Teade

Collapse
No announcement yet.

Series Notch...

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Series Notch...

Hipi:
    jäi täpsustamata jah, et mõeldud oli notchi, mis leevendab koonuse läbipaindumisel tekkivat metalset heli kõrgematel sagedustel (praeguse olukorras siis u. 7kHz-i)

Ergo:
    Esimene neist aitab aga teatavatel juhtudel esipaneeli mõju kompenseerida või koonuse läbipaindumise effekti sageduskarakteristikule vähendada
    (täpsustuseks, et Ergo jutu järgi on esimeseks variandiks pool, konde ja takisti omavahel paralleelselt ja see ahel omakorda elemendiga jadamisi.)

Ma ei tea, kas Ergo sai lõpuks aru, kumba ahelat Hipi ikkagi mõtleb või mitte, aga oma arutlustes jõudis ta vähemalt tulemuseni, et Hipi pidas silmas seda ahelat,
    http://www.lalena.com/Audio/Calculat...otch/Help.aspx
    sest jutt käib koonuse läbipaindumise effekti vähendamisest.

Sama loogika järgi mõtlesin ka alguse mina, kuid selle mõtte lükkas Hipi kohe ümber, väites et tegu series notch filtriga.

Muide mina ei lähtunud sellest, kuidas ahelat nimetada saab või ei saa, vaid konkreetselt sellest, et kummalgi ahelal on oma nimi juba olemas ja DIY maailmas on ka väga täpselt ära defineeritud, milline on kummagi funktsioon. Üks on elemendi resonatsi peaki silumiseks(series) ja teine on sageduskarakteristikus olevate peakide silumiseks(parallel).

Kugi Hipi enda jaoks on küll ilmselt selge mida ta mõtleb, aga väljendusoskus jätab soovida, siis pole mina siiamaani IKKA VEEL aru saanud, kumba ahelat ta siis lõppude lõpuks konkreetselt mõtleb

Kas poleks olnud lihtsam see ahel siia joonistada, siis poleks tarvis kolm lehekülge keerutada ja oletada, vaid asi oleks kohe selge olnud.

Aga nimetada series nothi parallel notchiks, on sama hea kui nimetata tonaalsust helipildiks. Ja selline asi tekitab paratamatult segadust ja küsimärke, vähemalt neis, kes asja jagavad.
    Need aga kes "justkui midagi teavad" neil on sügavalt kama, sest ega nad ise ka päris täpselt ei tea, mis on mis ja nad kasutavad ise ka termineid valesti...
    Ja see, et seda viga INTERNETI FOORUMITES PIDEVALT tehakse, ei ole mingi vabandus, õigustus või põhjus suvalisi anonüümseid lõike Copy-Paste-da.
    viimati muutis kasutaja scanspeak; 16 m 2008, 23:21.

Vs: Series Notch...

arutelu oligi ju probleemse metall-koonuse läbipaindumise vastu võitlemisest, ja selle vastu aitab kenasti series notch (nimetus siis ahela tüüpi silmas pidades, elemendiga on see ahel paralleelselt, ahela häälestus siis antud juhul u. 7kHzi).

ahela nimetuses oled sa ju kindlasti nõus ka, sest su enda pandud link kinnitab, mis siis on parallel notch.
    http://www.lalena.com/Audio/Calculat...otch/Help.aspx

väga ammu sai juba öeldud, et mõtlesin series notchi (vaata nt üle mu 14-02-08, 15:37 kirjutatud postitus).

ja muidugi olen teadlik, mille jaoks series notchi enamasti kasutatakse. aga kontekstiks oli ju metall-koonus!

teemaalgataja vastav täiendus:
    uni: Õnneks on olemas serial notch ka.Ja enamasti on see kohustuslik.Cone breakup pole just selline asi,et ta lihtsalt filtrit jälgiks.
    loodetavasti on sul lõpuks pilt selge, ja kui uues valguses teema üle loed, siis ehk mõistad käsitlust paremini.

käesoleva teema esimene postitus on küll igasuguste arusaamatuste tulemusena täielik jama ja isegi isiklikult mustav mingis mõttes.
    arusaamatuse ja mõistmatuse põhjuseks siis arvatavasti teatud kodaniku ebapädevus metall-koonustega midbass elementide kasutamisel. tunnistad lõpuks seda?

oleksid võinud tegelikult viite eelmisele teemale ka panna, mitte alustada uut teemat kellegi paikapanemiseks (või enda väljavabandamiseks), see on tõesti liiga isiklik ja su enda öeldud sõnadele vastupidine käitumine.

scanspeak: Foorumi mõte ongi ju selles, et inimesed saaksid oma teadmisi vahetada, ilma sealjuures isiklikuks minemata. Mõni annab, mõni saab ja vahel on mõlematpidi.
    Ja väiteid, mis ei tundu tõele vastavat, ei lasta tavaliselt läbi. Neid täpsustatakse ja kui vaja, siis parandatakse
    tõesti oletasin, et sa valdad teemat, seepärast sai ka korduvalt üle küsitud, kas oled sarnaste projektidega/probleemidega kokku puutunud. ei saa ju igat pisiasja kõikidele nullist arusaadavaks hakata tegema. siin arutatakse asju, mitte ei koostata õpikut. minu jutt oli mõeldud teemaalgatajale, ja ta mõistis seda, arvasin, et sellega asi piirdubki.

kasutaja scanspeak, ma tõesti jagan ja hindan suures osas su üldist nägemust audiovaldkonnast ja mõningaid üldharivaid sõnavõtte ning nende kvaliteeti, igati väärt kirjatööd, seda kohtab harva.
    seda üllatavam oligi selline isiklik ja solvav ja paikapanev ja üleolev ja mahategev toon sinu poolt.

eks ma ise ei ole ka laitmatu..

kui tunned vajadust teemat jätkata, siis teeks seda edaspidi natuke rahulikumas ja mõistvamas ning vähem isiklikus toonis.

nüüd aga lähen pannkooke sööma, soovid ka?
    viimati muutis kasutaja hipi; 17 m 2008, 15:54.

Comment

Vaatamata sellele, et sa oma eelmist posti hiljem veidi leebemaks muutsid, tundub, et sa ei suuda siiamaani üle saada soovist ”pasunasse panna” J
      Millest selline agresiivsus?
      Ma seevastu ei tunne mingit tahtmist ega vajadust kedagi paika panna või ennast upitada ja vabandan, kui kellegile selline mulje jäi.
      Uus teema sai algatatud selleks, et eelmist mitte rohkem risustada. Viite eelmisele teemale unustasin panna, minu viga. Siin see on:
      http://www.elfaelektroonika.ee/foorum/showthread.php?t=33790&page=3

Aga kui sa näed igas postituses, kus sinuga ei nõustuta, mingit isiklikku solvavat rünnakut ja kohe ise ründama tormad, siis on sinuga väga raske asju ajada. Siin võib olla ka põhjus, miks see teema kohe alguses teravaks kiskus. Igatahes mina olin tõepoolest üsna üllatunud, sest teadsin Sind kui tasakaalukast ja tagasihoidlikku inimest. Ja tahaks seda ka edaspidi uskudaJ
      Ja kui mina sinu ägedust põhjustasin, siis saab see tulla ainult teineteise valesti mõistmisest.
      Loodan, et edaspidi suudame ennast paremini väljendadaJ

Kas olen sarnaste probleemidega kokku puutunud...
      Olen ikka ja kui sinul on probleemne peak 7K juures, siis minul seevastu on olnud vaja lahendada olukordi, kus väga kõrge peak on juba oluliselt madalamal sagedusel.
      Nagu sa ise varem mainimud oled, siis sinu filosoofia on panna keskriba maksimaalselt palju kandma, seni kuni sageduskara lubab. Sellisel lähenemisel on võibolla omad eelised(ma ei tea küll millised, aga see pole hetkel oluline), kuid antud olukorras metallkoonusega, tekitab ta täiendavaid lisaprobleeme. Seega õigem oleks võibolla olnud öelda, mida kõrgemale sagedusele filter teha, seda vajalikumaks muutub „notch”.(jutt siis metallkoonusest).

Minul seevastu on antud probleemi lahendamiseks teistsugune lähenemine(sellest oli juba 15-02-08, 08:57 juttu)
      Eks võibolla sellepärast ei saanud ma ka selle kohustuslikusega nõus olla, sest nägin olukorda ja võimalikke lahendusi pisut laiemalt.
      Mõtlev inimene saab ju aru, et igale asjale saab läheneda mitut moodi. Ükski asi pole ju lihtsalt nii mustvalge - kui on metal koonus , siis notch on kohustuslik. Ja kui pole nõus, siis järelikult pole sarnase probleemiga varem kokku puutunud....
      Ma ei kahtle, et oled väga palju aega ja energiat kulutanud enda arvates sobiva lahenduse leidmiseks. Aga ükskõik kui õige see sulle endale ka ei tundu, ei maksa sellelgipoolest arvata, et see on ainus võimalus. Mõni teine võib asja näha teises valguses ja temal võib olla teistsugune kogemus ja lähenemine.(kõige parem oleks sellist asja hinnata muidugi ojektiivsemalt, pannes kaks erineva filosoofiaga kõlarit kõrvuti ja kuulata mõlema tugevaid ja nõrku külgi, aga see selleks praegu)
      Et siis minu arvamus oli, et „kohustuslikuks” muutub see ahel alles pärast seda, kui eelduseks on Keskribas võimalikult laia diapasooni kätte saada. Enne seda aga on veel teisigi valikuvariante.
      Seega asjale saab läheneda ka teistmoodi ja sellele ma püüdsingi vaikselt viidata.
      Kurb muidugi, et seepeale hoopis teema algataja turja kargas ja tümitama kukkusJ
      Aga tegelikult kaotas ju tema ise võimaluse oma kõlareid võibolla veelgi paremini mängima saada. Mind ennast ajas see lihtsalt südamest naermaJ

Comment

tean, et meie lähenemissuunad erinevad on, samuti teame, milliste kompromisside arvelt midagi saavutada annab (sest loomulikult olen proovinud erinevaid lahendusi ja neid võrrelnud omavahel).
        kui käesoleva teema avapostitusest veel rääkida, siis korrektsem oleks olnud tsiteerida mu juttu ja lähenemissuunda natuke laiemalt. nt nii:

hipi: jäi täpsustamata jah, et mõeldud oli notchi, mis leevendab koonuse läbipaindumisel tekkivat metalset heli kõrgematel sagedustel (praeguse olukorras siis u. 7kHz-i), sest see ongi võtmeks minimalistlikuma filtri saavutamisel, vastel juhul tuleb lõikesagedus üsna madal teha või siis lõikamise järk suureneks
        ei ole ju siit raske välja lugeda seda, et notch on kohustuslik juhul, kui minimalistlikum filter taotluseks.
        mitte et notch on alati ja igal juhul kohustuslik.

rohkem ei ole mul tõesti midagi lisada

Comment

"et notch on kohustuslik juhul, kui minimalistlikum filter taotluseks"

Ei saa päris nõustuda, nii mustvalge see tõesti pole. Sõltub ju ikka ka lõikesagedusest kas notch on vajalik või mitte. Kui lõige on tõesti 7kHz siis ilmselt on kuid sarnase karaga valjukal lõigates nt 2,5kHz juures ja pealegi 12db/okt ei pruugi see enam mõtekas olla.
          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
          Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt
            "et notch on kohustuslik juhul, kui minimalistlikum filter taotluseks"

Ei saa päris nõustuda, nii mustvalge see tõesti pole. Sõltub ju ikka ka lõikesagedusest kas notch on vajalik või mitte. Kui lõige on tõesti 7kHz siis ilmselt on kuid sarnase karaga valjukal lõigates nt 2,5kHz juures ja pealegi 12db/okt ei pruugi see enam mõtekas olla.
            ütleks pigem nii, et sõltub elemendist, ise olen kasutanud mitmetes projektides 7 erinevat metallkoonust, ja seni pole veel ilma notchita hakkama saanud, ilma jääb nagu midagi häirima, ka madalama lõike puhul (kaasa arvatud 2,5kHzi 12dB/oct juures), aga ju siis on minul midagi viga, et selle ära kuulen..

Comment

See "ärakuulmine" on tegelikult hea võime. Samas olen märganud et selline "ärakuulmine" on minu puhul seotud ka teadmisega et kuskil mingi häiriv sagedus on ja seda enam kui ka ASK silme ees... Kui olen proovinud hea kuulmisega inimeste peal koos ja ilma notchita võrdlemist siis on reeglina olnud tulemus - ei ole vahet. Kuigi alati on ka lõikesagedus olnud mõistlikul kaugusel probleemidest.
              Teisalt, kui mõelda et teed filtrit kõike välja pigistades ja samas püüdes järku väiksena hoida siis ega notch ei sega küll. Kuid ta jääb siiski piiratud abivahendiks, täiuslikku notchi mis tasandaks probleemid täielikult ju pole olemas. Seepärast on ehk sobivam alandada lõikesagedust nii et probleemne sagedus maskeeruks piisavalt ning kas koos või ilma notchita sõltub juba konkreetsetest asjaoludest. Näiteks teades sinu OB lahendusest siis seal ilmselt on raske venelaste kile sobitada Ti keskribaga nii et asi musikaalne välja kukuks. Ok see oleks eraldi teema juba...
              Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt
                See "ärakuulmine" on tegelikult hea võime. Samas olen märganud et selline "ärakuulmine" on minu puhul seotud ka teadmisega et kuskil mingi häiriv sagedus on ja seda enam kui ka ASK silme ees... Kui olen proovinud hea kuulmisega inimeste peal koos ja ilma notchita võrdlemist siis on reeglina olnud tulemus - ei ole vahet. Kuigi alati on ka lõikesagedus olnud mõistlikul kaugusel probleemidest.
                Teisalt, kui mõelda et teed filtrit kõike välja pigistades ja samas püüdes järku väiksena hoida siis ega notch ei sega küll. Kuid ta jääb siiski piiratud abivahendiks, täiuslikku notchi mis tasandaks probleemid täielikult ju pole olemas. Seepärast on ehk sobivam alandada lõikesagedust nii et probleemne sagedus maskeeruks piisavalt ning kas koos või ilma notchita sõltub juba konkreetsetest asjaoludest. Näiteks teades sinu OB lahendusest siis seal ilmselt on raske venelaste kile sobitada Ti keskribaga nii et asi musikaalne välja kukuks. Ok see oleks eraldi teema juba...
                vot vot, ongi kombineerimine erinevate võimaluste vahel, ja eks igaüks teab, kuidas midagi lahendab ning millise tulemusega lepib, mul on omad väljatöötatud nipid "ärakuulamiseks" ja vastavad lahendused, enne jonni ei jäta, kuni asi võimalikult kuulatav on. foorum on liiga avatud ruum selleks, et kõiki teadmisi avalikustada. teisest küljest jälle see nõuakski tohutult energiat, kui hakata järjekordselt omapoolseid lahendusi õigustama.
                minu suund toetub suures osas just sellele "ärakuulamisele" ja sobivate kompromisside otsimisele musikaalsuse suunas.

ning mis OB-desse puutub, siis needki on juba vahepeal suured muutused läbi teinud, uued (ning moditud) midbassid ja veelgi minimalistlikum filter..

Comment

hei, scanspeak, nüüdseks olen saanud piisavalt kinnitust sellele, kes sa siis tegelikult oled, tore sind siin kohata. ja soovi "pasunasse panna" pole üldse olnud.

vähemalt nüüd mõistan su hoiakut paremini, sest sul on peaaegu et kohustus igas situatsioonis tark ja asjakohane välja paista, vastasel juhul teatud kõlaritootja maine ehk kahjustuks..

ja et vähekenegi veel teemas püsida, siis mulle oli vastuoluline just nimelt selline väide:

scanspeak: no serial notchil ei ole küll cone breackupiga eriti pistmist
                  kui endiselt seda väidad, siis kasutaks võimalust ja küsiks teadmistega ja ilma näinud mehelt, milline oleks korrektseim nimetus antud ahelale, mida kasutatakse metallkoonuse peak´i vastu? miks mitte alustada selgitustööd sellest teemast ja sellest foorumist, aga tööpõld saab ilmselt väga lai olema, sest erinevaid sellealaseid foorumeid on palju, samas ka termineid, mida ehk piisavalt korrektselt ei kasutata.

kui see tänuväärne töö lõpuks tehtud peaks saama, siis katsu arvestada ka sellega, et siis äkki polegi võimalust enam üleolevalt naerda:

scanspeak: Kuule sõbrake, ära nüüd nii õhku täis ka mine
                  Ma ilmselt olen ainukene inimene eestis, kellele kõlarite ja filtrite tegemise eest ametlikult palka makstakse
                  scanspeak: Kurb muidugi, et seepeale hoopis teema algataja turja kargas ja tümitama kukkusJ
                  Aga tegelikult kaotas ju tema ise võimaluse oma kõlareid võibolla veelgi paremini mängima saada. Mind ennast ajas see lihtsalt südamest naermaJ

aga eks me kõik oleme ikkagi inimesed, ja hea, kui teinekord naerda saab, aga see, milliste kohtade peal keegi naerab, näitab inimese kohta mõndagi..

aga naermist soovitaks edaspidigi, midagi positiivset peab ka ju olema kurvastuse, agressiivsuse, pasunasse panemise, tümitamise ja turja kargamise tasakaalustamiseks.

palun ära võta seda postitust nüüd jällegi "pasunasse panemisega", pigem võtaks nüüd hoo maha ja analüüsiks neid sõnavõtte erinevate poolte vahel ning mõtleme, kuhu kadus konkreetsus ja asjast rääkimine, ning millisest algmaterjalist pärineb sinu poolt defineeritud "foorumi mõttele" mittevastavus.

vastused ongi ju peegeldus väljaöeldule. ja hea oleks, kui igaüks räägiks ja mõtleks enda eest, inetu on lihtsalt teha kellegi teise nimel järeldusi ning oletusi, selles mõttes võiks ikka piirides püsida, siis jääks ära ka ehk sellised küsimused nagu: "Millest selline agresiivsus?" jne.

Comment

Nüüd lõpuks oleks kohane moi kombel öelda - aplaus saalist!!
                    Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud hipi poolt
                      nüüdseks olen saanud piisavalt kinnitust sellele, kes sa siis tegelikult oled,
                      Küll sul võttis kaua aega.

Naer saalist oli

Comment

ja et vähekenegi veel teemas püsida, siis mulle oli vastuoluline just nimelt selline väide:

Tsitaat:
                        scanspeak: no serial notchil ei ole küll cone breackupiga eriti pistmist
                        Lähtusin oma väite juures sellest, et Series Notchiks nimetatakse SELLIST RLC ahelat, mille funktsiooniks on draiveri resonatssagedusel oleva impedansi peaki silumine.
                        http://www.lalena.com/Audio/Calculator/SeriesNotch/Help.aspx

See omakorda eeldab kõigi kolme komponendi väärtuse teatavat omavahelist kooskõla, vastasel juhul ei täida series notch oma ülessannet.
                        Sagedamini on ta kasutusel tweetrite puhul, sest tweetri resonants võib jääda segama filtri tegemist(juhul kui lõike sagedus asub resonantsi lähedal.) Kui filtri lõikesagedus jääb juba resonatsist kõrgemale kui paar oktaavi, siis vajadus series notch järele väheneb oluliselt.
                        Series notchi võib kasutada ka midi resonatssagedusest tingitud impedansi peaki silumiseks, kui tegemist on kolme või enama ribalise kõlariga ja midi puhul kasutatakse HPF filtrit.
                        Teatud juhtudel võib series notch osutuda vajalikuks kõlari impedansi silumiseks sellise 2-ribalise kõlari puhul kus Midil HPF filtrit ei kasutatagi. (näit.kasutamisel madala dampinguga lampvõimuga)
                        Need on need olukorrad, mida mina seostan mõistega Series Notch.
                        Et siis series notch on seotud driveri impedanssi resonantsiga.

Seevastu kõlari läbipandumine ja sellest tingitud sageduskarakteristiku järsud peakid kusagi kõrgetel sagedustel(näit7Khz), jne. on sootuks teine teema.

Selle vastu saab võidelda põhimõtteliselt võidelda mitut moodi ja üks nendest võimalustest(ilmselt üks parematest, kuigi ka mitte valutu) on kasutada RLC ahelat .
                        Mitte series notchi, sest series notch ei mõjuta neid 7Khz juures olevaid ASK peake, vaid väliselt sarnast, kuid sisult sootuks erinevat ja hoopis teistsuguste nominaalväärtustega RLC ahelat, mille ülesandeks on lõppkokkuvõttes 5-6 oktaavi kõrgemal oleva suure ASK peaki mõjutamine.

Aga oma sisult ja funktsioonilt on see ahel hoopis sarnasem Zobeli ahelaga – ehk siis kõlari induktiivsusest tingitud impedansi tõusu korrigeeimine või mõjutamine kõrgematel sagedustel.
                        Mõjutatakse impedanasi karakteristikut teatud ASK piirkonnas, sooviga mõjutada pasiivfiltri toimimist.
                        Muide oluline on mainida, kumbki neist kahest viimatimainitud ahelast(Zobel ja RLC) ei toimi ilma filtrita, st. toime ilmneb alles koos kasutamisel filtriga. Kui filter puudub ja panna ainult LRC või RC ahel, siis ASK sellest ei muutu.

Et asja veidi piltlikumaks muuta, püüan tuua mingid konkreetsed näited:
                        http://www.elfaelektroonika.ee/fooru...1&d=1203505593

Mis puutub sellesse, mis võiks selle ahela nimi olla, siis ma ei teagi, kas tal üldse eraldi nime on. Võibolla lihtsalt mingi kompensatsiooni ahel. See, et teda vaatamata välisele sarnasusele kiputakse vahel series notchiks pidama või nimetama, ei muuda teda ju siiski veel series notchiks(nii nagu vaatamata pidevale väärkasutusele on helipilt ja tonaalsus siiski kaks erinevat asja)J
                        Aga selliseid näiteid, kus ainuüksi ahela sarnasuse tõttu, sama nime kasutamine võib ahela mõtte täiesti peapeale keearata ja segadust tekitada, leiaks kõlariehituses ilmselt teisigi

See pikk jutt polnud mõeldud mitte niivõrd Hipile, sest ma arvan, et ta teab seda niigi, kuid võibolla leidis nii mõnigu foorumi lugeja siit enda jaoks midagi huvitavat.
                        Loodan, et põhjendus oli piisav ja kes tahtis, sai aruJ
                        Lisatud failid

Comment

Esmalt postitatud scanspeak poolt
                          Mis puutub sellesse, mis võiks selle ahela nimi olla, siis ma ei teagi, kas tal üldse eraldi nime on. Võibolla lihtsalt mingi kompensatsiooni ahel. See, et teda vaatamata välisele sarnasusele kiputakse vahel series notchiks pidama või nimetama, ei muuda teda ju siiski veel series notchiks(nii nagu vaatamata pidevale väärkasutusele on helipilt ja tonaalsus siiski kaks erinevat asja)
                          Mõlemad ahelad omavad eesti keeles ilusat nime. Järjestikune RCL ahel ja palalleelne RCL ahel. Nimetused tulenevad sellest kuidas RCL omavahel ühendatud on ja millist tüüpi omaresonants seal tekib. Järjestikusel tekkib pingeresonants, paralleelsel vooluresonants. Ka inglisekeelsed nimed on ilmselt tulnud just sellest RCL omavahelisest ühendusest mitte sellest kuidas nad valjuka mähise või muu filtriga on.

Comment

Esmalt postitatud scanspeak poolt
                            Seda LaLena lehte ei maksa ka 100% uskuda ja heaks näiteks tuua, seal on nimelt sees üks väga räige ja elementaarne viga.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt
                              Mõlemad ahelad omavad eesti keeles ilusat nime. Järjestikune RCL ahel ja palalleelne RCL ahel. Nimetused tulenevad sellest kuidas RCL omavahel ühendatud on ja millist tüüpi omaresonants seal tekib. Järjestikusel tekkib pingeresonants, paralleelsel vooluresonants. Ka inglisekeelsed nimed on ilmselt tulnud just sellest RCL omavahelisest ühendusest mitte sellest kuidas nad valjuka mähise või muu filtriga on.
                              elementaarne.

enamasti kasutatakse eelpool mainitud probleemi puhul väjenduseks lihtsalt notch (eriti kui skeem täiendavalt juures), harvemini siis täpsustusega series notch. kuidagi väga kohmakas oleks seda ahelat nimetada zobel + täiendav pool (seda enam, et paljudel juhtudel takistit üldse ei kasutatagi, kuigi võetakse arvesse pooli takistus). pigem on zobel just selline üsna fikseeritud ülesandega ahel.
                              tobe oleks ka näiteks 3. järku kõrgpääsfiltrit nimetada 2. järku filter + kondensaator, ja siis sinna otsa selgituseks, kuidas täpselt see kondekas ühendatud on.

Comment

Working...
                              X