Teade

Collapse
No announcement yet.

BG 13 p

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

BG 13 p

Tere!
    On keegu kasutanud neid kõlareid oma PA või bändiruumi tehnikas.
    Kuidas nad esitavad kesk ja kõrg sagedusi.
    Plaanis kasutada bg13 (4tk.) koos tesla arm 9408ga bändiruumis basskitarri ja vokaali kõlarina. Lõike sagedus oleks ehk 1000hz esimest järku filtritega.Ühtlasi huvitab mind Teie arvamus sellest kooslusest.

Vs: BG 13 p

Miks just bg13 ja mitte bg17? Bg17 poole võimsam ja tiba tundlikum. Saaks kahe elemendi asemel ühega läbi. Tavaliselt on lõikesagedus sedasorti asjadel tiba madalamal, aga ennastki huvitaks, kuidas kõrgemalt lõikamine peaks toimima. Ja tavaliselt pannakse 3-riba PA-des kõrgemat otsa toetama veel mingi tweeter. Bg 13 ja bg17 saaksid äkki selle kõrgema otsaga hakkama?
    Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

Comment

Bg 13 sellepärast, et see mängib kõrgemale ja sealt natsa ühtlasema sagedus karaga. Suuna spekter ka parem võrreldes bg 17ga. Tweetereid ei tahaks enam lisada.

Comment

Muidugi 2x bg17 oleks odavam, kui 4x bg13.....ehk siis 430 vs. 680eeku.
        Koguvõimsus jääks mõlemal puhul samaks. Kas kahe bg13ga ei saaks hakkama? Bg 13nel paremad parameetrid ilma tweeterita hakkama saamiseks....on kellelgi kogemusi?
        Kas hinnavahe ennast ära tasub?
        viimati muutis kasutaja julkar; 01 m 2009, 00:35.

Comment

vokaali pista 2 BG13 ja SC 10 N, lõiked vastavalt 5000 Hz pealt, saab ühtlase 90-91dB karakteristika. Bändiruumi pole teab, mis hullu tehnikat vaja, vb saab ka vanade 10GD-36K isenditega hakkama, aga neid vaja 4 tükki

mul plaanis see kompott 3 ribalisse kesk ja kõrget mängima panna...vb eemaldan need topeltkoonused ka, vähem moonutust....
          Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

sc10n....kuidas see element toorestele saundudele vastu peab sellises koosluses. Tulevane kõlarite kooslus hakkab ikkagi peale vokaali ka basskitarri ja vahel kindlasti ka el. kitarri esitama. Tegemist on peamiselt metal saundidega.

Comment

Vahepeal on seis muutunud. Leidsin vanadest reservidest 4 töökorras tesla ARO 6608 valjukat ja 4 tesla ARV 161 tweetrit. 3el 6608l on membraanil väikesed muljumis jäljed, testisin kõiki AROsid signaali generaatoriga ning selgus, et töötavad puhtalt ja mängisid päris kõrgele (12khz). Esialgu katsetan ainult AROdega, ehk piisab nendest vokaali ja kidra jaoks. Hiljem saab tweetrid lisada, kui vaja. Bg13 või 17 jäävad praegu mängust välja.
              Nüüd küsiks, kas teha 1. järku filtrid või 2. järku? Lõikesagedus 300-500 hz.

Comment

Basskitarri ja vokaali ühte pappi ajamine ei ole hea mõte.
                Basskitarril võiks ikka oma kast olla. Sest kui bass vähe üle hakkab peksma, siis tulevad vokaali ka räiged moonutused sisse. Kui see just eesmärk ei ole, siis väldiks sellist olukorda.

Comment

Ega bassi ülepeksmine on ka ju moonutus ja see ei olegi eesmärk.Plaanis siiski universaal kõlar nendest elementidest kokku saada, mitte bassikombo.

Comment

Nii. Täna sai testitud selliseid asju nagu 15dnd Community 150W PA bassikas 85l kastis häälestusega loodetavasti sinna 50Hz kanti (elemendi T/S parameetreid pole õnnestunud leida) ja BG20 kooslust. BG20 oli küll eraldi 45l kastis, aga mängis siis alates 1kHz. Filter 1.järku ABO raamatu valemite järgi: bassikale 1.3mH pool ette ja BG-20-le 20mF paberkondekas. Võimuks Odyssei 110 ja umbes 15 ruutu ruum. Kisa-kära oli niipalju, et kõrvakuulmine pidi kaduma. Kõrge ots läks küll ka kiledaks kätte, aga enamikel odavatel PA-del kiljuvad need ruuporid veel hullemini. Väga raputavat bassi ei tulnud, aga asi lähebki peamiselt vokaali jaoks. Lõpliku lahendusena tahaks panna BG 17 hoopis. Hirm on ainult, et kas ribadeks ei lenda, kui 200W võim neid kütma hakkab? BG20 kisas küll müstiliselt kõvasti juba Odyssei 50W juures. Pigem oli BG20-l tundlikkust rohkemgi kui vaja, et bassikaga sammu pidada. Esmane emotsioon on selline, et kupatuse hinna/kvaliteedi suhe on väga paigas. Idee sai alguse Visatoni 3 riba PA konstruktsioonist ja kasutaja Tehnofriigi kommentaaridest säästu PA ehituse vallas. Tema antud lingilt lugesin ka seda, et odavate plekk-korviga bassikate esitusele tuleb kõvasti kasuks, kui toestada element magnetit pidi kõlari tagaseina vastu. Pmst liimitakse epoga puutala külge. On keegi proovinud? Loodan, et mu postitusest on mingit kasu teemaalgatajale. Kasutusvaldkond iseenesest sama. Ootan kriitikat, kommentaare, arvamusi ja nõuandeid. Eriti selles vallas, et kuidas tagada elementide elushoidmine, kui võimsused kasvavad. Piesode lisamine oleks ka huvitav.
                    Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

Comment

On ikka abiks vussi postitus. Kuidas toimivad 1.järgu filtrid? Kuskilt lugesin, et 1. järgu filtreid pole hea kasutada seal, kus elemendi sageduskara veel sirgelt ja pikalt jätkub. Ehk kommenteerite ja õpetate.
                      Ise olen vahepeal ARM9408 kasti valmis saanud ning sai basskitarriga ka proov tehtud....toimis väga hästi, võimsust jätkus ja üle ei "peksnud" isegi lohakama mänguviisi puhul(sai eraldi katsetatud)....seega peaks kaua kestma. Teatud saundide puhul poleks kesksagedus kõlareid vajagi, aga meil on.

Comment

1.järku filtri sagedustunnusjoone kalle on 6dB/oktaav. Oktaav on suht lühike vahemik. Ses mõttes kui ebapiisavalt lõigata (1.järk), siis esitab element ka neid sagedusi päris hoolega mida ei peaks. Lisaks igasugu moonutustele võib lõpuks maha ka põleda. Ses mõttes on õige, et 1.järku filter toimib siis paremini, kui elemendi sageduskara iseeneslikult ka kukub. Näiteks bassika lõikamine pealt. Aga.. L.Abo raamatust loen just välja, et kui elemendi piirsagedus jääb lõikesagedusele lähedale, tekivad faasimoonutused. Minu idee on siis selles, et filtreid jupikaupa aretama hakata. Kuna tegemist PA tehnikaga, siis kvaliteedi koha pealt on kõrv kunn. Teooria ja praktika mul mõlemad suht nõrgad, aga vähemalt ma tean, mida ma tahan saada. Täna avastasin imestusega, et kui lõigatud bassikat ilma bg20-ta kuulata, siis heli ülemises otsas (vokaal/kitarr) on ka kerge kiljumine sees. Kas nüüd bassikas ei suuda 1kHz juures peale vilina midagi edastada või mis. Hakkab oma piirsagedustele jõudma? 1.järku filtri jamad? Sama asi tehase kastis on lõigatud 2kHz pealt ja edasi tweeter. See peaks ju siis veel hullemini kõlama. Kui bg-20 kaasa mängib, siis petab kõrva ära. Või ka ehk mingisugune kamm interferentsidega. Miks ma seda bg17 ja bg20 asja siin ajan ongi tegelt see, et enamik odavat tehase PA-d on heli poolest paras käkk. Kiljuvad kõrged ja olematu/mudane kitarr. Nagu rohkem pille korraga mängib, kohe on kõik üks arusaamatu puder. Kallist ei raatsi ma osta ja loodan, et ehk saab odava raha eest midagi talutavat kokku klopsida. Kõrvalteemas materdatakse bg17 nii et tolmab. Kellelegi ei meeldi selline kooslus nagu ma aru saan. Aga ometi Visatoni inseneridel selline projekt on. Mingi aktiivcrossower ja ekutamine teeks ilmselt kõik asjad korda, aga ei taha väikest nõrka süsteemi keeruliseks ajada.

Esmalt postitatud julkar poolt
                        On ikka abiks vussi postitus. Kuidas toimivad 1.järgu filtrid? Kuskilt lugesin, et 1. järgu filtreid pole hea kasutada seal, kus elemendi sageduskara veel sirgelt ja pikalt jätkub. Ehk kommenteerite ja õpetate.
                        Ise olen vahepeal ARM9408 kasti valmis saanud ning sai basskitarriga ka proov tehtud....toimis väga hästi, võimsust jätkus ja üle ei "peksnud" isegi lohakama mänguviisi puhul(sai eraldi katsetatud)....seega peaks kaua kestma. Teatud saundide puhul poleks kesksagedus kõlareid vajagi, aga meil on.

Comment

Ma usun ka ,et bassi ja lairiba kõlaritega saab parema tulemuse, kui bassi ja susinaga...võibolla diskodel toimivad need odav pa kastid paremini aga seal teised saundid ja eesmärgid. Visaton soovitabki bg17 ja 20-et kasutada vokaali ja kitarri monitorides.
                          Ilmselt katsetan ise kah 1.järgu filtritega, ma kavatsen lõigata 400-500hz-i pealt, kuigi ARM mängib isegi 6-7khzini. Ca 1 hzini mängib päris sirgelt ja siis hakkab sageduskara sikksakke tegema, neid võiks võimalikult vähe olla.Võibolla sinu dnd käitub sarnaselt ja need sakid seal kiljuvadki.
                          Arutleks nüüd pisut elementide suhetest. BG-d on 40w ja dnd ning arm on 150 w....BBox pro andmetel on tesla ARM (xmax-i panin lambist 1,5mm, kuna õige pole teada)võimsus taluvus 45 herzil ainult 4w, 80-el hzil 12w, 120 hzil 50w ja alles 170-? hzil 150watti. Sellega tahan öelda, et kui sa võimendist basse liiga maha ei keera, siis puruneb võimas bassikas ennem kui lahja kesksagedus.Kuulates muusikat, kus ühtlaselt on esitatud 45-16000 hz, ei saagi ma võimust üle 4-ja wati keerata....40ne watisel kesksagedusel veel reservi küll...kui filtrid vahel on.Bg17 talub 40watti ca 200 hzist.
                          Enda kesks. kõlarid ainult 8w rms. neid on 4 tk seega rms ainult 32w aga hetkevõimsust õnneks kokku 100w.Nende kohta igasugused andmed mul puuduvad aga rms võimsus vast ikka 200-300 hz-i peal taluvad.

Comment

Keskriba lõikamisel peab vist ikka parem filter olema. Minu bg-20 käib läbi 20mF konde Odissey täisvõimsusel silma järgi +-2mm ära. Bg-17-l ongi see +-2mm juba xmax. Tegin veidi filtri arvutusi. Abo raamatu valemite järgi ei saa sugugi samu väärtusi, mis Visatoni insenerid bgs40 ja bg17 filtrisse välja pakkunud on. Ühesõnaga vaja katsetada ka bassika tiba madalamalt lõikamist jne. Aga eks kõik võtab aega.
                            viimati muutis kasutaja vuss; 10 m 2009, 02:02.

Comment

Sai jällegi katsetatud. Ostsin Oomipoest paari selliseid: http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=VELL_PH8 ja paari selliseid: http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=VELL_PH6
                              Tundlikkuse vahest polnudki niiväga aru saada. Küll aga mängiv sagedusriba teeb neist täiesti erinevad tükid. Esimene sobis väga hästi kolmeribalisse kompotti bg-20-e kõrget otsa toetama ja üldsegi mitte paaris bassielemendiga. Teine just vastupidi. Kaheribalises kõllis jätkas parasjagu sealt, kus bassikõll pooleli jäi, aga päris kõrge otsaga jäi pisut jänni. Kaheribalisse oleks soovitav neid tweetreid topelt panna, siis tundusid bass ja kõrged rohkem tasakaalus. Kõigis katsetes oli käepärast olev 9 oomine takk piesodega jadamisi ja filtriks erinevad konded 1-10 mF. Esmavõrdlus 2 ja 3 riba variantidel nii viletsad kui mu filtrid praegu ongi, on selgelt 3 riba kasuks. Aga odavPA kontekstis kärab ka bassikas paaris nende PH6 tweeteritega küll. BG 17-l on 1,4kHz juures paras lohk, mida ma hetkel kardan. Olemasolevatel katses osalenud bg20-tel just parasjagu 1kHz allapoole väike langus. Äkki see aitab neil paremini bassikaga sobituda? Hinnavahe on päris suur ja tahaks ikka bg17 panna. Arvamusi? "tuletaevasappimiskompott?" Minu bassikatest pole eriti rohkem teada, kui et need on pärit sellistest kõlaritest:http://images1.thomann.de/pics/prod/189216_specs.pdf Kuna sisuliselt on valdkond sama, siis julgen teise mehe teemas küsida. Ehk on kasu teistelegi.

Comment

Working...
                              X