Teade

Collapse
No announcement yet.

lairiba või 2-, 3-, 4-ribaline kõlar

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: lairiba või 2-, 3-, 4-ribaline kõlar

Tellisin muidu vaid miski 4-5L kasti bg17nele aga see pole suur väljaminek kui need tükid uued tellida, jääb lihtsalt bassikale vähem ruumi.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt
      Kas boxim valjukate amplituude näitab Max SPL i juures, on see BG17-le näiteks 80 Hz juures veel tervislik?
      Kahjuks Boxsim eraldi ei näita amplituude, aga kuidagimoodi loeb elektriliste näitajate tabelist selle välja. Igaks juhuks simuleerisin BBP-ga ka korra üle.

Filtrit ma ei muutnud ega ühtegi täiendavat ahelat ei lisanud. Muutsin kasti häälestussagedust ehk siis väiksemaks (jeff01 antud 5l). BBP järgi jääb BG17(40W) amplituud selles kastis isegi 50W peal lubatud piiridesse.

Max SPL ja elektrilised näitajad.

Nagu jooniselt näha on 80Hz peal BG17 22dB vaiksem. Mõne voldi võib nüüd rohkem anda ja nominaal on kuskil 55W/8Ohm.

Mis mind aga murelikuks teeb on see, et tviiter on nüüd 10kHz juures sama võimsustaluvusega kui ülejaanud elemendid. Kõrgsageduse moonutust on ilmselt raskem tabada ning tviiter põleb ka kiiremini läbi kui mid/bassielemendid.

Seega peab võimendi volüüminupuga väga ettevaatlik olema või mingi täiendava kaitseahela lisama.
      Minu DIY blogi
      <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Esmalt postitatud YRO poolt
        Mõni füüsikaline põhjendus ka ehk, mis sellele viitab? Pigem tasuks muretseda tviiteri pärast.
        BGS40 ja BG17
        200W ja 40W (nominaalvõimsused)
        Paralleelselt, takistused võrdsed
        Signaaliks siinus, ütleme näiteks 80Hz
        Nendel tingimustel peaks võimsus jagunema võrdselt valjuhääldite vahel.
        Rakendades BGS40 tööle nominaalvõimsusel, juhtub BG17-ga kardetavasti midagi fataalset

Comment

võimsuse poolest vaadates, ja YRO graafikuid lugedes võib tõdeda, et ilma ilmeka filtrita hakkab kesksagedusele hingekellasid lööma. Selle SC10N pakkusin niisama välja, kuna see ülejäänud visatoni tviitritest odavam/kvaliteetsem. See 100W võimsus taluvus näidati ilmekalt ära graafikutel.

Peab ka tõdema, et võiks vaadata mõne horni poole...
          Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud @ndres poolt
            seega kaua nad paralleelis BGS40-ga ei mängi, põlevad lihtsalt läbi
            Graafiku joonistamise kontekstis võivad tõesti olla alt lõikamata, reaalselt aga kindlasti mitte.
            Esmalt postitatud @ndres poolt
            BGS40 ja BG17
            200W ja 40W (nominaalvõimsused)
            Paralleelselt, takistused võrdsed
            Signaaliks siinus, ütleme näiteks 80Hz
            Nendel tingimustel peaks võimsus jagunema võrdselt valjuhääldite vahel.
            Rakendades BGS40 tööle nominaalvõimsusel, juhtub BG17-ga kardetavasti midagi fataalset
            Ma omast arust üritan siin selgeks teha, et elemendid väga hästi ei klapi omavahel. Aga samas kui ainult 20V sisse lasta, siis mängivad "kaua nad paralleelis BGS40-ga". Ehk siis kastidest on võimalik 20V 110dB välja pigistada, aga volüüminupp peab olema eemaldatud peo ajaks.
            Minu DIY blogi

Comment

....Tore, vähemalt arutelu käib ja minu heaks.

Keerasin just tükid kokku ja panin ühte kinnisesse prooviks bassika sisse....suht BÖÖ....lootsin enamat. Peab ikka tugevalt teid pigistama et hea kompoti välja mõtleksime.
              Hetkel panin ühe bassika kinnise kastiga ühte kanalisse ja teise kanalisse S30ned jadamisi....S30nete ülekoormustuled põlevad veidi enne seda kui bassikas kandilist andma hakkab....õigeimini põlesid aga 1 põles maha ei kujute ette milline se graafik on aga hetkel 116,3L kinnises on bass täiega kusine. BG17nele mõeldud kaste pole veel valmis teinud aga nende sisemaht tuleks 4L ja väline maht 8L ehk et suure kasti bassika jaoks jääks 108,3L miinus elemendi maht mida ma ei tea.....

Vaatan neid bg17neid ja ned on üsna armetud, samas kisasid nad üsna kõvasti ja kui madal ots ära lõigata kisaks veel kõvemini aga ma kah ei tea. Topelt neid panna poleks kah hea lahendus onju, tuleks filter keerulisem? sama küsimus mu valmis ostetud nõrkade tweetrite kohta. (Disanilt meediks mulle topelt väga
              Kas ajutise lahendusena ei saa lihtsalt potekat vahele panna või on sellist võimsust taluvaid potekaid raskem leida? mõtlen just seepärast et ükshaaval kuulaks kõik elemendid ära ja paneks potekatega paika piiri, et teaks kuhuni võib nuppu keerata.

Ei taha enne kasti auke lõigata kui on enamvähem kindel et asi ka kestab ja saab ka nuppu keerata, enne ei saa ka viimistlust ära teha.

paar klõpsu mis mu seebikarbiga just hästi välja ei tulnud.:
              http://www.porsche-foorum.ee/album/t....php?album=151

Comment

Linki avades teatab AVG: Acsessed file is infected!

Comment

....Tean Galerii oli kunagi viiruse küüsis ja seetõttu veel kalab aga ohtlik ta enam pole. (Galeriisse oli paigaldatud fail millega ebay-d rünnati)

Comment

Mõned tähelepanekud. Kui kastid niimoodi nurkadesse jätad, siis tõusevad madalad sagedused peegelduste tõttu üles. Magusama saundi koht jääb üsna täpselt keset tuba. Kuidas sa vendi toru sellise kujuga kasti ajad?

Tegin veel ühe optimeerimistöö.
                    ASK. Inglisepäraselt langev, suht sile on-axis, aga BG17 on suht kõvasti tambitud.

Ülaltoodu kehtib juhul kui teed kasti alljärgnevate mõõtudega augud ning kastihäälestus 45Hz (u 25cm 110mm solgikas), BG17-e kasti palju vatiini, suurde kasti natukene. Kastid loomulikult peeglis.

Elementide mänguruum ning filter ise selline:

Ja kõige olulisem pilt: max SPL ja elektrilised näitajad

Lilla rõngaga on märgitud ohtlikud kohad max SPLi puhul.
                    Lilla joon viitab 25V ehk u 75W/8Ohmi kohta peaks olema turvaline.
                    Punased nooled viitavat kohtadele, kus võib koonus xmax-i ületada või moonutama minna esmajärjekorras. Ja kõige madalamal on tviiter, mis võib maha põleda heleda leegiga.

Optimeeringu hinded ka. Nulli poole on parem:
                    Note Impedanz = 0,695 (ok)
                    Note Frequenzgang = 2,454 (ilmselt jääb vajaka madalamat ja kõrgemat otsa)
                    Note Wirkungsgrad = 0,769 (ok)
                    Note Phase = 0,631 (võiks vähe parem olla)
                    Note gesamt = 1,951 (kokkuvõte on parim, mille seni olen saanud)
                    viimati muutis kasutaja YRO; 07 m 2009, 01:52.
                    Minu DIY blogi

Comment

Väga hull füüsika hetkel, kiidaks vaid niipalju, et 12h sai just täis nii, et s30ne tuli kustub vaid loo vahetamise ajaks
                      Mis ikkagi oleks kui kastis oleks 2x bg17 ja 2x tweetrid? kas on asi keerulisem ja kallim filtrite osas?
                      Hetkel ripuvad suured koos s30netega paraleelis.

Mis pärast ma ei saa kanalka inverterit panna? 25 cm mahub ilusti ära ilma et nurgas kinni oleks ja seal võib ju ka põlve kasutada? või mõtlesid miskit muud.

omq...
                      viimati muutis kasutaja jeff01; 07 m 2009, 05:48.

Comment

Muusika ei mängi enam, kõik on külili ja mul on aega mõelda aga no ei tule just hästi välja se tegevus.

Jah keset tuba on kõige magusam, seal armastatakse ka jalga keerutada, nurgataha jääva diivani juures on heli oluliselt vaiksem mis mulle väga hästi sobib.

Ma olen ülimalt tänulik selle eest, et püüate ja püüate ikka kokku sobitada ja mängima panna aga kas saaks veelkord kõik nagu nii seletada, et tuumafüüsikat tundmata aimu saaks millest jutt käib. Ma palun lihtsustatud korras, suuresti jah-ei vastustega või väikese kommentaariga.

Loen ja loen aga tundub et olen taas elementide valimise juures mis esmalt sai lohakalt ja süvenemata ja poe kaste järgides tehtud.

Kas elemente võib kordistada...selles mõttes, et paneks oma 2xbg17 ja 2x sc10ned ühte kasti ja ostaks teise kasti samapalju kraami juurde? aga kas filtrid on siis keerulisemad? kas siis piisaks kesk ja kõrgsagedusest bg40ne kõrvale? Selle asja pluss on ka see, et paneksin nad üht kasti serva ka suure kasti sisse väiksemat tehes kasutaks ära suure kasti 3 külge ja see võtaks vähem ruumi bassikalt ära. Kusagilt on meelde jäänud, et 1vs2 elementi on vahe vaid 3db aga 3db peaks olema vahe ka 40w ja 80w kõlaril ? st et võiks justkui 2x40w olla samahea kui sama tundlik 1x80w kõlar või panen puusse?

Kui ma saan sellele vastuse siis ootab mind ees veel selline ala:
                        Mis litraazi juures ja mis sagedusvahemikku mängiksid BG17ned oma eraldi kinnises(omavahel koos) kõige paremini.....Kui ma selle teada saaks siis kuni selleni paneks bassika mängima ja kõrgetega on vist juba lihtsam. Ma vaatan neid alasid kuhu miski mängib ja mulle jääb ikka mule et YROle meeldib kui bg17 mängiks kogu madalat otsa kah kaasa, on mul õigus? kas se mitte selle elemendi võimekust ei piira kuna madalsagedus annab suure amplituudi ja lõhub lihtsalt kõlarit?

Kõik kel oma ajaga midagi targemat teha pole on külla oodatud, kuulama , uurima, nõu andma või kaasa mõtlema.
                        viimati muutis kasutaja jeff01; 07 m 2009, 09:58.

Comment

Esmalt postitatud jeff01 poolt
                          Kas elemente võib kordistada...kas filtrid on siis keerulisemad?
                          Võib, aga minu arvates pole mõtet. Esiteks sul pole tegelikult kesksagedusi juurde vaja, sest viimases simulatsioonis on kesksageduslement väga maha tambitud. Kui kesksagedust tõsta jääd sa järjest rohkem bassiosast ilma. Kõrgsadust oleks juurde vaja küll, aga ma ei ole kindel, et sa Visatoni tootevalikust kõige sobivama toote leiad.
                          Tänapäevane kirjutama seadus ei soovita mitut tviiterit panna. Kunagi ('70-ndad) oli THX standardis sees mitu tviiterit, aga see võeti välja kammfiltri efekti tõttu st. ringi liikudes muutusid kõrgemad sagedused häirivalt.
                          Kui lisad elemente, siis tõenäoliselt läheb filtri tegemine keerukamaks ning elementide paigaldus paneelile veelgi kriitilisemaks.

Ma vaatan neid alasid kuhu miski mängib ja mulle jääb ikka mule et YROle meeldib kui bg17 mängiks kogu madalat otsa kah kaasa, on mul õigus? kas se mitte selle elemendi võimekust ei piira kuna madalsagedus annab suure amplituudi ja lõhub lihtsalt kõlarit?
                          Minu simulatsioonis on BG17 kast häälestatud nii kõrgele, et enne tviiter kahjustuks, kui see element hakkaks xmax-i ületama st "suurt amplituudi" andma. Seepärast ma ei lõika seda elementi altpoolt. Ja jällegi komponente filtris vähem.

Kõik kel oma ajaga midagi targemat teha pole on külla oodatud, kuulama , uurima, nõu andma või kaasa mõtlema.
                          Küll ükskord kuuleb ikka.

Minu arust võiks sa juba filtritega eksperimenteerima hakata. Kui ei taha esialgu kasti auke lõigata, liimi BG17 kast kokku ja pane suvalise esipaneeliga teise kasti kõrvale. Siis peaksid enam vähem kuulma hakkama, mis lõpptulemus võiks olla. Filtrikomponentide saadavust Elfast ei oska muidugi öelda - kuidagi hõredaks on see valik jäänud seal.
                          viimati muutis kasutaja YRO; 07 m 2009, 11:50.
                          Minu DIY blogi

Comment

Super, siin on millest kinni hakata. Tänud konkreetsete vastuste eest.
                            Visaton pole kaugeltki mitte omaette eesmärk, ma lihtsalt ei tea kust ja mida veel võiks vaadata mis ei maksaks miljon krooni....

Mis mulle uudisena tuli on see, et elementida paigutus paneelil on oluline....olen nagu mõelnud, et ku kast taga ja kuulaja suunas siis sellest piisb. Plaan oli panna oma ilumeele ära nägemise järgi aga MONKi omadused ei suuda kuidagi eri suurusega asju ritta seada

Kui palju pikkust vastaks sellele peenemale solgikale (Ma ei mäleta kas ta on 70 või 75) kui panna 2 toru....ilmselt lähevad liiga pikaks...... 50nesed jäävad ehk liiga viled?
                            viimati muutis kasutaja jeff01; 07 m 2009, 13:21.

Comment

Mis mulle uudisena tuli on see, et elementida paigutus paneelil on oluline....olen nagu mõelnud, et ku kast taga ja kuulaja suunas siis sellest piisb. Plaan oli panna oma ilumeele ära nägemise järgi aga MONKi omadused ei suuda kuidagi eri suurusega asju ritta seada
                              Eks ma alguses ütlesin, et mida aeg edasi seda rohkem õpid ning kompromisse hakkad mõistma. Viimase simulatsiooni vertikaalne off-axis ASK on päris karvane elementide paigutuse tõttu. Aga õnneks jääb problemaatilisem osa põranda poole.
                              Kui palju pikkust vastaks sellele peenemale solgikale (Ma ei mäleta kas ta on 70 või 75) kui panna 2 toru....ilmselt lähevad liiga pikaks...... 50nesed jäävad ehk liiga viled?
                              Edit:ups, möga ajasin torude kohta. Kontrollin ennast üle
                              Edit2: kurja enam ei taipa Boxsim ja BBP ajavad täiesti erinevat juttu, aga ühe komakoha lugesin ikkagi valesti. Need vendid tulevad BBP järgi väga lühikesed 41Hz häälestusega 103mm toru ainult 41mm pikk ja kaks 70mm toru 50mm pikad. Boxsim pakub häälestuse nende andmetega veelgi madalamale. Tiba
                              viimati muutis kasutaja YRO; 07 m 2009, 14:06.
                              Minu DIY blogi

Comment

BG20 jääb ka kesksagedusena võimalusesk, aga kuna boximi graafikud on mulle uued ja ilmestavad edukalt YRO juttu, siis võib 2 ribalisena teha selle, asi ainult hea tviiter leida.

2xSC10N lisab filtri tegemisele keerukust, kuna SC10N on 8ohm ja kokku tuleks sinna 16Ohm, 2x T/S parameetrid jne...kuid peaks lõppkokkuvõttes kasulikumaks osutuma.

Kastide paigutusest lähtuvalt tulebki see bass sinna kohta, kuhu kirjeldasid, ehk toa keskele. Kuna dispersioonist lähtuvalt bassisagedused saavad oma täisamplituudi elemendist kaugemal, siis proovi keerata kaste erinevate suundade peale ja katseta kuulamise järgi, kuidas oleks rohkem ühtlane heli.
                                Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Working...
                                X