Teade

Collapse
No announcement yet.

Tornkõlarite ehitus (100w100 + sc10n + 2 x w130s)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Tornide ehitus Audese bassikatega ( 75W104-8 )

Visaton bg 20 pole ju tegelt väga hall papp mul sai üks kast valmis ootab värvi või miskit.

Tegelt mõtlesin ,et äkki saaksid nii teha teed neli erinevat kõlari kasti igas ühes üks visaton bg20 ja lisa kõrg sagedus,ja siis eraldi woofer .
    Kaks kasti paned nt sinna kamina juurde ja kaks kasti paned diivani juurde kuskile ja alumist matsu aitab mõni woofer .
    äkki on kasu..
    Lisatud failid

Comment

Esmalt postitatud YRO poolt Vaata postitust
      See pole absoluutselt tähtis, mis idee mulle meeldib. Oluline on see, mida sa ise tahad. Kahjuks sinu ideed kokku võtta ma hästi ei oska, sest tingimusi on liiast:
      vali helirõhk,
      madal bass,
      odavus,
      erikujuline ruum,
      kõlarite otstarve kodukino ja disko jaoks,
      sinu muusikamaitse,
      aktiiv/passiiv,
      olemasolevad elemendid,
      Audese valjuhääldid
      ja muud ajas kiiresti muutuvad soovid.

1. Ma jõudsin vahepeal juba juurelda, et 4xBG20 ahju otsa oleks päris moodne, aga eeldades, et sulle "papid" ei meeldi, siis jääb see ka ära.
      2. Siis mõlgutasin mõtet, et 2xW200S elementi 60L inverterkastis + W130Sx2 + SC10N MTM formaadis juurde. Filter 2-järku elekt 150-250Hz/2400-2800Hz. Saaks ka mõistlikud kaheosalised kastid. Aga jälle - elemendid pole nõutud 10" ja kaheosaline kast ka ei sobinud.
      Loomulikult on see tähtis mis sulle meeldib kuna erinevalt minust oskad sina arvutiekraanilt näha kas asi on ehitamist väärt või mitte.
      Tingimuste nimekirjast võiks mõned asjad veel kustutada:
      Kõlarite kasutamine kodukinos
      Muusikamaitse koondaks klubimuusikale. (Usun et selliste kõlaritega saab siiski ka eesti mussi kuulata)
      Aktiiv süsteemi võiks samuti eemaldada.
      Olemas olevad elemendid pole palju väärt ja need võib kindlasti kustutada
      Audese valjuhääldid oli vaid pakkumine kuna foorumi teemade põhjal on nad väga hea bassi-hinna suhtega ja HI-FI-d ma taga ei olegi ajanud (Pigem S90nele sarnaselt mürtsuvaid kõlareid mis mängiksid valjemini ja oleksid kitsamates ja kõrgemates kastides.)

Kahjuks ei oska ma öelda kui madal on s90nete F3 ja kui suur on neile maksimaalse helitugevuse korral db-de hulk.....Kui seda teaks siis oskaks ehk midagigi võrrelda ja sulle numbrites end väljendada.

Mitme osalisi kaste kahjuks teha ei tahaks jah...inverterid olen nõus küll mis iganes suunda panema (Olen aru saanud et kui tagaseina panna siis kuudavat faasinihet poleks)

Comment

Lihtsalt enda jaoks koondan su pakutud variandid ja lisan hinnad:

SC10N+2xW130S ja bass W300S 2 x 347.- + 2 x 1969.- = 4632.- Elemendid va sc10n
        2xW200S elementi 60L inverterkastis + W130Sx2 + SC10N MTM formaadis juurde. 4 x 823 + 4 x 445 = 5072.- + sc10n
        4xBG20 4x500 = 2000.- elemendid + sub.

Esimesed 2 on vist mõeldud aktiiv + passiiv onju?
        Mis on need põhjused mille pärast peaks se esimene lahendus olema kindlasti kahe osalistes kastides?
        Ja veel huvitavad kui madalale 1 või teine mängiks ja kui suurt helirõhku tekitaks.

Comment

Bg20 saab juba 400kr kätte.Noortehnikus on odavam kui elfas..

Comment

visatonid on noortehnikust alati soodsam osta, säästad oma eelarvest kõva 1000 eeku vähemalt...

ja kas arvutiekraanilt on võimalik näha, kas elemendid on väärt või mitte? enamasti on tegu vaid matemaatliste valemite järgi arvutatud standarditega. 99% sobivusest tuleb kuulamise ja katsetamisega(kahjuks pole neid võimalusi eestis peaaegu üldse, et müüdavad elemendid pannakse tehase soovituse järgi kasti ning siis lastakse kuulata... Kui see oleks olemas, oleks kõlarite tegemine hulka lihtsam...)
            Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Selle ahjupealse kastiga on mul suurim küsimus selles kuidas se helipilt üldse jääb kui lae all asi mängib ja bass kusagilt põrandalt tuleb. Need hinnad olid enamvähem suurusjärgu mõttes pandud ja enne ostmist teen loomulikult kiire otsingu netti pidi et mis kuskil odavam-kallim on

EDIT: Selle bg20nete kasti helirõhu küsimus on mu poolt järgmine lollus kuna need peaks meeletult valjut häält tekitama (Olles kuulanud bg17neid) Pigem ongi küsimus selles kui hea se heli eri kohtadest kuulatuna on ja kas tweetrite vaba süsteem on klubimussi jaoks õige. Kui s30ned ahju otsa panen siis näoga kõlarite suunas olles on hea (Laua taga istub 3 inimest selles suunas ja 3 inimest teises suunas) need 3 kes seljaga kõlarite poole on jäävad sellisesse "Lolli" alasse kuuldes vaid bassi ja miskit kõrget kukla tagant.....Kui tornid on aga toa otsas siis on kõik 6 laua taga istujat samas ja üsna talutavas seisus (Vähemalt ülesse tõstetud s30netega oli hea)
              viimati muutis kasutaja jeff01; 12 m 2010, 10:56.

Comment

Esmalt postitatud jeff01 poolt Vaata postitust
                Esimesed 2 on vist mõeldud aktiiv + passiiv onju?
                Mis on need põhjused mille pärast peaks se esimene lahendus olema kindlasti kahe osalistes kastides?
                Ja veel huvitavad kui madalale 1 või teine mängiks ja kui suurt helirõhku tekitaks.
                Minu mõte oleks küll aktiivlahendusega bassiosa, siis ei lähe filter ülemäära keeruliseks ning saad lõikesagedust ja valjust muuta, kui toidad näiteks plaatvõimuga.

Esmalt postitatud tartu pets poolt Vaata postitust
                ja kas arvutiekraanilt on võimalik näha, kas elemendid on väärt või mitte? enamasti on tegu vaid matemaatliste valemite järgi arvutatud standarditega. 99% sobivusest tuleb kuulamise ja katsetamisega(kahjuks pole neid võimalusi eestis peaaegu üldse, et müüdavad elemendid pannakse tehase soovituse järgi kasti ning siis lastakse kuulata... Kui see oleks olemas, oleks kõlarite tegemine hulka lihtsam...)
                Sinuga tuleb osaliselt nõustuda - päris arvutiekraanil ikka kõlarit valmis ei tee. Samas protsendinumber on minu arvates täiesti väär. Pigem võiks jääda kõrvaga tuunitav osa 10-15% piiridesse, sest muidu tulevad kõik kastid 99% erinevad. Ainult kõrva järgi tegijate kaste olen kuulnud ja tuleb tunnistada, et minu arvates on neil probleeme kuhjaga: faasid pole paigas - kõrva järgi väga raske täpselt paika ajada ning lõpuks paneb väljuv heli pea valutama; räme koloreering - kõlarid esitavad midagi enda tarkusest, mitte seda, mida stuudios on mõeldud; näivtakistuse vead - oht on valjuhääldid maha põletada; sobivad tavaliselt ainult sellesse ruumi, kus on valmis tehtud. Jms.

EDIT: Kui s30ned ahju otsa panen siis näoga kõlarite suunas olles on hea (Laua taga istub 3 inimest selles suunas ja 3 inimest teises suunas) need 3 kes seljaga kõlarite poole on jäävad sellisesse "Lolli" alasse kuuldes vaid bassi ja miskit kõrget kukla tagant.....Kui tornid on aga toa otsas siis on kõik 6 laua taga istujat samas ja üsna talutavas seisus (Vähemalt ülesse tõstetud s30netega oli hea)
                Sel juhul pead pigem ruumi akustikaga eksperimenteerima hakkama.
                Minu DIY blogi
                <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Ruumi akustikat ma kusagilt otsast parandada ei saa (Olen kahjuks juba kord selline et asja disain, kokkusobivus ja väline ilu on tihti olulisem kui praktilisus või kvaliteet.
                  Lihtsam on püsida mõttega põrandakõlarite juures kuna siis on mul 2 erinevat paigutust millede korral vähemalt pooles toas on heli OK (Kui panen teleka kõrvale on diivanil hea sound ja kui panen teise seina kahele poole ust on ümber laua istudes ok)
                  *Formaadiks jääb siis üsna suur ja kogukas tornkõlarite paar milles on aktiiv bassikad.

Tahaks asjale läheneda nii, et kasutaja YRO aitab mul välja mõelda tavalised normaalsed ja valjud tornkõlarid ja mina lisan sinna subid omal vastutusel ja omal valikul ja oma moodi keeran ka nupud. (Mul endiselt väike mõte 100w100dega aga ma pean leidma koha kus neid kuulata saaks et aimu saada sellest kas sellest mulle piisab. (Väiksemate faasinihete mõttes paigaldaks subid põranda poole ja subi inverteri tagaseina)

Nii saaks ma omale tornid mis on kuulatavad ja väikse AGA na on juures see et need kastid on lihtslt suuremad ja minul on võimalus helipilt subidega ära rikkuda

Mul pole selle audesega midagi aga W 250S vist ei mängi nii madalale ja se audes oleks parem bassiotsa pikendus kuna tema esitatav sagedusvahemik oleks ehk suurem....ulatuks madalamale.

Ülemise otsa kõlaritel oleks plussiks see, kui sobiks sc10niga aga kui ei sobi pole midagi hullu. kas ülemine ots 2 või 3 riba pole minu jaoks vahet....Kui 2 riba siis ilmselt ei saa väga suuri elemente kasutada (Aga 25 cm laiale tornile oleks ehk 13 cm elemendid naljakalt väiksed)
                  Välja püakutud: SC10N+2xW130S oleks mõeldav aga küsiks veel üle kas mõni suurem element ei tuleks enam kahe ribalisena toime.....näiteks w170s ? või kolme ribalisena sc10n + W130S + w200s ? See näeks mu silmis hea välja aga kusagilt otsast ei tea ma kuidas se mängiks või kui keerulised oleks filtrid.
                  viimati muutis kasutaja jeff01; 13 m 2010, 17:42.

Comment

Võta Couplet Light projekt, ehita samasugused, aga kinnised kastid, pane sisse SC10N ja asenda 1Ohm takk 3,3oomisega ning alla tee siis oma suuruses ja äranägemist mööda kast. Selle eest ma siis ei vastuta.

Võid muidugi W170S elemente ka kasutada, aga siis tuleb filter uuesti läbi arvutada. Vertikaalne ASK tuleb igal juhul suuremate aukudega, sest SC10N ei kannata väga madalalt lõikamist.
                    Minu DIY blogi

Comment

Kahjuks puudub programm millega saaks seda "projekti" Avada....pakun et seal on kasti mõõdud...
                      w130s vajab bbp järgi 3.4L kasti ja f3 on siis 104hz (kas tõesti saab sellist asja kulata? ) esialgu oleksin ostnud ülemise otsa elemendid ja kogunud veidi woofrite raha ja need hiljem lisanud aga 100st herzist vaid ülespoole mängivaid ei saa vist kuidagi subideta kuulata.....aga see on minu rida et rahakott õhuke on hetkel. subid oli plaanis esialgu lisada selle odava valmiskujul aktiivfiltriga mis oomipoes müüakse....ja lõigata 80hz pealt.

w170s tahab bbp järgi 11L kasti ja f3 oleks 73hz.

mida sellest nüüd arvata?

Edit teist visatoni lehte pidi jõudsin sama projektini ja näen ka constructionit aga jah sellega pole suurt midagi teha...ei oska sealt midagi aluseks võtta kuna se on inverterkast nagu sa ütlesid.
                      ASK ile on oluline et twweter auks kesksageduste vahel?
                      viimati muutis kasutaja jeff01; 14 m 2010, 08:55.

Comment

Kahjuks puudub programm millega saaks seda "projekti" Avada....pakun et seal on kasti mõõdud...
                        Natukene otsimist ja leiadki õige programmi

w130s vajab bbp järgi 3.4L kasti ja f3 on siis 104hz (kas tõesti saab sellist asja kulata? )
                        Ei. Need kõlarid on valmist tehtud vaatamise pärast - nende kuulamiseks pole tõesti võimalust.

w170s tahab bbp järgi 11L kasti ja f3 oleks 73hz.
                        Bbp andmed tuleb ka kriitilise pilguga üle vaadata - neis on väga palju vigu.

Edit teist visatoni lehte pidi jõudsin sama projektini ja näen ka constructionit aga jah sellega pole suurt midagi teha...ei oska sealt midagi aluseks võtta kuna se on inverterkast nagu sa ütlesid.
                        Kuna sa plaanid võtta aktiivbassid kasutusele, siis ei saa sa teiste elementide madalat otsa väga kõrgeks ajada, kuna muidu tekib lõikesagedusele meeletu muhk. Seetõttu soovitasin sul teha kinnise kasti, mille F3 on kõrgel. Üldjoontes kinnisel kastil ongi F3 kõrgel, mis ei tähenda, et ta madalale mängida ei suudaks - langus on lihtsalt madalam per oktaav. Kui sa mu eelmise postituse uuesti üle loed, siis ehk loed lõpuks ka välja, et "ehita samasugused, aga kinnised kastid".
                        ASK ile on oluline et twweter auks kesksageduste vahel?
                        MTM-formaat on maailmas levinud seetõttu, et ta on akustilises ja visuaalses mõttes sümmeetriline. Kui kõrgsageduse asukohta muudad, siis tuleb filter ümber arvutada, aga bassikate omavahelisest sageduste summutamisest ikkagi ei pääse.
                        Minu DIY blogi

Comment

Aga kui jätta kõrvale suundadega ASK siis kui suur vahe võiks olla helirõhus kui võrrelda w130s vs w170s?
                          Või on nad igal juhul audese 100w100 bassikast üle? Kui suured kambrid kummalegi teeksid sina kui bass saab lõigatud selle hiina jumpstükiga 80hz pealt?

Vägisi tirib w170ne poole sest tahan ülemist otsa hiljem oma suhteliselt võimsate monoblokkidega toitma hakata ja subi osa aktiivideks teha. Need poleks vaid vaikselt kuulamiseks vaid veidi justkui PA kui sõbrad külla peaks tulema ja kõvemat mürtsu tahan. Kui 100w100 jääb lahjaks siis usun et leian sinnagi kunagi miski asenduse sest tollele plaanin 60L kasti ja enamus 10" seid peaks selles mahus toime tulema.
                          viimati muutis kasutaja jeff01; 14 m 2010, 13:21.

Comment

Kas mõtlesid "samasugused aga kinnised" all seda, et
                            25L kogumahuga
                            45 kraadi all nurkadega ja samade gabariitidega (va pikkus)
                            ok sinise värvi jätame kõrvale aga F3 tuleb ülemisel otsal siis 104hz .....iseenesest võiks see vist tõesti nii olla kuna siis jääks ka klubimuusika tavabass (80hz) subbaka mängida mitte midbasside tööks.....siis ei tuleks vist ka 80hz peale muhku mis võib bassi ebameeldivaks teha. Pmt ei jääks siis 80ne ja 100 vahele auku kuna filter ei lõika järsult ja element ei lõpeta mängimist järsult ja seda ala koos mängides sinna lohku ei teki...right?

Iseenesest need mõõdud sobiks ja olen leppinud woofri põhja alt külgseina toomise mõttega. (Selle sügavuse ja laisega ja 25 + 60L kambritega tulebki täpselt minu soovitud kõrgus)

Comment

vaatasin kodukalt elementide heli emisiooni: W130S 8ohm elemenidl on see 113*@4000Hz, W100S ja W170S elemendil on need vastavalt 72 ja 86*
                              samas vaadates levimismustreid, siis W170S on kõrgemas registris suht mull ehk küljele ei taha eriti levida, samas W100S ja W130S on rohkem ühtlasemad levikult ning ka küljele levib korralikult. YRO, anna oma kommenaar ka sellele, äkki ma ei oska neid skeeme lugeda...

mina soovitaks W130S juurde jääda, ise teen sama oma projektiga(kuigi finatsidega on kitsas käes ja võib juhtuda, et peab S90 elemendid algselt sinna istutama) SC10N@5000Hz, W130S@400-4000Hz lõige ning W250S...noortehniku hindade ja oma poolidega PEAKS kuskil 3000 kanti jääma...
                              Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud tartu pets poolt Vaata postitust
                                mina soovitaks W130S juurde jääda, ise teen sama oma projektiga(kuigi finatsidega on kitsas käes ja võib juhtuda, et peab S90 elemendid algselt sinna istutama) SC10N@5000Hz, W130S@400-4000Hz lõige ning W250S...noortehniku hindade ja oma poolidega PEAKS kuskil 3000 kanti jääma...
                                Kuulasin täna ühte paari s30neid ja panin nad prooviks kodukino taha (Ma ei tea kahjuks täpselt lõiget aga mulle tundub, et esikõlarid mängivad samuti ehk sinna 100hz ni ja selleks ajaks kui s30nete overloadi tuled põlema sain oli helitugevust piisavalt (Kodukino bassikas selleni loomulikult kuidagi järgi ei jõudnud) Hakkan aru saama et kui kogu madal ots ära lõigata siis mängivad nad ülejäänud ala olenemata oma suurusest ikka üsna valjult ja 13cm on mulle piisav vähemalt dualina (Loomulikult loevad ka muud parameetrid aga ei usu et w130 s30ne bassikast kehvemate näitajatega on)
                                Kui sina ja YRO seda mulle soovitavad siis on elementide valik lõpuks otsustatud ja kui YROst õigesti aru sain siis on ka kastide ruumala otsustatud ja on mul lõpuks tegevust (Asi esmalt paberile panna, siis lasta tükid lõigata ja siis hakkab se toredaim ehk meisterdamise osa.

Hea meel, et keegi veel analoogset asja ehitab võiksid kommenteerida ka oma w250si osa (mis põhjusel just see bassikas) ja kasti kuju (elementide paigutust ja litraaze)

Comment

Working...
                                X