Teade

Collapse
No announcement yet.

Palun targemate abi ja nõu (kõlarite vahetus)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Palun targemate abi ja nõu (kõlarite vahetus)

    Niisiis, lugu selline, et otsustasin oma kallid emotsionaalse väärtusega kastid korda teha. kõlarid sees on veits katki nii, et vahetaksin need heameelega välja. Mõte hea, aga mõistust jääb siinkohal väheks... Ei jaga nimelt, milliste parameetritega kõlareid mul vaja oleks? Ehk on keegi sedasorti kastidega kokku puutunud ja teab selle võimsust õelda?

    Kõrgesageduse jublakas on ok.. need kaks suurt mõlakat vahetaks millegi värskema vastu.





    On üldse võimalik nende kastide puhul ainult kõlarid välja vahetada? Kas ma peaks kõlarid välja võtma ja nendega lihtsalt Tevalosse minema - laskma seal nende järgi vaadata mis mulle sobiks?

    Igasugune nõu ja informatisoon on teretulnud!
    viimati muutis kasutaja ohgr; 16 m 2007, 13:42.

    #2
    Vs: Palun targemate abi ja nõu (kõlarite vahetus)

    Ehemm, 10" bass, 10" suletud kopsikuga kesksagedus (või siis pigem wideband) ja miski kõrgsagedus (1,5...2")... Vaevalt täpselt samasuguseid valjukaid enam leiad. Minu ettepanek: Ciare CH250 kesksageduseks, bassika auk sobivasse mõõtu & nt. Eminence Alpha seeriast midagi. Filtrid tuleb muidugi ümber teha. Leiad neid valjukad pillipood.ee -st. Teine versioon on hakata põmst nullist aretama, inspiratsiooniks vt. siia.

    Kui nüüd väga tehniliseks minna, siis bassi ossa otsid mõne pappkoonusega alates 12" ja suuremat, 15"...18" on äge, 21"...24" on super (viimasel juhul põhimõtteliselt isegi kaob vajadus kõlalaua järgi ), mille Qts oleks küllalt kõrge, 0,5 vähemalt, 0,7...1.0 on OK. Xmax peaks ka olema piisav, alates 4 mm hakkab looma, tundlikkus võiks hea olla, 95+ dB/W/m on äge. Auto"pumbad" unusta, need ei kõlba kassi saba alla ka mitte. Kesksagedusse mõni kõrge tundlikkusega 6"...10" lairibakas (Visaton B200/BG20, Ciare CH250, Fostex, ka Eminence Alpha 6 (pole küll lairiba, aga hea kesksagedus siiski)), kõrgsageduseks ruupor või siis nt. Beyma CP21F (vt. Pillipoodi). Kõik see loomulikult lahtisele kõlalauale. Võimendi vastavalt maitsele - kas lamp või transs. Üle 10 W nigunii tarvis ei lähe.
    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

    Comment


      #3
      Vs: Palun targemate abi ja nõu (kõlarite vahetus)

      See ju S90 vana-vanaisa. Rigonda ... , mis ta nüüd oligi, lampraadioga käis komplekti.
      Aga ilmselt tahad sa olemasolevates kõlarites vahetada valjuhääldajaid ehk elemente, mitte kogu kõlarit?

      Comment


        #4
        Vs: Palun targemate abi ja nõu (kõlarite vahetus)

        Tegu siiski Sümfoonia Stereo v. Estonia Stereo kõlaritega.Milles siis järgnev riistvara : 6ГД-2, 4ГД-28, 1ГД-3
        R(ekvivalent/1000Hz)= 8 Oomi;Pnom=6W;Pmax(RMS)=12W
        Tundlikkus ca 92dB(1W/1m).Sagedusriba 40-15000Hz +/-15dB
        Kõige väärtuslikumaks pean (IMHO) 6ГД-2.Kui need ei krõbise siis ülejäänu võiks asendada millegi muuga mille tundlikkus peaks olema piirides 91-93dB ja arvestades ,et kesksagedusvaljukas 4ГД-28 mehaanilise resonantsageduse 90Hz on häälestatud autotrafo abil.Kõrged 1ГД-3 on saast.Muidugi võib filtrid soovitatavalt uued valmistada.Kõige paremini tunnevad need kõlarid ennast kuni 10W RMS lampvõimendite küüsis.Transs-/kivivõimendiga neid torkida pole eriti mõtet(kui ei kasutata just A-klassi ZEN vms.samade võimsusnäitajatega).4ГД-28 valjukaid võib leida küll, kui ostukuulutuse välja kärad - neid ikka liikunud on.Ega see kesksagedusvaljukas nii väga halb ei ole antud kontekstis.Ja kast tuleb kindlasti õhukindlaks tihendada.Kõrged võib valida Visatoni repertuaarist(soovitavalt "soft" membraaniga).
        Neid kaste aretatud küll omal ajal kuid hetkel ma sellest siin pajatama ei viitsi hakata

        See ju S90 vana-vanaisa...

        Kusjuures tundlikkuse ja vokaali taasesitamise ning basside loomutruu taasesitamise poolt lööb vanaisa lapselast pika puuga
        Kõik meeldiv tuleb lambist...

        Comment


          #5
          Vs: Palun targemate abi ja nõu (kõlarite vahetus)

          Kuna tegu resonantskambriga kõlaritega, siis igasugune bassivaljuka asendamine tähendaks ilmselt vajadust kambrit ümber arvutada/teha või hoopis ära jätta.
          Ümbertegemise kirjelduste hulgas olen kohanud ka soovitust kesksageduse metallkopsik asendada plastkopsikuga (osadel versioonidel oligi plastist). Aga eks sedagi on võtta sama "palju" kui bassivaljukaid, ehk siis üldse mitte, või ainult koos samasuguse kõlariga.
          IMHO omavad need kõlarid õiget mõtet ja kõla ainult koos originaalvaljukatega; uute tänapäevaste valjukate puhul oleks mõistlik ka juba parem/täpselt sobiv kast teha.

          Comment


            #6
            Vs: Palun targemate abi ja nõu (kõlarite vahetus)

            maaalune ja teettl panid asja paika: originaalvaljukad oleks parimad.
            vaata üle, mis käriseb, ehk saab asjad lihtsalt taastada? kõrged on ilmselgelt
            saast, nagu nad omal ajal olidki, aga lambi taga ei hakka nii hullusti silma ehk. plastkorpuse suhtes on see, et kui metalli seest pigimatiga üle paned,
            on minuarust parem kui plast: jäigem ja ei kumise. ja tõepoolest, kui suured madalsagedused õnnestuks taastada, võib ülejäänud vabalt asendada,
            kuna kast töötab ainult madalsagedusvaljukaga (muud on isoleeritud).

            Comment

            Working...
            X