Teade

Collapse
No announcement yet.

Erinevad kõlarid, kuidas mängivad?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Erinevad kõlarid, kuidas mängivad?

    Ootaks siia teemasse inimeste lühiülevaateid oma kõlari- ja üleüldse helisüsteemidest.
    Nimelt olen viimasel ajal täheldanud paljude inimeste suurenenud soovi teha endale korralik paar kõlareid muusika kuulamiseks, mõnikord ka filmivaatamisest. Seega palukski siia teemasse enda ehitatud(või miks mitte ka mõne sõbra, tuttava sugulase ehitatud) kõlarite lühiülevaadet. (Loodan, et sellist väärtuslikku infot laiali jagada pole austatud foorumirahval väga kahju)

    Täpsemalt siis ootaks kirjeldust sellisel kujul:

    -Hind
    -Elemendid
    -Kastimaterjal
    -Elektriskeem (filter)
    -Enda (või miks mitte ka mõne sõbra) subjektiivne arvamus antud projekti õnnestumisest.
    -Muid õpetlikke asju sellise projekti ehitamisel, millistest vigadest tuleks hoiduda, mis tuleks paremini teha.
    -Kui antud projekti ehitus on ka siin foorumis kajastatud, siis miks mitte ka lisada link sellele.

    Teema eesmärk oleks lihtsustada paljude inimeste elu - Paljud tulevad foorumisse küsides, et neil on nii ja niipalju raha, et tahaks midagi ehitada. Kui näiteks teiste projektid oleks ühte teemasse koondatud, siis oleks selline hea lühiülevaade mis ja kuidas on eestimaal tehtud. Säästaks palju tarbetud küsimist, ja inimestel närve (ei pea koguaeg ühtedele ja samadele küsimustele vastama)

    Olen foorumis küll uus kasutaja, aga olen seda juba pikemat aega jälginud, ning selline mulje on mulle küll jäänud, et sarnast teemat oleks siia vaja.
    Kui antud teema õnnestub- st. et inimesed lisavadki siia midagi huvitavat, siis miks mitte ka teha teema nn. "kleepuvaks" siis ei ka ta ära kui ei ole midagi huvitavat lisada.

    Andres, lootes parimat koostööd ning foorumi parendamist.

    EDIT: Ahjaa, lisada võiks ka missuguse muusikastiili jaoks sobib paremini, st. et lairiba on loogiliselt rohkem jazz, classic jne, samas kui Rocki jaoks on vaja suurt võimsustaluvust, suurt ja võimast bassielementi jne, nagu neil tümakavendadel see asi käib
    Heli- ja valgustehnika rent, müük, ost, komplekteerimine, ehitus ning hooldus (küsida võib kõike)
    Andres, djhut.pri.ee
    59103952

    #2
    Teeme siis otsa lahti

    Elementideks Visaton W170S 8 ja SC10N. Kast 30 liitrit, häälestus 40 Hz, materjaliks 21 mm vineer, lisatugesid ei kasutanud, said piisavalt jäigad. Kaal on 14 kg kumbki kõlar. Inverter esiseinas, otse bassielemendi all kaks 47x137mm toru (kui mälu ei peta). Filtri skeem enam üksikasjadeni meeles ei ole, aga kasutasin arvutamiseks Wover programmi. Madalpääs on I järku, kõrgpääs II järku, kõrgsagedusi piirasin takistitega 2 dB jagu, sisemine kaabeldus tehtud 2,5 mm kõlarikaabliga. Vatiini sai kasutatud omajagu, kaetud kõik seinad va esisein. Viimistluseks sai valitud valge värv, mis mustade elementidega väga kenasti kokku läheb IMO. Välimuse kallal annab pisut norida, aga asi on tehtud siiski kuulamiseks mitte näitamiseks.

    Hinnaks kujunes ca 2000.- kopikatega, elemendid said ostetud 2005 aasta kevadise Tevalo hinnasula ajal.

    Enda arvamus: esimese vasika kohta väga aia taha ei hiilinudki, saund on päris mõnus, eriti meeldivad kõrgsagedused, mida võiks iseloomustada sõnaga "siidine". Muidugi kehtib see vaid heade roki/naturaalmuusika/metali salvestuste kohta, sämplitest koosnev kirkalt salvestatud tantsumuusika ja eriti emmpeekolmed on nagu on - kuidagi "karedad" selles osas. Kesksagedus on kah täitsa mõnus, kuigi võibolla mitte ülidetailne, või on see lihtsalt mu ruumi eripära (ruumis suur kivist ahjusein, mis peegeldab hästi). Samas vokaalid on mõnusad, ühte ammu-ammu hangitud Rod Stewarti plaati taasavastades tekkis tõepoolest mulje, et "ta on tõepoolest siin!". Bass. Bass on olemas. Kuni väga umbkaudu kõrva ja siinusgeneraatoriga "mõõdetult" 33 hertsini, mis 6,5" valjuhääldi kohta pole üldse paha tulemus. Subwoofrist puudust ei tunne, samas on bass piisavalt kiire ja üldse mitte lõrisev-ümisev. Sai Viva! elektroonikas ka enam kui 8000.- JMLab-isid Rotel RA02 taga kuulamas käidud, ja ei ütleks, et need märkimisväärselt paremad oleksid olnud minu neli korda odavamatest "aretistest". Kui vaja, saab 50 ruutmeetrises ruumis disko tegemisega kah hakkama, võimsustaluvus on ca 50 vatti, mida minu vajadustele on enam kui küll.

    Järgmine projekt - Gainclone, millega hakkan juba vaikselt algust tegema (toitelüüdid olemas ).
    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

    Comment

    Working...
    X