Teade

Collapse
No announcement yet.

"Dipassion" (teine dipool-kõlari katsetus)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: "Dipassion" (teine dipool-kõlari katsetus)

Võimalik, et raskesti vastatav küsimus, aga kuidas iseloomustaksite nende kõlarite madalamat osa? Mida on nendega meeldiv kuulata, kas on stiili, mille mängimisel jäävad nood kõlarid hätta?
    On kavatsus teha nende Visaton WS25E-dega midagi sarnast (see siis OB), kuid pole kuulnud, kuidas kõlab üks kastita alumine ots.
    Näen, et kasutasite kahte elementi, arvan, et endal peaks ühest piisama, sest ei kuula muusikat väga kõvasti.
    Kui õigesti olen aru saanud, siis kõrgsageduslike elementide valikul pole tehniliste andmetel suurt rolli, või eksin?

Comment

Alumine ots on vägagi meeldiv, hoopis teine asi kui kastiga valjuhääldil, märksa avatum ja kõrvale mõnusam kuulata. Endal WS20E lahtisena ja juba sellest valjuhääldist täiesti piisab muusika nautimiseks.

Comment

Kus ta sul üksikullt on? mingi plaadi küljes ikka ju .

Comment

Ei hakanud uut teemat tegema, loodan, et ei pahandata, aga kas elementideks sobivad Visatoni WS17E(8Ohm) ning SC10N?
          Või siis bassi asemele WS25E?
          Minu loogika järgi nagu super.

Comment

Esmalt postitatud hipi poolt

järgmine projekt ka tasapisi areneb, nagu pildilt näha. filtriralli on veel ees, aga enne ootan veel ühed tellitud Seas elemendid ära, et parim võimalik kombinatsioon valida (praegu Focali kevlarkoonusega midbass, Vifa tweeter). seni on selle Focali keskriba esitus olnud parim, proovitud on veel erinevaid Vifa, Seas, Impact ja Focali polyglass elemente.
            aasta on nüüd nende kõlarite valmimisest täis tiksunud ja märkimisväärne on see, et need on "nii kaua" mind teenida saanud, ilma et oleks tahtmine midagi muud ehitada (senine rekord).

pisimuudatusi on siiski tehtud, nt tweetrid asendatud venelaste ribbonitega ja midbassidelt eemaldatud tolmukuppel ning selle asemel särab nüüd metallist phaseplug, mis kõrgemate sageduste käitumist mõjutab üllatuseks vägagi oluliselt.

helis on samuti muudatused paremuse poole. sügavus, detailsus ja mahedus, kõik on korraga olemas.

uue filtri loomisel tuli lennukaid ja tavatuid ideid, mis olid kohati üsna absurdsed ning mis teoorias kohe üldse ei peaks kõlbama, aga ometi oli heli sageli palju elavam ja loomulikum. märksõnaks oleks siin minimalism. paberile joonistatud skeem on mõnusalt geniaalne ja kordumatu, pole sellist lahendust veel kusagil kohanud. aga et salapära säiliks, siis edasi ei räägiks.

ja eks vaeva oli ka omajagu (nt poolide väiksemaks kerimine vaheldumisi kuulamistega. muid komponente sai samuti "pikendusjuhtmega" kuulamiskohas proovida/valida/võrrelda. sama väärtusega eritüüpi kondekaid kõlasid ka üsna erinevalt jne).

kindlasti on see vaev ära tasunud. pole küll kuulanud näiteks Jamo Reference 909 http://www.audiocenter.ee/?op=body&id=478 dipool kõlareid, aga tase on kindlasti võrdväärne või siis isegi kokkuvõttes parem, kuna arvestada sai konkreetset ruumi, paigutust, tehnikat ja mis kõige tähtsam - isiklikke eelistusi ning nõudeid teatud nüanssides.

viimati muutis kasutaja hipi; 14 m 2007, 19:02.

Comment

Nagu tavaliselt, see mis mind huvitab, selle jätad oma teada.
              Ehk filter ja eriti vene ribbonile.
              Või äkki PS?

Comment

Kas "kastid" on minevik ja dipoolid tulevik? Või on dipoolide filtri tegemiseks kuluv aeg, tavaostjaskonnale maksuraskusi tekitav?
                (Aleksander Petersoni äri tundub hetkel minevat - ilmselt suht odava hinna ja tüüplahenduse tõttu.)
                -

Comment

kähkukas pilt ka uudishimulikele:

http://hipiaudiosgallery.fotopic.net/p46646595.html
                  viimati muutis kasutaja hipi; 15 m 2007, 15:10.

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt
                    Kas "kastid" on minevik ja dipoolid tulevik? Või on dipoolide filtri tegemiseks kuluv aeg, tavaostjaskonnale maksuraskusi tekitav?
                    (Aleksander Petersoni äri tundub hetkel minevat - ilmselt suht odava hinna ja tüüplahenduse tõttu.)
                    huvitav küsimus. need dipoolid on mulle olevik, teist tüüpi kõlarid selles ruumis lihtsalt nii hästi ei mängi. eks filtriga oli palju tööd seepärast, et kuna ruumimõjutused ja peegeldused on suhteliselt väiksed, siis miski ei maskeeri kõlari heli ja selle võrra peab esitus veelgi veatum olema.

aga üldiselt lollikindlam on teha tavaline kastiga kõlar tavalisse elutuppa tavalisele inimesele. tavalise asja saab teha eriliseks valides head elemendid ja häälestada korralik filter jne.

Comment

Huvitav muidugi vaadata projekti pilte ja soundikirjeldusi aga ma ei näe jutus kusagil ei viiteid mingitelegi mõõtmistele või analüüsile... et mille alusel sa neid filtreid aretad?

Pakuks et midi karas on küll konkreetselt suur auk ja siis tõus mida sa krossiga üsna tõenäoliselt küll enam kompenseerida ei suuda. Niiviisi näeb esipaneel huvitavam välja aga tehniliselt oleks pigem tavaline kandiline paneel üles välja paremini toiminud....

Loe näiteks seda teemat
                      http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=23598
                      siis ehk hakkad mõistma mida silmas pean.

Ergo

Comment

Olen ühtesid vanemaid Hipi OB kõlle kuulanud ja mõõtnud. Ta teab vägagi hästi kuidas "õige heli", mida ta taga ajab, kõlab ja tulemuses ei ole põhjust eriti kahelda. Kuigi osaliselt kasutatav katse-eksituse meetod on üsna aeganõudev.

Lisa:
                        Mõõtsin neid: http://hipiaudiosgallery.fotopic.net/p36356064.html
                        ja pilt oli selline: http://www.hot.ee/moij/image001.3.png
                        viimati muutis kasutaja moi; 14 m 2007, 22:39.

Comment

Ma olen samuti OB kõllide aretamisega tegelenud. Suhteliselt lihtne on nende puhul saavutada "huvitav" tulemus mis erineb täiesti tavalisest kinnisest või inverterkastist. Saavutada aga neutraalne ja tõetruu heli on aga hoopis keerukam.... Omast kogemusest tean et isegi mõõtmisi/filtri simualtsioone/kuulamisi tehes on väga head tulemust VÄGA raske saavutada. Seetõttu paneb mõtlema et kui neutraalne ja tõetruu selle kõlari sound kokkuvõttes siiski on. Effektsus mis paljusid esimesel kuulamisel vaimustab ma usun neil on.

Ma jään oma kahtleva seisukoha juurde et OB kõlli ainult kuulamise järgi tehes saab tõesti head tulemust saavutada. Seda enam et antud juhul ma näen kõlari paneeli ehituses palju selliseid "disainiotsuseid" mis teevad filtri tegemise raudselt veel kordades keerukamaks...

Ergo

Comment

Esmalt postitatud ergo poolt
                            Ma olen samuti OB kõllide aretamisega tegelenud. Suhteliselt lihtne on nende puhul saavutada "huvitav" tulemus mis erineb täiesti tavalisest kinnisest või inverterkastist. Saavutada aga neutraalne ja tõetruu heli on aga hoopis keerukam.... Omast kogemusest tean et isegi mõõtmisi/filtri simualtsioone/kuulamisi tehes on väga head tulemust VÄGA raske saavutada. Seetõttu paneb mõtlema et kui neutraalne ja tõetruu selle kõlari sound kokkuvõttes siiski on. Effektsus mis paljusid esimesel kuulamisel vaimustab ma usun neil on.

Ma jään oma kahtleva seisukoha juurde et OB kõlli ainult kuulamise järgi tehes saab tõesti head tulemust saavutada. Seda enam et antud juhul ma näen kõlari paneeli ehituses palju selliseid "disainiotsuseid" mis teevad filtri tegemise raudselt veel kordades keerukamaks...

Ergo
                            Kõik õige muidugi aga ei ole veel siiani aru saanud miks aetakse taga mingeid mõõtetulemusi ja säärast? "Oi see kõlar ei mängi 20-30000Hz" "see kaabel ei saa parem olla kuna füüsikaliselt võimatu" jne. No kuramus kui mulle ikka kõrvajärgi tundub meeldivam ja tõetruum siis mis sellest numbrist kasu on!
                            NB! OB(ka lihtsalt mõni hää fullrange),tundub kindlasti enamikele esmakuulajatele lihtsalt huvitav aga hipi puhul vast tegu kogenuma kõrvaga!
                            http://www.album.ee/user/16860279

Comment

Esmalt postitatud ergo poolt

Ergo
                              OB puhul mängib paneeli kuju tõepoolest väga suurt rolli, antud juhul aga on kuuldeliselt paneeli mõjud kõige väiksemad, eriti keskribas võrreldes varasemate projektide ja muude katsetustega. huvi pärast proovisin just lihtsa baffle design programmiga, kuidas teoreetiliselt käitub praegune paneel võrreldes sama laia ristküliku kujulise paneeliga. ristkülik tekitab lohu 2kHz-i juures ja muhu 900 Hz-i juures lahtise paneeli puhul. kasutusel olev paneel aga lohku ei tekita, küll aga on kerge lauge muhk 1Khz-i juures. graafikuid ei viitsi üles kusagile riputada ja üldse tegelikult pole tahtmist siin vaielda või midagi õigustada. oluline on see, et olen leidnud enda jaoks rahuldava lahenduse lõpuks (loomulikult mitmete kompromisside hinnaga, nagu kõlarite puhul ikka).

viimati muutis kasutaja hipi; 16 m 2007, 12:37.

Comment

10" keskriba, 12" bass, kõlarid ise 120cm kõrged. terminalidega filtriplaat on hetkel lage, et proovida veel pisut erinevaid variante.

elemendid on kõik lairibad ja vähemal või rohkemal määral moditud. nt. 10" lairibaelemendist on alles hoitud vaid korv ja membraan. uus paberpõhjaga võnkepool sai kergem ja 4 oomine (algselt oli alumiinium ning takistus 3..4 korda suurem).

heli on üsna lummav. suur, aga samas ka kerge, läbipaistev ja õhuline. tundlikkus ja dünaamika samuti väga head.

tänu second hand elementidele tuli projekt väga odav, õigupoolest see sai alguse sellest, et ootamatult tekkis eelmistele kõlaritele ostja ja siis olemasolevaid elemente hakkasin proovipaneelil katsetama, et millegagi kuulata oleks. mingilt maalt sain enda jaoks heli väga meeldivaks ning nüüd valmisid ka korralikumad paneelid.

suured tänud kasutajale muscarine, kes mind on paljude FR elementidega varustanud, mille läbi mitmed valgustavad eksperimendid võimalikuks on saanud

Comment

Working...
                                X