Teade

Collapse
No announcement yet.

Kõlaripojekt

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kõlaripojekt

Olen mõelnud osta endale võim+kõlarid. Võime leidub igasuguseid, kuid kõlarite valik on üsna väike, kõlarid, mis mulle meeldivad on lisaks kallid. Idee ehitada <2000kr kõlarid. Enne pole ehitanud.

Meeldiksid kõrged kõlarid, mis saaks maha panna. Alustada tuleks vist 2-ribalistega, kuigi mõtlen, et kõrgete kõlarite puhul näeb 3-riba parem välja . Puusepatööst ma pisut jagan, kasti mahu jaoks on üsna palju netis infot. Madalate sageduste jaoks peaksid sobima 6,5" Audesed, kuid kõrgsageduste kohta ma suurt midagi ei tea.

Kas algaja saaks hakama passiivfiltrite valmistamisega? Milline oleks sel juhul nende kvaliteet? Ja kas kkegi oskab pakkuda kirjandust algajale elektroonikahuvilisele (Lembit Abo "Raadiolülitusi" ma tean)?

Kust saab osta sellise hinnaklassi kõlarile valjukaid? Ja kas on lootust, et sellisest mõttest midagi kuulatavat välja tuleb?

Edit: 25. oktoober
    Olen nüüd veidi edasi mõelnud.
    Tahaks ikkagi kolmeribalist kõlarit ehitada . Kuna Visatonil on "päevad", võiks osta kas 6,5" W170S või 8" tollise W200S bassiks, 4" W100S kesksagedustele.
    Tweeteri osas puuduvad head ideed. Audese omadest ei räägita siin foorumis head (?), Visatoni omade valik pole kuigi lai (võibolla SC10N?). Küsisin Audesest SEAS tweeterite hinna kohta, kuid pole vastust saanud, ja arvatavsti on need kallid ka (head ideed/kogemused oodatud).

Kasti mahu tahaks ise arvutada, kuid kuidas seda teha, kui bass ja midrange mõlemad tahavad mingit ruumi? Kas ma arvutan bassi ja midrange valjukate mahud eraldi ja liidan siis kokku (??) või lähtun ainult bassi mahust ning kas midrange tuleks ülejäänud kastist siis füüsiliselt eraldada?
    Minu teooria on et kuna bass ja midrange mängivad eri sagedustel ja eri aegadel, siis on maht bassika järgi. Aga kui bassikas ja midrange on ühes ruumis, siis paneb bassikas midrange ka bassirütmis liikuma, kas see midagi muudab ka?

Teoorias peaks täitega saama mängida, kui kasti suurus päris õige ei tule...?

Kasuta Audes 109 kasti jooniseid. Olen kuulnud, et Audese tweeterid ei pidand just väga head olema, nii et kasuta Audese 40W65-8 ja siis näiteks mõnda Audaxi või Visatoni tweeterit, mis Tevalos saadaval. Nii jääd enam-vähem selle hinnaklassi sisse.

Comment

http://www.visaton.com/english/artik..._545_6_20.html

läheb kyll üle 2000.- aga kvaliteetne selle eest

seal kõik joonised ja asjad ka olemas
      kui selle filtri skeemi järgi teha saab algaja kyll hakkama

Comment

Kasuta Audes 109 kasti jooniseid.
        Kust leida Audes 109 jooniseid?

http://www.visaton.com/english/artik..._545_6_20.html

läheb kyll üle 2000.- aga kvaliteetne selle eest

seal kõik joonised ja asjad ka olemas
        kui selle filtri skeemi järgi teha saab algaja kyll hakkama
        Tundub lihtne. Mis saaks kui kasti osas hakata omaloomingut tegema?
        Mis filtritesse puutub siis ma olen nõus ka ise midagi arvutama, kui vajadus tekib.

Comment

109 joonised olid kunagi netis üleval aga mulle tundub, et need on maha võetud sealt. Mul muidu oleks võimalik need hankida kui soovi on.

Comment

Võibolla saab ka ilma joonisteta. Välismõõdud on Audese kodulehel ja pildilt saab elementide ja inverteri asukohad. Ei tea materjali paksust ja sellest tulenevalt ka sisemõõtmeid, inverteri pikkust ja kas kast täidetud ka on. Või pole asi ikka nii lihtne?
            Filtrid saaks arvutada Abo raamatu põhjal ja lõikesagedus on Audese lehel antud.

Comment

hey kasuta otsingut siin juba tehtud ju audese 109 kloonid ja ma soovitaks parem filtrid ikka tellida, sest kui pole teinud, kas siis savad ikka nii head?

Comment

Tegelikult kipub asi nii olema(oma kogemust arvestades),et kui oled valmis saanud mingi kõlariprojektiga, hakkad asja peale esmast"käivitamist"kohe modima
                ja edasi aretama vastavalt kuulamisharjumustele(Rock,Jazz,R&B ,..jne).Minu meelest kõlari valmis saades, peaks kutsuma külla sõpradest muusikafriigid ja nende arvamust arvestades leida nn."Harju keskmine".Ise olen tegelenud kidravõimude projektidega ja sõpradest pillimeestega asja nö.üheselt ära otsustanud - kui asi hästi "laulab" läheb see käitlusesse.Sama võib öelda ka iga antud proj.kohta - iga asi oma žanri viljelejale...
                Kõik meeldiv tuleb lambist...

Comment

hey kasuta otsingut siin juba tehtud ju audese 109 kloonid ja ma soovitaks parem filtrid ikka tellida, sest kui pole teinud, kas siis savad ikka nii head?
                  Ükskord on ikka esimene. Ma pole viimasel ajal Abo raamatut uurinud, kuid passiivfiltrite ehitamine on minuteada suhteliselt lihtne (võrreldes nt võimudega). Ja filtrit annab ju ümber ehitada teatud piirides, kui väga metsa läheb. Ise olen huvitatud teatud kogemuse omandamisest.

Mis kloonimisse puutub siis ma usun et kasti osas annab teatud piirides teha omaloomingut, peatähtis, et maht õige oleks ja seinad piisavalt jäigad. Või ei saa?

Comment

Originally posted by MarkoE@Oct 2 2005, 20:44
                    Mis kloonimisse puutub siis ma usun et kasti osas annab teatud piirides teha omaloomingut, peatähtis, et maht õige oleks ja seinad piisavalt jäigad. Või ei saa?
                    Muidugi annab, peaasi et ruumala jääks samaks

Comment

ise tasub teha kindlasti, aga kui tahta maksimaalselt head asja, siis arvutustest ja kokku klopsimisest jääb väheks. On veel sada muud asja, mida tuleb arvestada ja mis tulevad kogemustega. Umbes nii, et kui sa peale nende veel kümmekond kõlaripaari oled valmis ehitanud, siis mõtled et need esimesed olid ikka saast ja valesti tehtud Aga kogemusi muul viisil eriti ei saagi, aga esialgu tasub kindlasti teha koostööd spetsialistidega, kes nõu ja soovitusi jagavad ning nende kõrvalt õppida.

Comment

Aga kas keegi oskaks mõnda kõrgsagedusvaljukat pakkuda? Sellist, mis ühele "esimesele kõlarile" sobiv oleks. Võibolla keegi teab ka väljaspool Tevalot midagi mõistlikku pakutavat.
                        Olen kuulnud, et Audes toob SEAS valjukaid sisse. Mis hinnaklassist need on?

Comment

Originally posted by MarkoE@Oct 2 2005, 01:28
                          Olen mõelnud osta endale võim+kõlarid. Võime leidub igasuguseid, kuid kõlarite valik on üsna väike, kõlarid, mis mulle meeldivad on lisaks kallid. Idee ehitada <2000kr kõlarid. Enne pole ehitanud.

Meeldiksid kõrged kõlarid, mis saaks maha panna. Alustada tuleks vist 2-ribalistega, kuigi mõtlen, et kõrgete kõlarite puhul näeb 3-riba parem välja . Puusepatööst ma pisut jagan, kasti mahu jaoks on üsna palju netis infot. Madalate sageduste jaoks peaksid sobima 6,5" Audesed, kuid kõrgsageduste kohta ma suurt midagi ei tea.

Kas algaja saaks hakama passiivfiltrite valmistamisega? Milline oleks sel juhul nende kvaliteet? Ja kas kkegi oskab pakkuda kirjandust algajale elektroonikahuvilisele (Lembit Abo "Raadiolülitusi" ma tean)?

Kust saab osta sellise hinnaklassi kõlarile valjukaid? Ja kas on lootust, et sellisest mõttest midagi kuulatavat välja tuleb?
                          Kõlarite valik on kohati suurem kui võimude oma :P
                          In SPL we Trust! 136,4 db

Comment

25. okt muutsin algpostitust.
                            Head ideed/nõuanded/kriitika ikka oodatud.

Comment

Küsisin Audesest SEAS tweeterite hinna kohta, kuid pole vastust saanud, ja arvatavsti on need kallid ka (head ideed/kogemused oodatud).
                              Vastust tuleb kaua oodata tõesti - väga ulmeliselt kallid pole, aga konks on veel ka mujal. Nimelt on tarneaeg üle mõistuse pikk - võib ulatuda poole aasta peale(see, et nad Eestis maaletoojad on, ei puutu üldse asjasse - see on vaid sõnakõlks).

Mahtu läheb sul põhiliselt bassi jaoks, kesksagedusele olenevalt paigutusest nt 5 ltr ja eraldi kambrisse muidugi.
                              Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                              indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Working...
                              X