Teade

Collapse
No announcement yet.

arvatavasti lollid küsimused :P

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

arvatavasti lollid küsimused :P

Tervist! - nagu näha ,olen foorumis uus ja kuna ma leidsin siit palju asjalikkke nõuandeid siis äkki leiate natuke aega ka minu aitamiseks . . . .
    ehitan kõlarile kasti ja ette tuli terve rida küsimusi :

1. kui suur vahe seal ikka on mis materjalist too kast ikka on ??(see mdf on suht kallis) et kas saepuruplaadist,vineerist või täispuidust kastid on siis tõepoolest nii sita kõlaga ? venekõlarid ei ole ju ükski mdf-ist ja minu kõrva jaos on need küll head. :P
    2. kas on kuidagi võimalik kindlaks teha kumb pool kõlarist on + ja kumb - . . . ja mis saab siis kui valepidi ühendad(olen kuulnud et siis hakkab kõlar sisse poole lööma ??)
    3. mis siis aab kui teed kõlari kasti ruumalalt suurema (kõrgema) kui ette nähtud - kas see mõjutab OLULISELT helikvaliteeti ?
    4. kuidas kõigeparemini (tihedamini) kõlarikasti küljed kokkupanna - kas liim + kruvid ? - - ja kui liim siis mis liim ?

Ettetänades
    :: Yell ::

cheers

P.S. Tänan et viitsisite seda pikka kirja lugeda (juhul kui)

1. kui suur vahe seal ikka on mis materjalist too kast ikka on ??(see mdf on suht kallis) et kas saepuruplaadist,vineerist või täispuidust kastid on siis tõepoolest nii sita kõlaga ? venekõlarid ei ole ju ükski mdf-ist ja minu kõrva jaos on need küll head.
    Nii oluline see tegelt kaa ei ole. See-eest oluline on kasti jäikus. Kodukõlaritega plex küll mõtet niiväga pingutama hakata kui just mingi eriti melomaan pole.
    2. kas on kuidagi võimalik kindlaks teha kumb pool kõlarist on + ja kumb - . . . ja mis saab siis kui valepidi ühendad(olen kuulnud et siis hakkab kõlar sisse poole lööma ??)
    Sa ju niiehknaa toidad neid kõlareid vahelduvvooluga... Oluline on, et kõigil kõlaritel oleksid otsad samapidi.
    Need + ja - on seal vist niisama kokkuleppelised kõlari liikumise suuna suhtes. Testida saab niisama patareiga, yhendustes on oluline, et kui patarei kõlli (de) otstele külge lükkaksid, siis kõik valjukad samale poole tõmblexid.

Ülejäänud küsimused jätan teistele, ma rohkem elektroonik kui muusik/kõlariehitaja, mul kodus S30 ja nendega rahul...

Comment

Kui teed kasti suurema, peaks ta hakkama kumisema. Päris kindel ei ole. Kui teed kasti väiksema, siis kukub madal ots ära.

Kasti paned kokku kruvide ja PVA-ga, mina olen veel seest silikooniga ka üle teinud.

Kasti materjal on seda parem, mida jäigem ta on. Kõige paremad kastid pidid olema betoonist.
      Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

Comment

3. mis siis aab kui teed kõlari kasti ruumalalt suurema (kõrgema) kui ette nähtud - kas see mõjutab OLULISELT helikvaliteeti ?
        sel juhul bassid valguvad laiali, muutuvad ujuvaks ja hakkab oluliselt rohkem moonutama. bassikäik ju suureneb ja see toobki kaasa mittelineaarmoonutuse kasvu.
        kui teed väiksema - bass muutub nõrgemaks, alumine piirsagedus tõuseb ja nii sügavat bassi kui õige kastiga sa ei saa. Kuid üks eelis on siiski - SPLi tase tõuseb ja kõlar kannatab rohkem võimsust.

4. kuidas kõigeparemini (tihedamini) kõlarikasti küljed kokkupanna - kas liim + kruvid ? - - ja kui liim siis mis liim ?
        liim + kruvid, või kruvid + silikooniga tihendamine.
        põhimõtteliselt vahet pole. kui lõikad kasti tükid väga korralikult välja, siis on kokkupuute pind hästi koos ja piisab ka ainult silikooniga hiljem tihendamisest. kuid kui kvaliteet on kui koera k**i(vabandust väljendi pärast!), siis pead appi võtma muud abinõud.
        liimina on päris hea näiteks avaline pva, kuid ise olen kasutand makroflex-liimi. see on peaaegu sama mis makroflex, paisub ja täidab vahed hästi ära, kuid nati vedelam ja müügil tavalises topsis. kuid on päris kallis ja kulub palju. :

muidu jah materjalil eriti vahet pole. kasutatakse nii mdf-i kui saepuruplaati kui vineeri, kuid paremad ja kallimad kõlarid on ikkagi mdf-ist tehtud. Saepuruplaadi korral oleks soovitav toed sisse panna, vineeri puhul võiks kah. Mdf-i korral väiksema kasti korral pole vajalik, suuremamahulise korral tuleks panna küll.
        Kena ehitamist!
        Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
        indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

betooni osas olen madisega täitsa nõus
          teha massivne monovalu...
          Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
          indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Working...
          X