Teade

Collapse
No announcement yet.

lairiba või 2-, 3-, 4-ribaline kõlar

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

lairiba või 2-, 3-, 4-ribaline kõlar

Ma tõesti otsisin ja püüdsin harida end vanade teemade põhjal aga tundub, et keegi pole siin foorumis varem nii rumala küsimusega lagedale tulnud.

Kuna puudub võimalus kõiki variante kuulata ja mälu kah kehvemapoolne siis keegi ehk viitsib veidigi kirjeldada ühe, teise või kolmanda variandi plussidest - miinustest.

Saan aru, et selle foorumi rahvale meeldivad vist meeletult lairibad aga kas on kuidagi selle valjuhääldi tüübi plusse miinuseid sõnadega kirjeldada? On mul õigus et se oleks parim lahendus naturaalse ja konkreetselt selle kuulamiseks mis on salvestatud? aga kuidas on tema puhul bassi ja kõrgetega? Kui oled eluaeg vaid muusikakeskust ja autowoofrit kuulanud siis on maitse rikutud ja jääks miskit nagu puudu?

kas miski lihtsalt tweetriga kõlar on kaheribaline (nagu keskmine autokõlar millel kõrgsagedus juurde liimitud) või teeb asja kaheribaliseks crossover või filter mis konkreetselt ei luba miskeid sagedusi mängida? (Esimesel juhul kõlar lihtsalt ei suuda oma ehituslike eripärade tõttu kõiki sagedusi esitada)

Kas kolmeribalisel on miskeid eeliseid kaheribalise ees? neljaribalisel kolmeribalise ees?

Kui hääl on kuidagigi kirjeldatav kas prooviks keegi pimedale seletada milline on kollane värv?

Kas on se kuidagi võimsusega seotud et 20w lambikal peaks olema ikka lairibad ja kui tegu suure kontsertsüsteemiga siis kindlasti vaja mitmeribalisi stereokõlareid või woofriga komplekti?

Suur aitähh kui keegi vastata viitsib

Vs: lairiba või 2-, 3-, 4-ribaline kõlar

Tutvu näiteks esialgu selle materjaliga.Võibolla saad mingi pildi sellest mida sulle üldse vaja on.Teise inimesele oma maitset peale suruda pole ehk kõige mõistlikum.Tegu on ikkagi suht subjektiivse lähenemisega helipilti.Inimesed kuulevad erinevalt.Samas peaks silmas pidama milliseid muusikastiile kuulatakse - sellest võib suuresti oleneda kõlarikontseptsiooni valik.Püüa võimalikult rohkem erinevaid kõlareid kuulata oma muusikaga nt.Usun,et alati saad kokku leppida kellegagi proovikuulamise suhtes.Alles seejärel saad selgema pildi mis on milleks hea.

Edu!
    Kõik meeldiv tuleb lambist...

Comment

asjatundmatu arusaam - lairibas on seda keskosa kuhjaga - tekib ruumiline pilt, nüansid, detailid...mõne jaoks võibolla liigagi palju infot. Sama jälle alumine ja kõrged, võivad natuke puudulikud olla.
      Kaheribaline kast - "kindlapeale" minek, hind/kvaliteet...ainult madalate jätmine keskribale, võib viimast hägustada.
      Kolmeribaline kast - mida rohkem elemente ja keerukam filter, seda rohkem pidavat õhulisus ja sügavus kannatama...
      Nagu eelpool mainitud - ise pead kuulama.
      -

Comment

Olen omanud nii 2-,3-e ribalisi ja hetkel on lairibad. Eks kastitüübist oleneb ka palju, lairiba on võimalik mitut moodi rakendada, samuti on kõlarid väga hinnatundlikud. Odava ja kalli lairiba vahe on päris suur. Miks hetkel lairibad? Tekkis nende järele huvi ja sai valmis ehitatud- muusikamaitse on ka natuke muutunud. Üheselt vastata on tõesti võimatu, igal omad eelised. Ise omaks hea meelega lairibasid ja mitmeribalisi korraga. Mina usun, et väga korralik mitmeribaline on siiski universaalsem kui lairiba. Juhul kui peaks igaks elu juhtumiks endale kõlarid valima, siis võtaks väga head kolmeribalised. Samas on muusikastiile, mille jaoks ma emotsionaalselt eelistan lairiba.

Comment

Njah. Lairiba kahjuks räägib tema suurus. Ühel hetkel astuvad mängu dispersioon ja difraktsioon, mis on otseses seoses elemendi läbimõõdu ja kõlalaua suurusega. Aga eks see on ka maitse või kogemuse asi - IMHO nooremast peast eelistatakse "naeratusse" keeratud saundi ja kõlareid.

Mitmeribaliste kõllide puhul on neetud probleem filtritega. Ühelt poolt peaks nagu võimalikult vähe segajaid signaali teele lisama, teisest küljest ribasid paika ajada ilma segajateta on raske. Näivtakistus, võim, ruum, tundlikkus jms sinna juurde. Igal juhul on kõlarite puhul kompromissiga. Kui alles tutvud teemaga, siis tõenäoliselt tuleb sul järjest uusi faktoreid, mida hindamisel arvesse võtta.

Ma ei pretendeeri absoluutsele tõele - kui päris aus olla, siis võib mu füüsikatundmisele isegi märkuseid teha, aga kuulmine ja deduktsioonioskus on aastatega arenenud.
          Minu DIY blogi
          <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Umbes nii ongi kuidas YRO kirjutas.
            Lairibaga on lihtne (vahest muidugi kallis) saada kõrvale meeldivat tulemust, mis aga enamasti pole see, mis on salvestatud.
            Mitmeribalistega on keeruline saada tulemust aga suurte jõupingutustega siiski võimalik saada lairibaga võrreldes lähemale sellel, mis on salvestatud.

Comment

Tänan vastanud viitsimise eest...
              olen seni otsustanud vaid niipalju et lairibad ja neljaribalised jäävad hetkel välja.

Kaheribalisi kahtlen veidi.....kahtlen just seda, et kas leian kõlarid mis mängiks woofrist ülespoole jääva osa ilm aet kõrgetest puudu tuleks ja ilma et auk sisse jääks. Või on miskigi variant kasutada woofrit + kesk ja kõrged üheskoos koaksiaalkõlarina ja lihtsalt alumine ots neilt ära lõigata? näiteks need: http://www.akustika.ee/pood/index.ph...t&currency=EEK

Jäävadki üle vaid kolme ribalised sest nendega on asi lihtsam kui neljastega
              Üsna oluliseks saab asja juures hind ja see sunnib siiski autowoofrite suunas vaatama (Se pole siiski veel päris kindel aga enamvähem)

Teine oluline nüanss on see, et võimedi mille homme-ülehomme kätte saan on väga võimas (ca500w RMS @ 4ohm kanali kohta) ja kastid peaksid olema sellised, et saaks ka nuppu keerata (Mitte et nad peaks kandilist taluma.....seda ei talu miski....aga ei taha varsti hakata uusi ehitama ja võiksid võimsuse poolest sobida)

Suur küsimärk on minu jaoks aga see, et kudas peaks se suhe jaotuma võimsuse osas kõrged, kesk ja bass ? Tõsine küsimärk kohe. Miski võimsuse võtab kindlasti ära filter...õigus? kui tõesti annab võim 500w kanalisse siis kuidas umbeski tuleks jagada kui kõik elemendid on näiteks 90db tundlikkusega? 300w woofer, 100w kesksagedust ja 50w kõrgeid ? seda vist ei mõtlegi välja ja kukub välja nii nagu kukub ja võib juhtuda et peab kesksageduse välja vahetama? Alumiseks otsaks: http://www.akustika.ee/pood/index.ph...t&currency=EEK ???

Andke andeks, saan aru et teie muusikakuulamisega se päris kokku ei sobi aga olen ales 25 ja hetkel bass and treble must have on weekends.
              viimati muutis kasutaja jeff01; 26 m 2009, 18:54.

Comment

auto kõlarid jäta ära need ei sobi.

Comment

Äkki sobiks sulle midagi niisugust?
                  Kui võimalik, mine kuulama.

Comment

Esmalt postitatud henri503 poolt
                    auto kõlarid jäta ära need ei sobi.
                    Olen selle kohta lugenud siit foorumist ja niiviisi öeldud vast 10 korda ilma täpsustamata, et miks ei sobi. kas seepärast, et alla 40 hz keeruline mängima panna? või sellepärast, et tundlikkus on kehvem kui näiteks audese kõlaritel? se pole mu jaoks samuti probleem sest minu arust on kõik tänapäeva woofrid tundlikumad kui vene ajast pärit s90neste bassielemendid ja 90-92 db autowoofreid olen toas ennegi kuulanud 12" ja 15" näol.

Ma ei püüa üldse vaielda ega targana näida sest seda ma pole aga palun veidi põhjendada. Ma ei ole eriline kuldkõrv nagu te teate.
                    Tänud sewar: need kastid mulle küll üldse ei meeldi aga viin end nonde elementidega kurssi enne kui kindla EI ütlen....
                    Kuulata tahaks erinevaid lahendusi tõesti.
                    viimati muutis kasutaja jeff01; 26 m 2009, 20:49.

Comment

Nagu karta oli ei tule enam peale auto elementide mainimist tagasisidet.
                      Ma tõesti vaid proovin aru saada miks need auto elemendid nii crapp on....Kui ma näiteks 2000.- eest saan 2x12" woofrid kumbki kahe mähisega 300w rms ja lisaks veel 8" koaksiaalid millel 60 või 70w rms siis se tundub lihtsalt parem diil kui 4 lairiba BD20 elementi mis ilmselt suurt bassi ei tee ja helirõhku ei tekita. Ma ei räägi praegu sellest kumb mul veel aasta pärast töötab ja kumb on maha kärsanud vaid sellest kuidas kumbki kaasaegset diskomuusikat esitab mis suures osas ongi vokaalse osata. Autos mulle selline combo meeldiks oluliselt rohkem kui lairibad või miskit miniatuurset aga kas toas ei peaks meeldima?

Võimendist niipalju, et võimendi on tehtud Inglsmaalt BK Elec poolt toodetud moodulitest. BUZ900/905 lateral Mosfets lõputransid, koorepurgi suurused konded, 300VA trafod, ühesonaga tõsised PA klassi jurakad. see kõik pandud U2 mõõtu racki sisse.

Comment

maa viimast posti nüüd lõppuni ei lugend aga räägime auto woofrist siis nii pallju kui tean.
                        ta on mõeldud väiksesse ruumi kere aitab basse võimendada, tuba ju mittu korda suurem vaata pallju sinu tuppa näiteks mahuks autosid ja mõttle kas auto woofer suudaks nii suuures ruumis korraliku bassi teha.
                        on ka elemente mis võivad ilusti mängida .
                        auto koaksiaalile teeb nt visaton bg20 ma arvan kindalsti ära .
                        proovi mõned kõlarid teha alguses nt visaton bg20 lairiba pidavat head häält tegema.

Comment

hmm tegelt seda et auto elemendid ei sobi pole tõesti eriti põhjendatud võibolla. Pigem see efeltiivsus pole nii hea ja mõte kaob asjadel vähe ära, sama raha eest võiks siis juba toaelemente vaadata.
                          Tehnofriigi kaste soovitaks kuulama sul minna või pigem siis enda juurde proovima kutsuda, võid päris isegi üllatuda.

Comment

autowoofri õigustuseks võin öelda seda, et näiteks minu Kenwoodi 12 tolline ja 150W rms woofer inverter kastis mängib toas täpselt sama hästi kui autos A6 Avant(toas woofri monovõim 110wRMS ja autos sillatud 150wRMS). Tõin woofri tuppa, et teha inverter väiksemaks ja sai katsetada seda ja mis häält see toas veel tekitas, oli jõhker madal mõnus bass ja autos ei tee sugugi halvemat bassi, vaid nii et auto katusel pudelid kukuvad ümber ja põrkavad ringi kui need sinna asetada

Comment

ah nii, tänan põhjenduse eest, olin sellest veidi ennegi lugenud aga selgusetuks jäi see, et mis sagedust ta nõrgemini võiks mängida peab hakkama graafikuid otsima. Seni pole ma tundnud et auto woofriga toas bassist puudu jääks aga ehk on tõesti miskis vahemikus auk ja kostuks toa woofriga bass teistmoodi.

Ma ise nagu mõtlesin oma rumala peaga et kui madalat nõrgemalt mängib siis reguleerib selle paika sellega et võim on võimas, filtreid veel pole , kesksagedused veel samuti valimata ja kui kuidagi võimalik siis uurin reguleeritavate filtrite suunas või kasvõi miski poteka laadse asjaga asi paika saada.

Sul tekkis kahtlus kas auto woofer suudaks nii suures ruumis korralikku bassi teha, mul jälle poes kõlareid uurides tekib vastupidine küsimus toa elementide kohta aga se vaid visuaalsel põhjal ja kuulanud rohkem just neid suure kummiservaga pumpasid mis autodesse mõeldud.

Kunagi sai autos tassitud sellist kasti: http://www.porsche-foorum.ee/album/a...1/HPIM3739.JPG mis hiljem 30ne herzini mängides mul toas oli. Ma ei tea kas oli asi selles et ta paiknes nurgas mis mul kõiki kõlareid võimendab või milleski muus aga minu arust mängis piisavalt madalale ja piisavalt valjusti.

Ilmselt on asi selles, et mul puudub võrdlusmoment, kutsuge mind kuulama kodukõlarite bassi, tulen hea meelega ja muudan ehk oma hetke kallutatust.

EDIT: BG20 kõlab juba numbriliselt kuidagi lahjalt oma 8 tollise suuruse 92db tundlikkuse ja 40w-ga ja seda vähest koguni 8 oomi juures ja vaid 8mm käigupikkusega ma temas pumpa näha ei oska. MA LIHTSALT PEAN SEDA KUULMA sest hetkel ma temasse ei usu.

Elfa kodulehel tekitab huvi minus vaid 1 kõlar: Visaton BG40 oma suure diameetriga, piisava käigupikkusega ja ülihea tundlikkusega mis teeb asja mõruks on see, et kui tahan kõlareid mis ei jää võimule alla siis peaks neid BG40neid mul vähemalt 4tk olema mis teeb hinnaks kokku üle 10 000.- mis on 5x rohkem kui mu süüstuvariant mis välja pakkusin.
                              viimati muutis kasutaja jeff01; 26 m 2009, 22:05.

Comment

Working...
                              X