Teade

Collapse
No announcement yet.

Lõputöö

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Lõputöö

Kuna järgmine aasta on bakalaureuse lõputöö kollitamas, siis mõtlesin varakult pihta hakata mõningate faktide ja kogemuste kogumisega.

Põhimõtteliselt on mul praegu lõputöö kahe vahel: kas trummelpoleerija või kõlarid. Kõlarid pakuvad rohkem huvi, sest nendega ka varem tegelenud. Ja sellepärast olen siin S90 kõlaritele nii väikseid pakkumisi teinud. aga see selleks.

Idee oli valmistada S90 bassikatele suured tornkõlarid. Kuna BassBox pro suht selge, siis arvutasin välja kasti suuruse vastavalt parameetritele. Optimaalne, ehk täislame sageduskara saavutatakse 94L juures, Fb 23Hz. Mina jätsin sellest alles 85L ja Fb 25Hz.
    Keskmisi paneks mängima WS17E(või WS20E, oleneb, kuidas rahasid tekib)
    Kõrgeid SC10N

Keerukam osa aga tuleneb kasti disainist. Nimelt olen otsustanud teha vineerist torud ja sinna elemendid siise istutada. Programmiga SolidEdge tegin valmis ka concept visiooni.

Kasti mõõtmed ise 1200mmx300mm diameeter.

Seega minu küsimused:

Kui paks peaks olema kõlari sein, kui kasutan kasti sees tugevdusplaate?(hiljem pildi pealt näha) Kas 15-16mm piisab?

Kellelgi on vineeri tootmise kogemust, või on üks liimimine kõik? Vormi konstruktsiooni olen ka valmis mõelnud aga hetkel pole SolidEdge kaudu valmis.

Praegu sellised küsimused. Hiljem tekib neid juurde.

Selline siis minu concept

Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Vs: Lõputöö

/OT Minu kui humanitaari jaoks uskumatu, et sellist asja võiks üldse kaaluda Bakalaureuse kraadi saamiseks. Milline osa selles projektis vastab teadustööle, uudsusele või originaalsusele?
    Minu DIY blogi
    <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

leia siis mulle vineerist torukõlarid...
      Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Mina ja usun ka nii et nii mõnigi teine ei paneks madal ja kesksagedust ühte kasti nagu joonisel ning tundub ka et sul madalsagedus liiga madalale häälestatud nii et vaata oma bbp failid üle(80L selge overkill selle elemendiga, vahet pole mis mõõdus inverterit kasutad).

Iseenesest invertrid kanantaks teha õhukesest vineerist ümber metall toru keerata, enne vineeri korralikult vees leotada kuni sisse imab siis on suht hea ja pehme ning siis mingi suurem metallist toru selel ümber proovida keerata liim vahele ning seejärel perfolindiga (metallist lint millega maja karkassidele diagonaale pannakse) ring ümber ja kinni peaks hea küll jääma . Kindlasti ka on sedasi tunduvalt lihtsam teha kui lõigata 10-20 ühesugust rõngast ja need omavahel kinni liimida
        TeamRMS

Comment

Esmalt postitatud YRO poolt
          /OT Minu kui humanitaari jaoks uskumatu, et sellist asja võiks üldse kaaluda Bakalaureuse kraadi saamiseks. Milline osa selles projektis vastab teadustööle, uudsusele või originaalsusele?
          Teemaks on ilmselt sotsioloogiline uurimus ELFA foorumi audiohuviliste arvamuste paljususe kohta.

Ei usu et seal oleks vaja tuua graafikuid seinapaksuse mõjust heliväljale.
          Muidugi oleks ilusad kolmemõõtmelised pildid
          sein, sagedus, tugevus.
          Kui seal on tegu toruga siis ka suunakarakteristikud.
          Selline mõõtmine võtaks kohe mitu tundi või isegi terve päeva.

Comment

kusjuures, siit elfa foorumist välja kaevatud parameetrite järgi arvutasin, isegi expert mode abil kontrollisin õigsust...

http://www.elfaelektroonika.ee/fooru...ka+parameetrid

Vas 80L sellele elukale... ja minu mäletamist mööda, peaksid S90B/D ulatus 25-25000 Hz olema ning kastid mitte just kõige väiksemad vendid

loomulikult proovisin ka teisi kastitüüpe ning EBP 44 ja Qts 0,45 korral soovitati kas kinnist või bandpass kasti. Panin optimumi ja X-bassi mõlemal juhul, võrdlesin sagedusulatust. Pildid panen hiljem üles.

Ning pole tegu mitte mingisuguse psühholoogilise uurimusega, selle korraldasin siin foorumis juba ammu ära

Bakatööks oli mul valida, kas trummelpoleerija või need kõllid.

Algselt plaanisin vineerist vormid lõigata, neile pleki peale lüüa, spoonikihid risti-rästi vahele, teine plekk peale, pitsikruvidega otsad kinni ning vitspingutitega ümbert kinni. Aga järsku sobib mõni siledam drenaazitoru 300mm läbimõõduga sinna sisse?

Peale vees leotamist jäävad muidugi pehmed, aga siis saab ka tavalist PVAd kasutada, või peaks niiskuskindla kollakama PVA poole vaatama?
            viimati muutis kasutaja tartu pets; 06 m 2009, 08:45.

Comment

Comment

Mis eriala bakalaureusetööga tegemist on, kui küsida tohib? Ma näeks sellisel lõputööl mõtet, kui see teoreetiline sagedusjoon tuleks su enda arvutustest füüsika seaduste järgi arvestades valjuka, kasti materjali ja kuju parameetreid. Alustada võiks siis nende parameetrite mõõtmisega ja lõpuks võiks valmis valjuka sagedusjoont võrrelda arvutusliku joonega. Kui jooned enamvähem sarnased tulevad ja erinevused loogiliselt ära seletada, siis võibolla isegi sobiks selline teema teadustööks. Praegu jääb mulle mulje, et töö sisuks tuleb palju pilte kõlarist ja tema sagedusjoonest ja sinna vahele suur ümargune jutt kuidas sa selle ehitasid. Selline varjant sobiks rohkem kutsekooli puutöö eriala lõputööks.

Comment

Tööõpetus. Tahaks teada, mis oleks trummelpoleerija puhul teaduslik töö, sest selle lõputöö pakkus mu oma õppejõud esimesel kursusel mulle välja...

Mootori pingest lähtuv pöördemoment seotud poleerimisindexiga ve

Sellessuhtes ei tohiks uurimine ja kogenumate inimeste arvamuse ära kuulamine mööda külgi maha joosta.
                  Kui poleks pilte, ei võetaks üldse seda teemat siin tõsiselt, vaid hakatakse, vabandage sõnastuse pärast, ilkuma minu kallal, kui kogenematu ja oskamatu tati kallal.
                  kui pole antud projetki suhtes visiooni ega ettekujutust, milline võiks lõpptulemus olla, siis paluks mitte närima hakata sellekohta, kas on teadustöö jne...

Ja lõpuks paneks kahtlejatele ülesande: otsige internetiavarustest vineerist tehtud silidrilise kujuga tornkõlareid...mina neid ei leidnud näiteks

Comment

Esmalt postitatud tartu pets poolt
                    Valjuka parameetrid on sul ilmselt mööda. 75GDH-1-8 kohta annab tark raamat et fs=25+/-5 Hz ja Qts=0,35+/-0,05, muid parameetreid venelased ei tunnistanud. Seega tuleb sul kõige esimese asjana vajuka T/S parameetrid ise üle mõõta. Kindlasti on need parameetrid aga ka väga palju hajuvad, sõltuvalt kuidas tegijatel võimalused olid.

Comment

Ja lõpuks paneks kahtlejatele ülesande: otsige internetiavarustest vineerist tehtud silidrilise kujuga tornkõlareid...mina neid ei leidnud näiteks
                      Kas idee point on silindrilise mahuga kõlar või et vineerist on tehtud silinder?
                      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                      Konfutsius

Comment

Kasti mõõtmed ise 1200mmx300mm diameeter.
                        Sagedusjoone pildilt saab välja lugeda, et vendi pikkus tuleks 365,1mm, mis algse plaani korral ei taha eriti ära mahtuda ja on nii ehk naa liiga pikk.

Ilmselt pead väga hästi ära põhjendama, miks just toru kujuline kast on parem, kui tavaline risttahukas. Kõige teaduslikum oleks ilmselt mõõtmistega. Sest kuulamist sa vaevalt kaitsmisel korraldaksid, mis oleks muidugi omamoodi huvitav.
                        Kui miski on mõeldud kõigeks, ei kõlba see tegelikult millekski.

Comment

Kui uurida torukujulise kasti paremust, tuleks täieliku analüüsi möttes ehitada kaks kölarit, millest üks on risttahukakujuline, teine silinder. Muud parameetrid (maht, seina paksus, toestus, häälestus, valjukate asetus, filtrid jne) peavad olema identsed. Siis tuleks anekoidkambris mööta nende sagedus-, suuna-, faasi- ja impulsskarakteristikud. Aktseleromeetreid kasutades tuleb mööta seinte jäikust (täpsemini nende vibratsioone kölari mängimisel). Seejärel tuleks andmete analüüs ja järeldused. Tööhüpoteesi sulle andma ei hakka, aga vihjeks oleks difraktsioon ja seinte jäikus. Mitte, et keegi varem sarnast uurimistööd teinud ei oleks, aga siiski.
                          Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

probleemiks võtsin seisulained. need tekivad kõige paremini just tasaste pindadega kõlarites, ehk karbi kujulistes kõlarites. Kõige hullem oleks kuup, kus kõik seinad sama suured/samal kaugusel. Silindrilises ruumis neid ei peaks tekkima, kuna helirõhk jaotub kastis ühtlasemalt.
                            Toru on jah pikk, aga sinna saab ju põlve vahele panna, mida ka originaalkastides päris palju kasutatakse.

Teise asjana püstitasin konstruktsiooni tugevuse ja jäikuse, sellest tingitud ka tugevdusplaadid aukudega kasti sees. Tahaksin tõestada, et pole vaja väga raskeid kõlareid, kui on õige konstruktsioon. Ei ole ikka mugav vinnata 90-100 kg kõlareid kuskile 3-4 korrusele...

Selle mõõtmiste paketi saaksin vb isegi füüsikaosakonnas ära tehtud, akseleomeetrid ja helisensorid olemas. Ka muud asjad peaksid olemas olema, nt optiline mõõtmine jne.

Comment

Esmalt postitatud tehnofriik poolt
                              anekoidkambris

Comment

Working...
                              X