Teade

Collapse
No announcement yet.

Paluks abi ja nõu oma esimesel kõlariprojektil

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Paluks abi ja nõu oma esimesel kõlariprojektil

Tervist.

Olen nii foorumis kui ka kõlarimaailmas uus aga huvi on suur. Lugedes erinevaid projekte tekkis tõsine huvi ise kõlarid valmis teha. Algul oli plaan osta aga nii ikkagi ju huvitavam. Mõte oli siis kokku panna suhteliselt võimas 3-ribaline tornidepaar. Ma arvan et puudu ei jää ehitusalastest teadmistest, kuid kindlasti jääb vajaka kõlariilma omadest, seepärast siia pöördusingi. Niiet loodan et abi on tulemas. Igasugused soovitused ja ettepanekud oodatud.

Valisin välja kolm endaarust sobilikku elementi,
    madalsagedus - Visaton W 200S
    kesksagedus - Visaton MR 130
    kõrgsagedus - Visaton DTW72

Kõikide nende pikaajaline võimsus on 70-80W, kohe selline loll küsimus et kas sellisel juhul on kõlari kogu pikaajaline võimusus u3x70W?

Ma jätkan lollide küsimustega, tore oleks kui keegi ka vastata siis viitsiks mitte ei suunaks kuskile lingile. Kõik kõlarid on 8 Oomi, minu füüsikalised teadmiset ütlevad et rööbiti ühendades on kogutakistuse pöördväärtus võrdne üksikute takistuste pöördväärtuste summaga. Kas siis kõlari kogutakistus on u 2,7 oomi? Ja siis veel mida määrab kõlari takistus võimule? Kas on üldse mingi selline asi et kõlar ja võim ei sobi kokku takistuse poolest?

Filtrid-asjad millest ma ei tea mitte midagi peale nende tööpõhimõtte.
    Olen aru saanud et keegi siit foorumist on võimeline neid ise valmistama, aga kas keegi oskaks aidata et mis ja kus et neid saab kindlasti ka poest osta.

Kui kellegil on huvi ja viitsimist, siis kas osataks rääkida nati nendest konkreetsetest kõlaritest et kas nende kolme kombinatsioon võib olla hea?
    Ja kasti mõõtmetest, kõlari paigutusest jnejne. (Ise arvasin et väljanägemine võiks olla midagi sellist http://www.audes.ee/index.php?id=2489 . Kuna minuarvates on see kõlar sarnane sellele mis plaanis, siis kas need kastimõõdud võivad olla ligilähedased sellele mis peaks olema mul väljavalitud elementidega? )

Igatahes juba ette tänades ja vastuseid ootama jäädes.

Vs: Paluks abi ja nõu oma esimesel kõlariprojektil

http://www.visaton.com/en/bauvorschl...580/index.html
    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...726/index.html
    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...568/index.html
    jne...
    -

Comment

Põhitõed ja arvutuskäigud Lembit Abo "Raadiolülitused.".Puust ja punaselt.

Comment

Pigem soovitaks jah teha Visatoni mingi KITi järgi. See ise kokku sobitamine ei pruugi anda just väga head tulemust, kui kogemused ja teadmised puuduvad. Väga hea variant oleks vast juba marcor1 poolt välja pakutud Starlet. http://www.visaton.com/en/bauvorschl...struction.html Kuid mina vahetaks DT94 ära hoopis SC10N vastu. Visatoni lehel on olemas kõik joonised ja ka filtri skeem- pole mingi probleem vastavalt skeemile ju ise see kokku panna?

Comment

tänan selle visatoni lingi eest, ma ei teadnud et niivõrd head infot on võimalik saada konstruktsiooni kohapealt. loomulikult lihtsam ja kindlam ehitada mõnd tootmises kõlarit.

aga ikkagi piinavad mind need küsimused millele ma ei oska kuskilt vastust leida. just see et kas on võimu jaoks mingi vahe sellel kas kõlar on ntx 4 või 8 Oomine, ja kui on vahe siis missugune?

Comment

veel filter. arvan et mul on lihtsam osta valmis filter. otsustasin visaton starleti tornide kasuks. seal on küll filtrite joonis aga see mis sageduselt on vaja heli lõigata mina välja lugeda ei oska igatahes. äkki oskab aidata keegi.

http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-b...artnr=240-5416
            kas näiteks selline filter sobiks.
            kui on märgitud et muutesagedus on 800/5000Hz ka see siis tähendab et heli lõigatakse kolmeks osaks, I nö 0-800Hz, II 800-5000Hz ja III 5000-hästipalju Hz ?

aitäh

Comment

http://www.visaton.com/bilder/weiche.../starlet_w.gif
              ostad komponendid, tinutada kokku ja olemas - hoiad raha kokku. Filter ju "lõikabki" - mis seal veel nuputada? Lihtsustatult öeldes - pool "lõikab" kõrgemaid sagedusi ja konde madalamaid. Ise filtrite arvutamine, nõuab vähemalt elementaarse elektrotehnika mõistmist.
              -

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt
                ostad komponendid, tinutada kokku ja olemas - hoiad raha kokku. Filter ju "lõikabki" - mis seal veel nuputada? Lihtsustatult öeldes - pool "lõikab" kõrgemaid sagedusi ja konde madalamaid. Ise filtrite arvutamine, nõuab vähemalt elementaarse elektrotehnika mõistmist.
                Äkki olems võimalik lähemalt rääkida filtri arvutamisest?

Comment

Kui Kirchoffi 1. ja 2. selged siis võta eelpoolsoovitatud "Lembit Abo: Raadiolülitused" ette. Vaata kuidas näiteks Visaton filtrid on teinud. Katseta kodus, kuidas kõrvale muhud ja lohud kostuvad... Nii "lihtne" see ongi.
                  -

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt
                    Kui Kirchoffi 1. ja 2. selged
                    Vahelduv signaaliga variandis Kirchoff muidugi!

Comment

Nii olen nüüd niikaugel et tahaks juba hakata kasti valmistama. Nüüd selline küsimus et minuteada on nii et mida tugevam ja jäigem kast seda parem. Kas on mingi mõte näiteks kasutada 30mm MDF ? Või on 22mm küll ja küll?
                      Ma küll oma arvutuste järgi saaks 30mm juures tühja kasti kaaluks 35kg umbes, 22mm oleks ju kolmandiku võrra kergem, aga samas ei ole vaja mul neid niipalju tassida koguaeg. Lihtsalt äkki oleks see mõttetu ettevõtmine.

Kas keegi kogenum Tallinnas on huvitatud filtrite tegemisest?

Comment

Ma julgustaks siiski ise filtreid teha, sest skeem on ju olemas. Skeemi pealt vaatad komponendid ja skeemi järgi joodad kokku õiged otsad. See ei ole midagi keerulist.

Oomide kohapealt- võimendile, mis tahab vähemalt 4 oomist takistust, võib panna 4 ja üle takistusega kõlareid, alla selle mitte. 8 oomi nõudvale võimendile võib panan 8 oomise või suurema takistusega kõlareid, väiksemaid kindlasti mitte.

PS: Lõikesagedusteks on 500Hz ja 5000Hz.

Comment

Kuna tegu tornkõlaritega, mitte isegi subwoofriga, siis 22mm küll ja küll, aga sisse võiksid/peaksid toed ikkagi tegema - suurendab stabiilsust kõvasti.

PS ei ole kohanud ühtegi projekti, milles oleks kasutatud 3cm paksust MDFi või vineeri.
                          Mis ei tähenda muidugi, et sa ei võiks seda kasutada, lihtsalt arvan ma, et efekt ei ole hinnavahet väärt.
                          Kui miski on mõeldud kõigeks, ei kõlba see tegelikult millekski.

Comment

No selge Kui nii lihtne siis eks ma pean ju ära proovima. siis pärast ka uhkem tunne

lihtsalt kuna ma ei tea eriti midagi sellest värgist siis ma ei suutnud neid skeemil olevaid nimesid tootega kokku viia. aga eks pean siis nati uurima.

aga tänud kõigeeest.

Comment

See käib minu teada nii, et prindid selle skeemi välja:

Võtada selle lehe näppu ja lähed Tevalosse, kuart Elfasse ja ütled, et sul on neid komponente vaja. Küll nad siis ise vaatavad, mis värke sul vaja läheb.

Keegi võiks mu teooriat kinnitada, sest ise nii teinud ei ole, aga jutud liiguvad, et nii see käib.
                              viimati muutis kasutaja roomet; 26 m 2007, 18:40.
                              Kui miski on mõeldud kõigeks, ei kõlba see tegelikult millekski.

Comment

Working...
                              X