Teade

Collapse
No announcement yet.

Mille poolest erineb stuudiomonitor/kõlar tavakõlarist?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Mille poolest erineb stuudiomonitor/kõlar tavakõlarist?

    stuudiomonitoride puhul üritatakse saada võimalikult lineaarset helipilti kus ükski sagedus poleks teiste sagedustega võrreldes domineerivam.
    Lihtne selgitus: kui ostad stuudiosse monitorid millel on tavapäraselt odavama klassi (disko)kõlaritele boostitud nii ülemine kui ka alumine ots (rääkimata sellest et näiteks osad eesti raadiojaamad kasutavad oma soundi väljastamiseks samat trikki et sound "paremini" kõlaks) siis lõppsoundi keerates keerad lihtsalt mingid sagedused "üle". ehk siis kuuled helipilti valesti ning keerad teatud sagedusvahemiku kas liiga peale, või siis vastupidi - liiga maha, kuna monitor ei mängi sulle lineaarset helipilti.

    mõned aastad tagasi testisin mitme päeva jooksul 6 paari erinevaid stuudiomonitore (vist oli 6..) hinnavahemikus 5K - 25K ning seal sai pilt selgeks et monitor on vaja valida olenevalt kohast ja vajadustest. Kindlasti ei rakendu seal "mida kallim seda parem" teooria.

    PS. enamus stuudiomonitoridest on nö. ruumi kompensatsiooniga - maakeeli: ehk siis vastavalt kohale saad valida mingi sagedusvahemiku tugevust +- X dB (näiteks asud oma töölauaga kuskil nurgas saad bassiotsa maha võtta jne)
    I'm not always right, but I'm never wrong.
    www.klamber.ee

    Comment

    Working...
    X