Kuna lampvõimu tarbeks mikidemaalt tellitud trafod tulevad hobupostiga nädalaid, siis sisustasin aega kasulikult ja tegin valmis ühed ruuporkõlarid. Alguses plaanisin teha hr. Maaaluse soovitatud ruuporid, kuid naine lubas päevapealt supilt ja kepilt maha võtta, kui 160 kõrged kastid tuppa domineerima toon Kompromissi korras valmisid selle kõlari väikesed vennad, skeem siin (esimene skeem). Element BG20, peale esimest kuulamispäeva loobusin mõttest lisada tweeterid ja filtrid- niigi hea ja ei taha hakata kõrvale meeldivat helipilti sogama. Materjaliks 19mm PLP, tihendatud silikooniga, joonisel näidatud paigas kärakas vatiini. Tulemus? Noh, tunnistan ausalt, et parema kõlaga kõlareid pole mul olnud. Helipilt täpne, bass meeldiv, mitte lammutav, detailne. Esmakordselt avastasin ühes muusikapalas kõrgel trillerdava flöödi- vanade kõlaritega uppus see halli mörinasse. Klassikalise muusika kuulamisel on üks häda- kooride hääled kipuvad kokku sulama, arvatavasti vähese vatiini probleem. Oskab keegi soovitada kuhu ja kui palju peaks vatiini lisaks toppima, et kumisemist vähendada? Kas ainult seinad katta või kogu käik mahulist vatiini täis toppida?
Teade
Collapse
No announcement yet.
BG20 projekt
Collapse
X
-
Vs: BG20 projekt
Ära rabele, tee ikka enne teine kast ka valmis ja pane lampvõimu taha, siis kuula stereos ja mõtle.
Kasti kumin ei tohiks eriti koorilauljate sagedusel olla ja segada. Võibolla on tegu IM-(intermodulatsioon)moonutusega ("kokku sulamine" nagu viitaks sellele), mis lairiba elementide puhul tihti häirida võib, eriti kui on sellised üksikult hästi tajutavatest helidest koosnev suur kompott kui koorilaul.
-
Esmalt postitatud moi pooltÄra rabele
Comment
-
Kui võimsusega väga kitsas pole ei ole mõtet võrrelda mitte valjukasse antavat võimsust, mida nad veel taluvad, vaid sealt välja tulevat mõistliku moonutusega heli rõhku.
Mahuvatiin pole just kõige parem materjal, on liiga kerge ja lihtsalt läbi kostev. Tihe ja paks vilt on parem.
Comment
-
Huvitaval kombel pole minu BG-20'd kunagi lärisenud ega plörisenud - isegi mitte valjukate vöimete piiril, sagedustel alla kasti häälestuse. Alles siinusgeneraatoriga alla 25 Hz sageduste juures tekib helisse tugev kolmas harmooniline (X-maxi ei ületa, vähemalt silmaga hinnates), 25-st ülespoole on heli puhas, isegi kui X-maxi natuke ületada (arvutusli X-max neil valjukatel on +/-2 mm). Vöimendi annab ~200W nelja oomi peal (2 BG-20 paralleelselt).
Üldse tundub, et neil valjukatel on bassi osas kuidagi eriliselt moonutustevaba heli, ja just see mulle nende puhul meeldib. Väga iseäralikud moonutused ilmnevad aga kesksagedustel, just seal 300...1000 Hz aladel. Körgsagedus on neil samuti väga "iseenese heliga".
Kokkuvötvalt vöib oletada, et lärisemise näol on tegu kas vöimendi anomaaliaga (mis vöimendi täpsemalt on?) vöi siis on signaalis tugev <30 Hz komponent, mis valjuka üle X-maxi lükkab (ruupor sarnaneb selles osas inverterkastiga - alla häälestussageduse ei kontrolli valjuka liikumist peale valjuka enese liikuv süsteem mitte midagi). Kolmas vöimalus on intermodulatsioonmoonutused, mis lairiba puhul on väga terav probleem, see eeldab jällegi valjuka suurt liikumisamplituudi (bassirohket signaali) taasesitusel.Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...
Comment
-
Võimuks on Sony F319R ja allikaks Samsungi DVD, mitte just tippkonfiguratsioon :P Iseenesest moonutusvaba häält tuli kastidest rohkem, kui vanade kastidega, aga oleks eeldanud pisut kaugemale keeratud potekaga puhast häält...
Kaste ei oska süüdistada- täpselt joonise järgi valmistatud, korralikult jäigad, kahtlusalusteks jäävad võim ja DVD. Proovin mõne CD playeri talle sappa toppida, vaatan üle juhtmepuntrad ning siis mõtleb edasi.
p.s. mitte ammu postitati siin üks link, kus oli võimalik kuulata erinevate dB juures harmoonilisi moonutusi, kas selliseid linke (puhas heli vs moonutustega) leidub ka teiste moonutustüüpide kohta?viimati muutis kasutaja urmoo; 07 m 2009, 00:49.
Comment
-
Esmalt postitatud urmoo pooltaga oleks eeldanud pisut kaugemale keeratud potekaga puhast häält...Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
Konfutsius
Comment
-
Esmalt postitatud tehnofriik pooltsee eeldab jällegi valjuka suurt liikumisamplituudi (bassirohket signaali) taasesitusel.
Comment
-
Ma ei tea miks mul seda juttu nii väga raske on uskuda. On Oldfieldist ja Jarre-st karmimatki kraami kuuldud ja enne kui kõlarid hakkavad x-maxi ületama on heli juba ebameedivalt vali. Äkki on sul võimendil mingi eelkorrektsioon ( keskmised maas ja bass ja kõrged üles võimendatud) ? Või kaob bass kastidesse ära ja peab seda niipalju peale keerama ?
Comment
-
Esmalt postitatud ats pooltÄkki on sul võimendil mingi eelkorrektsioon ( keskmised maas ja bass ja kõrged üles võimendatud) ?
Mis puudutab x-maxi, siis siin on kaks võimalust- kas on mu silmamõõt väga paigast ära või valetan ma siin foorumis nii et suu suitseb... samas- mis võiks olla viimase põhjenduseks ? Tubular Bells III kingiti kunagi mulle ja kõikide tunnuste järgi on see originaal. Samas mine sa halli hunti tea, ehk ongi ilusa vormistusega, kuid möirat-möirat salvestusega piraat. Vahet pole, nagu hr Moi ütles- pole mõtet kombata poteka põhja, enne lõhkuma minekut on helipilt IMHO väga meeldiv, eks tuleb püsida selles sobilikus vahemikus ja asi sellega.
Päris huvitav saab olema helipildi muutus seoses elementide sissetöötamisega, keegi siin foorumis kirjeldas seda kui kardina langemist
Comment
-
Pilte kahjuks pole, aga ega need ka midagi juurde ei annaks- üsna täpselt jooniste järgi. Liistud? Mõtled 3x3 liiste elemendi ümber? Need said isegi pisut toekamad. Kulu oli 2 lehte PLP-d, päris suur hulk plp kruvisid, liiter mööblivärvi, pva liim, umbes liiter peenemat mööblipahtlit ja slikoon.
Comment
Comment