Teade

Collapse
No announcement yet.

BG17 otsib kastilahendust

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: BG17 otsib kastilahendust

Esmalt postitatud YRO poolt Vaata postitust
    Ilmselt mingi kontuurahel paneeli mõju vähendamiseks.
    Jah, Zobel network saaks olla. See aga ei lõika ju midagi. pealegi pole BG20 sagedusel 1400Hz nii muhus kui alla 10kHz, seal oleks seda Zobelit rohkem vaja.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
      @ndres, luba küsida - kui on kaheribaline kõlar ja kõrgeid lõikad 9000Hz juurest siis mida lõikad 1400Hz juures?
      Eks ikka madalaid.
      8 oomine BG20 järjestikku 0,9mH pooliga on esimest järku (6dB oktaavile) madalpääsfilter, mille lõikesagedus on kuskil 1400Hz.
      Kasutasin esimest kättejuhtuvat veebikalkulaatorit ja nii kipub tulema.
      8 oomine TW6NG järjestikku 2,2μ kondensaatoriga annab esimest järku kõrgpääsfiltri lõikesageduseks umbes 9000Hz.

Enne seda oli mul prooviks tehtud filter
      Cheap Trick CT 230 Retro-Box mit Visaton Bestückung aus Klang+Ton 3/07
      Mis koosnes järgmistest detailidest:
      * 0,56 mH Luftspule/0,71 mm
      * 1,0 mH Glockenkernspule/0,95 mm
      * 0,27 mH Luftspule/0,71 mm
      * 2,2 mH Rohrkernspule 1,09 Ohm
      * 2x 8,2 uF Elko glatt
      * 15 uF Elko glatt
      * 3,9 uF MKP-Kondensator
      * 4,7 uF MKP-Kondensator
      * 4,7 uF Elko glatt
      * 5,6 Ohm MOX10-Widerstand (grün-blau-gold)
      * 6,8 Ohm MOX10-Widerstand (blau-grau-gold)
      * 12 Ohm MOX10-Widerstand (braun-rot-schwarz)

Ja koosluses ümberlõikamata BG20-ga oli ka hea.
      Järgi jäi aga ülalkirjeldet variant, tänud veelkord Hipile

Comment

Ei ei - nii sa lõikad hoopis kesk- ja kõrgsagedusi maha, mitte basse. Lihtsalt 6db/okt filtri langus on suht väike ning BG20 karakteristik jällegi veidi kasvav, kokku saame (ehk) sirgema ASK, kõrgetel olevat muhku ei ole kõrvaldatud ega ka summutatud, liites siia ka 6db/okt kasvava TW6NG karakteristika saame ilmselt mitte kõige puhtama ülaregistri. Et aga lisakõrgete suhteline tugevus on suurem siis see maskeerib BG20 muhu ära.
        Selline filtreerimne on balanseerimine loudnessimaigulise heli piiril. See võib ka meeldiva kõlana tunduda kuid et muidu BG20 hakkab väsitama siis ilmselt teisiti ei saagi.
        viimati muutis kasutaja OSX; 05 April 2010, 21:14.
        Konfutsius

Comment

Ei ei - nii sa lõikad hoopis kesk- ja kõrgsagedusi maha, mitte basse.
          Mis ongi madalpääsfilter IMHO

Lihtsalt 6db/okt filtri langus on suht väike ning BG20 karakteristik jällegi veidi kasvav, kokku saame (ehk) sirgema ASK, kõrgetel olevat muhku ei ole kõrvaldatud ega ka summutatud, liites siia ka 6db/okt kasvava TW6NG karakteristika saame ilmselt mitte kõige puhtama ülaregistri. Et aga lisakõrgete suhteline tugevus on suurem siis see maskeerib BG20 muhu ära.
          BG20-l on eemaldatud lisakoonus koos tolmukupliga, järeljäänud membraan on tegelikult ka kergelt värnitsaga immutatud. Ma ei oska ütelda, kas muhk on alles või mis tast on saanud. ASK üles võtta ei ole viitsinud. Kõrva midagi ei häiri.

Selline filtreerimne on balanseerimine loudnessimaigulise heli piiril. See võib ka meeldiva kõlana tunduda kuid et muidu BG20 hakkab väsitama siis ilmselt teisiti ei saagi.
          Siinkohal usaldan ma asjatundjat, kes filtrite väärtused paika pani. Ma ei olnud küll ise juures, kuid usutavasti said sobilikud filtrielementide väärtused valitud kuulmise järgi. Sagedused arvutasin alles praegu, kuna küsimus oli selline

Comment

See läheb veidike keeleliseks lahkamiseks - kui küsimus oli "mida lõikad 1400Hz juures?" ja vastus oli et " eks ikka madalaid" siis oli mul ju õigus öelda ei ei .
            Konfutsius

Comment

kui keeleliseks minna, siis küsiks: kas lõikab sirbi või vikatiga? keeleleliselt korrektne ja arusaadav oleks öelda: lõikasin 1400hz alla- või ülespoole...
              Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud tartu pets poolt Vaata postitust
                kui keeleliseks minna, siis küsiks: kas lõikab sirbi või vikatiga? keeleleliselt korrektne ja arusaadav oleks öelda: lõikasin 1400hz alla- või ülespoole...
                Keeleliselt korrektselt on hertsi lühend Hz.
                Filtrite puhul arusaadav on mitte kasutada tegusõna lõikama.

Ehkki projekt on peatatud (loodetavasti küll ajutiselt), siis kokkuvõtvalt võib vist öelda, et parim kastilahendus BG17-le on selline, mis sobib BG20-le
                Ma saan aru, et teemaalgatajal on olemas ruum, kuhu mahutada piisavalt suured kõlarid. On kastimaterjal ja soov ise teha ka. Hetkel napib raha valjhääldite ostmiseks, aga olgem ausad - ka BG20 on tegelikult kõigest säästuprojekt.
                Ning mulle tundub, et Eesti turul parim hinna, kvaliteedi, kättesaadavuse ja võimekuse kombinatsioon.

Comment

Esmalt postitatud @ndres poolt Vaata postitust
                  ... aga olgem ausad - ka BG20 on tegelikult kõigest säästuprojekt.
                  Ning mulle tundub, et Eesti turul parim hinna, kvaliteedi, kättesaadavuse ja võimekuse kombinatsioon.
                  Mis tõestab järjekordselt, kui väike on meie turg ja silmaring.
                  Minu DIY blogi
                  <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

poleks eesti nii ettevõttevaenulik keskkond, siis saaks affiliate programmi kaudu erinevat helitehnikat eestimaale turustada. AAAGA kuna MTA tahab nüüd iga üle 300.- kopikatega eseme eest käibemaksu peale suruda, ettevõtlus maskud on nagu nad on, seadused lubavad igal väiksemalgi internetipoel sulle taha keerata sügavalt siis ei tasu see finantsi ega riski ära.

Kui, siis oleks mõtekas tellimisabi teha. Kes teab ja on tellinud kuskilt internetipoest midagi, saab tema kaudu ka VAHENDUSTASUTA asju. Aga, kui keegi tahab vahendustasu, siis olgu selleks sümboolne "pudel õlut või coca colat"

Eesti on tõesti pisike, kuid veel pisem on teise eestlase aitamistahe...
                    Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud YRO poolt Vaata postitust
                      Mis tõestab järjekordselt, kui väike on meie turg ja silmaring.
                      Kuldsed sõnad. Täiesti nõus.

@ndres, kui tegusõna "lõikama" kasutus seoses kõlari filritega on kohatu siis millist sõna oleks õige kasutada? Mida madalpääsid sagedusel 1400Hz....? Kuidagi karvase tunde tekitab, kas pole? Ka sõna "lõikesagedus" tuleks siis ehk asendada madal/kõrgpääsusageduseks? Asi oleks kohe selge, ainult et mis siis Zobeli jaoks öelda - summutussagedus?
                      Konfutsius

Comment

@ndres, kui tegusõna "lõikama" kasutus seoses kõlari filritega on kohatu siis millist sõna oleks õige kasutada? Mida madalpääsid sagedusel 1400Hz....? Kuidagi karvase tunde tekitab, kas pole? Ka sõna "lõikesagedus" tuleks siis ehk asendada madal/kõrgpääsusageduseks?
                        Filtrite (ka kõlaris kasutatavate sagedusfiltrite) puhul räägime pääsualast ja tõkkealast, nende vahele jääb reaalses elus alati siirdeala.
                        Lõikesageduseks nimetatakse pääsuala piirsagedust, sellel sagedusel on signaali nõrgenemine harilikult -3dB.

Küsimus oli - millised on lõikesagedused?
                        Vastus oli
                        - madalatel ca 1400Hz, kõrgetel ca 9000Hz.
                        Ehk esimest järku filtrid, vastavalt pool 0,9mH ja kondensaator 2,2 μF.

Pärast seda läks lõikamiseks
                        Oleksin pidanud ilmselt mainima, et BG20 on lülitatud läbi madalpääsfiltri ja TW6NG läbi kõrgpääsfiltri?

Asi oleks kohe selge, ainult et mis siis Zobeli jaoks öelda - summutussagedus?
                        Tegemist on võnkeringiga, seega peaks rääkima resonantssagedusest.

Comment

Ma ikka ei pidanud vastu ning joonistasin @ndrese kastid üles. Laiskus sai võitu ning ei viitsinud otsida, kas tegemist oli jada- või paralleelfiltriga. Aga kuna hipi seal kallal käis, siis eeldasin, et tegu võib olla ka jadafiltriga.
                          Panen siis pildid vaatamiseks üles ning filtrite elektrilised graafikud.
                          Graafik paralleelfiltrigaParalleelfiltri elektriline graafikGraafik jadafiltrigaJadafiltri elektriline graafik
                          Minu DIY blogi
                          <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Kasutusel on paralleelfilter.
                            Aitähh vaevanägemise eest!

Comment

Esmalt postitatud @ndres poolt Vaata postitust
                              Filtrite (ka kõlaris kasutatavate sagedusfiltrite) puhul räägime pääsualast ja tõkkealast, nende vahele jääb reaalses elus alati siirdeala.
                              Terminid on sellised et nagu oleks kuhugi TPI Raadiotehnika antennide laborisse sattunud...
                              Teaduslikus mõttes on sul hinne viis, kuid reaalses elus ei räägi ükski kõlaritega tegeleja pääsu- või tõkkealast. Mina pole kuulnud. Pole ka lugenud.
                              Segadus tekkis siiski väga ebatüüpilistest lõikesagedustest mis lubanuks arvata et tegu on hoopis 3ribalise süsteemiga, et see oli kirjeldusega välistatud siis hakkasin mina ja YRO mõtlema Zobeli resonantsahela peale. See ei osutunud õigeks.
                              Õigeks aga osutus see järeldus et tegu on loudnessimaigulise heliga, kui filtrid on paralleelis siis YRO viimane pilt seda vist näitab ka. Mina oleksin jadafiltrit kasutanud. Graafikud ei arvesta kahjuks värnitsa kasutamist, see peaks natuke siluma kuid sellega langeb helirõhk veelgi lisaks filtrile.
                              Niipalju siis sellest.

Kuid mida publik arvab BG-13 kasutamisest, näiteks tehnofriigi viisil (2xBG13 per kõlar) + subwoofer alumist otsa toetamas? Võiks ju ka odav ja relatiivselt hea kõlaga lahendus olla? ASK on suht ilusapoolne, jääks möksidega mängimine ära ning esipaneeli saaks kenasti kitsa teha.
                              Konfutsius

Comment

Terminid on sellised et nagu oleks kuhugi TPI Raadiotehnika antennide laborisse sattunud...
                                Teaduslikus mõttes on sul hinne viis, kuid reaalses elus ei räägi ükski kõlaritega tegeleja pääsu- või tõkkealast. Mina pole kuulnud. Pole ka lugenud.
                                Mina olen ingliskeelsetes aruteludes küll kohanud terminit "filter passband" ja "stopband"

Õigeks aga osutus see järeldus et tegu on loudnessimaigulise heliga, kui filtrid on paralleelis siis YRO viimane pilt seda vist näitab ka.
                                Ehh, mina ütleks just, et too pool tömbab BG20 körgete poole töusva kara kenasti sirgu. Kui ruumi möjud juurde arvestada, siis läheb küll, jah, "loudnessimaiguliseks", aga see juhtub iga kölariga, mis kajavabas keskkonnas/4-pii ruumis mängima häälestatud.

Graafikud ei arvesta kahjuks värnitsa kasutamist, see peaks natuke siluma kuid sellega langeb helirõhk veelgi lisaks filtrile.
                                Nöus.

Kuid mida publik arvab BG-13 kasutamisest, näiteks tehnofriigi viisil (2xBG13 per kõlar) + subwoofer alumist otsa toetamas? Võiks ju ka odav ja relatiivselt hea kõlaga lahendus olla? ASK on suht ilusapoolne, jääks möksidega mängimine ära ning esipaneeli saaks kenasti kitsa teha.
                                Mul olid mäletatavasti samuti BG20, mitte BG13 lahendus. Aga vb ehk hoopis FR 10 - kaks tükki D'Appolito asetuses koos möne pisikese körgsagedusega, Visaton DTW 72 vöi veel parem, möni autotviiter, annab akustilised tsentrid öige lähestikku ajada. Löige sinna 4...5 kHz kanti. Saaks mönusa pisikese kodukinosatelliidi
                                Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Working...
                                X