Teade

Collapse
No announcement yet.

Roland Microcube kõlarivahetus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Roland Microcube kõlarivahetus

    Tere,

    Mõtlesin siinse foorumi kaudu ennast veidi harida ja samas ka nõu küsida:


    Mul on üks väike kuulus kitarriharjutusvõimendi, Roland Microcube, 2W - päris asjalik asi on (modelling amp, cosm technology, battery option, 2W kohta ka üllatavalt vali). Tema kuulsusel on paraku ka pahupool, mis avaldub tema näruses valjukas – see hakkab paratamatult varem või hiljem neil kõigil alumises otsas „peeretama“ (vabandage väljendust). Valjukas on 5-tolline, 4-oomine, ja sellel leiduvad peal kirjad:

    Roland W120FP70-00C
    IST 469Q
    Made in China

    Suhtlesin paari online poega ja thomann.de-s oleks saadaval 23 euro eest (pluss saatekulud) ka nn „original replacement speaker“ (kuigi nende andmestus on selle koodiks millegipärast type SD000407 , selliseid kirju ma valjuka pealt ei leidnud...). Samas ei tihka nagu samasugust peatselt "peeretama hakkavat" valjukat enam sisse panema hakata talle, kuid tahaks ikka tagada tema ultimaatse portatiivsuse, ehk et just internal speaker peaks normaalselt töötama ja olema nii hea kui võimalik.

    Mul on ülaltoodust lähtuvalt mõni küsimus:

    1. mis üldse valjukatel „peeretamist“ (või kuidas seda nüüd parem nimetada olekski) esile kutsub? Kas membraan venib välja/lõtvub ja tema edasi-tagasi käimise amplituud väljub nominaalsuse piiridest? Või on valjukas valitud liiga nõrgake/tundlik, ja “tapetakse“ võimenduse poolt lihtsalt ajapikku ära?

    2. Tundub et 5“ 4-oomist kitarrvõimule sobivat valjukat on raske leida, kuid nt 6 (6.5)“ juba midagi oleks (kusjuures MIcrocube´i kapp mahutaks selle veidi suurema valjuka täitsa äragi), aga samas on need peamiselt juba 4 oomi asemel 8-sed. Kui palju sellises kontekstis 8-oomiine valjukas muudaks 4-oomisega võrreldes võimendit vaiksemaks ?

    3. Valjukad on igasuguste “sagedusribadega“, millest ma suurt ei jaga – milline sagedusriba üldjoontes peaks olema sobilik kitarrivõimendile ?

    4. Äkki leidub siinsete foorumlaste seas hästi-informeeritud inimesi, kes suudavad mind juhatada kohta , kust siiski on võimalik mõistliku hinnaga osta midagi sellistest väikesele kitarrivõimendile sobivatest valjukatest :


    5“ , 4 oomi (või ka 8-oomist versiooni , kui see võimendit kolmandiku võrra vaiksemaks ei tee) ;

    6“ , 4 oomi ( sama jutt ) ;

    6.5“ 4 oomi (sama jutt)


    Igaks juhuks veel niipalju, et kui see kellelegi targale inimesele peaks valjuka osas olulist lisainfot andma, siis Roland Microcube´i puhul on tegemist nn closed-back kapiga (kapp on tagant kinnine) , ja valjuka kinnituspaneelil on valjuka kõrval u. 1-tolline ümmargune tagasi/ülevoolu ava (või kuidas seda nüüd kutsudagi...) .


    Igasugused nõuanded oleksid väga teretulnud.

    Lugupidamisega,
    Maike
    viimati muutis kasutaja maike; 11 m 2008, 08:46.

    #2
    Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

    Ise ma kitarrivõimenditest ja valjuhäälditest suurt midagi ei tea. Aga mõned üldised juhtnöörid võin anda.
    Kitarrivõimule sobib lairiba valjuhääldi.
    ELFA valikust jäävad sõelale see ja see. Viimase valjuka kohta esitatud andmetes - tundlikus ja sagedusala, ma siiski veidi kahtleksin. Tunduvad liiga ilusad.
    Pole vahet, kas kasutad 4 või 8 oomist. Helitugevus sõltub valjuhääldi tundlikusest.
    Noore tehniku valikust vääriks katsetamist ka see eksemplar.
    Üldiselt pole nende hinnad ju üle mõistuse kallid.
    Alusta kõige odavamaga, kui see ei meeldi, siis proovi midagi kobedamat.

    Comment


      #3
      Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

      Esmalt postitatud sewar poolt
      Pole vahet, kas kasutad 4 või 8 oomist. Helitugevus sõltub valjuhääldi tundlikusest.
      Siin vaidleksin vastu. Kui võrreldavate elementide (sama võimsustaluvusega; 4 ja 8 ohm ) tundlikkus erineb alates 3dB võrra 8 oomise kasuks, siis teoreetiliselt peaks tõesti mängima 8 oomine valjemini. Kui tundlikkus elementidel sama, siis mängib kindlasti 4 oomine element valjemini.
      Mina panustaksin siiski 4 oomisele elemendile, kuna tihti on need tundlikkusenumbrid mõõdetud nii eri oludes, et pole võrreldavad.

      Comment


        #4
        Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

        Eelmine ostitaja suutis asja paremini ära põhjendada(kuid kas mitte pole nii, et võimendi andmetes on kirjas mitu vatti suudab välja anda antud väljund koormuse juures. Seega suurema koormuse puhul valjusus siiski väheneb. )

        Lairiba ei kasutata mitte üheskis cabinetis, vähemalt pole mina ühtegi kohanud.

        Osta element tundlikuse ja vimalikult suure läbimõõdu järgi. Samuti jälgi sagedusi, aga sellest ma sulle juba astaris rääkisin..

        Comment


          #5
          Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

          Kidrivaljukaid tasub Celestionilt vaadata. Ei tea, kas sobivate parameetritega leiad, aga nad sellel alal üsna kogenud tegijad.
          Inglismaalt ühest poest sain PA kõrgete ruuporitele sigaodavalt draiverid. Nüüd just aga keeras Celestion neile miski käki ja ei saa enam seda kohta soovitada...

          Comment


            #6
            Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

            Celestionil nii pisikesi ei tundu koduka andmetel olevat , aga kuidas selline jensen oleks ? Tundub nagu lähim reaalne asi ...

            Comment


              #7
              Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

              Aga 5" MOD 5-30? 300...1000 Hz piirkonnas paar dB tundlikum kui MOD 6-15, samas 2 kHz piirkonnas ei ole nii valju - tonaalsus on neil erinev, 5" on ilmselt pisut "käredam", 6" pisut "soojem". Helivaljuses suurt vahet ei tohiks olla, isegi erinevaid takistusi arvestades, kuna 5" isegi pisut tundlikum. Seega maitseasi.

              See valjuka "peeretamine" võib olla ka tingitud liiga väikesest inverteravast - topi sinna nt. sokk ette ja vaata mis siis teeb. Kui ei muuda asja, siis tegu kas membraani liikumisamplituudi ületamisega, või siis selle pisikese võimendikese klippimisega. Nii väikeseid valjukaid ei maksa alumise otsaga piinata nagunii.
              Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

              Comment


                #8
                Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

                Nende kõlarite viga ongi see et need lähvad nii kiiresti läbi seal. Ja kõlar ei jõua end kinni hoida enam. Kuna kidra peal tahaks aga kõike kuulda, siis päris nii ei saa et keerab madalaid maha. Kuid tegelikult... saab ju küll. Lihtsalt kõlapildist jääb see realsus puudu.

                Comment


                  #9
                  Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

                  Igaühel oma arvamus, kuid minuarust sellise(teemalgataja poolt esitletud) riistapuu kõlarivahetus ei ole eriti mõtekas.Tema kaudu tasuks pigem "Master Out" poole vaadata.Isegi esitlustes kasutatakse mikrit üldesituseks.Selliste mõõtmetega valjukahakatisest,ega ka kabinetist pole peale tubase kasutamise suht midagi head loota - isegi kui kasutada hea valjukafirma toodangut.
                  Vaatasin just paar päeva tagasi Lahti ühe muusikariistade poe letist üht Rolandi uuemat nn.double speaker small box-i - väga kräpp tundus - ehk siis äärmisel juhul koduseks harjutamiseks paras.Pole mõtet raha raisata selle kuubiku peale.
                  Pisikse monitorina on tema eesmärk täidetud.Roland teeb ka väga korralikke asju!
                  Kõik meeldiv tuleb lambist...

                  Comment


                    #10
                    Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

                    Selles asi ongi, et need ei kõlba enam isegi koduseks kasutamiseks katkise kõlariga. Endal on ka juurde pandud line out pistis, et läbi teise võimu mängida. Kuid kui soov on väljas hääl sisse panna asjale siis noo mida sa katkise kõlariga ikka teed.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

                      Oleks minu valik ,siis Jensen MOD 6-15.Säästuvariant oleks BG13.Ratho on sõnnik IMHO.Huvitav oleks rakendada Rolandi kuubikut läbi master out-i nt.SE lampvõimu sisendisse(nt.Princeton,Junior vms.)Kasutades Rolli kui effektiplokki.Teine variant oleks - ühendada eraldi suurema kõlariga(soovitavalt kidravaljukaga või lairibaga).Samas mis tast paarivatisest pooljuhtvõimust ikka tahta.Lampvõimuga võrrelda ei anna - crunch jätab soovida.

                      Edu valikul
                      Kõik meeldiv tuleb lambist...

                      Comment


                        #12
                        Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

                        Tänud vastuste eest!

                        Jensen MOD 6-15 mul täpselt meeles mõlgubki . Selle peaks napilt veel sinna sisse äragi mahutatud saama (valjuka välismõõtudega on "millimeetrimäng" , veidi isegi vaja kompenseerima hakata, aga saab ära mahutada). Otsin praegu lahendust, kuidas seda valjukat võimalikult odavalt kätte saada, kui keegi teab mõnda head kohta soovitada, oleksin tänulik. Praegustel andmetel odavamat lahendust kui Thomanni ühistellimusega ühinemine, ei ole - 26 eur + shipment (thomanni kaudu saaks mitte listis olevat MOD 6-15 valjukat siiski tellida, nagu mulle sealt vastati).

                        BG13 - selle kohta pean uurima.

                        Mis puudutab Mikrokuubi mõttetust, siis minu jaoks mõttetuks muutub ta just sellest hetkest alates kui tal internal speaker ei funktsioneeri ja ma ei saa teda patareidega kusagil askeetlikus kohas tinistada (mul on tõsisema heli jaoks olemas ka täislampvõimendeid, suurem neist on 50W RMS 4x10, mis suudab siseruumis raamatuid riiulil liigutada) - peale niru originaalvaljuka on Rolandi mikrokuubik sihtotstarbepäraseks kasutamiseks enda hinnaklassis minu arvates ikka suht top notch värk. Ma rahulduksin täielikult ka tema originaalvaljukaga (elik ma ei aja taga heli suuremaks tegemist), kui see ei hakkaks peale mõningast kasutamist uuesti vastikult" peeretama".
                        viimati muutis kasutaja maike; 19 m 2008, 10:36.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

                          BG13 -l võib kõrgete diffuusori ära lõigata - muutub igatahes kidra jaoks paremaks.Sageduse kukkumine algab kuskil 8kHz juures.Olen teinud,kasutades BG13 kohitsetud kujul, pisikse 1W, 6Z32P pentoodil ja 6N7S trioodil põhineva SE toakombiku.Oli mõeldud clean-i mängimiseks.Tegi küllaltki normaalset häält.Alguses oli koos topeltkoonusega, kuid liiga palju tuli kõrgemaid osiseid sisse.Peale kõrgete koonuse eemaldamist(ettevaatlikult peadiffuusori liitepinna lähedalt lõigates) läks sound märgatavalt paremaks.Jennsen muidugi ikkagi tundlikum ja spetsialiteet kidradele jmt.
                          Kõik meeldiv tuleb lambist...

                          Comment


                            #14
                            Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

                            Kas Eestis Jenseni valjukate maaletoojat ei juhtu olema ? Vaevalt küll ...

                            Comment


                              #15
                              Vs: Roland Microcube kõlarivahetus

                              Kui ka on, siis on hinnad 1,5 korda kallimad kui välismaalt tellides... Thomann on ilmselt üks odavamaid ja parema valikuga kohti kust osta. Väike näide - Eminence Alpha 6 Oomipoes ja Thomannis - vahe täpselt 1,5 korda, isegi kui Thomanni hindadele transa juurde arvestada (1 paari puhul 12,5€ valjuka kohta), tuleb odavam, palju nänni korraga tellides on vahe veel suurem...
                              Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                              Comment

                              Working...
                              X