Teade

Collapse
No announcement yet.

Laekõlar Visaton WS 17 E - 8 ja TW 6 NG -8 baasil

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Laekõlar Visaton WS 17 E - 8 ja TW 6 NG -8 baasil

    Peale valmimist meeldib tulemuse heli nii väga, et leidsin, peaks tulemust ka teistega jagama, veel enam, et valmistama ma neid kõlareid ei plaani, ehk tasub kellelgi järgi teha.
    Et siis plaan oli köögi lakke odavate elementide baasil laekõlarid ehitada, lagi on ca. 18mm paksusest täispunn haava lauast. Kõlarid on kinnise kasti tüüpi, kahe poole (vasaku ja parema) peale kokku tuleb ca. 400 liitrit (kõrgus 10 cm) ja vasak - parem pole sektsiooniga eraldatud, ega näe kuulamise järgi ka vajadust. Voodrilauad on täiendavalt valjuhääldajate ümber risti teise lauaga püstolinaeltega naelutatud ja voodrilauad kaetud poolitatud (nii jääb kohevam ja asendab vatiini) 2,5cm paksuse rull-klaasvillaga. Voodrilaua kohal on paneelidest betoonlagi.
    Välja näeb selline (pole jõudnud veel katteid teha):

    Click image for larger version

Name:	pilt.JPG
Views:	1
Size:	20,9 KB
ID:	873807

    Ja nüüd põhiline, e. skeem (filter vaid kõrgsageduse poolel) ja sageduskarakteristik (arvutatud Visaton Boxsim-iga):
    Click image for larger version

Name:	1_x_filter skeem.jpg
Views:	1
Size:	29,2 KB
ID:	873808 Click image for larger version

Name:	1_x_filter.jpg
Views:	1
Size:	52,5 KB
ID:	873809

    Kondensaatorid klapitasin kokku vanadest paberkondensaatoritest (üle mõõtes) ja poolid kerisin õhksüdamikule. Oluline on jälgida ka poolide takistust, näiteks 0,41mH pooli kerisin suisa 0,15mm läbimõõduga traadist ja tekkinud takistuse lahutasin 7 oomisest takistusest. Ka poolid mõõtsin üle (kuid ei leia üles keerdude arvudega paberit).

    Kes aga tahab veelgi ühtlasemat sageduskarakteristikut, siis siin on veel 2 arvutust, mida aga katsetanud pole koos kõigi (ka eelneva) arvutusfailidega.

    Nüüd aga helist ka, Esiteks bassid, ühtegi kumisevat häält pole, samas loomulikult nad pole mõeldud tümaka esitamiseks. Ehk siis minu kõrvadele on bassi piisavalt. Põhiline, mis aga meeldib ja mida teiste kõlaritega pole tähele pannud, on hästi selged laulja sõnad. Kõrged on vast enam-vähem, kuid kaheribalise kõlari kohta pole paha.


    Loodan et see teema sobib pigem eraldi, kui teema "Kui said uue kõlari projektiga hakkama..." alla, nii on parem üles leida.
    Lisatud failid

    #2
    Vs: Laekõlar Visaton WS 17 E - 8 ja TW 6 NG -8 baasil

    Huvitavad filtrid on sul: kuidagi liiga palju komponente ning imelik näivtakistus.
    Click image for larger version

Name:	aatom01.jpg
Views:	1
Size:	29,8 KB
ID:	865296
    Proovisin ka kiire optimeerimise teha (tulemus pildid). Minu arvates sai akustilise faasi paremini paika ning kõrgsagedushääldi on paremini kaitstud. Minu arvates paralleelseid RLC-ahelaid pole tarvis ning muhku 12,5kHz peal pole mõtet summutada.
    Minu DIY blogi
    <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

    Comment


      #3
      Vs: Laekõlar Visaton WS 17 E - 8 ja TW 6 NG -8 baasil

      Komponentide arv olgu minimaalne, mõju maksimaalne, järgud võimalikult väiksed. (Jadafiltri kombinatsioonis saaks sama mõju nelja komponendiga. tuleb midagi 1.5 järgulist, takistus võimendile ka lineaarsem.) kasutaja hipi teaks nendest rohkem rääkida, ma mõnda ta tööd päris lähedalt näinu, igas mõttes elegantsed lahendused
      .

      Comment

      Working...
      X