Teade

Collapse
No announcement yet.

poroloon dampingu materjaliks

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    poroloon dampingu materjaliks

    Kõlarite seest leitud lainelise pinnaga poroloon. Kas see on pädev damping materjal või peaks pigem lammast minema raseerima, kui eesmärk on kõlar kuminavabaks saada? Lisaks plaanin risttugesid külgseinte vahele lisaks liimida (ainus koht kus ümbruses koputades ei kumise on see, kus üks risttugi on) ning ka pigimatiga seintele kaalu lisada.
    Toidan trolle!

    #2
    Vs: poroloon dampingu materjaliks

    summutuse efektiivsus peaks sõltuma kiudude arvust ruumalaühikus. samas sagedusriba mida villmaterjal mõjutab sõltub kihi paksusest. ehk siis seina peale pannes summutab see laineid mille lainepikkus on lühem kui 4x kihi paksus. igas villas võiks kiude olla rohkem kui poroloonis(avatud rakkudega vaht).

    kui risttoed teed liiga suured siis võivad tekkida täiendavad resonantsid kasti sisse. ehk siis ei maksaks eri külgedel kohakuti panna.

    mis materjalist sul see kõlar tehtud on, et pigimatt sellele veel kaalu lisab? ennem liimi välisküljele vineeriplaadid.

    Comment


      #3
      Vs: poroloon dampingu materjaliks

      Tagasein on puitkiudplaadist, küljed ja esisein mdf. Üsna kitsas ja sügav kõlar, selline: http://ak.cdiscount.com/pdt/5/B/L/1/f/JAMO_2E855BL.jpg
      Muidu on üpris meeldiv heli, detailid igal sagedusel, kui kumina kuidagi tapetud saaks. Mängides külgseinu katsudes need vibreerivad päris kõvasti, sellest idee neid kõigi vahenditega jäigemaks ja kaalukamaks saada. Väljapoole plaate kaalusin ka liimida, aga tahaks siis juba sellise konstrui teha, et need ühtlasi kõlarile jalad moodustaks. Endal keldris puutöökoda pole ja viisaka tulemusega asja tellimine on hetkel natuke eelarvest väljas. Niiet esialgu tahaks sellist 3+ tulemist ilma kätte saada.
      Toidan trolle!

      Comment


        #4
        Vs: poroloon dampingu materjaliks

        kasti saad lahti veel? võid proovida lisada tugevusplaate, millel augud( suur auk) sees...samas poroloon oma õhumullikestega ja piisava "paindlikusega" on teoreetliliselt hea materjal, praktikas aga on ostutunud kehvaks. kuna ei vähenda värinat. Pigimatt oleks sellisel juhul eestis ideaalne(maailmas aga tinamatid ja betoon tahvlid), kuid EPSi ja XPSiga võib ka katsetada...
        Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

        Comment


          #5
          Vs: poroloon dampingu materjaliks

          Lahti ei saa, tuleb valjukaaukude kaudu opereerida. Liimsin eile tugevduseks mõned peenikesed ribid külgseinte vahele, võimalikult ebasümmeetrilise paigutusega. Ega ta palju jäikust ei lisa, aga natuke kõla koputades ikka muutus. Täna hakkan pigitama. Originaalis tal tagaseinas dampingut polnud, katsetan ka sinna villa lisamisega.
          Toidan trolle!

          Comment


            #6
            Vs: poroloon dampingu materjaliks

            Ise küsime, ise vastame. Peale risttugesid ja pigimatituuningut teeb kõlarikast seda, mida talt oodatakse- seisab nagu tala. Katsed porolooni ja villa erinevate kombinatsioonidega lõppesid sellega, et poroloon on prügikastis ja natuke villa jäi kõlarisse. Kui poroloon ka kastis istus, siis kadus muusikast elu. Võimalik, et mul oli seda stuffi seal lihtsalt liiga palju ja porolooni omadused pole süüdi, aga villa oli lihtsam ka paigutada kuhu tarvis ja nii jäi.

            Aga nüüd olen silmitsi järgmise probleemiga. Ruumil on räme resonants 110Hz kandis. Ilmselt esi- ja tagasein, ühe ääres kõlarid, teise ääres diivan. Vahekaugus 305 cm. Ringi eriti midagi paigutada ei ole ruumi. Panen pildi ka, lihtsam seletada.

            Click image for larger version

Name:	korter_8.jpg
Views:	1
Size:	20,0 KB
ID:	865136
            (ei, ma ei joonistanud tervet tuba 3d-s kõlaripaigutuse pärast, tegin remonti ja planeerisin seda sketchupis)
            Kusjuures huvitav on see, et parempoolne nurgas olev kõlar käib oluliselt sirgemalt, ja mängib lõdva randmega 30 Hz-ni. Vasakpoolsel on auk 140Hz kandis ja tugev tõus 110 juures. 40 kukub juba tugevalt ära ja 30 on sootuks kadunud.

            Kas keegi on edukalt võidelnud sellise probleemiga? Eelkõige vaevab siis 110Hz peak.
            Toidan trolle!

            Comment


              #7
              Vs: poroloon dampingu materjaliks

              110 Hz tähendab et see on 3m paraleelseinte teine resonantsmaksimum. ilmselt ka 55 peal sul siis maksimum.

              nurgas olev kõlar aktiveerib kõik ruumiresonantsid - võibolla sul õnneliku juhuse tõttu seetõttu ongi ühtlasem kara? kui sul oleks ruum kuubikukujuline, siis ilmselt nurk ei oleks parim koht.
              toa keskel olev kõlar on osade seisulainete sõlmpunktis ja seetõttu neid ei aktiveeri.

              proovi ekvalaiserit.

              Comment


                #8
                Vs: poroloon dampingu materjaliks

                Hm. Ei tahaks ilusat signaal ekuga nüsima hakata. Keegi bass trap'e on teinud?
                Toidan trolle!

                Comment


                  #9
                  Vs: poroloon dampingu materjaliks

                  Kasutaja MarekA on üht teist katsetanud bass-trap'ide vallas.
                  Minu DIY blogi
                  <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

                  Comment

                  Working...
                  X