Teade

Collapse
No announcement yet.

mini-kõlariprojekt

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    mini-kõlariprojekt

    Kuna olen varem kõlariehitusega kokku puutunud (sai paar aastat tagasi Audese jooniste järgi ehitatud nii 007 kui ka 103), siis mõtlesin ülikooliprojekti raames ühe lihtsama kõlari ehitada, mono siis. Eesmärgiks ei ole mõni HI-END šedööver, vaid lihtsalt "pill", mis võimendi/resiiveri taha ühendatult mõistlikku häält teeks. Elektroonikaga olen küll vähesel määral kokku puutunud, kuid audese projektide jaoks tellisin filtrid tehasest, seega ka antud ettevõtmise juures ma eriti mingit 3-ribalist filtrit küll arvutada ei soovi, lisaks tuleks teatud muudatusi veel kuulamise järgi teha nii et liiga keeruliseks pole vast asja mõtet ajada.

    Point on nüüd selles, et piilusin vaikselt lairiba elementide poole... mis siin rahvas neist arvab ja kuidas Eestis saadavusega lood on ? ... peale Visatoni toodangu ka midagist liigub ?

    Lairiba filter midagi ülemõistuse ei tohiks olla... BassBox pro peaks ehk hakkama saama, ja kokku suudan ma ta ise loodetavasti "keevitada."

    #2
    Vs: mini-kõlariprojekt

    Esmalt postitatud tanel96 poolt
    Lairiba filter midagi ülemõistuse ei tohiks olla...
    Mille jaoks lairibale filter? Kas selleks, et madalamat või kõrgemat otsa tuleb ikkagi midagi toetama?

    Comment


      #3
      Vs: mini-kõlariprojekt

      vaat... sellepärast ma uuringi et pole varem lairibadega kokku puutunud, teiseks kui panna näiteks 2 valjuhääldit... siis on raudselt vaja midagi sinna tekitada...

      huvitav kuidas lairibad ilma kastita kõlavad ?

      Comment


        #4
        Vs: mini-kõlariprojekt

        minu vene si**(loe:3w lairiba valjukas)mängib kastis palju mahedamalt kui ilma kastita

        Comment


          #5
          Vs: mini-kõlariprojekt

          aga kuidas selle valikuga meil lood on... peale audese(kes lairibasid ei tooda) ja Visatoni on veel maarjamaalt midagi saada ?

          Comment


            #6
            Vs: mini-kõlariprojekt

            Lairiba kast pole sugugi halb mõte. Puuduseks võib ehk lugeda kasti mõõte, sest väga väikest kasti tehes ei anna häid tulemusi. Kui on kasutada head valjukad siis võib tulemus olla üllatavalt hea ja minu arvates ainuõige lahendus korraliku heli saamiseks.Väga häid tulemusi annab väiksemamõõdulise kasti kasutusel vene Kinap seeria 4A-28 8W. Kui ONKENI poole vaadata siis on 4A-32 12W. Tasub veel kasutada Riia raadiotehase 6GD-2 6W Kasutati Victooria 001 kõrgema klassi vastuvõtja agregaatides.Nende kasutamisel peaks olema neid 2 tk. kastis. Madala otsa toetust neile vaja pole, kuid kõrgetele on. Kõige parema tulemuse saab 4A-28 kasutamisel üks valjukas kastis+ kõrge toetus. Kui on viitsimist vaeva näha siis võib saada väga hea resultaadi ja filtrit vaja ei lähe, kõrgete lahutuseks piisab ainult kondekast. Aeg- ajalt on neid valjukaid ka liikumas olnud, isegi siin foorumis. Ühte ütlen küll koheselelt, et tümaka kastid need pole. Üldiselt oleks hea ka kasutada lampvõimu max võimsusega 10 W. Need valjukad on suure helirõhuga ja annavad väga hea heli, väikesel võimsusel ,midagi palju enamat, kui kummipumbad ja 50 W võimendiga loomulikult ei kasutada seda võimsust kunagi täiel määral, kuid ikkagi. Üldiselt nõuab see asi erilist lähenemist. Suurel määral on see ka maitse küsimus ja ainult hea maitse korral mõtekas teostada.Antud teemal on ka siin varemalt juttu olnud ja olen ka vastavaid linke lisanud, kus on kastide mõõdud ja 4a-28 kasutuses. Jutt on vene toodangu kohta kuid eks ole ka vastavaid valjukaid lääne pool, mille hinda ei kommi. Kindlasti on need valjukad super head. Otsi foorumist!
            viimati muutis kasutaja humax; 04 m 2007, 10:34.

            Comment


              #7
              Vs: mini-kõlariprojekt

              Päris huvitav oli nii põhjalikku postitust lugeda... rõhutan veelkord, et antud "projekti" juures ma kvaliteeti taga ei aja... lihtsalt pean esitama elektrotehnilise "vidina", mille olen ise valmistanud. Nagu tudengielu ikka, siis ka antud juhul käib Oneken küll üle jõu... ma arvan Oluline on just filtri osa, kuna puidutöö oskusi antud aines kahjuks ei hinnata.

              Surfisin veidi ringi ja leidsin sellise väikese tegelase
              http://www.visaton.com/en/bauvorschl...739/index.html

              Jah ma tean... 99% melomaane haaravad nüüd peast kinni ja kiruvad antud teemat maapõhja... siiski... filtriga peaks täitsa hakkama saama.
              http://www.visaton.com/bilder/weiche...sat_mkii_w.gif

              Loomulikult pean endale üsna selgeks tegema, mida resiiverist väljuv signaal üldse kujutab ja millist ülesannet kõik need poolid, takistid ja kondensaatorid eelpooltoodud skeemis kujutavad.

              Siit nüüd küsimus, on ehk mõnele foorumikülastajale jäänud silma mõni eesti/inglisekeelne artikkel mis kirjeldab "helisignaali". Siiani olen peamiselt tegelenud alalisvoolu skeemidega(kirchoff, kolmnurk- ja tähtahelad jne jne), aga kuidas neid õpitud teadmisi helimaalimaga siduda on hetkel veel tume maa.

              Comment


                #8
                edasiarendus

                olen nüüd teemat natuke uurinud ja hetkel tekitab kõige rohkem segadust just selle signaali kirjeldamine, mis väljub võimendist/resiiverist... võtsin enda kõlarilt tagant juhtmed lahti ja ühendasin multimeetriga, samal ajal mingit suvalist laulu mängitades. Üllatus oli üsna suur kui multimeeter takistuseks ~26 ohm'i näitas... kõlarid on mul ju 8ohm'i... voolutugevus ja pinge püsisid enam vähem konstantsena.

                Kas heli iseloom(valjusus) neid parameetreid kuidagi mõjutama ei peaks ?
                Teine põhiline probleem tekkis ühte artiklit lugedes, kus kirjeldati võimendist väljvat signaali kui alalisvoolu signaali... samas kui kõlar peab taasesitama ligikaudu 20-20 000Hz laiust sagedusriba... siis signaal peab ju võnkuma, kas alalisvoolu signaal ei ole mitte konstantse sagedusega ?

                Ühesõnaga kerge segadus on hetkel majas... kui keegi siin matsu jagab siis võiks mind kuhugi artikli poole suunata, oleks väga tänulik... samas jätkan ise google.com'i piinamist !

                Comment


                  #9
                  Vs: mini-kõlariprojekt

                  Multimeetriga takistuse rezhiimil saab ainult takistust mõõta!

                  Võimendi väljund on (vahelduv-)vooluallikas.
                  If you think education is expensive, try ignorance.

                  Comment


                    #10
                    Vs: mini-kõlariprojekt

                    eee... no pinge mõõtmiseks ma loomulikult seadistasin multimeetri ümber(suur ratas keskel)... aga et vahelduvvool... siis on tõesti nt. 15 000Hz mõeldav... kuigi meie tavaline vahelduvvool on ju ~50Hz.. imelik kuidas see võimendi seda sagedust nii tohutult tõsta suudab !

                    Comment


                      #11
                      Vs: mini-kõlariprojekt

                      Soovitan alustada nullist, praegu tundub nagu sa oleksid värskelt ülikooli lõpetanud.

                      Vahelduvvoolu kohta ja heli kohta - võta www.wikipedia.org ja loe nagu jaksad. Praegu ei saa ausalt öeldes su küsimustestki aru, tunne on selline nagu keegi irvitaks foorumlaste üle. Jõudu !

                      Krt.. oledki ülikoolis ? Mis eriala ja kursus ? Õppejõud ahju !

                      Comment


                        #12
                        Vs: edasiarendus

                        Esmalt postitatud tanel96 poolt
                        ...mõtlesin ülikooliprojekti raames ...
                        ...kas alalisvoolu signaal ei ole mitte konstantse sagedusega ?...
                        Kas majandusteadus või ärijuhtimine?
                        ja KaruTEC-ile - tsiteerides energeetika teaduskonna, ühe õppejõu karmi tõde ~"Olles lõpetanud Bacalaureuse, saavad teist laia silmaringiga müügimehed. Kui inseneriks tahate saada siis tuleks vähemalt Magistrikraad saada"
                        -

                        Comment


                          #13
                          Vs: mini-kõlariprojekt

                          ei majandusest on asi kaugel... ikka inseneriõppes

                          Comment


                            #14
                            Vs: mini-kõlariprojekt

                            kui ma nüüd natuke järgi mõlten, siis minu teada majandusteaduskonna tudengitel küll elektroonikaga seonduvaid loenguid ei ole... Ise olen teisel kursusel, ehitusteaduskonnast... aga see selleks, professorit ei tasuks ka maa alla kiruda, kuna alles see semester algasid elektroonika loengud, kuigi olen Füüsika I ja Füüsika II mõlemad sooritanud ja kõrgemad mati'd ka... anyway...

                            peale kerget googeldamist ja loengus hoolikalt kuulamist, sain enamustele küsimustele mis võimendist väljuvat signaali puudutavad täiesti ammendavad vastused.

                            kui midagi juba valmima hakkab, eks ma siis anna teada !

                            Comment


                              #15
                              Vs: mini-kõlariprojekt

                              marcor1 see tsitaat peaks lõppema nii ...

                              ...vähemalt magistrikraad saada, eeldusel et teete veel ühe bakalaurese Helsingis või mõnes ülikoolis ning magistri kah seal...

                              Comment

                              Working...
                              X