxsim's sai parema pildi hoopis 1600Hz ja 8500Hz juures.
                                Kui palju on nendel graafikutel reaalsusega ühist? Madalamal lõikesagedusel paistab asi parem, kuid tundub kahtlane jätta alates ~2KHz kõik tweeteri hooleks.
                                On kellelgi soovitusi või tuleks kindluse mõttes mõlemad crossoverid valmis ehitada ning kõrvaga hinnata?

                                Click image for larger version

Name:	2xBG20+DT94 1600 resp.jpg
Views:	1
Size:	226,4 KB
ID:	867137Click image for larger version

Name:	2xBG20+DT94 1600 schem.jpg
Views:	1
Size:	29,8 KB
ID:	867138Click image for larger version

Name:	2xBG20+DT94 8500 resp.jpg
Views:	1
Size:	238,6 KB
ID:	867139Click image for larger version

Name:	2xBG20+DT94 8500 schem.jpg
Views:	1
Size:	30,7 KB
ID:	867140

                                10GDS-2-4'ga (10GD-36) võrreldes on BG20'l olemas alumine ots, kuid puudub ülemine. Võimsustaluvus on BG20'l kordades suurem. Kahte kasti/valjukat võrreldes õnnestus vanal 10GD'l membraan ribadeks lasta sellise voluumi juures kus BG20'ne membraani liikumist oli vaevu näha. Kui BG20'neid tweeteriga toetada, siis võiks kastist isegi asja saada, kuna madal ning kesksagedus paistavad neil olemas olevat.

                                Comment

                                Working...
                                X