http://www.noortehnik.ee/index.php?id=2&id2=37&id3=360 kas see on see asi, mis on kõlarite sees võimendi ja kõlarielementide vahel et heli paremaks muuta? ja see isend on mõeldud 3 ribalistele kõlaritele? ja mille poolest see http://www.noortehnik.ee/index.php?id=2&id2=&id3=31 tollest eelmisest niipalju parem on?
Teade
Collapse
No announcement yet.
Sagedusfilter
Collapse
X
-
Vs: Sagedusfilter
Filtri esmane mõte ei ole siiski mitte heli "paremaks" muutmine, vaid filtreerida võimendist saadetud signaalist iga kõlaris oleva valjuhääldi jaoks sobiv osa signaalist välja ja ainult see vastavale valjuhääldile edastada. Teoreetilise hea filtri omaduseks peaks ka olema heli MITTE muutmine, praktikas nad seda siiski teevad. Erinevad filtritüübid erineval määral, kuid arvatavalt on vähe neid, kes leiavad, et filter heli paremaks teeks.
Jah, see on kolme ribalistele kõlaritele lõikesagedustega 800Hz ja 5000Hz juures.
Pead silmas, et mis sel Mille'l nii palju rohkem maksab? Pakun, et esiteks kvaliteet ja teiseks lisafunktsioonid viidete ja timmimise osas. Mille on Hertzi valjukaseeriate tipp, ja kuna tegemist on autokomponendiga, siis on ta tõenäoliselt ka füüsiliselt parema ehitusega, et autos tekkivatele vibratsioonidele vastu panna. Pealegi, enamasti (suurepäraste eranditega) audiosüsteemide autodesse ehitajad ei valmista ise filtreid, vaid kasutavad valjuhääldikomplektiga tootja poolt kaasa pakutavat sobivat filtrit, samas kodukõlariehitajate puhul on ise filtrite tegemine täiesti tavaline. Sellega tahan öelda, et klient paneb hinna paika - autosse ehitajad ostavad selle hinnaga veel hea nime ära, koju kõlari ehitajad ei peaks seda mõistlikuks ja ehitavad sobivatest komponentidest ise täpselt endale vajaliku. Ja kui Sa nüüd koju kõlareid ehitad ning filtrit vajades mõtled, et kui see Mille tõesti parem on, siis ma ikkagi võtan selle - pole mõtet. Sealsed lisafunktsioonid on seotud justnimelt auto salongis (kus muu hulgas ka elementide paigutusvõimalused ja kuulamiskohad kitsalt piiratud on) hea helisüsteemi välja ehitamiseks/reguleerimiseks.
Ahjaa, kui neid võrrelda, siis see konkreetne Sinu lingitud Mille mudel on kaheribaline, kolmese hind on juba 9000kr tolle Visatoni 355 kroonise vastu ...
-
Suured tänud vastuse eest, praegu ma küll veel koju 3 ribalist kõlarit ehitama ei hakka, küll aga on plaanis üks subwoofer ehitada ning selle jaosk võin vist seda http://www.oomipood.ee/index.php?t=k_ki&i=CAR-AX01 kasutada. Nende sagedusfiltirte kohta küsisin lihtsalt huvi pärast.
Comment
-
see oomipoe oma sobib(käib enne lõpp võimu kuna aktiiv filter). aga kui ise ehitamise soov on suur ja kolv käes püsib siis võid proovuda seda filtrit endal 2 sellist kasutuses ja väga rahul subbakale paras.
hea vaadata/kuulda et ise ehitamise soov on veel inimestel allesEmal oli kolm poega, kaks olid normaalsed ja kolmas oli elektroonik.
Comment
-
huvi asja vastu on ju täiesti positiivne nähtus
selle oomipoe asja kohalt igaks juhuks toonitan wer1'e öeldu teiste sõnadega üle, et olles aktiivfilter nõuab ta endale omaette toidet. On sul see 9...16V ikka võtta juurde?
See tüüp mida sa esimeses postis linkisid, on näiteks passiivsed e lähevad lihtsalt enne valjuhääldit signaali juhtmele vahele.
Comment
-
Tead ma olen ehitanud küll neid vellemani konstruktoreid. Aga praegu ei viitsi lihtsalt kolbiga jändama hakata.
Ma tean, et see läheb nüüd veits teemast välja aga mul oleks selline küsimus just selle subwoofri osas. Et kui ma tellisin Vellmen vm100 http://www.oomipood.ee/index.php?t=k_ki&i=VELL_VM100 võimendi ja selle eelmainitud sagedusfiltri, siis kas keegi oskab öelda, milline bassi element oleks kõige optimaalsem sinna otsa tellida. 40 liitrine kast on mul juba olemas. ja siis kas keegi oskab mulle öelda, et kas mul peaks selle vm 100 jaoks eelvõimendit ka vaja minema, kui ma tahan sellega nt iPodi pealt lugusi mängida?
ja ramli, äkki oskad soovitada mõnda head passiivfiltrit sinna vahele?
aitäh
Comment
-
elemendiks võid sellise võtta http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-b...rtnr=30-401-51
ma ise arvan et see käiks küll. ja mitte halba häält teeb ta kindlasti.
kui kinnine kast on, siis ka kast võiks sobida minuarvates väga hästi, ka BassBox ütleb midagi sellist.
selle eelvõimendi kohta ma ei oska üelda, ei tea milline see konstruktsioon välja näeb. aga eelvõimuks sobib kindlasti ka mingi muusikakeskus.
ja mul on endal ka woofrile enne lõppvõimu aktiivfilter oomipoest, ostsin sellele toite ka, mingi väike 12V ja töötab väga hästi.
Comment
-
ei saa päris hästi aru, kas sa tahad iPodist muusika kuulamiseks seda võimu ja siis sinna subwoofri järgi ühendada? Sel juhul, mis võimendi järel on muud kõlarid ja kuskohast see signaali praegu saab? Hetkel jääb kuidagi poolik mulje minule vähemalt, et muid (stereo-) kõlareid ei olegi? Äkki räägid täpsemalt ära, mis olemas on ja mis see plaan päris on.
Head passiivfiltrit? Aga palun, näiteks esimest järku filtrid, vali ainult -
http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-b...artnr=240-3601
mida suurem induktiivsus, seda madalamalt lõikab, poolide jadaühendus summeerib nende väärtused.
Comment
-
Praegu ongi mul nüüd siis nii, et mul on mingid vanad eriti nõrgad AIWA muusikakeskuse kõlarid(2-ribalised), mis ma suht korraliku, aga vana, YAMAHA stereo võimu taha ühendasin ja mis nüüd omadega täiesti läbi on, bassi ei mängi üldse enam. Ja nüüd ma ostsin endale vm100 võimu ja Audes 100w100-6 elemendi ja kavatsen sellest aktiivwoofri ehitada. Ma tean, et eriti head heli ma sellisest kooslusest ei saa aga mul on väike sportlik huvi ka selles suubwoofri ehitamises.
Need filtrid, mis sa mulle soovitasid tuleb veel mingisse skeemi joota nagu ma aru olen saanud, ja seda ma nii hästi ei oska ehk siis ostaksin parema meelega mingi valmis filtri.
Siuke küsimus ka veel, et kas oleks praegu mõistlik, kuniks ma korralikud kesk- ja kõrgsagedused ostan, mingi sagedusfiltri abil juhtida kõrgemad helid nendesse AIWA kõlaritesse ja madalamad Audesesse? Ja kudias see kõik toimima peaks? Arvutist tuleb signaal, mis edasi? Peaks ta ju kuidagi kaheks saama, et üks läheb aktiivwoofrisse ja teine YAMAHA võimu vist? Aga kus need filtrid siis seal paiknema peaksid?
Palju küsimusi, loodan et leian ka vastajaid. Ette tänades.
Comment
-
Jah, sul on õigus, sellisest kooslusest sa head heli ei saa, aga noh, tegemise rõõm on ka rõõm...
See on sul nii poole vinnaga plaan, et siin ei olegi mõistlikku soovitust pakkuda, muudkui ehk - kiiremas korras peakõlarid juurde ehitada/osta ... seniks jääb sul audese subwoofri ja aiwa kõlari tweetrite vahele jupp katmata maad.
Ei, neid ei PEA mingisse skeemi jootma, pool ise ongi kõige lihtsam (I järku) madalpääsfilter ja ühendad ta lihtsalt valjuhääldiga jadamisi juhtme vahele (peale VM100 võimendit), kui aga tahad järsemalt lõikamist, siis tulevad juba erinevad pooli(de) ja konde(de) kombinatsioonid mängu.
Eks see praegu sul üsna ainuke variant ju ongi, ainult subwoofriga jäädes kuuled ainult mõminat. Teostamiseks näiteks kaks varianti, sõltuvalt, mis see Yamaha võim sul täpsemalt on - on tal ka pre-out väljundit? Ning mis kujul see on, sillaga või lülitiga main-in'i? Selle kasutamine oleks soovitavam, sest paneb helivaljuse bassi- ja peakõlaritel sünkroonis muutuma (algselt paned sobiva tasakaalu VM100 juurest potega paika), aga kirjutan sellest siis, kui küsimustele vastad... (kuigi põhimõtteliselt saab pre-out'i ka ise võimendist välja tuua, kuid ma pole kindel, et sa selleks valmis oled)
Kui võimendil pre-out puudub, siis võimalik ahel oleks selline -
arvutist välja - jagajaga kaheks (e tekib neli rca'd - 2tk vasak ja 2tk parem kanal) - üks paar (2rca'd, vasak ja parem kanal )yamahasse, mille taga on peakõlarid koos seal sees olevate oma sagedusfiltritega
jagajast teisest paarist üks rca (teine jääb kasutamata, madalsagedussignaal peaks nagunii mono olema) läheb VM100 sisendisse - pote - võimendus - sagedusfilter - valjuhääldi.
Sel juhul pead nüüd hakkama alati kahest kohast helivaljust muutma - Yamahast ja VM100'st.
hmmm, tegelikult, üks variant on vist veel, et yamaha kõlariväljundisse paned ühe juhtme lisaks, mille viid high-to-low konverterisse (ostuasi) ja sealt edasi VM100 sisendisse, ning hakkavad samuti helivaljused koos muutuma ... aga seda võiks keegi veel kommenteerida, ma ei ole päris kindel, millist koormust siis yamu näeb ning mis nägu ja häält ta sul selle peale teha võib...
filtritest veel variant - kui aiwadel woofrid tuksis on ja sul kahju lammutada pole, siis võid ühest oma vanast kõlarist filtrist (Eeldan, et need ikka passiivsed on.) madalpääsu osa eraldada ja esialgu selle siis VM100 ja oma Audese valjuhääldi vahele panna. Sellise triki eeliseks on see, et sel juhul hakkab subwoofer mängima (audese elemendi ülemise otsa suutlikkuse piires loomulikult) lisaks kogu sagedusala, mis algselt aiwal endal oli woofri jaoks mõeldud. Tegelikult tuleb mängu ka võimalik takistuste erinevus kuid pakun, et praegusel tasemel on see väheoluline nüanss. Lisaboonusena saad subwoofri õige filtri raha esialgu mujale kasutada.
jutt läks pikaks, võib-ola nämmutan juba liiga, eks siis anna märku...
Comment
-
Ei nämmuta midagi, kui Savisaare "Peaminister" oleks minu audio süsteemist, loeksin selle ka läbi .
Filtri koha pealt niipalju, et nagu ma aru olen saanud siis aktiivfilter on sellessuhtes mõistlikum, et ta ei muuda võimu nõrgemaks ja 12v toide ei ole ka mulle probleem niiet ma ostsin filtri noorest tehnikust ära.
YAMAHA'l on esipaneelil "Phono" väljund, mida ma saan ju põhimõtteliselt pre-out'ina kasutada kuna sellel võimul ei ole nii, et kui kõrvaklapid sisse ühendad jäävad kõlarid vait. Ja ma usun, et ma saan aru kuidas ma oma Audese sinna ühendama pean.
Comment
-
Olen nüüd jõudnud sinnamaale, et kavatsen põhikõlareid ehitama hakata. Mõtlesin seda kooslust: http://www.visaton.com/en/bauvorschl...anleitung.html Muust kõigest saan aru, aga filtri koht jääb ikka arusaamatuks. Subwoofri filtri jaoks kõlbas lihtsalt üks filtripool aga põhikõlarite jaoks on ju ikka midagi keerukamat vaja? Kui oleks siis ostaks hea meelega valmis varjandi. Subwoofer on mul valmis ja mängib aktiivfiltri abil kuni 200Hz. Oskab keegi nõu anda?
Comment
-
järgmine samm
õigesti oled aru saanud küll. Valmis filtrite valik eriti hea ei paista olema, pead vist ikka ise kokku panema. Skeem on sul projekti lehel olemas, sealt saad vajalikud komponentide väärtused.
Sa ei pea neid üldse trükkplaadile panema, nagu visatoni ilupildid näitavad. Võta vineeritükk aluseks näiteks ja omavahel ühendad traadi või juhtmejuppidega.
Comment
-
Vahepeal uhkustan siis veel on subwoofriga kah kuna ma ei tahtnud, et see oleks tavaline supakas, mida oleks võinud igast elektroonika poest osta ehitasin ma ta vanast akvaariumist. Sportlik huvi oli kah, et kas see on teostatav. Kuna varasemaid kogemusi klaasiga ei olnud läks akvaarium muidugi igatpidi juppideks. Aga peale liimimist ja silikooni lisamist on tulemus isegi üsna arvestatav. Muidugi kavatsen ma teda veel edasi ja paremaks ehitada aga esialgu kõlbab. Pildid: http://album.ee/album/465061/50149355
Sagedusfiltri komponentide kohapealt seda, et kas keegi viitsib nad mul ehk üle vaadata ennem kui ma nad ära tellin skeem: http://www.visaton.com/bilder/weiche...nesissat_w.gif TELLITAVAD JUPID: http://album.ee/node/18545947/50149357 10 ohmist 5watist takistit ma ei leidnud aga 10ohmine 10watine peaks ju sobima? Ja see ka veel, et kui ma tahaksin Tweetri asemel panna hoopis seda: http://noortehnik.ee/index.php?id=2&id2=36&id3=330 siis see ei peaks filtiri juures ju midagi muutma?
Comment
Comment